نفقه زن در ازدواج موقت چگونه پرداخت می‌شود؟ | شرط انفاق در عقد موقت

1 سال پیش
نفقه زن در ازدواج موقت

عقد نکاح یک عقد غیرمالی است که برخی آثار مالی چون نفقه و مهریه را به دنبال دارد. نفقه و نحوه پرداخت آن از جمله مسائل مناقشه برانگیز در ارتباط زوجین محسوب می‌گردد. با توجه به تفاوت‌های موجود میان عقد نکاح دائم و موقت، ضروری است تا با تفاوت‌ این دو شکل از ازدواج از حیث نفقه و پرداخت آن و به ویژه نفقه زن در ازدواج موقت آشنایی کامل داشته باشیم. در این گفتار بناست تا مسائل پیرامون نفقه زن در ازدواج موقت را با یکدیگر مطالعه و بررسی نماییم.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

نفقه چیست؟

پیش از شروع این بحث ضروری است تا با مفهوم نفقه و مصادیق آن آشنایی کامل داشته باشیم. وفق تعریف قانون مدنی «نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه‌های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض.»

در واقع، کلیه نیازهای زن نفقه محسوب شده و شوهر موظف به تأمین آن می‌باشد. قانونگذار جهت تعیین میزان نفقه، هیچ حداقل یا حداکثری مشخص ننموده است. میزان نفقه با توجه به وضعیت زن تعیین می‌گردد.

 

ازدواج موقت چیست؟

یکی دیگر از مفاهیمی که در ابتدای بحث نیاز به تعریف دارد، مفهوم ازدواج موقت است. عقد نکاح موقت یکی از اقسام ازدواج است که در قانون مدنی کشور ما به رسمیت شناخته شده است. زمانی که میان زن و مردی عقد نکاح موقت منعقد می‌گردد، رابطه زوجیت میان آن‌ها تنها محدود به زمان معینی است که از پیش تعیین شده است. چرا که همانطور که از عنوان ازدواج موقت پیداست، رابطه زوجیت حاصل از این ازدواج موقتی خواهد بود.

تعیین مدت و مهریه از الزامات انعقاد عقد نکاح موقت می‌باشد. بدون تعیین این موارد، ازدواج موقت صحیح نخواهد بود. علاوه بر این، در بسیاری از موارد دیگر چون نفقه، ارث، ثبت ازدواج و غیره میان این نوع از ازدواج و ازدواج دائم تفاوت وجود دارد.

جهت آشنایی با تفاوت‌های عقد نکاح دائم و موقت می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: تفاوت‌های عقد نکاح دائم و موقت چیست؟

 

نفقه زن در ازدواج موقت و دائم چه تفاوتی دارد؟

از جمله تفاوت‌های عقد نکاح دائم و موقت در خصوص نفقه می‌باشد. در ازدواج دائم، زوج موظف است تا در قبال تمکین عام و خاص زوجه به وی نفقه پرداخت نموده و کلیه نیازهای وی را تأمین نماید. در صورتی‌که شوهر بدون دلیل موجه از پرداخت نفقه سرباز زند، زوجه می‌تواند الزام وی به پرداخت نفقه را از دادگاه بخواهد.

در مقابل، هیچ الزامی جهت پرداخت نفقه زن در ازدواج موقت برای شوهر وجود ندارد. ماده 1113 قانون مدنی صراحتاً مقرر داشته است که «در عقد انقطاع، زن حق نفقه ندارد … .» بنابراین، پرداخت نفقه تنها از الزامات عقد نکاح دائم است، نه موقت.

 

نفقه زن در ازدواج موقت

 

آیا نفقه زن در ازدواج موقت قابل پرداخت است؟

همانطور که پیش‌تر اشاره شده، ماده 1113 قانون مدنی حقی مبنی بر دریافت نفقه را برای زوجه موقتی به رسمیت نشناخته است. اما همین ماده در ادامه مقرر داشته است که نفقه زن در ازدواج موقت در صورتی‌که شرط شده باشد یا آن که عقد مبنی بر آن جاری شده باشد قابل پرداخت خواهد بود.

