برای واردات و صادرات میان ایران و ترکیه به چه اطلاعاتی احتیاج داریم؟

واردات و صادرات به ترکیه

 

 

ترکیه یکی از کشورهای خاورمیانه است که در میانه‌ی قاره آسیا و اروپا قرار دارد و به دلیل پیشرفت قابل توجهی که در زمینه‌ی اقتصاد و تجارت کالا داشته است، به عنوان یک کشور با استراتژی سیاسی و اقتصادی خوب شناخته می‌شود و همه ساله سرمایه‌گذاران زیادی را چه برای راه‌‍اندازی کسب و کار و تأسیس شرکت و چه دادوستد جذب خود می‌کند. صنعت نساجی و پوشاک ترکیه در خاورمیانه نسبت به سایر کشورها سرآمد است. همانطور که می‌دانیم کشور ایران به دلایل مختلفی که بیان آن خارج از موضوع مورد بحث ماست، در بسیاری از زمینه‌ها تحریم شده است و در حال دست و پنجه  نرم کردن با موانع و مشکلات ارتباط با سایر کشورهای دنیا است؛ اما از آن‌جایی که ترکیه در طرح تحریم ایران خود را جزو کشورهای بی‌طرف اعلام کرده است، در ارتباط ایران با این کشور و تبادلات تجاری آن‌ها مانعی وجود ندارد. در این مقاله قصد داریم بیشتر از صادرات و واردات و روابط این دو کشور صحبت کنیم.

فواید ارتباط ایران با ترکیه

  • از همان گذشته‌های خیلی دور به دلیل ارتباطاتی که کشور ایران و ترکیه داشته اند، این دو کشور دارای اشتراکات فرهنگی، تاریخی و اجتماعی قابل توجهی هستند و امروزه هم مردم ایران اغلب سفرهای متعددی به کشور ترکیه داشته‌اند و با فرهنگ و خصوصیات اجتماعی مردم این کشور آشنایی خوبی دارند و همه‌ی این‌ها سبب تسهیل روند تجارت این دو کشور شده است.
  • ایران به دلیل تحریم‌های پیش رویش، اجازه‌ی واردات و صادرات کالا از بسیاری از کشورها مخصوصاً کشورهای پیشرفته اروپایی را ندارد، اما از طریق کشور ترکیه که به عنوان مرز مشترک بین آسیا و اروپا شناخته می‌شود، می‌تواند با کشورهای اروپایی ارتباط برقرار کند؛ مثلا بسیاری از شرکت‌های ایرانی در ترکیه قادر به وارد کردن بسیاری از اقلام از کشور ترکیه به ایران هستند.
  • وجود کیلومترها مرز زمینی مشترک بین ایران و ترکیه نیز شرایط را برای واردات و صادرات آسان‌تر کرده است.

دریافت مشاوره حقوقی

 

واردات کالا از ترکیه به ایران

ترکیه با ایران دارای روابط تجاری مناسبی است. واردات از ترکیه، بیشترین موارد واردات کالا به کشور محسوب می‌شود؛ اما واردات هر نوع کالایی از کشور ترکیه به ایران امکان‌پذیر نیست و کالاها نباید در زمره‌ی کالاهای ممنوع‌الورود باشند. قوانین واردات کالا از ترکیه به ایران با مقررات حاکم بر واردات کالا از سایر کشورها به ایران، یکسان و مطابق نظام جمهوری اسلامی ایران است و طبق شرع و قوانین جمهوری اسلامی ایران ورود برخی از کالاها مانند تجهیزات پزشکی مستعمل، مواد مخدر و مشروبات الکلی به ایران ممنوع است.

واردات کالاهای زیر از ترکیه به ایران بلامانع است:

  • واردات انواع لباس زنانه و مردانه
  • واردات مواد اولیه برای تولید لوازم پلاستیکی
  • واردات مواد اولیه برای صنعت نساجی کشور
  • واردات تجهیزات ساختمانی مورد نیاز در ساخت و ساز و شیرآلات
  • واردات لوازم و وسایل خانگی، چدنی، بلورین
  • واردات لوازم اکترونیکی و لوازم یدکی

برای وارد کردن کالا از کشور ترکیه به ایران باید مراحل زیر انجام گیرد:

  • شناسایی تولید کننده یا فروشنده در ترکیه
  • گفتگو و مذاکره
  • اخذ پرفورما( پیش فاکتوری است که مظنه قیمت کالاها در آن نوشته شده است) از فروشنده یا تولید کنندگان
  • ثبت سفارش کالا
  • اظهارنامه گمرکی( در اظهارنامه گمرکی مشخصات و جزِئیات آن توسط صاحب کالا وارد می‌شود)
  • ارزیابی اظهارنامه توسط کارشناس گمرکی
  • اخذ مجوزهای لازم
  • بارگیری کالا بر روی وسیله نقلیه مناسب و هدایت آن به سوی در خروجی گمرک

نا گفته نماند که پلیس ترکیه حق باز کردن پلمپ گمرک و بررسی محموله‌ای که از گمرک ترکیه ترخیص و به سمت ایران راهی می‌شود را ندارد؛ ازین رو پروسه‌ی واردات از ترکیه به ایران با سرعت بیشتری صورت می‌گیرد.

