قرارداد استخدام مدلینگ چگونه قراردادی است و چه مندرجاتی دارد؟
قرارداد مدلینگ قراردادی است که در دستهبندی قراردادهای تبلیغاتی قرار میگیرد و اشخاص حقیقی یا حقوقی با هدف حضور در بازار مربوط به فعالیت خود، اقدام به استفاده از تواناییهای شخص مدل مینمایند. اشخاصی که تولیدکننده کالا و محصولات هستند، به ظرفیتهای مدلینگ در جذب مشتری آگاه هستند و به همین دلیل این اشخاص اقدام به همکاری با افرادی مینمایند که در این زمینه فعال هستند. قرارداد مدلینگ ممکن است در قالب قرارداد پیمانکاری و یا به صورت قرارداد استخدام مدلینگ منعقد شود و این موضوع به توافق طرفین قرارداد و شرایط همکاری آنها بستگی دارد.
قرارداد مدلینگ سبب ایجاد ارتباط میان مدلها و شرکتهای تولیدی و تبلیغاتی میشود و اگر این قرارداد در قالب قانونی و صحیح منعقد شود، میتواند به نفع هر دو طرف قرارداد باشد. در این نوشتار ما قصد داریم تا نکات لازم درباره قرارداد مدلینگ در قالب قرارداد استخدامی را بیان کرده و به توضیح مندرجات قرارداد استخدام مدلینگ بپردازیم. در این مقاله ما به توضیح انواع قرارداد استخدام مدل، ضرورت عقد قرارداد و قانون حاکم بر این قرارداد میپردازیم و پیشنهاد ما به شما این است که این مطلب را تا پایان مطالعه کرده و اگر همچنان نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه داشتید، شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر با همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در ارتباط باشید.
تنظیم و عقد قرارداد استخدام مدلینگ چه کاربردی دارد؟
تمام اشخاص حقیقی و حقوقی که در محیط مارکتینگ در حال فعالیت هستند، بدون شک در جریان تأثیر تبلیغات بر توسعه کسبوکار خود هستند. ممکن است حتی خود شما نیز دارای کسبوکاری باشید و تا کنون بارها از خود پرسیده باشید که چه کاری میتوانید برای توسعه فعالیت خود انجام دهید. باید بدانید که تبلیغات حرفهای و درست، یکی از عواملی است که میتواند سبب شود تا کسبوکار شما دیده شده و مشتریهای بیشتری داشته باشد. در همین راستا باید بدانید که استخدام یک مدل، یکی از روشهای اصلی تبلیغات در دنیای امروز است. صاحبان کسبوکار و استارتاپ، بسته به خدماتی که ارائه میدهند و محصولی که تولید میکنند با مدلهای مرتبط همکاری کرده و افرادی که در زمینه مدلینگ فعال هستند نیز محصول یا خدمات را معرفی و تبلیغ میکنند.
نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که همکاریای که قرار است میان شرکت تولیدی و شخص مدل برقرار شود، باید در یک قالب رسمی و قانونی درآید و به همین دلیل، طرفین قرارداد استخدام مدلینگ باید یک قرارداد مکتوب و قانونی میان خود تنظیم کرده و مفاد قرارداد را در آن ذکر نمایند. به همین دلیل، قرارداد مدلینگ عکاسی یکی از قراردادهای رایج در زمینه مارکتینگ و تبلیغات است و کاربرد بسیاری برای پیشبرد اهداف تجاری دارد. علاوه بر این، تنظیم و عقد این قرارداد سبب میشود تا افرادی که فاکتورهای لازم برای ورود به حرفه مدلینگ را دارند، بتوانند در چارچوب یک قرارداد مطمئن مشغول به کار شوند.
