شکواییه ورود غیر قانونی و مجازات این جرم براساس قانون مجازات اسلامی

2 سال پیش
شکواییه ورود غیر قانونی

قانون، حریم ملک هر شخصی را محترم دانسته و به همین دلیل، ورود غیرقانونی به ملک دیگران جرم می‌باشد. مطابق با ماده 694 قانون مجازات اسلامی، ورود غیرقانونی و بدون مجوز به ملک دیگران، جرم‌انگاری شده است و قانون برای این جرم مجازات تعیین نموده است. هیچ فردی حق ندارد بدون اجازه صاحب ملک وارد ملک وی گردد، این ملک ممکن است خانه، مغازه یا هر ملک دیگری باشد و درصورتیکه شخصی بدون اجازه وارد ملک گردد، صاحب ملک حق شکایت از این شخص و تنظیم شکواییه ورود غیر قانونی را دارد.

توجه داشته باشید حتی اگر درب ملکی باز باشد و ورود بدون زور انجام گردد نیز، این موضوع جرم ورود غیرقانونی محسوب می‌گردد و مستحق مجازات است. درنتیجه، این توجیه که ملک قفل نداشته است، تأثیری در وقوع جرم ندارد. در ارتباط با جرم ورود غیرقانونی، تفاوتی میان اشخاص خصوصی و عمومی نبوده و مأموران انتظامی و مستخدمین دولتی نیز برای ورود به ملک دیگران، باید مجوز قضایی و قانونی داشته باشند و در غیر این صورت، از سوی مراجع مربوطه با آن‌ها برخورد خواهد شد. در این مقاله با ما همراه باشید تا عناصر جرم ورود غیرقانونی و مجازات این جرم را با یکدیگر بررسی نماییم.

 

شکواییه ورود غیر قانونی لامینگو در اختیار شماست!

بسیاری از افراد که دانش حقوقی لازم را ندارند، ممکن است در تنظیم شکواییه‌های کیفری با مشکلاتی روبه‌رو گشته و یا در زمان لازم اقدام به تنظیم شکواییه و طرح شکایت ننمایند. درصورتیکه شخصی بخواهد از مرتکبین جرایم مختلف نزد مراجع رسمی و قانونی شکایت نماید، باید مواردی را رعایت نموده و براساس مقررات قانونی، مراحل ثبت شکواییه خود را انجام دهد. اگر این مراحل مطابق با اصول قانونی و در موعد مقرر طی نشود، ممکن است بزه‌دیده مؤفق به ثبت شکواییه در زمان مقرر نگردد و امکان شکایت از مرتکب را از دست بدهد. علاوه بر این ممکن است تأخیر در ثبت شکواییه، تحقیقات مقدماتی رسیدگی به جرم را با موانعی روبه‌رو ساخته و امکان اثبات جرم و مجازات مجرم از بین برود. به همین دلیل توصیه می‌گردد درصورتیکه طرح شکایت کیفری را دارید، با مشاوران حقوقی مشورت نموده و توصیه‌های لازم حقوقی را از این اشخاص دریافت نمایید.

مشاوران حقوقی لامینگو نکات لازم در ارتباط ثبت شکایات کیفری را به شما ارائه داده و شما را در این مسیر یاری می‌نمایند. علاوه بر این، شما می‌توانید شکواییه ورود غیر قانونی را از بانک اسناد لامینگو دریافت نموده و اقدام به تکمیل و ثبت آن نمایید. علاوه بر شکواییه جرم مزبور، شکواییه سایر جرایم نیز در بانک اسناد قضایی لامینگو موجود است و شما می‌توانید این اسناد را مورد استفاده قرار دهید.

 

شکواییه ورود غیر قانونی

 

جرم ورود غیرقانونی چگونه جرمی است و چه مجازاتی دارد؟

جزم ورود غیرقانونی به ملک دیگران ازجمله جرایم تعزیری بوده و در قانون برای این جرم مجازات مخصوص تعیین شده است. براساس قانون درصورتیکه شخصی بدون اجازه صاحب ملک و با با تهدید یا زور وارد منزل و ملک دیگری شود، به سه ماه تا یک سال و شش ماه حبس محکوم می‌گردد و درصورتیکه مرتکبین این جرم دو نفر یا بیشتر باشند و حداقل یکی از آن‌ها حامل سلاح باشد، شکواییه ورود غیر قانونی علیه هر دو نفر تنظیم شده و مرتکبین به شش ماه تا سه سال حبس محکوم می‌گردند.

