قولنامه بنگاهی چقدر اعتبار دارد؟!
در بیشتر مواقع، خریداران برای انجام معاملاتی نظیر خرید و فروش زمین، خانه، ماشین و … توانایی پرداخت هزینه را بهصورت کامل و یکجا ندارند. در مقابل نیز برخی فروشندگان برای فروش اموال منقول و غیرمنقول خود احتیاج به زمان دارند تا بتوانند در این مدت حسابهایی نظیر مالیات، خلافی، حساب شهرداری و … را بپردازند. در این شرایط است که طرفین معامله برای تنظیم قولنامه به مشاوره حقوقی قولنامه نیاز پیدا میکنند. با ما همراه باشید تا در ادامه این مطلب از وبسایت لامینگو مسائلی در رابطه با قولنامه و اعتبار قولنامه بنگاهی را بیان کنیم. با مطالعه ادامه این مقاله امید داریم بتوانید قولنامهای صحیح تنظیم کنید.
قولنامه چیست؟
معنای قولنامه همانطور که از عنوانش برمیآید، بهمعنای تعهد به انتقال مالی در زمان و مکان مشخص با شرایط معین است. قولنامه به دو نوع قولنامه عادی یا دستی و رسمی تقسیم میشود. به سندی که در آن خریدار و فروشنده، تعهداتی را که در آینده ملزم به انجام آنها هستند، ثبت میکنند و به گونهای با یکدیگر قول و قرار میگذارند، قولنامه گفته میشود. به عبارت دیگر، در قولنامه طرفین معامله متعهد میشوند که در زمان و مکان مشخصی، با رعایت شرایط مندرج و پرداخت مبلغ مشخصشده در قولنامه، مورد معامله به خریدار واگذار شود.
هدف اصلی از تنظیم قولنامهها، ایجاد شرایط الزامآور و تعیین دقیق تعهدات است که اگر بهنحوی صحیح تنظیم شود، میتواند از اختلافات احتمالی در آینده پیشگیری کند. مشاور حقوقی قولنامه فردی است که با داشتن دانش و تخصص کافی در حوزه قوانین مربوطه، قولنامهای صحیح و قانونی را تنظیم میکند.
این مطلب را بخوانید: همه آنچه که باید درمورد قولنامه بدانید!
تفاوت قولنامه رسمی و قولنامه عادی چیست؟
ماده 1287 قانون مدنی، سند رسمی را تعریف کرده است. طبق این ماده، سندی رسمی تلقی میشود که در دفاتر اسناد رسمی یا اداره ثبت اسناد و املاک و یا توسط مأمور رسمی، در حدود صلاحیت آنها و طبق مقررات قانونی تنظیم و سپس صادر شود. در غیر این صورت، هر سندی که در غیر از شرایط مزبور تنظیم گردد، سندی عادی است. لذا قولنامهای که تحت شرایط مذکور تنظیم نگردیده است، سند عادی محسوب میگردد.
لازم است بدانید قولنامهای که در بنگاههای معاملات ملکی و یا بنگاههای معاملات خودرو تنظیم میشوند نیز سند دستی یا عادی میباشند. در بین افراد جامعه این تصور به اشتباه رواج پیدا کرده است که سندی که در بنگاه نوشته شود، رسمی است. اما باید بدانید قولنامه نیز با وجود صدور کد رهگیری باز هم سندی عادی و غیررسمی است.
بنابراین در هنگام تنظیم قولنامه در بنگاه نیز لازم است دقت فراوانی انجام دهید. بهطور کامل شرایط و تعهدات را مطالعه کرده و سپس آن را امضا کنید. چنانچه از اصول تنظیم قولنامه اطلاعی ندارید، بهتر است جهت دریافت خدمات حقوقی به مشاوره حقوقی قولنامه مراجعه کنید.
آیا قولنامه بنگاهی اعتبار دارد؟
همانطور که گفته شد، قولنامه حتی با داشتن کد رهگیری نیز جزء اسناد عادی تلقی گردیده و این موضوع منجر به رسمی شدن قولنامه نخواهد شد. قولنامههای عادی چه در بنگاه و چه بهصورت دستی و توسط طرفین و در مکانی غیر از بنگاه تنظیم گردد، درصورتیکه مبتنی بر قانون و با رعایت تمامی شرایط تنظیم شده و دارای ضمانت اجراهای متناسب باشد، معتبر است.
مزیت تنظیم قولنامه نزد بنگاه این است که در صورت بروز اختلاف میان طرفین، بنگاهدار از آن جهت که به هنگام تنظیم قولنامه حضور و از شرایط مقرر و تعهدات مندرج آگاهی داشته است، میتواند بهعنوان شاهد نزد مراجع قضایی حضور یافته و به تنظیم این سند شهادت دهد.
ضرورت وجود مشاوره حقوقی قولنامه هنگام تنظیم قرارداد چیست؟
با بررسی اجمالی برخی از دعاوی حقوقی طرحشده در دادگاهها، به اهمیت تنظیم اصولی و قانونی اسناد حقوقی بهطور کلی و قراردادها بهصورت جزئی پی میبریم. افزایش دعوای ناشی از ابهام در تنظیم شرایط و تعهدات قولنامه و بهدنبال آن انجام تفاسیر مختلف از بندهای آن، بهدلیل تنظیم اشتباه قولنامه بهدلیل بیاطلاعی از سوی طرفین است.