قانون حاکم بر قرارداد عکاسی مدلینگ چیست؟
بر هر قراردادی قانونی حاکم است که آن قرارداد باید از آن قانون تبعیت نماید. قانون حاکم بر قرارداد استخدام مدلینگ، قانون کار است. قانون کار طریقه تنظیم و انعقاد قراردادهای استخدامی را مشخص کرده است و اشخاصی که قصد تنظیم این قراردادها را دارند باید از مقررات قانون کار در این زمینه تبعیت نمایند. در یک تعریف کلی، قرارداد استخدامی قراردادی است که در آن کارفرما شخصی را برای انجام کار در اختیار میگیرد و در مقابل به او حقوق میپردازد.
در قرارداد استخدامی قانون کار، کارگر که همان انجامدهنده کار برای کارفرما است، ممکن است قرارداد را برای مدت موقت یا دائم انجام دهد. اگر طرفین قرارداد مدلینگ قصد دارند که در قالب قرارداد استخدامی قرارداد خود را تنظیم کنند، این اشخاص نمیتوانند بر خلاف مقررات قانون کار تراضی کنند و قرارداد استخدام مدل، در فرمهای مخصوص قراردادهای استخدامی تنظیم میشود. قانون کار، علاوه بر تعریف قرارداد استخدامی، به تعریف کارگر و کارفرما و ذکر حقوق و مزایایی که به کارگر تعلق میگیرد و اختیارات کارفرما نیز پرداخته است و طرفین قرارداد مدلینگ باید از این قوانین پیروی نمایند.
نحوه تنظیم قرارداد استخدام مدل چگونه است؟
در قرارداد استخدام مدلینگ باید تمام آنچه در قرارداد مهم است و در اجرای موضوع قرارداد تأثیرگذار است ذکر شود. نکتهای که باید در این زمینه توجه داشته باشید این است که تنها اشخاصی میتوانند این قرارداد را تنظیم کنند که اطلاع کافی از محتوای قراردادهای استخدامی داشته و به مقررات قانون کار آشنا باشند. اگر در تنظیم این قرارداد نکات حقوقی لازم رعایت نشود در این صورت ممکن است قرارداد به اشتباه تنظیم شود. اشخاصی که قصد تنظیم این قرارداد را دارند، میتوانند قرارداد مزبور را در فرمهای قراردادی قانون کار تنظیم کرده و یا در هنگام تنظیم قرارداد در سربرگ بنویسند که این یک قرارداد استخدامی است. در ادامه مطلب به ذکر مندرجاتی میپردازیم که باید در متن این قرارداد درج گردد.
۱. عنوان قرارداد عکاسی مدلینگ
اولین موردی که باید در هر قرارداد مشخص و درج شود، عنوان قرارداد است. عنوان آن چیزی است که قرارداد با آن شناخته میشود و به همین دلیل انتخاب آن بسیار مهم میباشد و طرفین قرارداد باید در انتخاب آن دقت داشته باشند. در عنوان قرارداد باید نوع قرارداد و قالب آن مشخص باشد. در همین راستا طرفین قرارداد مدلینگ که قصد دارند قرارداد خود را در قالب قراردادهای استخدامی منعقد نمایند، باید توجه داشته و حتماً از عبارت استخدامی در عنوان قرارداد خود استفاده کنند. اگر از عبارت استخدام یا قرارداد کار در عنوان قرارداد استفاده نشود، در این صورت ممکن است آثار قرارداد پیمانکاری بر این قرارداد حاکم گردد.
۲. موضوع قرارداد استخدام مدل
پس از مشخص کردن عنوان قرارداد، در بند بعد باید موضوع قرارداد در متن قرارداد نوشته شود. موضوع قرارداد فعالیتی است که قرار است در قالب آن قرارداد انجام شود و بیانگر محتوای قرارداد است. مدلینگ رشته بسیار گستردهای است و شاخههای زیادی دارد. این موضوع سبب میگردد که تعیین موضوع قرارداد امر مهمی باشد چرا که باید بهدرستی در قرارداد ذکر شود که این همکاری برای مدلینگ در چه زمینهای است. برای مثال، ممکن است مدلینگ برای تبلیغ لباس کودکانه، لباس زنانه یا مردانه باشد. علاوه بر این، ممکن است قرارداد استخدام مدلینگ برای معرفی یک محصول دیگر باشد که مدل قصد معرفی آن را دارد و شرکت تولیدی از این طریق قصد تبلیغ محصول خود را دارد.