واردات و صادرات به ترکیه

 

پرداخت هزینه‌ی کالای وارداتی به دو روش در وجه فروشنده صورت می‌گیرد:

  1. روش بانکی

    واردکننده به همراه پروفرما یا در واقع فاکتور مشخصات و قیمت کالا به بانک مراجعه می‌کند و به اندازه‌ی مبلغی که در فاکتور درج شده، به حساب فروشنده حواله می‌کند. اما امروزه به دلیل تحریم بانکی ایران این روش تا حد زیادی ممکن نیست.

  2. روش آزاد

    در این روش واردکننده، وجه فروشنده را به صورت آزاد و از طریق صرافی‌های معتبر به او پرداخت می‌کند.

 

تنظیم قرارداد سفارشی

صادرات کالا از ایران به ترکیه

همان‌طور که از ترکیه اقلام و کالاهای مختلفی وارد ایران می‌شود، کشور ما نیز درصد قابل توجهی کالا به ترکیه صادر می‌کند که بیشترین این اقلام را می‌توان نفت و سوخت‌های فسیلی دانست. ایران 4 گمرک مهم در مرز با ترکیه دارد که شامل گمرک بازرگان، گمرک خوی، گمرک سرو و گمرک رازی است که همگی آن‌ها در استان آذربایجان غربی قرار دارند و تجار و صادرکنندگان می‌توانند از طریق یکی از گمرکات با کشور ترکیه دادوستد داشته باشند. البته صادرات به کشور ترکیه هم نیازمند ارائه مدارکی است که به شرح زیر است:

  1. کسب مجوزهای لازم: هر تاجر و صادرکننده‌ای باید مجوزهای لازم را از شرکتی که کالا متعلق به آن است، دریافت کند.
  2. صدور پروفرما :اصولا در برگه‌ی پروفرما اطلاعاتی مانند: نام فروشنده، نشانی و تلفن او- شماره و تاریخ صدور پروفرما- نام خریدار- نام و مشخصات فنی کالا- وزن و مقدار کالا- ارزش کل کالا- شرایط پرداخت- مبدأ و شرایط حمل و تحویل کالا قید شده است.
  3. تهیه و تدارک بسته‌بندی: در این مرحله صادرکننده باید کالا را طبق شرایطی که مدنظر خریدار است و در زمان‌بندی که با او توافق کرده بسته بندی کند. بسته‌بندی هر کالا بسته به نوع آن و نوع وسلیه‌ی حمل و نقل متفاوت است.
  4. دریافت گواهی بازرسی کالا: دریافت این گواهی اجباری نیست و تنها زمانی لازم است که خریدار از صادرکننده درخواست کرده باشد. در این مرحله کالای صادر شده در مؤسسه‌ای که با توافق طرفین تعیین شده، مورد بازرسی قرار خواهد گرفت تا خریدار مطمعن شود کالایی که سفارش داده همان کالا و با همان ویژگی ارسال شده است.
  5. صدور فاکتور و اخذ گواهی مبدأ: صادرکننده باید فاکتور فروش کالای خود را مطابق شرایط پروفرما صادر کرده و به تأیید اتاق بازرگانی و صنایع و معادن برساند.
  6. عقد قرارداد: صادرکننده و خریدار در پی انعقاد قراردادی مابین خود، توافق خود را برای این مبادلات اعلام می‌دارند
  7. اظهار کالا به گمرک: صادرکننده با ارائه کارت بازرگانی و مجوزهای لازم به گمرک، اظهارنامه‌ای در خصوص صادرات کالای خود تنظیم کرده و جهت بررسی تحویل بازرس گمرک می‌دهد. در این اظهارنامه اطلاعاتی چون نام و نشانی صادرکننده- شماره‌ی اجازه صدور- نام کشور مبدأ- نام کشور خریدار کالا قید می‌شود.
  8. ارسال کالا: پس از تحویل اظهارنامه‌ی کالا به گمرک، بازرسین گمرکی کالای بسته‌بندی شده را با اظهارنامه‌‌ی مربوط به آن تطبیق می‌دهند و اگر مطابقت آن تأیید شد، با دریافت هزینه‌های گمرکی از جمله انبارداری، باربری و غیره…آن کالا را به نحوی که صادرکننده و خریدار در قراردادشان با یکدیگر توافق کرده‌اند، ارسال خواهد شد.
  9. دریافت گواهی صدور: شرکت حمل پس از حمل کالا، به اظهارنا‌مه‌ی دریافتی کالا مهر گمرک زده و به صادرکننده تحویل می‌دهد.

از آنجایی که مبادلات تجاری و صادرات و واردات به کشورهای خارجی قوانین و شرایط خاص خود را دارد برای انجام آن باید از مشاوره و تخصصص افراد باتجربه در این حوزه بهره ببرید.

خوشبختانه لامینگو با دارا بودن متخصصین به نام و متبحر در حوزه‌های مختلف از جمله تجاری سازی فناوری در کشور ترکیه، میتواند مشاور خوبی برای شما باشد. برای دریافت مشاوره میتوانید به صفحه مشاوره لامینگو مراجعه کنید.

کانال تلگرام لامینگو

برای مطالعه مطالب بیشتر میتوانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه بفرمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب فاطمه دل‌زنده‌دار اباتری
کارشناس حقوقی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه