نمونه قرارداد اجاره کارگاه صنعتی چگونه تنظیم میگردد و چه نکاتی دارد؟
کارگاهها مکانی هستند که با مجوز اتحادیه صنف خود به فعالیت پرداخته و فعالیتهای تجاری در این اماکن صورت میپذیرد. درنتیجه این اماکن، اماکن تجاری میباشند و ممکن است فعالیت تجاری تولیدی و یا فعالیت تجاری صنعتی در این کارگاهها انجام گردد. کارگاههای صنعتی، کارگاههایی هستند که مهیای انجام فعالیت صنایع میباشند و بسیاری از واحدهای تجاری که در ابتدای کار خود هستند و توان تهیه کارگاهی مجزا برای کسبوکار خود را ندارند، میتوانند با عقد نمونه قرارداد اجاره کارگاه صنعتی این واحدهای تجاری را برای آغاز فعالیت کسبوکار خود اجاره نمایند.
همچنین، ممکن است برخی از کسبوکارها برای پیشبرد تجارت خود بهصورت دائمی نیاز به کارگاه صنعتی نداشته باشند و درنهایت تمایل به اجاره چنین کارگاهی برای مدتی موقت داشته باشند. این اشخاص نیز میتوانند با عقد قرارداد اجاره، این اماکن تجاری را در اختیار بگیرند.
قرارداد اجاره یکی از مهمترین قراردادهای قانون مدنی میباشد که شرایط خاصی بر این قرارداد حاکم است و قانون مدنی این موارد را بهتفصیل شرح داده است و برای اینکه اشخاص حقیقی و حقوقی بتوانند این موارد را بهدرستی در متن قرارداد خود وارد نمایند، نیازمند این میباشند که قرارداد اجاره کارگاه صنعتی را با مشورت متخصصان قراردادنویسی تنظیم نمایند. در همین راستا، شما میتوانید نمونه قرارداد اجاره کارگاه صنعتی را از بانک قرارداد لامینگو از طریق لینک زیر دریافت نموده و مورد استفاده قرار دهید.
دانلود قرارداد اجاره کارگاه صنعتی
نمونه قرارداد اجاره کارگاه صنعتی چگونه قراردادی است و چه کاربردی دارد؟
همانطور که در بالا نیز بیان شد، اشخاص حقیقی و حقوقی دلایل زیادی برای اجاره کارگاههای صنعتی دارند؛ برای مثال، ممکن است صاحب یک کارگاه صنعتی که دارای امکانات و ابزارآلات کافی و مورد نیاز میباشد، قصد داشته باشد کسبوکار و تجارتی را که در کارگاهش در جریان است، تعطیل نماید و پس از آن کارگاه خود را بهجای اینکه به فروش برساند، به دیگر اشخاصی که قصد راهاندازی تجارتی را دارند، اجاره دهد. همچنین، ممکن است اشخاصی تصمیم بگیرند بهجای صرف هزینه در زمینه خرید یک کارگاه خصوصی، این پول را صرف دیگر موارد تجارت خود نموده و کارگاه مورد نظر را اجاره نمایند. به هر حال، موضوعی که واضح است، این است که نمونه قرارداد اجاره کارگاه صنعتی یکی از قراردادهای رایج در حوزه صنعت و تجارت میباشد.
قرارداد اجاره چگونه قراردادی است و چه قانونی بر آن حاکم میگردد؟
ماده 466 قانون مدنی قرارداد اجاره را اینگونه تعریف مینماید: «اجاره عقدی است که بهموجب آن، مستأجر مالک منافع عین مستأجره میشود. اجارهدهنده را موجر و اجارهکننده را مستأجر و مورد اجاره را عین مستأجره گویند.» براساس این تعریف، صاحب کارگاه صنعتی موجر محسوب شده و شخص حقیقی یا حقوقی که اقدام به اجاره کارگاه مینماید و مبلغی را در این راستا پرداخت مینماید، مستأجر و عین مستأجره نیز در این قرارداد، کارگاه صنعتی میباشد.
از آنجایی که عقد اجاره جزء مهمترین و کاربردیترین عقود در میان مردم میباشد، قانونگذار قانون خاصی را با نام قانون روابط موجر و مستأجر بر این قرارداد حاکم نموده است. این قانون اولین بار در سال 1356 به تصویب رسید و بر جنبههای گوناگون قرارداد اجاره و روابط قراردادی موجر و مستأجر نظارت داشت. این قانون یک بار در سال 1362 و سپس در سال 1376 دچار تغییرات و اصلاحاتی شد و درنهایت، اکنون هر دو قانون روابط موجر و مستأجر سال 56 و قانون روابط موجر و مستأجر سال 76 بر قراردادهای اجاره حاکم میباشند و هرکدام احکام مخصوص به خود را دارند.
حتماً بخوانید: نکات حقوقی اجاره انبار که لازم است بدانید!
قرارداد اجاره نامه کارگاه صنعتی تابع چه قانونی است؟
قراردادهایی که پیش از سال 76 تنظیم و منعقد گشتهاند، همچنان تحت حاکمیت قانون سال 56 بوده و قراردادهای اجارهای که پس از این تاریخ منعقد گشته است، تابع قانون روابط موجر و مستأجر سال 76 میباشند. درنتیجه، اگر شما قصد دارید نمونه قرارداد اجاره کارگاه صنعتی منعقد نمایید، قرارداد شما تابع قانون سال 76 میباشد؛ زیرا در ماده یک متن قانون سال 76 عنوان گشته است که از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون، اجاره کلیه اماکن تجاری، تابع مقررات این قانون میباشد.
البته باید توجه نمایید این قانون شرایطی را ذکر نموده است که اگر در قرارداد شما این شرایط رعایت نگشته باشد، آن قرارداد از شمول قانون روابط موجر و مستأجر سال 76 خارج میباشد و طرفین این قرارداد نمیتوانند از مزایای این قانون برخوردار شوند. این شرایط که در ماده دو این قانون بیان شده است، عبارتاند از:
- در قرارداد اجاره باید زمان و مدت قرارداد بهطور دقیق نوشته شود.
- قرارداد اجاره باید بهصورت رسمی و در دو نسخه تنظیم گردد.
- قرارداد اجاره باید پس از انعقاد، به امضای دو نفر شاهد برسد.
درج چه مواردی در متن نمونه قرارداد اجاره کارگاه صنعتی ضروری است؟
در قراردادهای اجاره که با توجه به عین مستأجره با یکدیگر متفاوت خواهند بود، مواردی باید ذکر گردد که ذکر دقیق این موارد در متن قرارداد، به طرفین کمک مینماید تا به اهدافی که از انعقاد قرارداد اجاره دارند، برسند. در نمونه قرارداد اجاره کارگاه صنعتی نیز طرفین قرارداد، یعنی موجر و مستأجر، باید هر آنچه در نظر دارند در متن اجارهنامه وارد کنند و این قرارداد را بدون ابهام تنظیم نمایند. در ادامه مطلب، به شرح مفاد قرارداد اجاره کارگاه صنعتی میپردازیم.
1) عنوان قرارداد اجاره کارگاه صنعتی
هر قراردادی، خواه قرارداد اجاره یا هر نوع دیگری از انواع قراردادهای قانون مدنی، با عنوان خود شناخته میشوند و تنظیم عنوان صحیح از اصول اولیه تنظیم هر قراردادی میباشد. عنوان قراردادی که در آن یک شخص حقیقی یا حقوقی با پرداخت مبلغی بهصورت متناوب از منافع یک واحد تجاری که کارگاه صنعتی میباشد، بهرهمند میگردد، قرارداد اجاره کارگاه صنعتی میباشد.
2) عین مستأجره (مورد اجاره) در نمونه قرارداد اجاره کارگاه صنعتی
عین مستأجره همان اشیاء یا مکانی است که مستأجر بهدنبال اجاره آن و استفاده از منافعش میباشد. عین مستأجره در نمونه قرارداد اجاره کارگاه صنعتی همان کارگاه صنعتی میباشد که مستأجر برای راهاندازی کسبوکار خود آن واحد تجاری را اجاره مینماید. در ذیل این بند باید آدرس و نشانی دقیق کارگاه صنعتی، شماره تلفن، کد پستی و سایر اطلاعات مربوطه و همچنین امکانات و تجهیزات کارگاه مذکور مانند انواع ابزارآلات و ماشینآلاتی که در کارگاه موجود است، ذکر گردد.
همچنین، در قراردادهای اماکن تجاری، مستأجر باید دلیل خود از اجاره آن واحد تجاری و نوع فعالیتی را که قصد دارد در آنجا انجام دهد نیز قید نماید. در نمونه قرارداد اجاره کارگاه صنعتی نیز باید در متن قرارداد قید گردد که این کارگاه صنعتی با چه هدفی اجاره میگردد و مستأجر چه نوع فعالیت صنعتی در کارگاه انجام میدهد.
حتماً بخوانید: نمونه قرارداد اجاره دوربین نقشه برداری و الزامات حقوقی تنظیم این قرارداد
3) مشخصات موجر و مستأجر و تعهدات آنها
در ذیل این بند از قرارداد باید مشخصات موجر و مستأجر که ممکن است شخص حقیقی یا حقوقی باشند، قید گشته و اطلاعات کامل این افراد مانند نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه، کد ملی، نام پدر، آدرس محل سکونت، شماره تماس و غیره در صورتیکه شخص حقیقی باشند و نام شخص حقوقی، شماره ثبت، کد اقتصادی، نشانی شخص حقوقی و شماره تماس درصورتیکه یکی از طرفین شخص حقوقی باشد، در متن قرارداد نوشته شود.
تعهدات مستأجر
هریک از موجر و مستأجر در نمونه قرارداد اجاره کارگاه صنعتی وظایفی بر عهده دارند. ازجمله تعهدات و وظایف مستأجر میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
1) اولین و اصلیترین تعهد مستأجر کارگاه صنعتی، پرداخت اجارهبهای کارگاه در زمان مقرر در قرارداد اجاره میباشد. براساس قانون اجاره سال 76، اگر مستأجر این مبلغ را در موعد مقرر نپردازد و الزام وی به پرداخت مبلغ ممکن نباشد، موجر میتواند قرارداد اجاره را فسخ نماید.
2) مستأجر کارگاه صنعتی باید در حفظ کارگاه بکوشد و آسیبی به کارگاه صنعتی وارد نکرده و از انجام فعالیتهایی که خارج از عرف صنایع میباشد، پرهیز نموده و در استفاده تعدی و تفریط ننماید. درصورتیکه مستأجر آسیبی به کارگاه صنعتی وارد نماید، باید این آسیب را جبران نموده و یا خسارت بپردازد.
3) مستأجر نمیتواند نوع کسبوکار و صنعتی را که با عقد نمونه قرارداد اجاره کارگاه صنعتی در کارگاه راهاندازی نموده است بدون موافقت موجر تغییر دهد. برای مثال، مستأجری که مورد اجاره را در متن قرارداد، اجاره کارگاه صنعتی جهت انجام فعالیت صنایع شیمیایی ذکر نموده است، نمیتواند فعالیت خود را به انجام امور صنعتی مرتبط با شیشه تغییر دهد؛ مگر اینکه، موجر با این تغییر فعالیت و حرفه موافقت نماید.
4) مستأجر کارگاه صنعتی موظف است کارگاه را پس از اتمام مدت قرارداد اجاره به موجر تسلیم نموده و در غیر این صورت، مستأجر ملزم به تحویل کارگاه میگردد.
تعهدات موجر
1) اگر کارگاه صنعتی برای بهرهبرداری نیاز به تعمیرات داشته باشد، موجر موظف است این تعمیرات را با هزینه خود در کارگاه انجام دهد؛ مگر طبق توافقات یا عرف مسئولیت انجام تعمیرات برعهده مستأجر باشد.
2) موجر باید کارگاه صنعتی را در زمان مقرر در متن قرارداد، به مستأجر تحویل داده و در اختیار وی بگذارد.
3) موجر نمیتواند در کارگاه صنعتی تغییراتی ایجاد نماید که این تغییرات مانع استفاده مستأجر از کارگاه صنعتی باشد.
4) مدت نمونه قرارداد اجاره کارگاه صنعتی
قرارداد اجاره یکی از عقود موقت است و مستأجر با عقد چنین قراردادی، برای مدتی محدود از منافع عین مستأجره بهرهمند میگردد. به همین دلیل است که موجر و مستأجر باید در هنگام عقد اجاره کارگاه صنعتی، مدت این قرارداد را نیز در اجارهنامه وارد نمایند و توجه نمایید که اگر متن قرارداد اجاره کارگاه بدون تعیین مدت تنظیم گردد، این قرارداد کأنلمیکن و نامعتبر خواهد بود و در واقع به این معنا است که اصلاً قراردادی منعقد نگشته است. با پایان یافتن مدت اجاره، مستأجر باید کارگاه صنعتی را به موجر تحویل دهد و یا موجر و مستأجر با توافق یکدیگر، این قرارداد را برای مدتی دیگر تمدید نمایند.