نکته دیگری که باید به آن توجه داشت این است که موضوع قرارداد در تعیین تعهدات طرفین قرارداد بسیار تاثیرگذار است و به همین دلیل، تعیین درست موضوع قرارداد اهمیت بسیاری دارد.
این مطلب را نیز بخوانید: اهمیت عکاسی صنعتی و قرارداد استخدام موقت عکاس صنعتی
۳. مشخصات طرفین قرارداد استخدام مدلینگ
یکی از بندهای بسیار مهم قرارداد عکاسی مدلینگ، بند مربوط به معرفی طرفین قرارداد است. همانطور که پیش از این نیز بیان شد، از آنجایی که این قرارداد تابع قانون کار است، در نتیجه طرفین این قرارداد کارگر و کارفرما هستند. کارفرمای قرارداد همان شرکت تبلیغاتی یا تولیدی است که با استخدام مدل، قصد تبلیغ محصولات را دارد. مطابق با قانون کار، کارفرما باید حقوق و دستمزد کارگر را بپردازد. کارگر نیز در قرارداد مزبور شخص مدل است که موضوع قرارداد را انجام داده و در مقابل دستمزد دریافت میکند.
مشخصات طرفین در قرارداد باید جامع باشد و طرفین قرارداد را بهدرستی معرفی کند تا طرفین قرارداد در نزد اداره کار مشخص باشند و اداره کار بتواند در صورت بروز تخلف، با این افراد برخورد نماید. علاوه بر شرکتها ممکن است آرایشگاهها، بوتیکها، آنلاینشاپها و سایر فروشگاهها نیز از مدلینگ برای تبلیغات استفاده کنند که در این صورت، این اشخاص حقوقی کارفرمای قرارداد استخدام مدلینگ خواهند بود.
چه مشخصاتی باید در معرفی طرفین قید گردد؟
اگر کارفرمای قرارداد یک شخص حقوقی باشد باید اطلاعاتی مانند نام مجموعه یا شرکت، مجوز فعالیت، کد اقتصادی، شماره ثبت، حوزه کاری، نشانی اقامتگاه، شماره تلفن، نام و سمت نماینده در ذیل بند مشخصات این شخص درج گردد. در ارتباط با مشخصات مدل اما باید مواردی مانند نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه، کد ملی، محل تولد، نشانی اقامتگاه و شماره تلفن درج گردد. علاوه بر این، اگر فردی که به عنوان مدل فعالیت میکند حرفه خود را از طریق شرکت در کلاسها و دورههای آموزش یاد گرفته است، باید گواهی این موارد نیز در قرارداد درج گردد.
موضوعی که در این زمینه باید به آن توجه داشت این است که گاهی اوقات ممکن است طرف قرارداد کارفرما یک شخص حقیقی به عنوان مدل نباشد و شرکتی باشد که مدلهای مختلفی را در اختیار داشته و کارفرما قصد عقد قرارداد با این شرکت را داشته باشد. در این شرایط باید مشخصات این شرکت در قرارداد نوشته شود و طرف حساب کارفرما شرکت مدلینگ خواهد بود.
۴. تعیین نوع قرارداد استخدام مدلینگ
قراردادهای استخدامی انواع مختلفی مانند قرارداد استخدامی دائم، موقت و قرارداد استخدام برای کار معین دارند. قرارداد کار موقت قراردادی است که مدت زمان پایان همکاری مشخص است و مدت زمان همکاری کارگر و کارفرما موقت میباشد. از سوی دیگر، قرارداد کار دائم قراردادی است که انتهای آن مشخص نبوده و در واقع، زمان پایان قرارداد در آن مشخص نمیگردد. در ارتباط با قرارداد استخدام مدلینگ نیز طرفین این قرارداد باید نوع قرارداد خود را مشخص کنند و در قرارداد ذکر نمایند. ممکن است انجام مدلینگ برای یک شرکت تبلیغاتی بزرگ باشد و از آنجایی که شرکتهای تبلیغاتی غالباً پروژههای زیادی برای انجام دارند، در نتیجه ممکن است قرارداد کار دائم با مدل منعقد نمایند.