 

عناصر جرم ورود غیرقانونی به ملک دیگران

عناصر جرم ورود غیرقانونی به ملک دیگران عبارت‌اند از عنصر قانونی، عنصر مادی و عنصر معنوی. عنصر قانونی جرم بدین معناست که این عمل از نظر قانون جرم محسوب می‌گردد و درصورتیکه شخصی مرتکب آن شود، مطابق با قانون مجازات می‌گردد. عنصر قانونی جرم ورود غیرقانونی در ماده 694 قانون مجازات اسلامی ذکر شده است و از نظر قانونگذار این عمل جرم می‌باشد.

رکن بعدی در ارتکاب جرم ورود غیرقانونی به ملک دیگران، عنصر مادی است؛ عنصر مادی جرم بدین معنا است که شخصی مرتکب جرم شناخته می‌گردد که فعل لازم برای تحقق جرم و عمل لازم را انجام داده باشد. درواقع، جرم مزبور تنها زمانی وقوع می‌یابد که عملی که لازمه آن است، انجام گردد. عنصر مادی جرم ورود غیرقانونی به ملک دیگران، ورود به ملک است و درصورتیکه شخص تنها نظاره‌گر ملک بوده و اقدام به ورود به آن ننماید، عنصر مادی محقق نشده و جرم مزبور محقق نگشته است. آخرین عنصر لازم جهت ورود غیرقانونی، داشتن سونیت و عمد در این زمینه است؛ بدین معنا که مرتکب باید از اینکه ملک مزبور متعلق به شخص دیگری است اطلاع داشته باشد و عمداً وارد ملک دیگر اشخاص گردد. درصورتیکه هر یک از این عناصر تحقق نیابد، جرم ورود غیرقانونی به ملک دیگران محقق نشده و مجازاتی ندارد.

 

ارتکاب جرم ورود غیرقانونی به‌وسیله مستخدمین دولتی و مأمورین قضایی

براساس ماده 580 قانون مجازات اسلامی، هر یک از مستخدمین و مأمورین قضایی یا غیر قضایی یا کسی که خدمت دولتی به او ارجاع شده باشد بدون ترتیب قانونی به منزل کسی ‌بدون اجازه و رضایت صاحب منزل داخل شود، به حبس از یک ماه تا یک سال محکوم خواهد شد مگر این که این شخص ثابت نماید به امر یکی از رؤسای خود که‌ صلاحیت  صدور حکم را داشته است و مکره به اطاعت امر او بوده، اقدام کرده است که در این صورت، مجازات مزبور در حق آمر اجرا خواهد شد.

اگر شخص مرتکب، مرتکب‌ یا سبب وقوع جرم دیگری نیز باشد، به مجازات آن جرم نیز محکوم خواهد شد و چنانچه این عمل در شب واقع شود، مرتکب یا آمر به حداکثر مجازات مقرر محکوم‌خواهد شد زیرا ارتکاب جرم در شب، یکی از عوامل مشدده مجازات می‌باشد. بنابراین، جرم ورود غیرقانونی به ملک دیگران توسط مأمورین قضایی و مستخدمین دولتی زمانی مستوجب مجازات است که در قانون مقرر شده باشد و مأمورین مزبور بدون داشتن مجوز اقدام به ورود نموده باشند و این عمل بدون رعایت ترتیبات و تشریفات قانونی صورت پذیرفته باشد و بزه‌دیده با تهیه و ارائه شکواییه ورود غیر قانونی علیه این اشخاص طرح شکایت نموده باشد.

 

شکواییه ورود غیر قانونی

استثنائات جرم ورود غیرقانونی به ملک دیگران توسط مأمورین دولتی

مواردی نیز وجود دارد که قانون ورود مأمور دولتی به ملک اشخاص را حتی بدون مجوز و بدون رضایت صاحب ملک مجاز شمرده است. یکی از این موارد، موردی است که مأمورین دولتی در حالت اضطرار بوده و رورود به ملک شخص، ضروری باشد و مداخله مأمورین دولتی لازم باشد. برای مثال، مأمورن آتش‌نشانی حق دارند بدون دریافت مجوز و اجازه صاحب ملک، وارد ملکی شوند که در حال سوختن در آتش است زیرا در این شرایط، مداخله این اشخاص الزامی بوده است و ضرورت امر اقتضا می‌نماید تا مأمورین وارد ملک شخص شوند.

علاوه بر این، با وجود اینکه مطابق با قانون اساسی حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل اشخاص از تعرض مصون است، اما درصورتیکه ورود به منزل اشخاص جهت تفتیش در موارد جرم مشهود و ورود به منازل اشخاص جهت تفتیش به‌وسیله مأمورین وصول عایدات دولت الزامی باشد، مأمورین مزبور می‌توانند بدون دریافت مجوز اقدام به ورود نموده و در این شرایط، این عمل جرم ورود غیرقانونی محسوب نمی‌گردد و شخصی که مأمورین دولتی وارد ملک وی شده‌اند، حق تنظیم شکواییه ورود غیر قانونی را ندارد.

 

ورود صاحب ملک به منزل مورد اجاره، مصداق جرم ورود غیرقانونی می‌باشد یا خیر؟

براساس قانون، زمانی که شخصی ملک خود را به اجاره می‌دهد، پس از آن تنها مستأجر ملک حق تصرف بر ملک و استفاده از منافع آن را داشته و مالک ملک حق ورود به ملک بدون اجازه مستأجر را ندارد و درصورتیکه مالک اقدام به ورود به ملک مورد اجاره بدون اجازه مستأجر نماید، مستأجر حق دارد شکواییه ورود غیر قانونی علیه مالک ملک تنظیم نموده و از موجر کایت نماید.

 

شکواییه ورود غیر قانونی

 

تنظیم و ثبت شکواییه ورود غیر قانونی به ملک دیگران

اولین قدم در راستای شکایت از شخصی که مرتکب جرم ورود غیرقانونی شده است، تهیه و ارائه شکواییه کیفری می‌باشد. بزه‌دیده جرم ورود غیرقانونی باید شکواییه ورود غیر قانونی را تکمیل و این شکواییه را ثبت نماید. در شکواییه مزبور، بزه‌دیده باید اطلاعات هویتی خود و هر آنچه در ارتباط با وقوع جرم و شخص مرتکب می‌داند، بنویسد. اگر بزه‌دیده مرتکب جرم را بشناسد، باید اطلاعاتی دقیق از هویت این شخص را در شکواییه مزبور درج نماید و اگر بزه‌دیده مرتکب جرم را نشناسد و یا درباره هویت او تردید داشته باشد، باید هر آنچه درباره مرتکب می‌داند ولو اندک، در شکواییه قید نماید. بزه‌دیده می‌تواند با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، شکواییه ورود غیر قانونی را دریافت و پس از تکمیل آن، شکواییه را ثبت نماید.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

جمع‌بندی بحث شکواییه ورود غیر قانونی

در این مقاله مطالب لازم در ارتباط با جرم ورود غیرقانونی به ملک دیگران بیان شد. جرم ورود غیرقانونی زمانی اتفاق می‌افتد که شخصی بدون اجازه صاحب ملک با زور و یا تهدید وارد ملک وی گردد. جرم مزبور زمانی تحقق می‌یابد که مرتکب از جرم بودن عمل ورود غیرقانونی به ملک دیگران مطلع باشد و این عمل را عمداً انجام دهد. پس از وقوع جرم، بزه‌دیده می‌تواند از مرتکب جرم شکایت نموده و شکواییه‌ای تحت عنوان شکواییه ورود غیر قانونی تنظیم و ثبت نماید. بهتر است اشخاصی که قصد تهیه و ارائه شکواییه دارند، در این مسیر از مشورت مشاوران حقوقی استفاده نموده و پیش از طرح شکایت، از قوانین و مقررات حاکم بر این جرم آگاهی یابند.

اگر مطالعه این مطلب اطلاعات مفیدی را در اختیار شما گذاشته است، شما می‌توانید وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و سایر محتواهای این بلاگ حقوقی را نیز مطالعه نمایید. در پایان، شما می‌توانید سؤالات خود در ارتباط با مطلب فوق را، در بخش دیدگاه‌ها یادداشت نموده تا همکاران ما به این سؤالات پاسخ دهند.

 

 

 

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

یک دیدگاه