چگونگی اثبات ضرب و جرح بدون شاهد

مشاوره حقوقی ضرب و شتم

بسیاری از مردم برای بروز خشم و عصبانیت، با از دست دادن کنترل خود با یک دیگر گلاویز شده و منجر به دعواهای همراه با ضرب و جرح می‌شوند. بعد از اینگونه منازعات شایع است فرد دچار جراحت برای شکایت به دادگاه رجوع کرده و نیازمند دریافت مشاوره حقوقی ضرب و شتم شوند. در دادگاه برای رسیدگی به شکایت ابتدا باید وقوع ضرب و جرح توسط فرد مورد شکایت قرار گرفته اثبات گردد. در اغلب موارد شهادت شهود از دلایل اثبات به حساب می‌آیند. در ادامه این مطلب درباره چگونگی اثبات  ضرب و جرح بدون شاهد پرداخته می‌شود.

 

ادله اثبات ضرب و جرح

زمانیکه فردی ادعا دارد توسط دیگری مورد ضرب و شتم قرار گرفته است باید با ادله کافی و قابل اتکا درستی حرف خود را ثابت کند. ادله شامل شهادت شهود، اقرار و اعتراف شخص متخاطی، سوگند یا قسامه و یا علم قاضی می‌باشد. در صورتیکه شاهدی موجود نباشد می‌توان از قسامه و سوگند  استفاده کرد.

 

این مطلب را بخوانید: هر آنچه در مورد ضرب و جرح و مجازات آن باید بدانید

 

قسامه چیست؟

بر اساس قانون مجازات اسلامی، قَسامه به معنای اقامه سوگند‌ی که شخص مصدوم جهت اثبات جنایت چه به صورت عمد چه غیر عمدی (در این مورد جرم قتل ناشی از ضرب و جرح) و شخص متهم جهت دفاع از خود نسبت به اتهامات می‌باشد.

 

تفاوت قسامه با سوگند چیست؟

قسامه به معنای همان قسم بوده که در دعاوی مربوط به قتل کاربردی است، اما کاربرد سوگند در حالتی است که فرد برای ثابت کردن حق خود یا رد مدعی شکایت علیه خود در سایر امور مربوط به غیر قتل استفاده می‌شود.

مشاوره حقوقی ضرب و شتم

 

شرایط اقامه قسامه

 وجود لوث

در صورتیکه قاضی دلایل قاطعی برای اقدام جرم توسط متهم پیدا نکرده اما به دلیل وجود برخی آثار و نشانه‌هایی، شک قاضی برانگیخته شود به اصطلاح به این حالت لوث می‌گویند. در این حالت قاضی قسامه را اجرایی می‌کند.

لازم به ذکر است صرفا حضور شخص در محلی که جنایت به وقوع پیوسته منجر به حالت لوث نمی‌گردد. برای دریافت مشاوره حقوقی ضرب و شتم از وکلای پایه یک دادگستری و مشاوران حقوقی مجرب لامینگو از لینک زیر استفاده کنید:

 

دریافت مشاوره حقوقی ضرب و شتم

 

مراحل اجرای مراسم قسامه

در نظر داشته باشید که اگر فرد متهم بتواند دلایلی مبنی بر رفع اتهام از خود را ارائه دهد دیگر به قسامه نیازی نیست.

در غیر این صورت، مطابق قانون مجازات اسلامی براساس ماده 317 تصویب شده در سال 1392 این امکان را برای فرد شاکی فراهم می‌کند که خود نسبت به اجرای قسامه اقدام کرده و متهم توسط قاضی به قصاص و یا پرداخت دیه محکوم گردد، یا درخواست اقامه قسامه از متهم کند.

در حالت قسامه متهم، مسبب صدور حکم بی‌گناهی او می‌باشد و امکان مجدد طرح شکایت از وی توسط فرد شاکی سلب می‌گردد.

در صورت عدم اقامه قسامه توسط متهم، وی محکوم به پرداخت دیه می‌شود.

اگر که فرد شاکی هیچ کدام از کارهای مذکور را اجرایی نکند، فرد متهم آزاد خواهد شد.

 

این مطلب را بخوانید: مجازات توهین در ملا عام چگونه است؟

 

نکات مهم

1- لازم به ذکر است که فرد شاکی یا متهم نمی‌توانند برای اجرای قسامه به فرد دیگری وکالت دهند.

2- در جنایات مربوط به ضرب و جرح برای اجرای مراسم قسامه 6 قسم باید اقامه شود.

بی اعتبار شدن قسامه

در صورت برگشتن افراد اعم از شاکی و  متهم از قسم خود یا اثبات دروغین بودن قسمشان و یا حتی بعد از صادر شدن حکم توسط قاضی ادله معتبر دیگری  مخالف قسامه پیدا شود، قسامه بی اعتبار خواهد شد. مطابق قانون در چنین شرایطی امکان اعاده دادرسی وجود دارد. اعاده دادرسی به معنای مطرح کردن دعوا به صورت مجدد است.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

این مطلب حاوی تمام اطلاعات درباره چگونگی اثبات ضرب و جرح بدون شاهد بود. در صورت نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر می‌توانید از مشاوره حقوقی ضرب و شتم لامینگو استفاده کنید. برای مطالعه مطالب مشابه به وبلاگ لامینگو مراجعه فرمایید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.

4
برچسب ها :
نویسنده مطلب آناهیتا حاجی حسینی

دیدگاه شما

4 دیدگاه

  • ثریا ریاحین
    3 سال پیش

    برادر اینجانب مدام مرا ضرب و شتم میکند و به جهت آنکه اعضای خانواده از ایشان حمایت و اقدام به شهادت کذب نموده اینجانب را به خودزنی متهم میکنند نمیتوانم جرم برادرم را در دادگاه ثابت نمایم همسایه ها از ترس ایشان هر گونه سرو صدای درگیری را انکار میکنند گزارش ۱۱۰و پزشکی قانونی مورد قبول واقع نمیشود متاسفانه یک شاهد داشتم که در دادسرا حاضر و شهادت داد ولی در کلانتری به جهت آنکه در دادسرا شهادت داده بود از ایشان شهادت نگرفتندشاکی در هر

    • نیکتا روزبهانی
      3 سال پیش

      با عرض سلام دوست عزیز
      شما ابتدا بایستی پس از مطرح کردن شکایت خود، از پزشکی قانونی بخواهید که خودزنی و یا دگرزنی را بررسی نماید و گزارش آن را به شما ارائه دهد که گزارش آن هیچوقت خلاف واقع نبوده و صحت دارد. بعد از اثبات دگرزنی، می‌توانید با ارائه ادله و مدارک موردنیاز، گزارش پزشکی قانونی و شهادت شهود (شهادتی که در دادسرا و یا کلانتری واقع شده است، می‌تواند در جای دیگر تکرار شود و نمی‌توان قانونا مانع شهادت مجدد در مراکز دیگر شد) خسارات خود را مطالبه نمائید. در نهایت، به شما پیشنهاد می‌کنیم از خدمات وکیل متخصص در این حوزه استفاده کنید.

  • Abolfazlh
    3 سال پیش

    سلام زمین.پهلو.صاحبش‌رفته‌سر‌کوچه‌عموم‌رو‌بسته‌بدون‌هیچ.مجوزی‌کوچه‌داخل‌طرح‌هادی‌هست‌‌بعد‌همسایه‌پهلو‌باهم‌درگیر‌میشن‌‌بعد‌طرف‌که‌کوچه‌رو‌بسته‌میره‌شکایت‌میکنه‌بابت‌ضرب‌و‌جرح‌‌باید‌جرمش‌چیه‌باید‌شاهد‌داشته‌باشه‌‌اتفاق‌خاصی‌هم‌نیفتاده

    • نیکتا روزبهانی
      3 سال پیش

      با عرض سلام و احترام
      به منظور شکایت به عنوان جرم ضرب‌وجرح لازم است آسیبی به شخص مجنی‌علیه وارد گردیده و از این بابت، شکایتی مطرح نماید. ماده 614 قانون مجازات اسلامی تصریح می‌کند: “هر کس عمداً به دیگری جرح یا ضربی وارد آورد که موجب نقصان یا شکستن یا از کار افتادن عضوی از اعضا یا منتهی به مرض دایمی‌ یا فقدان یا نقص یکی از حواس یا منافع یا زوال عقل مجنی‌علیه گردد در مواردی که قصاص امکان نداشته باشد چنانچه اقدام وی موجب اخلال در نظم‌ و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران گردد به دو تا پنج سال حبس محکوم خواهد شد و در صورت درخواست مجنی‌علیه مرتکب‌به پرداخت دیه نیز محکوم می‌شود”. همچنین ماده 567 قانون مجازات اسلامی تصریح می‌کند: “در مواردی که رفتار مرتکب نه موجب آسیب و عیبی در بدن گردد و نه اثری از خود در بدن برجای بگذارد ضمان منتفی است؛ لکن در موارد عمدی در صورت عدم تصالح، مرتکب به حبس یا شلاق تعزیری درجه هفت محکوم می شود”. نکته قابل توجه این است که محکومیت ضارب به پرداخت دیه، در مواردی که امکان قصاص وجود ندارد و آسیب‌های مندرج در ماده 614 رخ داده باشد و یا اینکه بدین منظور، از سلاح استفاده شده باشد؛ موکول به شکایت شاکی خصوصی نیست و به جهت خدشه‌دار شدن عموم جامعه، از سوی دادستان قابل پیگیری است. همچنین ادله اثبات دعوا، محدود به شهادت شهود نیست و با ارائه سایر دلایل از قبیل سوگند، قسامه و غیره نیز می‌توان این جرم را اثبات کرد. حال در صورتی که ضرب‌وجرح نه به نتایج مندرج در ماده 614 قانون مجازات اسلامی منتج شده و نه از چاقو و یا سایر سلاح‌ها استفاده شده باشد، حتما شکایت شاکی خصوص لازم بوده و در این مواقع امکان مطالبه دیه پس از بررسی از سوی مراجع قضائی و حکم مقتضی، وجود دارد.