اما اگر کارفرمای قرارداد یک فروشگاه کوچک باشد، در این صورت ممکن است کارفرما قصد داشته باشند برای یک پروژه کوتاهمدت با مدل همکاری کند که در این صورت باید یک قرارداد کار موقت تنظیم و امضا شود.
۵. تعهدات مدل در قرارداد مدلینگ
یکی از مهمترین بندهای هر قراردادی، تعیین و نوشتن وظایف و تعهدات طرفین قرارداد است. در این بخش از قرارداد باید شرح کاملی از وظایف هر یک از طرفین قرارداد نوشته شود و هر یک از طرفین قرارداد باید به صورت کامل به تعهداتی که برای او مشخص شده است عمل کند و اگر هر یک از طرفین قرارداد یعنی کارفرما و مدل از انجام وظایف خود امتناع نماید، در این صورت موظف به جبران و پرداخت خسارت خواهند بود.
در همین راستا برخی از تعهداتی که مدل در قرارداد استخدام مدلینگ بر عهده دارد عبارت است از حاضر بودن به موقع در محل عکسبرداری، دقت در نگهداری لباسی که برای عکاسی در اختیار او گذاشته شده است، هماهنگی با مدیر تبلیغات برای انجام تغییرات در ظاهر، تبعیت از اوامر کارفرما جهت معرفی محصول، تعهد کاری به شرکت و رعایت شرط عدم رقابت در صورت طرح در قرارداد، تعهد به عدم افشای اطلاعات سازمان، رعایت استانداردهای حرفهای و غیره. در ارتباط با ضمانت اجرای عدم رعایت این موارد، کارفرما و مدل باید با یکدیگر توافق نموده و ضمانت اجرای مورد نظر را در قرارداد قید نمایند.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
۶. تعهدات و وظایف کارفرما در قرارداد استخدام مدلینگ
علاوه بر مدل، کارفرما نیز در قرارداد مدلینگ تعهدات و وظایفی بر عهده دارد که باید این موارد را مطابق با قرارداد انجام دهد. برخی از تعهداتی که کارفرما موظف به انجام آنها است عبارت است از رسیدگی به خواستههای مدل برای اجرای موضوع قرارداد، بیمه کردن مدل استخدامی، پرداخت حقوق و مزایا در موعد مقرر، فراهم کردن شرایط اجرای موضوع قرارداد، تهیه فضایی امن برای عکاسی و فیلمبرداری و غیره.
۷. تعیین مدت قرارداد استخدام مدل
مدت هر قراردادی از زمان آغاز قرارداد تا زمان اتمام آن است. در هر قراردادی این مدت باید در قرارداد درج گردد مگر برخی از قراردادهای پیمانکاری که قرارداد به صورت خودکار پس از انجام موضوع قرارداد به اتمام خواهد رسید. طرفین قرارداد استخدام مدل یعنی شرکت تبلیغاتی و شخص مدل نیز باید با توافق یکدیگر، مدت قرارداد و همکاری را مشخص کرده و در متن قرارداد ذکر نمایند. اگر پایان مدت همکاری در قرارداد مشخص باشد، این یک قرارداد استخدامی موقت و اگر پایان قرارداد مشخص نباشد، این یک قرارداد کار دائم خواهد بود.
۸. شرط عدم رقابت
ممکن است در برخی از قراردادها شرطی تحت عنوان شرط عدم رقابت درج گردد. شرط عدم رقابت به این معنا است که مجری قرارداد که در قرارداد مزبور مدل است، نباید در زمانی که با کارفرما در حال همکاری است همزمان برای شرکت دیگری نیز کار کند. این موضوع در امر مدلینگ بسیار رایج است زیرا زمانی که قراردادی برای تبلیغات با مدل منعقد میگردد، فرد مدل به چهره شناختهشده آن برند تبدیل میشود و ارزش بسیاری برای آن شرکت دارد و طبیعی است که کارفرما نخواهد که این مدل همزمان برای شرکت دیگری نیز تبلیغات کند زیرا در این صورت ممکن است تعارض منافع ایجاد گردد.
