چگونه یک شراکت کسب و کاری موفق داشته باشیم؟

شراکت کاری

شراکت یک اصل ناگزیر!

همه ما این ضرب‌المثل را شنیده‌ایم: یک دست صدا ندارد!

مبنای تمام مشارکت‌ها همین بی‌صدایی یک دست است. زمانی شما به شراکت فکر می‌کنید که برای پیشبرد اهدافتان تلاش افراد یا گروه‌های بیشتری را نیاز دارید. کمتر پروژه‌های موفقی را دیده‌ایم که حاصل فکر و تلاش یک نفر باشد. به همین دلیل شراکت یک اصل گریزناپذیر در دنیای کسب‌وکارهاست. پس بهترین کاری که ما می‌توانیم انجام دهیم ایجاد بنیان‌های یک شراکت سازنده است.

اگر در شرف ایجاد یک شراکت هستید تا آخر این مطلب ما را همراهی کنید.

شراکت ازنظر قانون به چه معناست؟

ازنظر قانون زمانی شراکت ایجاد می‌شود که حقوق مالکیتی اشخاص مختلف، باهم، در یک شیء واحد و مشخص درآمیخته باشد. برای درک بهتر مفهوم قانونی شراکت به دو مثال زیر توجه کنید.

مثال یک: شما یک زمین 100 متری را در نظر بگیرید. مالکین این زمین آقای الف و خانم ب هستند. این دو نفر در مالکیت این زمین باهم شریک هستند و نکته جالب اینجاست که در شراکت مالکیت مشاعی ایجاد می‌شود یعنی هر دو نفر این اشخاص در تمام اجزای این زمین مالک و شریک هستند و نمی‌توان قسمت خاصی را برای شخص خاصی دانست.

مشارکت در کار

مثال دو: تصور کنید شما مالک یک درصد از سهام یک شرکت سهامی هستید. این بدین معناست شما در تمام اجزای این شرکت مالکیت یک درصد از کل بزرگ را دارا هستید و افراد نمی‌توانند بدون جلب رضایت شما کاری را انجام دهند چون در هر دو مثال قسمت خاص مالکیت شما مشخص نیست. البته قانون زمانی که شرکا بخواهند مال مورد شراکت را تقسیم کنند و درواقع نمود واقعی و خارجی سهم خود را ببینند از طریق افراز این کار را انجام می‌دهد.

مشارکت کاری

ممکن است شما به‌محض شنیدن کلمه مشارکت و علی‌الخصوص درزمینهٔ کسب‌وکارها به یاد شرکت‌ها و شرکای تجاری بیفتید. درواقع شرکت‌های تجاری قالب‌های قانونی هستند که قانون تجارت آن‌ها را پیش‌بینی کرده است.

ممکن است یک کسب‌وکار از ابتدای راه چنین مسیری را دنبال کند: در آغاز چند نفر با ایده جذاب و منابع مالی در دسترس خود، شروع به را اندازی یک کسب‌وکار می‌کنند.در همین‌جا مشارکت شکل‌گرفته است و افراد در این مرحله با بستن قرارداد مشارکت بر آن صحه می‌گذارند. قالب همکاری این افراد مشارکت مدنی است. پس از چندی به فراخور پیشرفت کار، یک سرمایه‌گذار مایل به سرمایه‌گذاری و ورود به کسب‌وکار شماست.در این مرحله شما موظف می‌شوید به اجتماع خود شخصیت حقوقی ببخشید و آن را در قالب یکی از شرکت‌های مشخص‌شده در قانون تجارت به ثبت برسانید و درواقع سرمایه‌گذار در ازای ورود سرمایه از شما سهام دریافت می‌کند.

دریافت مشاوره حقوقی

در مشارکت مدنی افراد به نسبت سهم خود در سود و ضرر شریک هستند. در شرکت‌های تجاری هم بسته به نوع شرکتی که به ثبت می‌رسانید مقررات همان شرکت بر شراکت حاکم خواهد بود.

چگونه شراکت موفقی داشته باشیم؟

شاید با افرادی برخورد کرده باشید که خاطره تلخی از شراکت داشته باشند که البته شمار این افراد کم هم نیست. اما تمام این مشکلات از جایی نشأت می‌گیرد که شما یا در انتخاب شریک اعتبارسنجی‌های لازم را به عمل نیاورده‌اید و یا توافقات و قراردادهای مابین شما به‌درستی پایه‌های شراکت را تبیین نکرده است.

مشارکت

 

  • برای آنکه تجربه شیرینی از یک شراکت و همکاری داشته باشید در گام اول نیاز است یک شریک خوب و هم‌قدم داشته باشید. به یاد داشته باشید که لزوماً دوستان صمیمی شرکای خوبی برای هم نخواهند بود! پس اینکه  خطوط فکری موازی با شریک خود داشته باشید خیلی مهم است.
  • پس از آشنایی با افراد، حتماً جلسات مذاکره و تبادل‌نظر متعددی برگزار کنید. به دنبال امضای سریع قرارداد نباشید. همیشه تمام‌مسیرها و جوانب کار را در اول راه پیش‌بینی کنید و با دید باز پایه‌های شراکت را بنا کنید.
  • تعارفات را کنار بگذارید و در فضایی جدی و مصمم سؤالات و دغدغه‌های ذهنی خود را با شریک آینده در میان بگذارید.
  • طرف مقابل را نه‌ تنها از ابعاد کاری بلکه از منظر حقوقی هم موردبررسی قرار دهید!

بررسی حساب‌های بانکی و نحوه عملکرد سابق ایشان در زمینه‌های مالی، بررسی سوءپیشینه و حتی قراردادهایی که قبلاً ایشان با افراد دیگری امضا کرده‌اند ازجمله اقداماتی است که شما می‌توانید انجام دهید.

تنظیم قرارداد سفارشی

  • پس از توافقات اولیه، حتماً یک قرارداد مشارکت منسجم و استاندارد بین خود تنظیم کنید. از ذکر جزئیات مهم و ضروری غافل نشوید و در عوض از گزافه‌گویی و ورود به مسائل بی‌اهمیت بپرهیزید.
  • با شفاف‌سازی هرچه دقیق‌تر راه را بر تفاسیر متعدد از قرارداد ببندید.

حقوق و تعهدات خود و طرف مقابلتان را روشن و بی حاشیه مطرح کنید و فقط به منافع خودتان فکر نکنید. به یاد داشته باشید که قراردادی موفق خواهد بود که به‌صورت برد-برد تنظیم شده باشد.

  • در مورد مسائل مالی و اختصاص دادن سهام به شرکا حتماً ارزش گذاری‌های لازم را به عمل‌آورید. باور  شایع و غلط تقسیم مساوی سهام را کنار بگذارید. به هرکس بر اساس معیارهای درست و مرسوم سهام اختصاص دهید.

در این مسیر حتماً از مشورت وکلا و مشاوران حقوقی زبده و متخصص در این حوزه بهره ببرید. چراکه این قرارداد مشارکت پایه‌های اساسنامه شرکت احتمالی شمارا در آینده تشکیل می‌دهد.

برای مطالعه سایر مقالات ما می‌توانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید.

0
نویسنده مطلب مژگان ابوطالبی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه