آنچه باید درمورد نحوه اعتراض و ابطال رای داوری بدانید!

2 سال پیش
ابطال رای داوری

در بسیاری از قراردادهای کاری، ملکی و غیره، دو طرف قرارداد برای زمان بروز اختلاف در اجرای قرارداد روش داوری را انتخاب می‌کنند و در توافق‌نامه بین طرفین قید می‌شود که حل اختلاف طرفین قرارداد به‌وسیله مرجع داوری حل‌وفصل خواهد شد. یکی از چالش‌هایی که بسیاری از افراد ممکن است با آن دست‌وپنجه نرم کنند، نحوه اعتراض و ابطال رای داوری است. ازآنجایی‌که امر داوری در پرونده‌های دعاوی و بحث‌های انتخاب داوران فرایند پیچیده‌ای دارد، می‌توان به‌کمک مشاوره حقوقی نهاد داوری اطلاعات لازم و دقیق در این زمینه به دست آورد. ما در ادامه قصد داریم به نحوه اعتراض به رای داوری در پرونده‌های دعاوی بپردازیم.

مؤسسات حقوقی و مراکز مختلفی از جمله لامینگو در زمینه ارائه خدمات حقوقی و مشاوره‌ای فعالیت می‌کنند. برای دریافت مشاوره حقوقی نهاد داوری از این مرکز، می‌توانید بر روی لینک زیر کلیک کنید.

دریافت مشاوره حقوقی نهاد داوری

 

نحوه ابطال رای داوری در قراردادها

همان‌طور که گفته شد، در بسیاری از قراردادهایی که بین دو طرف امضا می‌شود، طرفین برای رسیدگی به اختلافات احتمالی در قرارداد فرایند داوری را انتخاب می‌کنند. در این‌گونه موارد در صورت بروز اختلاف و ارجاع امر به داوری، رای داور مانند رأی دادگاه ضمانت اجرایی دارد. بر این اساس، رأی داور یا داوران در رسیدگی به دعاوی تنها در یک صورت ابطال می‌شود که دادگاه رأی به ابطال داوری صادر کند. در فرایند داوری، یکی از طرف‌هایی که رای داوری علیه وی صادر شده باشد، می‌تواند تا 20 روز بعد از ابلاغ رای داوری، به دادگاه صالح اعتراض کرده و خواستار ابطال رای شود.

در این شرایط، هریک از طرفین که رای داوری علیه وی صادر شده باشد، باید برای اعتراض دادخواست خود را علیه طرف دوم اعلام و مطرح نماید. پس از ارائه دادخواست، دادگاهی که پرونده را به داوری ارجاع داده است و یا دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را داشته باشد، می‌تواند به این دادخواست و دعوا نیز رسیدگی کند.

 

حتماً بخوانید: درخواست تعیین داور از دادگاه چگونه و در چه شرایطی انجام می‌گیرد؟

 

توقف اجرای رای داوری

چنانچه یکی از طرفین ظرف مدت 20 روز پس از ابلاغ رای داور ابطال آن را از دادگاه ذیصلاح بخواهد، دادگاه مکلف است اگر رای داور از موارد مذکور در ماده 489 قانون آیین دادرسی مدنی باشد، حکم به بطلان آن داده و تا زمان قطعی شدن حکم بطلان، رای داور متوقف خواهد ماند. موارد مذکور در ماده 489 قانون آیین دادرسی مدنی عبارت است از:

  1. مخالفت رای داور با قوانین موجد حق؛
  2. صدور رای نسبت به مطلبی که موضوع داوری نبوده؛
  3. صدور و تسلیم رای پس از انقضاء مدت داوری؛
  4. مخالف بودن رای با آنچه در دفاتر املاک یا دفاتر ثبت رسمی ثبت شده است؛
  5. صدور رای خارج از حدود اختیارات داور؛
  6. صدور رای توسط داورانی که مجاز به صدور رای نبوده‌اند؛
  7. بی‌اعتبار بودن قرارداد ارجاع به داوری.

 

ابطال رای داوری

 

نکات مهم در ابطال رای داوری

  • اگر رای صادر شده از سوی داور به یک شخص ثالث خللی وارد کند، آن شخص می‌تواند در قالب اعتراض ثالث نسبت به رای صادرشده از سوی داور اعتراض خود را اعلام نماید.
  • دادگاه می‌تواند مجدداً دعوا را به داوری ارجاع دهد و منعی برای این کار وجود نخواهد داشت.
  • دادگاهی که به موضوع ابطال رای داوری بین طرفین رسیدگی می‌کند، صلاحیت رسیدگی به اصل اختلاف بین آن‌ها را ندارد.
  • درصورتی‌که یکی از طرفین به رای داور معترض باشد، علاوه بر دادخواست ابطال رای، می‌تواند دادخواست تعیین داور نیز به دادگاه ارائه نماید.
  • درصورتی‌که یکی از طرفین دادخواست ابطال رای داور ارائه دهد، به‌معنی توقف اجرای رای داور نیست؛ مگر اینکه قرار توقیف عملیات اجرایی توسط دادگاه صادر شود.
  • انصراف یا عدم توانایی داور یا داوران تعیین‌شده موجب می‌شود که داوری منتفی شده و تا زمان توافق مجدد برای داوری فرد دیگر، داوری متوقف می‌شود.
  • برای احکام صادرشده توسط دادگاه‌ها می‌توان اعاده دادرسی کرد؛ اما آرایی که داوران صادر می‌کنند در دادگاه قابل رسیدگی نخواهد بود.
  • دادگاهی که مسئول رسیدگی به دعوای ابطال رأی داوری باشد، نمی‌تواند به مسائل ماهیتی و مسائلی که موضوع داوری است ورود کند.
  • در رسیدگی به دعوای ابطال رای داوری، داور یا داوران به‌عنوان خوانده در پرونده محسوب نمی‌شوند.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

جمع‌بندی

در این مقاله، برخی نکات و شرایط و نحوه اعتراض به رای داوری و ابطال آن را بررسی کردیم. رای صادرشده توسط داور نیز مانند سایر آرایی که صادر می‌شوند، قابل‌اعتراض و رسیدگی مجدد خواهد بود و در این شرایط، فردی که رای علیه وی صادر شده است، می‌تواند با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی نهاد داوری، به استناد شواهد و مدارک موجود به رای صادرشده از سوی داور اعتراض کرده و با ارائه دادخواست به دادگاه، درخواست ابطال رای داوری را داشته باشد. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه، به وبلاگ لامینگو مراجعه کنید.

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب مرجان هاشمی

دیدگاه شما

یک دیدگاه