در این شرایط، طرفین قرارداد میتوانند شرطی در قرارداد درج کرده و در آن شرط به این موضوع اشاره کنند و با امضای قرارداد، شخص مدل در واقع متعهد میشود که تا پیش از اتمام قرارداد مدلینگ، قرارداد دیگری با سایر شرکتها منعقد ننماید.
۹. بیمه شخص مدل
همانطور که پیش از این بیان شد، یکی از اصلیترین تعهدات کارفرما بیمه کردن مدل است. مطابق با قانون کار، هر کارفرمایی موظف است کارگران خود را نزد سازمان بیمه تأمین اجتماعی یا سایر شرکتهای بیمهگر بیمه نماید و حق بیمه را ماهانه پرداخت نماید. اگر کارفرما از انجام این وظیفه خودداری نماید، مدل میتواند نزد مراجع قانونی از این شخص شکایت نموده و کارفرما جریمه خواهد شد. موضوعی که در این زمینه باید به آن توجه داشت این است که اگر طرف قرارداد شرکت تبلیغات یک شرکت مدلینگ باشد، در این صورت دیگر کارفرما موظف به بیمه کردن مدلها نیست و وظیفه بیمه کردن مدل با شرکت مدلینگ خواهد بود.
۱۰. فسخ قرارداد
اگر قصد تنظیم قرارداد استخدام مدل یا هرگونه قرارداد دیگری را دارید، باید در یکی از بندهای قرارداد موارد فسخ قرارداد را مشخص کنید. قراردادهای استخدامی جزو قراردادهای لازم بوده و به همین دلیل، کارگر و کارفرما نمیتوانند بدون داشتن حق فسخ قانونی از قرارداد به صورت یکجانبه خارج شوند. شرایط فسخ قرارداد شرایطی است که کارگر و کارفرما بتوانند به آن استناد کرده و قرارداد را خاتمه دهند. مطابق با ماده ۲۱ قانون کار، یکی از موارد خاتمه قرارداد کار، استعفای کارگر است. در نتیجه، اگر شخص مدل مایل به همکاری نباشد، میتواند استعفا دهد. البته باید توجه داشته باشید که این استعفا باید از یک ماه قبل و به صورت کتبی اطلاع داده شده باشد.
علاوه بر این، کارفرما نیز میتواند تحت شرایطی اقدام به فسخ قرارداد مدلینگ نماید. به موجب ماده ۲۷ قانون کار، اگر کارگر (مدل) در انجام وظایف خود قصور نماید و پس از دریافت تذکر کتبی همچنان به تخلف خود ادامه دهد، در این صورت کارفرما حق دارد با پرداخت مطالبات و حقوق معوقه و حق سنوات، قرارداد کار را فسخ نماید. همانطور که بیان شد، هر یک از طرفین این قرارداد تنها حق دارد در حدود اختیاراتی که قانون به وی اعطا نموده است قرارداد را فسخ نماید و از آن خارج شود.
۱۱. ساعت کاری مدل در قرارداد استخدام مدلینگ
قانون کار میزان ساعتی را که کارگر باید در محل کار مشغول به کار باشد تعیین کرده است. بر اساس قانون کار، مدل که در قرارداد مزبور کارگر محسوب میشود، هفت تا هشت ساعت باید در محل کار مشغول به کار باشد و اگر مدل مدت زمان بیشتری مشغول به کار باشد، کارفرما باید در پایان ماه مبلغ اضافهکاری را به وی پرداخت نماید. کارفرما نیز باید بر اساس ساعاتی که قصد عکاسی و فیلمبرداری دارد، تصمیم به تعیین ساعت کاری فرد مدل بگیرد. اگر طرفین قرارداد مدلینگ عکاسی قصد داشته باشند که ساعات کاری کمتر از آنچه در قانون کار مقرر شده است باشد، در آن صورت میتوانند قرارداد استخدام ساعتی منعقد کنند.
