قرارداد پیمانکاری نگهبانی و حفاظت فیزیکی چگونه تنظیم میشود؟
قرارداد پیمانکاری نگهبانی و حفاظت فیزیکی قراردادی است که با هدف استخدام نگهبان و یا استفاده از خدماتی که نگهبان ارائه میکند تنظیم میشود. نگهبان شخصی است که وظیفه حفاظت از شخص یا مکانی را بر عهده دارد و این نگهبان ممکن است از سوی نهادهای دولتی و یا از سوی اشخاص خصوصی استخدام شده باشد. قرارداد پیمانکاری نگهبانی یک قرارداد پروژهای است که با هدف انجام کلیه امور نگهبانی منعقد میشود و طرفین این قرارداد از یک سو شخصی است که قصد استفاده از خدمات نگهبانی فیزیکی را داشته و طرف دیگر این قرارداد نگهبانی است که با ارائه خدمات نگهبانی و حفاظت فیزیکی، دستمزد کار خود را دریافت میکند.
قراردادهای نگهبانی ممکن است به صورت پروژهای یا استخدامی منعقد شود و این موضوع بستگی به خواست و اراده طرفین قرارداد دارد و در نتیجه، طرفین این قرارداد باید با توجه به آنچه مدنظر دارند، نوع قرارداد را انتخاب کنند.
پیش از بیان ادامه مطلب، توصیه میشود تمام روابط کاری خود را مکتوب نمایید تا در طی مدت قرارداد با مشکل و اختلافی مواجه نشوید. زمانی که شما روابط قراردادی خود را در فرمهای قانونی و مکتوب وارد مینمایید حقوق و منافع خود را تضمین نموده و با خیالی آسودهتر به انجام وظایف قراردادی خود میپردازید. در همین راستا شما میتوانید پیشنویس آماده نمونه قرارداد پیمانکاری نگهبانی را از طریق لینک زیر درخواست کنید:
قراردادهای پیمانکاری و پروژهای چه نوع قراردادی هستند؟
قرارداد پیمانکاری یا پروژهای، قراردادی است که در آن کارفرما انجام کاری را به شخصی که پیمانکار نامیده میشود واگذار نموده و در قبال انجام کار، مبلغی را بهعنوان مزد به شخص پیمانکار میپردازد. شرایط انجام موضوع تعهد و همچنین وجهی که کارفرما باید بپردازد، حین عقد قرارداد پیمانکاری میان طرفین معین میگردد.
امروزه اکثر روابط کاری و تجاری که در جامعه شاهد آن میباشیم، در قالب قراردادهای پیمانکاری در جریان میباشد. قراردادهای پیمانکاری نسبت به قراردادهای استخدامی مزایایی دارد که این مزایا سبب گردیده اشخاص حقیقی و حقوقی گرایش بیشتری نسبت به قراردادهای پیمانکاری داشته باشند. یکی از این مزایای قراردادهای پیمانکاری و پروژهای، این است که این قراردادها اغلب برای انجام موضوعات قراردادی غیرمستمر کاربرد دارد و زمانی که کارفرما بخواهد پروژهای را توسط شخص حقیقی یا حقوقی به انجام برساند، از این قرارداد استفاده مینماید.
همچنین، شخصی که موضوع قرارداد را انجام میدهد و پروژه را به سرانجام میرساند در قرارداد پیمانکاری استقلال بیشتری نسبت به قراردادهای استخدامی داشته و از این نظر بسیاری از افراد ترجیح میدهند خدمات خود را تحت قالب قرارداد پیمانکاری به مشتری و کارفرما ارائه نمایند. درحالیکه در قراردادهای استخدامی، کارمند و یا کارگر استخدامشده تحت فرمان و مطیع کارفرمای خود فعالیت مینماید.
در هر قرارداد پیمانکاری که نمونه قرارداد پیمانکاری نگهبانی و حفاظت فیزیکی نیز یکی از انواع همین قراردادها است شرایطی وجود دارد که این شرایط عام و خاص هستند. شرایط عام قرارداد پیمانکاری، شرایطی هستند که در تمام انواع قراردادهای پیمانکاری و پروژهای ثابت و مشترک میباشند و شرایط خاص، شرایطی هستند که طرفین یک قرارداد پیمانکاری یعنی کارفرما و پیمانکار بر اساس شرایط و موضوع قرارداد بر آن توافق مینمایند و در قراردادهای پیمانکاری گوناگون، متفاوت میباشد.
قرارداد پیمانکاری نگهبانی و حفاظت فیزیکی چه قالبی دارد؟
قانون مدنی بهطور کلی عقودی را معین نموده است و آثار و مقررات حاکم بر آنها را نیز تشریح کرده است. اما تمامی موضوعاتی که اشخاص، قصد عقد قرارداد در ارتباط با آنها را دارند در چهارچوب عقود معین قانون مدنی نمیگنجد و به همین دلیل قانون مدنی در ماده 10 خود به قراردادهایی اشاره داشته است که جزو عقود معین نبوده و به طرفین این قراردادها اجازه داده است تا خود مفاد این عقود را تنظیم کرده و مطابق با مقررات قانونی و شرعی کشور، قرارداد مدنظر را تنظیم و اجرا نمایند. این عقود، عقود نامعین نام دارند که دامنه بسیار گستردهای در میان روابط اشخاص خواهند داشت.
قراردادهای پیمانکاری نیز نوعی از همین عقود نامعین هستند. قرارداد پیمانکاری نوعی از قرارداد است که طی آن، یکی از طرفین قرارداد که کارفرما نامیده میشود انجام امری را در ازای پرداخت مبلغ آن به شخصی که پیمانکار نامیده میشود واگذار مینماید. در قرارداد پیمانکاری، ابعاد مختلف این همکاری تبیین میگردد و روابط میان کارفرما و پیمانکار طی این قرارداد مشخص میگردد.
دامنه قراردادهای پیمانکاری بسیار گسترده میباشد و مواردی از جمله ارائه خدمات، حملونقل، امور ساختمانی و غیره را در برمیگیرد. نمونه قرارداد نگهبانی نیز نوعی از قراردادهای پیمانکاری خدمات میباشد.
این مطلب را نیز بخوانید: بررسی نكات حقوقی تنظيم قرارداد پیمانکاری که باید به آن توجه کرد
نمونه قرارداد پیمانکاری نگهبانی و حفاظت فیزیکی لازم است یا جایز؟
عقود لازم، قراردادهایی هستند که هیچ یک از طرفین حق فسخ قرارداد را ندارد مگر به دلایل قانونی و مصرح. از سوی دیگر عقود جایز، قراردادهایی هستند که طرفین آنها میتوانند هر زمان اراده نمودند از قرارداد خارج شده و آن را فسخ کنند. باید توجه داشت که اصل بر لزوم قراردادها است و به جایز بودن قراردادها در قانون مدنی اشاره شده است. در نهایت میتوان چنین نتیجهگیری نمود از آنجایی که قرارداد پیمانکاری نگهبانی از عقود نامعین قانون مدنی میباشد، پس اصل بر لزوم این قراردادها است و کارفرما و پیمانکار این قرارداد تنها زمانی حق فسخ دارد که دلیلی قانونی موجود باشد.
قرارداد پیمانکاری نگهبانی و حفاظت فیزیکی چگونه تنظیم میشود؟
طرفین قرارداد پیمانکاری نگهبانی که قصد دارند این قرارداد را تنظیم و منعقد نمایند، باید ابعاد مختلف این همکاری را در متن این قرارداد وارد کرده و جزئیات همکاری خود را در قرارداد درج نمایند. طرفین این قرارداد یعنی کارفرما و نگهبان باید توجه داشته باشند که شرح کامل تعهدات طرفین و جزئیات موضوع همکاری را در ذیل قرارداد درج نمایند. توجه داشته باشی که هر چه طرفین قرارداد جامعتری منعقد نمایند، در نتیجه احتمال بروز اختلاف نیز کاهش خواهد یافت. در ادامه مطلب به بررسی برخی از مهمترین مفادی که باید در متن قرارداد درج گردد خواهیم پرداخت.
عنوان قرارداد
اولین بند از مفاد قرارداد پیمانکاری نگهبانی، تعیین عنوان قرارداد است. عنوان قرارداد بیانگر محتوای قرارداد است و به همین دلیل بسیار حائز اهمیت است. اگر مفاد قرارداد به اشتباه تعیین شود، در نتیجه ممکن است آثار اشتباهی بر قرارداد حاکم گردد. از آنجایی که علاوه بر قرارداد پیمانکاری نگهبانی، قراردادی نیز تحت عنوان قرارداد استخدام نگهبان وجود دارد، در نتیجه لازم است تا طرفین قرارداد حتماً به عبارت پیمانکاری در عنوان قرارداد اشاره نمایند.
