تاثیر شرایط فورس ماژور و هاردشیپ در قرارداد
قراردادهای منعقد شده میان افراد دارای شرایط و ضوابط مشخصی است که علاوه بر محدودهی وظایف طرفین، میزان سود و زیان حاصل از قرارداد در متن آن مشخص است. گاهی اوقات برخلاف میل و اراده طرفین، حوادثی رخ میدهد که شرایط ادامه قرارداد را دشوار یا غیر ممکن میکند. به این شرایط در قرارداد به اصلاح فورس ماژور یا هاردشیب گفته میشود. اما این دو چه تفاوتی دارند و چه زمانی کاربرد دارند؟ در ادامه مطلب به بررسی تفاوتهای میان فورس ماژور و هاردشیب و شرایط ایجاد آنها پرداختیم.
مفهوم فورس ماژور
فورس ماژور یا قوه قاهره عبارت است از: واقعه غیرقابل پیشبینی که طرفین مداخله ای در بروز آن ندارند. مثل: بلایای طبیعی از جمله: سیل، زلزله، آتشسوزی، قطعی اینترنت و غیره. تحریمهای اقتصادی را نیز میتوان از زمره شرایط فورس ماژور دانست، چرا که اگر کشوری توسط سازمان ملل تحریم بین المللی شود، قراردادهایی که در آن کشور با سایر کشورها منعقد شده است، دچار مشکل شده و حتی در مواردی غیر قابل اجرا میشود.
در قانون ایران تعریف دقیقی از فورس ماژور دیده نمیشود اما در بعضی از مواد قانون مدنی ایران ازجمله ماده “227” اشاره ای به شرایط فورس ماژور شده است: “متخلف از انجام تعهد، وقتی محکوم به تادیه خسارت میشود که نتواند ثابت نماید که عدم انجام به واسطه علت خارجی بوده است که نمیتوان مربوط به او نمود”
چه زمانی میتوان گفت شرایط فورس ماژور به وجود آمده است؟
فورس مازور همان طور که در تعریف آن آوردیم، براثر رخداد و حوادث غیرقابل پیشبینی تحقق مییابد طوریکه ادامه انجام تعهدات قرارداد منعقد شده را غیرممکن میسازد. این حوادث منشایی خارجی دارد و اغلب بر اثر بلایای طبیعی و غیرقابل اجتناب به وجود میآید.
شرایط فورس ماژور در قرارداد
اگر افراد در قرارداد منعقد شده فی مابین خود توافق کنند که در صورت تحقق قوه قاهره، قرارداد فسخ شود، تکلیف قرارداد پس از رویداد حادثه مشخص است و همچنین تکلیف کارهای صورت گرفته و نگرفته، تجهیزات و مالیاتها و هزینهها و غیره نیز در قرارداد تعیین میشود. به عنوان مثال میتوان این چنین توافق نمود که در صورت فسخ قرارداد به علت تحقق قوه قاهره، هزینهی کارهای انجام شده به وسیله طرف دوم، از جانب طرف اول پرداخت خواهد شد یا قیمت تجهیزات تهیه شده به وسیله طرف دوم، پس از کسر استهلاک، به طرف دوم پرداخت خواهد شد.
ممکن است بعد از اینکه طرفین در قرارداد، تکلیف خود را در زمان فورس ماژور مشخص کردند، شدت حادثه به میزانی باشد که امکان ادامه اجرای تعهدات غیرممکن باشد، در این صورت باید از قبل مشخص شود که در این شرایط، یا کلا قرارداد فسخ شود یا در آن شرطی آورده شود که چه زمانی قرارداد فسخ خواهد شد. برای مثال ذکر شود اگر پس از زوال فورس ماژور، هزینهی انجام تعهدات طرفین به نسبت آنچه که در قرارداد حاضر پیشبینی شده بیش از 50 درصد افزایش یابد، این قرارداد فسخ خواهد شد.
اگر هم در قراردادی تکلیف طرفین در زمان رویداد فورس ماژور مشخص نشده باشد و در حین اجرای تعهدات قرارداد، حوادث فورس ماژور رخ دهد و امکان ادامه اجرای قرارداد وجود نداشته باشد، طرفین قرارداد میتوانند با توافق یکدیگر، قرارداد را فسخ کنند. همچنین میتوانند توافق کنند قرارداد را برای مدت معینی به تعلیق دربیاورند، به این صورت که پس از اتمام این شرایط، طرفین مکلف به ایفای تعهدات خود میباشند. اگر هم پس از اتمام مدت توافق شده، شرایط فورس همچنان باقی باشد، قرارداد را فسخ کنند.
مفهوم هاردشیب
در علم حقوق تعریف مشخص و دقیقی از مفهوم هاردشیب ارائه نشده است. ولی میتوان این اصطلاح حقوقی را اینگونه تعریف کرد که هاردشیب استثنایی بر اصل لزوم انجام تعهدات در قرارداد است. اصولا هر شخصی در زمان انعقاد قرارداد متوجه مزایا و به وجود آمدن ضرر و زیان در آینده است و با علم به این مسائل اقدام به امضای قرارداد مینماید. اما گاهی اوقات ممکن است شرایط اولیه قرارداد که مورد توافق طرفین بوده دچار تغییرات اساسی شود، طوریکه اساس قرارداد را دچار اختلال کند و تعادل آن را برهم زند. دراین شرایط اکثر حقوقدانان موافق تحقق هاردشیب هستند، یعنی بر این باورند که به دلیل خسارات ناعادلانه وارد شده بر زیاندیده در قرارداد، طرفین مجددا اقدام به مذاکره با یکدیگر نمایند و با توجه به شرایط غیرقابل پیشبینی که به وجود آمده، تغییراتی درموضوع بندهای قرارداد انجام دهند که از میزان خسارت وارده بر طرف زیاندیده کاسته شود.
شرایط لازم جهت تحقق هاردشیب (مذاکره مجدد) در قرارداد
یکی از اساسیترین شرایط تحقق هاردشیب، ایجاد تغییرات اساسی در بطن قرارداد و تغییرات غیرمتعارف در وضعیت تعهدات موجود در قرارداد است، به طوری که اجرای قرارداد برای یکی از طرفین با ضرر و زیان بسیاری همراه باشد.
شرایط اساسی دیگر در تحقق هاردشیب، غیرقابل پیشبینی بودن اتفاق است، یعنی شرایط جدید به وجود آمده قابل پیشبینی نبوده باشد.
حادثه به وجود آمده غیرقابل پیشگیری و کنترل بوده باشد و فرد زیاندیده هم مسبب ایجاد این شرایط نباشد ودر صورت وقوع، قصور و کوتاهی در به سامان رساندن اوضاع نداشته باشد.
تفاوت هاردشیب و فورس ماژور
هاردشیب زمانی معنی پیدا میکند که شرایطی به وجود آید که تعادل اقتصادی قرارداد بهم خورد و ادامه اجرای تعهدات توافق شده “دشوار” شود. اما شرایط فورس ماژور بر اثر حوادث و بلایای غیرقابل پیشبینی به وجود میآید و ادامه اجرای تعهدات توافق شده را “غیرممکن” میسازد و طرفین معامله معاف از اجرای تعهد میشوند. البته این در صورتی است که اجرای تعهدات قرارداد به هیچ وجه امکان پذیر نباشد، اما در مواردی که شدت حوادث به گونهای باشد که “موقتا” اجرای قرارداد را متوقف سازد و بعد از گذشت مدت کوتاهی، اوضاع به شرایط اول خود بازگردد و موانعی در ادامه اجرای این تعهدات نباشد، طرفین میتوانند به اجرای وظایف خود ادامه دهند.
برای مطالعه سایر مقالات میتوانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید. فراموش نکنید حتما سوالات و نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.
2 دیدگاه
-
5 سال پیش
تشکر از مطالب زیبای شما
دیدگاه شما