نکات مهم حقوقی در تنظیم قرارداد خرید و فروش
این مقاله برای کسانی که به دنبال تنظیم قرارداد خرید و فروش خود با ریسک بالا و بدون توجه به نکات حقوقی هستند، اصلاً مناسب نخواهد بود. با اینکه هرروز شاهد بروز مشکلات زیاد حقوقی در قراردادهای اینچنینی هستیم اما باز هم خیلیها نمیتوانند با این موضوع کنار بیایند که چنین قراردادهایی دارای بندهای حقوقی تخصصی بوده و ازاینرو همیشه باید همراه با یک حقوقدان و وکیل برای تنظیم آن اقدام کنند. افرادی که به دلیل ناآگاهی و شاید برای عدم پرداخت هزینه ناچیز خدمات مشاوره حقوقی در تنظیم مبایعهنامه خرید و فروش، خود را درگیر مسائل حقوقی پیچیده و درنهایت پرداخت هزینههای بسیار گزاف جبران این قراردادها مینمایند. در این مقاله اما سعی داریم شما را تا حد ممکن از این خطرات آگاه کرده و طلاییترین و مهمترین نکات حقوقی مربوط به این قراردادها را تشریح نماییم.
تنظیم قرارداد خرید و فروش در لامینگو
موسسه حقوقی لامینگو ارائهدهنده خدمات بررسی و تنظیم انواع قراردادهای حقوقی و تجاری است. در این مرکز مشاورین حقوقی و وکلای پایه یک دادگستری گرد هم آمدهایم تا بهترین شرایط را در هنگام تنظیم این قراردادها برای کاربران رقم بزنیم. خدماتی که میتواند بالاترین سطح کیفیت را در این شرایط برای هر دو طرف قرارداد رقم بزند. با استفاده از خدمات مشاوره در تنظیم قرارداد خرید و فروش شما میتوانید به مزیتهای زیر دسترسی داشته باشید:
- تمام اشتباهات حقوقی ممکن در قرارداد تصحیح خواهند شد.
- تمام مسائل حقوقی پیش رو برای شما تبیین شده و راههای رفع و پیشگیری از آنها نیز ارائه خواهد شد. میتوانید با خیال راحت از خدمات مشاوره برای تنظیم حرفهای این قراردادها استفاده کنید. میتوانید از صفر کار تنظیم این قرارداد را به دست همکاران حرفهای، چابک و باتجربه ما در لامینگو بسپارید.
- خیال خود را از بابت بهروز بودن قرارداد ازنظر موارد حقوقی راحت خواهید کرد.
- همچنین میتوانید از نمونه قرارداد خرید و فروش ارائهشده در سایت نیز استفاده کنید.
برای در اختیار داشتن همه این مزیتها در لینک زیر منتظر شما هستیم.
شرایط انواع قرارداد خرید و فروش
قبل از اینکه به بررسی نکات مهم در تنظیم قرارداد خرید و فروش بپردازیم و شرایط لازم را برای کاربران تشریح کنیم، لازم است تا به یک مورد مهم اشاره کنیم. کاربران باید بدانند که انواع مختلفی از قرارداد خرید و فروش وجود دارد که هر کدام از آنها شرایط خاص خود را دارند.
- قرارداد خرید و فروش خودرو
- قرارداد خرید و فروش خانه
- قرارداد خرید و فروش زمین
- قرارداد خرید و فروش کالا
- قرارداد خرید و فروش موتور سیکلت
- قرارداد خرید و فروش اقساطی
- قرارداد پیش فروش و پیش خرید
اینها نمونههایی از رایجترین انواع این قراردادها هستند. همانطور احتمالاً متوجه شدهاید، هر کدام از این قراردادها میتوانند نکات مربوط به خود را داشته باشند. مسلماً نکات حقوقی که در تنظیم قرارداد خرید و فروش ملک با قرارداد خرید و فروش کالا و موتور سیکلت تفاوتهای زیادی با هم دارند. با توجه به اینکه در این مقاله سعی در بررسی تخصصی هر یک از این قراردادها را نداریم، کاربران میتوانند برای دسترسی به نکات تخصصی و اختصاصی هر یک از این قراردادها به مقالات مربوط به آنها در وبلاگ لامینگو مراجعه نمایند. اما در ادامه تخصصیترین و حرفهایترین نکات حقوقی را برای تنظیم کلیه قراردادهای خرید و فروش را با هم بررسی میکنیم. نکات زیر برای تنظیم چنین قراردادهایی لازم و ضروری است و تمام فعالان در این بازار باید به این نکات احاطه داشته باشند.
نکاتی که در هر یک از مفاد قرارداد خرید و فروش نیاز خواهید داشت
قراردادهای خرید و فروش دارای چالشهای زیادی است. بهعنوان اولین چالش باید به بررسی مفاد این قرارداد بپردازیم. بررسی این نکات میتواند در درجه اول باعث شناخت هر چه بهتر این قرارداد برای کاربران و متقاضیان شود. در این بخش سعی داریم تا نکاتی را بیان کنیم که در تبیین هر یک از این مفاد تأثیر داشته و امکان تنظیم بهتر آنها را برای کاربران رقم بزند. همچنین دوباره باید تأکید داشته باشیم که در هر قرارداد میتواند شرایط خاص خود را داشته و نیاز به استفاده از الفاظ و شرایط خاص خود را داشته باشد. ازاینرو تفسیر و تبیین هر یک از مفاد قرارداد خرید و فروش نمیتواند جایگزینی برای استفاده از خدمات مشاوره حقوقی در این زمینه باشد. کاربرانی که به دنبال تنظیم حرفهای قرارداد خرید و فروش خود هستند، در کنار این اطلاعات میبایست از تجربه و تخصص مشاور حقوقی نیز در کنار خود استفاده کنند.
طرفین قرارداد خرید و فروش
بهعنوان یکی از اولین بندهای چنین قراردادی، کاربران باید مشخصات طرفین را مشخص نموده و در قرارداد درج کنند. در درج مشخصات طرفین در این قراردادها باید دقت کنید که:
- اولاً بهصورت کاملاً واضح و دقیق این موارد درج شود.
- ثانیاً درصورتیکه قرار است یکی از طرفین شخصیتی حقوقی و شرکتی باشد، به موارد مربوطه بیشتر دقت شود.
مدت قرارداد خرید و فروش
انواع مختلف قرارداد خرید و فروش نیاز به زمان برای تنظیم دارند. هر قراردادی در یک مدت محدود معتبر بوده و ازاینرو بایستی در هنگام تنظیم زمان خاتمه قرارداد را بهصورت دقیق درج نمایید. مدت قرارداد در انواع مختلف قراردادهای خرید و فروش معانی مختلفی نیز خواهد داشت. برای مثال در قراردادهای خرید و فروش خانه باید زمان تحویل سند و یا ملک را بهصورت دقیق درج نمایید.
تعیین مبلغ در تنظیم قرارداد خرید و فروش
همچنین مبالغ مربوط به قرارداد نیز باید در یک بند جداگانه بهصورت کامل درج شود. دقت نمایید که درج یا بند برای هر قراردادی لازم است. به خاطر داشته باشید که قراردادهای بدون مبلغ ممکن است در شرایطی خاص اعتبار لازم را نداشته باشند. ازاینجهت لازم است تا مبلغ توافق شده برای خرید و فروش کالا را در متن قرارداد و در یک بند جداگانه درج کنید.
مکان تحویل کالا در قرارداد خرید و فروش
یکی دیگر از نکات مهمی که باید درباره مفاد قرارداد خرید و فروش به آن اشاره کنیم، مکان تحویل کالا یا مبیع است. هرچند در نگاه اول این موضوع خیلی مهم به نظر نمیرسد، اما میتواند باعث ایجاد چالشهای زیادی بشود. برای مثال به خرید آهنآلات دقت کنید. با توجه به اینکه معمولاً خرید این کالا از کارخانههایی صورت میگیرد که فاصله بسیار زیادی تا مقصد و محل پروژهها دارند، هزینه حملونقل آنها میتواند قابلتوجه باشد. از این گذشته حملونقل چنینی کالاهایی با چالشهای دیگری مانند شرایط منع تردد نیز روبرو است. به همین دلیل حتماً باید در هنگام تنظیم قرارداد خرید و فروش محل تحویل کالا بهصورت دقیق درج شود. اگر قرار بر تحویل در درب کارخانه است، فروشنده از این بابت مسئولیتی نخواهد داشت و اگر قرار بر تحویل کالا درب مقصد و پروژه است، خریدار از این بابت مسئولیتی عهدهدار نخواهد بود.
محل و نحوه پرداخت مبلغ در قرارداد خرید و فروش
یکی دیگر از موارد مهم در متن قرارداد خرید و فروش، نحوه پرداخت هزینهها و محل آن است. حتی این امکان برای طرفین وجود دارد که مبلغ مورد توافق در چند مرحله و در حین انجام کار پرداخت شود. امکان پرداخت مبلغ درب منزل و بعد از تحویل کالا و یا واریز کامل مبلغ بهصورت اینترنتی و دهها مورد دیگر میتواند این شرایط را برای طرفین تبیین نماید. اگر به دنبال تنظیم بهترین شرایط در این قرارداد هستید، حتماً باید به این نکته توجه لازم را معطوف نمایید.
ماده 341 و 394 قانون مدنی تبیینکننده شرایط پیشفرض برای تعیین مبلغ قرارداد و نحوه پرداخت آن هستند. طبق این مواد قانونی تعیینکننده اصلی این شرایط توافقی است که در متن قرارداد به آن اشاره میشود. ازاینرو لازم است تا طرفین بر سر این مسئله به گفتگو پرداخته و توافق صورت گرفته را بهصورت مکتوب در قرارداد درج کنند.
مسائل مربوط به حملونقل کالا در تنظیم قرارداد خرید و فروش
اشاره مختصری درباره شرایط حملونقل کالا در قرارداد خرید و فروش نمودیم، اما چالش حملونقل در برخی از قراردادها بسیار بیشتر از اینها است.
- برخی از کالاها از کشورهای خارج وارد میشوند،
- برخیها نیاز به جابجایی با خودروهای مخصوص دارند،
- برخی از کالاها نیاز به دریافت مجوز برای حملونقل دارند
و مواردی زیادی ازایندست میتوانند چالشهای مربوط به حملونقل در خرید و فروش کالا باشند. ازاینرو خیلی لازم است تا در هنگام تنظیم این قرارداد، مسئولیتهای هر یک از طرفین در حملونقل کالا به بحث گذاشته و درباره آن توافق نهایی شود. همچنین توافق صورت گرفته باید در متن قرارداد درج گردد.
لازم است بدانید که در برخی اوقات حتی مسئولیت تخلیه کالا در مقصد نیز در صورت عدم توافق در قرارداد زمینهساز چالشهای بسیار زیاد و حتی برگشت خوردن کالای مورد نظر بشود. ازاینرو تنظیم این بند حتماً باید زیر نظر وکیل و مشاور حقوقی صورت گرفته و تمام شرایط ممکن برای آن پیشبینی شود. در غیر این صورت چالشهای اینچنینی پیش روی طرفین در چنین قراردادهایی خواهد بود. به خاطر داشته باشید که حملونقل تنها در هزینه آن خلاصه نمیشود.
موارد مربوط به خسارت در قرارداد
خسارات یکی دیگر از موارد مهم در تنظیم قرارداد خرید و فروش است. کالاهای مختلف در معرض خسارتهای مختلفی هستند.
- برخی از کالاها فاسدشدنی هستند،
- برخی ممکن است در مسیر بر اثر تصادف و یا لغزنده بودن جاده دستخوش آسیبهایی بشوند،
- در برخی مواقع کالا در کارخانه با اشکالاتی روبرو بوده و تولید آن ایراد دارد.
و مواردی ازایندست میتوانند زمینهساز بروز خسارتهایی شوند که در متن قرارداد باید بهصورت دقیق درباره آن توافق شده و شرایط لازم تبیین شود. مسلماً در برخی مواقع این فروشنده است که باید عهدهدار خسارتهای وارد شده باشد اما مواردی هم وجود دارد که این مسئولیت به عهده خریدار است. بااینحال توافق در این موارد نقش اصلی را در قرارداد خرید و فروش خواهد داشت. همچنین نوع کالا نیز میتواند در تبیین این بند در متن قرارداد تأثیر بسیار زیادی داشته باشد. اگر تجربه لازم برای تنظیم چنین بندی را با توجه به نوع کالا ندارید، حتماً دراینباره با وکیل و مشاور حقوقی مشورت کنید.
زمان انتقال مالکیت و تحویل کالا در قرارداد خرید و فروش
زمانبندی دقیق یکی از نکاتی است که تاجرین و افراد حرفهای در تجارتهایی مانند خرید و فروش دقت بسیار زیادی به آن دارند. زمان تحویل کالا میتواند تأثیر بسیار زیادی روی شرایط مختلف داشته باشد. از قیمت محصول گرفته تا شرایط فروش آن میتواند از چالشهای مربوط به زمان تحویل کالا باشند. البته برای برخی از کالاها نیز این چالشها تعریفشده نخواهند بود. بااینحال لازم است تا دراینباره نیز دقت کافی به عمل آمده و درباره آن توافق شود.
ماده 370 و 375 قانون مدنی به بررسی شرایطی درباره شرایط تحویل کالا و زمان آن میپردازد. طبق این مواد قانونی درنهایت توافق صورت گرفته در متن قرارداد دستورالعمل اصلی را بین طرفین تعیین مینماید. در صورت عدم دقت به این بند و درج نشدن آن نیز عرف و محل تنظیم قرارداد بهعنوان شرایط قانونی تحویل کالا در نظر گرفته میشود. عدم دقت به همین دو بند ساده قانون مدنی زمینهساز چالشهای حقوقی بسیار زیادی میان طرفین قرارداد خرید و فروش شده است و هنوز هم خیلیها نتوانستهاند از گیرودار این شرایط خارج شوند.
نکاتی که باید در تنظیم قرارداد خرید و فروش رعایت کنید
علاوه بر نکاتی که درباره مفاد قرارداد خرید و فروش به آن اشاره کردیم، لازم است تا کاربران با نکات مربوط به شرایط تنظیم متن قرارداد خرید و فروش نیز آشنا باشند. این نکات هم در نگاه اول ساده هستند اما بسیار مهم بوده و میتوانند تفاوتهای اصلی یک قرارداد عالی و مطمئن را با قراردادهای معمولی تشکیل دهند. با توجه به اینکه طبق تجربه این شرایط زمینهساز اختلافات زیادی در بین طرفین چنین قراردادهایی در خرید و فروش کالا شده است، لازم است تا کاربران حتماً در مرحله تنظیم قرارداد به اصولی که در ادامه به آنها میپردازیم پایبند باشند.
متن قرارداد باید خوانا، بدون غلط املایی و شفاف باشد
به عنوان یک اصل اساسی و عمومی، در همه قراردادهای حقوقی باید سعی کنید متنی خوانا، بدون غلط املایی و شفاف تنظیم کنید. لازم است تا متن قرارداد حرفهای بهصورت تایپ شده باشد و سعی کنید از متنهای دستنویس برای این منظور خودداری نمایید. از این گذشته حتماً وظیفه تایپ متن را به فردی بسپارید که توانایی و مهارت لازم در این زمینه را دارد. همچنین در انتها یکبار بهصورت کامل متن تایپ شده را مطالعه کنید تا هم ازنظر لغوی و املایی در آن اشتباهی نباشد و هم ازنظر شرایط توافق شده ایرادی وجود نداشته باشد. دقت کنید که در برخی مواقع یک غلط املایی ساده و بیارزش میتواند بار حقوقی را برای قرارداد شما ایجاد کرده و مانع از رسیدن شما به حق قانونیتان باشد.
تا حد ممکن اصول سادهنویسی را در متن قرارداد رعایت کنید
دومین اصلی که در تنظیم متن قرارداد خرید و فروش باید به آن بپردازیم، اصل سادهنویسی است. طبق این اصل باید در هنگام تنظیم متن از استفاده از کلمات غیرمعمول و به اصلاح قلمبهسلمبه خودداری کنید. هر کلمهای میتواند شرایط حقوقی جدیدی را به قرارداد شما اضافه نماید. ازاینرو حتماً سادهنویسی را عنوان یک اصل مهم در تنظیم قرارداد خود در نظر بگیرید.
مشورت با وکیل را در اولویت کاری قرار دهید
همچنین باید دوباره تأکید کنیم که مشورت با وکیل و مشاور حقوقی حتماً باید در چنین قراردادهایی در اولویت کاری کاربران قرار گیرد. در غیر این صورت ممکن است مشکلاتی در آینده گریبان گیر شما شود. تنظیم چنین قراردادهایی با چالشهای بسیار زیادی روبرو است. برخی از این چالشها مختص شرایط قرارداد بوده و اصلاً بهصورت عمومی قابل بررسی نیستند. تنها وکیل و مشاور حقوقی با تخصص و تجربه میتوانند این شرایط را تفسیر و شما را از خطرات آنها آگاه نمایند. ازاینرو حتماً قبل از هر امضایی به دنبال مشورت با وکیل باشید.