این مطلب را نیز بخوانید: حقوق و مزایای نگهبان و لزوم استفاده از نمونه قرارداد استخدام نگهبان
معرفی طرفین نمونه قرارداد پیمانکاری نگهبانی
در ابتدای هر قراردادی، طرفین آن باید معرفی شوند و مدارک مثبت هویت آنها نیز ضمیمه قرارداد گردد. این موضوع از آن جهت حائز اهمیت میباشد که هر قراردادی متضمن مسئولیتها و تعهداتی است که باید توسط طرفین آن قرارداد اجرا گردد و تعیین طرفین قرارداد به اجرای صحیح این تعهدات کمک مینماید. در نمونه قرارداد حفاظت فیزیکی طرفین قرارداد، کارفرما و نگهبان هستند.
در همین راستا باید مشخصات کامل کارفرما و نگهبان در ذیل قرارداد درج گردد. اگر کارفرما یک شخص حقیقی باشد باید اطلاعاتی ازجمله نام و نام خانوادگی، نام پدر، کد ملی، شماره شناسنامه، آدرس اقامتگاه و شماره تلفن درج گردد. اما کارفرما ممکن است یک شخص حقوقی مانند یک ارگان یا سازمان باشد که در این صورت باید نام شخص حقوقی، شماره ثبت، کد اقتصادی، علامت تجاری، آدرس اقامتگاه و شماره تلفن این شخص حقوقی درج گردد. علاوه بر مشخصات کارفرما، مشخصات نگهبان نیز باید به صورت کامل در متن این قرارداد نوشته شود.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
تعهدات نگهبان
علاوه بر مشخصات طرفین قرارداد پیمانکاری نگهبانی و حفاظت فیزیکی ، تعهدات هر یک از طرفین قرارداد نیز باید در متن قرارداد درج گردد. از جمله تعهدات نگهبان میتوان به این موضوع اشاره کرد که نگهبان در موعد مقرر و به صورت مستمر در محل کار خود حاضر شده و وظایف خود در برابر کارفرما را اجرا نماید و نگهبان باید از ترک کردن محل نگهبانی تا زمانی که نگهبان جدید حضور نیافته است خودداری نماید. نگهبان باید در هنگام حضور در محیط کار و ساعات کاری، لباس مخصوص و مصوب را پوشیده و از پوشیدن لباسهای متفرقه پرهیز کند. نگهبان همچنین تعهد دارد از وسایل تحویلی از سوی کارفرما محافظت نموده و در صورت قصور از سوی نگهبان نسبت به این وسایل، نگهبان مسئول جبران خسارت خواهد بود.
یکی دیگر از وظایف نگهبان بر اساس قرارداد پیمانکاری ارائه خدمات نگهبانی این است که نگهبان باید هرگونه رفت و آمد مشکوک در حوزه نگهبانی خود را زیر نظر داشته و موارد مشکوک را گزارش نماید. علاوه بر این موارد، باید بدانید که نگهبان موظف است تا جای ممکن از درگیری با سایر افراد بپرهیزد و همچنین باید بدانید که نگهبان تکلیفی در پذیرش اموال قیمتی دیگران نخواهد داشت. یکی از نکات بسیار مهم که درباره پیمانکار باید به آن توجه داشت این است که اگر پیمانکار یک شرکت حفاظت و نگهبانی باشد و پرسنلی برای اجرای موضوع قرارداد داشته باشد، اگر میان پیمانکار و پرسنلش رابطه استخدامی برقرار باشد، در این صورت پیمانکار وظیفه دارد کارکنان خود را بیمه کند.
تعهدات کارفرما
اصلیترین تعهد کارفرما در قرارداد پیمانکاری، پرداخت حقالزحمه پیمانکار یعنی نگهبان در موعد مقرر در متن قرارداد است. علاوه بر این، کارفرمای این قرارداد باید شرایط را برای فعالیت نگهبان در حفاظت از شخص یا مکان مهیا نموده و علاوه بر این باید شرایطی را برای استراحت او فراهم نماید. به عبارت دیگر، کارفرما باید به تدابیری که نگهبان برای حفاظت به کار میبرد احترام گذاشته و مانع از انجام وظایف نگهبان نشود.
موضوع قرارداد پیمانکاری نگهبانی و حفاظت فیزیکی
موضوع قرارداد نگهبانی عبارت است از ارائه خدمات نگهبانی در راستای حفاظت از یک محیط مانند دفتر و سازمان و یا حفاظت فیزیکی از یک نفر شخص حقیقی. به عبارت دیگر، بر اساس قرارداد مزبور، نگهبان در ازای دستمزدی که دریافت میکند متعهد میشود از شخص یا مکان مورد نظر کارفرما حفاظت نماید. جزئیات کامل موضوع قرارداد نگهبانی باید در ذیل این بند از قرارداد درج گردد. برای مثال اگر حفاظت از شخص یا محیط شبانهروزی است باید در ذیل بند مربوط به موضوع قرارداد، حتماً به این مورد اشاره نمود.
مدت زمان قرارداد پیمانکاری حفاظت
کارفرما و پیمانکار قرارداد نگهبانی باید مشخص نمایند که انجام موضوع قرارداد، یعنی امر حفاظت از شخص یا مکان باید در چه مدتزمانی به اتمام برسد. ذکر مدت در قرارداد یکی از الزامات حقوقی هر قراردادی است؛ زیرا با تعیین مدت قرارداد، ابتدا و انتهای اعتبار قرارداد مشخص میشود و بهدنبال آن محدوده زمانی که طرفین باید در آن به انجام تعهدات خود مبادرت ورزند نیز مشخص میگردد. این مدت بستگی به اراده طرفین دارد و در قرارداد پیمانکاری ارائه خدمات نگهبانی، برای مثال کارفرما بیان مینماید که در نظر دارد تا چه مدت از خدمات حفاظت و نگهبانی استفاده نماید و در نهایت با توافق طرفین، مدت قرارداد پیمانکاری نگهبانی معین میگردد.
حقالزحمه پیمانکار (نگهبان)
مورد دیگری که ضروری است در متن قرارداد ذکر گردد و درباره آن تعیین تکلیف شود، بند مربوط به مزد پیمانکار برای ارائه خدمات نگهبانی است. پرداخت حقالزحمه اصلیترین تعهد کارفرما در قرارداد پیمانکاری نگهبانی و حفاظت فیزیکی است و میزان این حقالزحمه با توافق نظر هر دو طرف قرارداد مشخص میگردد. مدت زمان کار نگهبان، درجه سختی کار، حجم بزرگی سازمان یا ارگانی که نگهبان از آنجا حفاظت میکند و سایر عوامل اینچنینی، مواردی هستند که علاوه بر اراده طرفین در تعیین میزان دستمزد نگهبان تأثیر دارد.
علاوه بر میزان دستمزد، باید چگونگی پرداخت این مبلغ نیز تعیین گردد. این مبلغ ممکن است تماماً در ابتدای کار و در هنگام عقد قرارداد پرداخت گردد و یا ممکن است در چند نوبت و با توجه به هر بار پیشرفت انجام موضوع قرارداد پرداخت گردد. در هر حال، کارفرما میتواند بخشی از این مبلغ حقالزحمه را نزد خود بهعنوان تضمین حسن انجام کار نگه داشته و پس از اتمام مدت قرارداد آن میزان باقیمانده را نیز به مجری قرارداد بپردازد.
فسخ قرارداد
پس از انعقاد قرارداد پیمانکاری نگهبانی و حفاظت فیزکی، طرفین قرارداد ملزم به انجام تعهدات خود میباشند. اما ممکن است در هنگام عقد قرارداد، طرفین قرارداد با توافق یکدیگر مواردی را جهت اعمال حق فسخ تعیین نمایند. این موضوع بستگی به اراده و توافق طرفین دارد و تنها نکتهای که باید به آن دقت و توجه داشت این است که کارفرما و پیمانکار تنها در صورتی مجاز به فسخ قرارداد میباشند که برای اعمال حق فسخ، دلیلی قانونی یا قراردادی داشته باشند. از جمله مواردی که ممکن است منجر به اعمال حق فسخ از سوی هر یک از طرفین قرارداد شود عبارت است از واگذاری موضوع قرارداد از سوی پیمانکار به شخص ثالث، تأخیر در شروع انجام موضوع قرارداد، عدم اجرای تمام یا بخشی از موضوع قرارداد، غیبت غیرمجاز نگهبان و یا تعطیل کردن کار بدون کسب اجازه از کارفرما و غیره.
حل و فصل اختلافات قراردادی
در طول مدت یک قرارداد، ممکن است اتفاقاتی رخ دهد که سبب بروز اختلاف میان طرفین قرارداد گردد و گاهی ممکن است این اختلافات از طرق مسالمتآمیز مانند مذاکره و گفتوگو حل نگردد و نیاز باشد تا مرجعی قضایی این موضوع را حل نماید. شما میتوانید هنگام انعقاد نمونه قرارداد ارائه خدمات نگهبانی، مرجع حل اختلافات قراردادی را که ممکن است مرجعی دولتی یا خصوصی باشد، با توافق طرف مقابل تعیین و در صورت بروز اختلاف، به آن مرجع مراجعه نمایید.
توصیه غالب حقوقدانان به افراد این است که برای حل و فصل اختلافات قراردادی خود به نهاد داوری مراجعه نمایند. مراجعه به داوری نسبت به روشهای حل اختلاف عمومی قضایی، سرعت بیشتری داشته و از سوی دیگر هزینه کمتری خواهد داشت. نکته مهمی که باید به آن توجه داشت این است که اگر طرفین قرارداد تصمیم داشته باشند که اختلاف خود را از طریق مراجعه به داوری حل و فصل نمایند باید در هنگام تنظیم قرارداد، داور مرضیالطرفین خود را انتخاب کرده و نام این شخص را در ذیل قرارداد خود درج نمایند. پس از تعیین داور برای حل اختلافات آینده، در صورتیکه اختلافی حادث گردد، در این صورت طرفین اختلاف مکلف به مراجعه به داور برای حل اختلافات قراردادی خود خواهند بود.
جمعبندی
یکی از انواع قراردادهای پیمانکاری خدمات، قرارداد پیمانکاری نگهبانی و حفاظت فیزیکی است. قراردادهای پیمانکاری جزو عقود نامعین قانون مدنی هستند که با عقد این قراردادها، یکی از طرفین قرارداد یعنی کارفرما انجام موضوعی را به پیمانکار واگذار میکند تا پیمانکار در برابر دریافت دستمزد، این کار را انجام دهد. موضوع قرارداد پیمانکاری نگهبانی عبارت است از از ارائه خدمات نگهبانی در راستای حفاظت از یک محیط مانند دفتر و سازمان و یا حفاظت فیزیکی از یک نفر شخص حقیقی. به عبارت دیگر کارفرما که ممکن است یک شخص حقوقی یا شخص حقیقی باشد، با پرداخت دستمزدی به نگهبان از خدمات این شخص استفاده خواهد کرد. طرفین این قرارداد باید در تنظیم این قرارداد به نکات و الزامات حقوقی توجه داشته و در متن این قرارداد اقدام به معرفی طرفین، تعهدات آنها و مدت زمان قرارداد نمایند.
فرد یا مجموعهای که قصد دارد از خدمات پیمانکاری نگهبانی استفاده نماید و امر حفاظت را به یک شخص یا گروه بسپارد، باید قراردادی تنظیم نموده و شرایط عام و خاص مد نظر را در آن قید نماید تا موضوع قرارداد بهدرستی انجام شده و اشخاص، تعهدات و مسئولیتهای قراردادی خود را مطابق با الزامات این قرارداد انجام دهند. طرفین نمونه قرارداد پیمانکاری نگهبانی در نهایت باید سند قانونی منعقده میان خود را در دو نسخه تنظیم و امضا نمایند. اگر قصد استفاده از خدمات نگهبانی و حفاظت فیزیکی را دارید میتوانید تنظیم قرارداد پیمانکاری ارائه خدمات نگهبانی را به همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو واگذار نموده و یا با ورود به سامانه تنیم قرارداد سفارشی لامینگو با وارد کردن اطلاعات لازم، قرارداد مورد نظر خود را دریافت نمایید. همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در تمام این مسیر همراه شما خواهند بود.
بلاگ حقوقی لامینگو
اگر از مطالعه این مطلب رضایت داشته و تمایل به مطالعه سایر محتواهای حقوقی دارید میتوانید وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و سایر مطالب حقوقی را نیز مطالعه نمایید. شما میتوانید در صورتیکه قصد مطالعه سایر مطالب و کسب اطلاعات درباره سایر قراردادها از جمله قراردادهای استخدامی و یا سایر قراردادهای پیمانکاری و انواع آن را دارید به این بلاگ مراجعه نموده و مطالب مربوطه را مطاله نمایید. همکاران ما هر روزه در بلاگ حقوقی لامینگو محتواهایی با موضوعات حقوقی، کیفری، قراردادها و حقوق کسبوکارها منتشر میکنند که بررسی این مطالب به افزایش دانش حقوقی شما کمک میکند و میتواند راهنمای شما در حل مسائل حقوقی و انجام اعمال حقوقی باشد.
اگر در ارتباط با مطلب فوق سؤال یا ابهامی دارید، شما میتوانید پرسش خود را در انتهای همین مقاله برای ما بنویسید تا همکاران ما به آن پاسخ دهند. در پایان، ضمن تشکر از وقت و توجه شما خواهشمندیم تا نظرات و انتقادات خود درباره این محتوا را با ما به اشتراک بگذارید و به ما در بهبود کیفیت مطالب کمک کنید. لامینگو را به دوستان و آشنایان خود نیز معرفی کنید و برای دریافت جدیدترین اخبار و اطلاعات حقوقی، ما را در شبکههای اجتماعی مانند تلگرام و اینستاگرام نیز دنبال کنید.
دیدگاه شما