بنابراین، در عقد نکاح موقت تنها در صورتی‌ نفقه به زن تعلق می‌گیرد که این موضوع در ضمن عقد نکاح یا پیش از آن میان طرفین توافق شده باشد. زوجه موقتی، بر خلاف زوجه دائم تنها در صورتی می‌تواند نفقه خود را در دادگاه مطالبه نماید که وجود شرط انفاق در ضمن یا پیش از عقد نکاح موقت را اثبات نماید. با توجه به عدم الزام به ثبت ازدواج موقت، جز در برخی موارد خاص، اثبات این موضوع نزد دادگاه امری دشوار خواهد بود.

به منظور آشنایی با شروط ضمن عقد نکاح دائم می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: انواع شروط ضمن عقد در سند ازدواج و نحوه تنظیم آن

 

عدم پرداخت نفقه علی‌رغم وجود شرط انفاق در عقد موقت چه آثاری به دنبال دارد؟

زمانی که زوجین به منظور پرداخت نفقه زن در ازدواج موقت، شرط انفاق را در ضمن عقد در نظر گرفته باشند، شوهر مکلف خواهد بود تا در قبال تمکین زوجه از وی نفقه او را پرداخت نماید. در چنین شرایطی تفاوتی بین پرداخت نفقه زوجه دائم و زوجه موقتی وجود ندارد. با این حال، اگر زوج بدون دلیل موجه و علی‌رغم تمکین زوجه از پرداخت نفقه سرباز زند، زوجه موقتی مانند زوجه دائم می‌تواند با مراجعه به شورای حل اختلاف یا دادگاه خانواده، نفقه خود را مطالبه نماید. همچنین، زوجه می‌تواند با طرح شکایت کیفری از همسرش به اتهام ترک انفاق در دادگاه کیفری نیز شکایت نماید.

جهت آشنایی با جرم ترک انفاق و مجازات آن می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: شکواییه ترک نفقه و بررسی حق زن و تکلیف شوهر در مورد نفقه

 

سخن نهایی

از جمله وجوه افتراق عقد نکاح موقت و دائم در رابطه با تعلق نفقه به زوجه می‌باشد. در عقد نکاح دائم، حق زن بر دریافت نفقه و تکلیف شوهر نسبت به پرداخت آن بدون هیچ قید و شرطی در نظر گرفته شده است. این در حالی است که در عقد نکاح موقت حق دریافت نفقه برای زوجه در نظر گرفته نشده است. نفقه زن در ازدواج موقت تنها در صورتی قابل پرداخت خواهد بود که شرط انفاق در ضمن عقد در نظر گرفته شده باشد یا آن که عقد نکاح مبنی بر این شرط منعقد شده باشد. در غیر این صورت، درخواست زوجه موقتی مبنی بر دریافت نفقه صحیح و قانونی نخواهد بود.

در تهیه این مقاله تلاش شده است تا کلیه نکات مهم پیرامون موضوع نفقه زن در ازدواج موقت شرح و بسط داده شود. با این حال، در صورت وجود هر ابهامی در این خصوص، می‌توانید سؤالات خود را در قسمت دیدگاه‌ها درج نمایید تا در اسرع وقت توسط کارشناسان متخصص مجموعه لامینگو به آن‌ها پاسخ داده شود. همچنین، به منظور ارتباط با مشاورین حقوقی و بهره‌مندی از خدمات مشاوره‌ای این مجموعه نیز می‌توانید به قسمت دریافت مشاوره مراجعه نموده و با مشاورین متخصص این حوزه مشورت نمایید.

در پایان، پیشنهاد می‌شود تا به منظور کسب اطلاعات بیشتر در حوزه‌های گوناگون حقوقی چون قراردادها، خانواده، تجارت و غیره به بلاگ لامینگو مراجعه نموده و مطالب حقوقی منتشر شده در این سایت را مطالعه نمایید.

0
علی بلوری
نویسنده مطلب علی بلوری
علی بلوری، دانش‌آموخته کارشناسی حقوق دانشگاه علامه طباطبائی و مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد حقوق خانواده دانشگاه شهید بهشتی است. او به مسائل حقوقی حوزه خانواده، زن، کودک و اخلاق پزشکی علاقه‌ دارد و تهیه مقالات و محتوای حقوقی یکی از توانمندی‌های اوست.

دیدگاه شما

بدون دیدگاه