هیچچیزی را قبل از مطالعه و تفهیم کامل امضاء نکنید
متن قرارداد خرید و فروش را بعد از تنظیم، تایپ و پرینت یکبار مطالعه کنید. حتماً شما باید بتوانید تمام بندهای آن را درک کرده و بهدرستی تفسیر نمایید. اگر کلمات و مواردی استفاده شده که معنی آن را نمیدانید و یا تأثیر آن در قرارداد را نمیفهمید، دراینباره بپرسید. به خاطر داشته باشید که یکبار پرسیدن این موارد:
- اولاً باعث میشود برای دفعههای بعدی این مشکل را نداشته باشید.
- ثانیاً باعث میشود خود را از مشکلات حقوقی بزرگی نجات دهید.
پس رودربایستی و خجالت را کنار گذاشته و ریزبهریز جزئیات قرارداد خود را درک کنید.
هیچ توافقی را شفاهی و بدون درج در قرارداد باقی نگذارید
توافقات صورت گرفته را باید در متن قرارداد درج کنید. حتی توافقات صورت گرفته بعد از تنظیم و امضای قرارداد را نیز باید مکتوب کرده و آن را در یک پیوست به قرارداد اصلی اضافه کنید. برای معتبر کردن تغییرات میتوانید آن را به سمع و نظر داور قرارداد نیز برسانید.
چند ترفند حقوقی در تنظیم قرارداد خرید و فروش
در این بند سعی داریم تا ترفندهای حقوقی مهمی را برای شما تبیین کنیم که استفاده از آنها میتواند باعث هر چه بهتر شدن شرایط چنینی قراردادهایی برای شما باشد. برای تنظیم این قراردادها دقت کنید که:
- سعی کنید شما ارائهدهنده پیشنویس قرارداد خرید و فروش باشید.
- پیشنویس قرارداد خود را بهصورت دقیق مطالعه کرده و نقطه نظرات خود را در آن اعمال کنید.
- هیچوقت برای امضای قراردادی عجله نکنید.
- درصورتیکه امکان تغییر در متن قرارداد را نداشتید، دراینباره با وکیل مشورت کنید.
- در متن قرارداد تعداد نسخ معتبر قرارداد را درج کنید.
- در مواقعی که نوشتههای اضافه شده به قرارداد بهصورت کاربنی هستند، حتماً دقت کنید که در هنگام امضا کاربنها را برداشته و بدون کاربن آنها را امضا کنید.
- سعی کنید در کاغذ قرارداد خیلی جای خالی باقی نگذارید تا زمینهساز امکان جعل را فراهم نیاورید.
- محل تنظیم قرارداد را نیز در انتها و در بند پایانی درج کنید.
- دقت کنید که عدم دقت در بندهای بسیار ساده مانند موضوع و مبلغ قرارداد و درج عبارتهای ابهامانگیز ممکن است شرایط باطل شدن قرارداد را فراهم آورد.
- برای تعهدات در نظر گرفته ضمانت اجرا در نظر بگیرید.
- ضمانت اجرای هر تعهد را باید بهصورت مشخص و به دور از ابهام درج کنید.
- شرایط فسخ قرارداد را در آن درج نمایید.
در انتها باید بدانید
در انتها لازم است بدانید که تنظیم قرارداد خرید و فروش از چندین جنبه قابل بررسی است. بدانید که چنین قراردادی به جهت شرایط مالی که دارد، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و عدم دقت به آن میتواند شرایط مالی و حقوقی پیچیدهای برای شما رقم بزند. همچنین کاربران میتوانند برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه انواع قراردادهای خرید و فروش سایر مقالات مربوط را در بخش بلاگ حقوقی لامینگو دنبال نموده و با آگاهی بیشتر برای تنظیم قرارداد خود اقدام نمایند. همچنین در انتهای این مقاله نیز میتوانید نقطه نظرات خود را با مشاورین ما در لامینگو در میان بگذارید.
دیدگاه شما