هوشمندانهترین راه برای جلوگیری از طرح دعاوی حقوقی و ایجاد مشکلات متعاقب در نتیجه طرح دعوا در محاکم، آن است که به فردی متخصص مراجعه کنید تا با راهنماییهای اصولی شما را در این راه یاری کند. این شخص مشاور حقوقی قولنامه است که بهصورت تخصصی در این حوزه فعالیت میکند. به منظور اخذ مشاوره حقوقی میتوانید قبل از تنظیم قولنامه، بهصورت آنلاین و یا حضوری، وقت مشاوره از کارشناسان حقوقی دریافت کنید.
اهمیت ضمانت اجرای تخلف در قولنامه چیست؟
درج ضمانت اجرای متناسب در مواقع نقض تعهدات قراردادی، از موارد بسیار مهم به هنگام تنظیم هر سند حقوقی است. قولنامه نیز بهعنوان یکی از اسناد حقوقی، از این موضوع مستثنی نبوده و لازم است در آن ضمانت اجرای دقیقی به هنگام تخلف از انجام تعهدات از سوی طرفین پیشبینی گردد. وجه التزام یکی از این ضمانت اجراها بوده که میتوان در قولنامه نیز بهدرستی آن را درج نمود. وجه التزام بدین معنا است که درصورتیکه یکی از طرفین قولنامه، بهعنوان مثال فروشنده، از تعهد خود مبنی بر حضور در دفترخانه اسناد رسمی معین و انتقال سند مالکیت به خریدار در زمان مشخصی استنکاف ورزید، ملزم باشد که مبلغ مشخصی را تحت عنوان وجه التزام به خریدار پرداخت نماید.
همچنین لازم است بهصورت دقیق در قولنامه مشخص گردد که این وجه التزام جایگزین انجام تعهد اصلی (در مثال فوق انتقال سند مالکیت) بوده و یا اینکه متخلف علاوه بر پرداخت مبلغ مشخصشده بایستی تعهد اصلی را نیز بهجا آورد. در صورت تنظیم صحیح و مبتنی بر قانون قولنامه از سوی متخصصین امر و یا تحت نظارت آنان، به این موارد بهصورت کامل و دقیق توجه میشود.
نکات حیاتی در تنظیم قولنامه
ازجمله نکات کلیدی در تنظیم قولنامه عبارت است از:
- احراز سمت خریدار و فروشنده و یا در صورت نیاز نماینده آنان
- تحقیق و اطمینان از مشخصات ملک و درج آن مشخصات در قولنامه
- در قولنامه تاریخ دقیق و شرایط پرداخت مبلغ مشخص شود.
- مشخصات هر دو طرف بهصورت کامل همراه با کد ملی لحاظ شود.
- تعهدات و شرایط بهصورت کامل بههمراه ضمانت اجرای متناسب و دقیق مشخص شود.
- چنانچه قولنامه در بنگاه تنظیم میشود، کد رهگیری را داشته باشید.
- در هنگام عقد قرارداد دو نفر شاهد حضور داشته باشند و برگه را امضا کنند.
- ضروری است که بنگاهدار، فروشنده و خریدار نسخهای از قولنامه را نزد خود به امانت داشته باشند.
- درصورتیکه قولنامه توسط بنگاه تنظیم گردیده، مهر و امضاء بنگاهدار در پایان برگه بهعنوان شاهد ثبت شود.
- بهتر آن است قبل از اقدام به تنظیم قولنامه، به مشاوره حقوقی قولنامه برای کسب اطلاعات لازم مراجعه شود.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
جمعبندی
لازم است بدانید تنظیم قولنامهای دقیق و اصولی که تمامی جوانب امر را در نظر گرفته باشد، در پیشگیری از طرح دعاوی حقوقی متعدد در مراجع قضایی بسیار مؤثر خواهد بود. برای این منظور، شما نیازمند وکیل خبره هستید که با ارائه مشاورههای صحیح خود شما را تا حد ممکن از مواجه شدن با مشکلات حقوقی بازدارد. به جهت آن که از تمامی این معضلات دور باشید، تنها کافیست از مشاوره حقوقی قولنامه لامینگو بهرهمند گردید. همچنین مطالب دیگری را در این مورد میتوانید در بلاگ لامینگو مطالعه نمایید. در پایان نظرات خود را برای ما ارسال کنید.
2 دیدگاه
-
2 سال پیش
سلام پدر بنده دو سال پیش ۱۰۰۰۰ متر از زمین ۳ هکتاری که دارای سند بوده رو به دختران خود را به شکل قولنامه ودر بنگاه معاملاتی ودارای کد رهگیری و هولوگرام بخشیده ودر قولنامه ذکر شده که زمین به ما فروخته شده و برادرم از این موضوع ناراحته آیا با توجه به این که سند در دست پدرم هست و برادرم روی پدرم تسلط داره آیا ممکنه بتونن این زمین رو پس بگیرند
-
2 سال پیش
با سلام و احترام،
در صورت وجود قولنامه رسمی خیر.
-
دیدگاه شما