جمعبندی
یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار در پیشبرد و توسعه هر کسبوکاری، تبلیغات است. در همین راستا مدلینگ یکی از شیوههای کسبوکار بوده که میتواند به دیده شدن محصول تولیدی کمک بسیاری نماید. زمانی که شرکتهای تولیدی و تبلیغاتی قصد دارند برای تبلیغ محصول با افرادی که مدل هستند همکاری کنند، باید قراردادی تنظیم کرده و جوانب مختلف همکاری را در این قرارداد وارد نمایند. قرارداد مدلینگ ممکن است در چهارچوب قرارداد پیمانکاری یا استخدامی باشد و تعیین قالب قرارداد به نیاز طرفین بستگی خواهد داشت. قرارداد استخدام مدلینگ قراردادی در چهارچوب قانون کار است که باید با پیروی از مقررات این قانون تنظیم و اجرا شود. پس از امضای این قرارداد، طرفین این قرارداد یعنی کارفرما و شخص مدل، در برابر یکدیگر مسئول بوده و باید به اجرای تعهدات قراردادی خود پایبند باشند.
قرارداد استخدام مدلینگ را از لامینگو بخواهید!
چنانچه شما قصد دارید برای تبلیغ محصول خود با افرادی که در زمینه مدلینگ فعالیت میکنند قراردادی منعقد نمایید و یا جزو افرادی هستید که در زمینه مدلینگ فعال بوده و به این حرفه اشتغال داشته و قصد عقد قرارداد با شرکتها را دارید، میتوانید قرارداد مورد نظر را از بانک قرارداد لامینگو دریافت کرده و مورد استفاده قرار دهید. توجه داشته باشید که شروع یک همکاری موفقیتآمیز برای پیشبرد اهداف تجاری تنها زمانی حاصل میشود که این همکاری در چهارچوب یک قرارداد رسمی و مکتوب صورت بگیرد تا احتمال خطا در قرارداد را کاهش داده و حافظ منافع طرفین این قرارداد باشد.
در همین راستا باید بدانید که تنظیم یک قرارداد جامع، به اطلاعات حقوقی کاملی نیاز دارد و بهتر است در صورتی که از این اطلاعات برخوردار نیستید، تنظیم قرارداد را به مشاوران حقوقی بسپارید. علاوه بر این، شما میتوانید وارد سامانه تنظیم قرارداد سفارشی لامینگو شده و با وارد کردن اطلاعات لازم، قرارداد مورد نظر را در کمترین زمان ممکن دریافت نمایید. تیم حقوقی لامینگو متشکل از حقوقدانانی متخصص است که نیازهای حقوقی شما را به خوبی میدانند و میتوانند با بکارگیری دانش خود، قراردادی جامع در اختیار شما قرار دهند. علاوه بر این، اگر قصد دریافت مشاوره حقوقی به صورت تلفنی یا حضوری و کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه را دارید، شما میتوانید با همکاران ما در تماس باشید.
بلاگ حقوقی لامینگو
اگر از مطالعه این مطلب رضایت داشته و تمایل به مطالعه سایر محتواهای حقوقی دارید، میتوانید وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و سایر مطالب حقوقی را نیز مطالعه نمایید. همکاران ما هر روزه در بلاگ حقوقی لامینگو محتواهایی با موضوعات حقوقی، کیفری، قراردادها و حقوق کسبوکارها منتشر میکنند که بررسی این مطالب به افزایش دانش حقوقی شما کمک میکند. اگر در ارتباط با مطلب فوق سؤالی دارید، شما میتوانید پرسش خود را در انتهای همین مقاله برای ما بنویسید تا همکاران ما به آن پاسخ دهند. در پایان ضمن تشکر از وقت و توجه شما خواهشمندیم تا نظرات و انتقادات خود درباره این محتوا را با ما به اشتراک بگذارید و به ما در بهبود کیفیت مطالب کمک کنید.
دیدگاه شما