5) اجارهبهای کارگاه صنعتی در قرارداد اجاره
قرارداد اجاره عقدی معوض است و مستأجر برای استفاده از عین مستأجره باید مبلغی را که در هنگام تنظیم قرارداد مشخص گشته است، به موجر بپردازد. در نمونه قرارداد اجاره کارگاه صنعتی مستأجری که قصد دارد فعالیتی صنعتی در این مکان آغاز نماید، باید مبلغی را در مواعدی مشخص به موجر بپردازد. همچنین، هزینه استفاده از کارگاه صنعتی نیز بر عهده خود مستأجر میباشد؛ مگر هزینههای کلی کارگاه که معمولاً پرداخت آنها بر عهده خود موجر میباشد.
6) خاتمه نمونه قرارداد اجاره کارگاه صنعتی
قرارداد اجاره کارگاه صنعتی ممکن است به دلایلی مانند فسخ قرارداد اجاره و یا پایان مدت اجاره به پایان برسد. قرارداد اجاره کارگاه صنعتی اگر براساس قانون صحیح منعقد نگشته باشد و موارد قانونی لازم در تنظیم آن رعایت نگشته باشد، این قرارداد نامعتبر و باطل تلقی میگردد و مستأجر کارگاه صنعتی اگر از کارگاه استفادهای نموده باشد، باید اجرتالمثل آن را بپردازد.
همچنین، قرارداد اجاره کارگاه صنعتی ممکن است در مواردی بهوسیله موجر یا مستأجر فسخ گردد و با اعمال این حق فسخ، قرارداد اجاره به پایان میرسد. این حق فسخ ممکن است توسط قانون و یا توافق طرفین ایجاد گردد؛ برای مثال، براساس قانون، درصورتیکه مستأجر بدون موافقت موجر در کارگاه صنعتی تغییر کار دهد و به فعالیتی بهغیر از آنچه بر سر آن توافق نمودهاند بپردازد، صاحب کارگاه صنعتی میتواند قرارداد اجاره کارگاه را فسخ نماید.
یکی دیگر از مواردی که سبب خاتمه یافتن نمونه قرارداد اجاره کارگاه صنعتی میگردد، قوه قاهره یا فورسماژور است. قوه قاهره به اتفاقاتی اطلاق میگردد که بهصورت غیرمنتظره اتفاق افتاده و سبب غیرممکن شدن اجرای موضوع قرارداد میگردد. برای مثال، ممکن است کارگاه صنعتی درصورت بروز زلزله خراب شده و غیر قابل استفاده گردد. در این صورت، قرارداد اجاره نیز بهدلیل غیرممکن گشتن اجرای موضوع قرارداد و استفاده مستأجر از منافع کارگاه، به پایان میرسد.
7) سرقفلی در قرارداد اجاره کارگاه صنعتی
سرقفلی یکی از مواردی است که مختص به اماکن تجاری بوده و نخستین بار در قانون روابط موجر و مستأجر سال 56 با نام حق کسب و پیشه برای حمایت از حقوق مستأجر پیشبینی گشت و در قانون سال 76 با نام سرقفلی شناخته میگردد. طرفین قرارداد اجاره کارگاه صنعتی نیز میتوانند در هنگام عقد قرارداد، مبلغ سرقفلی را معین نمایند؛ زیرا سرقفلی برخلاف حق کسب و پیشه بهصورت خودکار ایجاد نشده و مستأجر باید برای دریافت این حق، مبلغی بپردازد.
نکته پایانی درباره قرارداد اجاره کارگاه صنعتی
در قرارداد اجاره اماکن تجاری که مشمول قانون سال 76 میباشند، مستأجر حق دارد مورد اجاره را به شخص ثالثی واگذار نماید و موجر نمیتواند به این دلیل قرارداد اجاره را فسخ نماید؛ مگر اینکه مالک در هنگام عقد قرارداد بهطور صریح مستأجر را از انجام چنین عملی منع نماید. درنتیجه، اگر شما مالک بنگاه صنعتی هستید و موافق واگذاری بنگاه صنعتی به شخص ثالث توسط مستأجر نمیباشید، این موضوع را در هنگام عقد نمونه قرارداد اجاره کارگاه صنعتی در متن قرارداد قید نمایید.
مطلبی که مطالعه نمودید، توسط همکاران ما در تیم بلاگ لامینگو تهیه و منتشر شده است و شما درصورتیکه از مطالعه این مطلب رضایت کافی داشتهاید، میتوانید وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و سایر محتواهای منتشرشده با موضوعات حقوقی و کسبوکار را مطالعه نموده و مورد استفاده قرار دهید.
دیدگاه شما