تا چه اندازه با فسخ قرارداد کار موقت و شرایط آن آشنایی دارید؟
فسخ قرارداد که یکی از اصطلاحات حقوقی است که در میان مردم رایج بوده و احتمالاً به گوش شما نیز خورده است. هر قراردادی باوجود در نظر گرفتن کلیه شرایط حتی اگر تمامی جنبههای حقوقی و قراردادی متناسب با ماهیت و موضوع قرارداد نیز موردتوافق طرفین واقع شود، بازهم ممکن است بنا به شرایط و دلایلی که ممکن است خارج از اراده طرفین بوده یا بهصورت ارادی باشد رخ بدهد و درنتیجه برای هر یک از طرفین قرارداد حق فسخ یا برهم زدن آن قرارداد را ایجاد نماید. در این مطلب به نکات و شرایط ایجاد حق فسخ در نمونه قرارداد کار موقت خواهیم پرداخت.
تفاوت فسخ و انفساخ نمونه قرارداد کار موقت چیست؟
بسیاری از افراد ممکن است واژه فسخ و انفساخ را بهجای هم بهکاربرده و بهاشتباه آنها را یکسان بینگارند. این در حالی است که واژه فسخ، انفساخ و تفاسخ نمودن باوجود شباهتی که ازلحاظ لغوی دارند اما در عمل و در معنای حقوقی دارای تفاوتهای اساسی هستند.
در رابطه با فسخ نمونه قرارداد کار موقت باید بیان نمود هنگامیکه بنا بر شرایطی حقی برای برهم زدن و بهپایان رساندن یک قرارداد برای یکی از طرفین ایجاد میگردد، بهاصطلاح به آن حق، حق فسخ یا خیار فسخ گفته میشود و به عمل بر هم زدن آن قرارداد فسخ آن میگویند. اما هنگامیکه بنا بر موقعیتها و وضعیتهایی، به دلایل قانونی یا غیرقانونی یک قرارداد خودبهخود به هم میخورد و قابلیت انجام موضوع آن محال یا غیرممکن میگردد در اصطلاح به آن انفساخ قرارداد گفته میشود. انفساخ قرارداد عموماً از جانب طرفین قرارداد نبوده، بلکه بنا بر شرایطی که اصولاً برخاسته از قانون است قرارداد خودبهخود از بین خواهد رفت.
حالت دیگری که ممکن است برای یک قرارداد پیش بیاید بحث تفاسخ است. تفاسخ که در اصطلاح حقوقی به آن اقاله نیز گفته میشود به حالتی میگویند که طرفین یک قرارداد که در نمونه قرارداد کار موقت کارگر و کارفرما هستند با توافق یکدیگر اقدام به برهم زدن قرارداد میکند که به این عمل تفاسخ یا اقاله گفته میشود.
فسخ نمونه قرارداد کار موقت در قانون کار
مبحث سوم از قانون کار سال ۱۳۶۹ در رابطه با بحث خاتمه قراردادهای کار است. با توجه به اینکه کار موقت یکی از انواع قراردادهای تحت شمول قانون کار است درنتیجه بحث فسخ و بهپایان رساندن آن قرارداد نیز مطابق این قانون میباید پیش برود. با توجه به ماده ۲۵ این قانون هرگاه قرارداد کار برای مدت موقت و یا برای انجام کار معین، منعقدشده باشد هیچیک از طرفین بهتنهایی حق فسخ آن را ندارند.
شرایط فسخ نمونه قرارداد کار موقت برای کارفرما
باوجود تأکید قانون کار بر اینکه طرفین یک قرارداد کار موقت حق فسخ یکجانبه این قرارداد را ندارند اما استثنائاتی را نیز برای آن در نظر گرفته است. با توجه به ماده ۲۷ قانون کار در شرایطی کارفرما میتواند اقدام به فسخ یکجانبه قرارداد نماید.
1) قصور کارگر: اگر کارگر یا کارمندی که با کارفرما قرارداد کار منعقد نموده است در انجام اموری که به ایشان سپردهشده است قصور ورزد، کارفرما میتواند پس از تذکر به ایشان در صورت ادامه چنین شرایطی اقدام به فسخ یکجانبه قرارداد نماید.
2) نقض آییننامههای انضباطی کارگاه از دیگر مواردی است که برای شخص کارفرما حق فسخ یکجانبه قرارداد را ایجاد مینماید. البته باید توجه داشت که لزوم ایجاد چنین حقی برای کارفرما، اعلام نظر مثبت شورای اسلامی کار نیز خواهد بود.
این مطلب را از دست ندهید: حقوق و مزایای کار موقت در مقایسه با سایر قراردادهای استخدامی چیست؟
مرجع رسیدگی به فسخ قرارداد کار موقت
بنا بر حکم تبصره ماده ۲۵ قانون کار، رسیدگی به اختلافاتی که ناشی از مسئله فسخ قرارداد کر موقت است در صلاحیت هیئتهای تشخیص و حل اختلاف خواهد بود. به این معنا که اگر هر یک از طرفین بخواهند دست به فسخ این قرارداد بزنند میباید با به همراه داشتن دلیل و مدارک کافی به این مراجع رجوع نموده و پس از ارائه دلایل خود، تصمیمگیری در این رابطه را به این هیئتها بسپارند.
پرداخت حق سنوات کارگر یا کارمند
حق سنوات یکی از مزایایی است که برای کارگر یا کارمند مطابق با قانون کار در نظر گرفتهشده است. این حق که درواقع بهعنوان پاداشی برای اتمام خدمات شخص است، مبلغی برابر یک ماه آخرین مزد ثابتی که به کارمند یا کارگر پرداخت شده است خواهد بود. با توجه به مفاد قانون کار درصورتیکه بنا بر شرایط پیشآمده در قانون کار شخص کارفرما اقدام به فسخ این قرارداد نماید ملزم است تا علاوه بر مطالبات و حقوق معوقه به نسبت هرسال سابقه کار معادل یک ماه آخرین حقوق کارگر را بهعنوان «حق سنوات» به ایشان پرداخته و قرارداد کار را فسخ نماید.
به یاد داشته باشید..
درنهایت فراموش نکنید که اشخاص چه برای انعقاد یک نمونه قرارداد کار موقت و چه برای فسخ آن مستلزم راهنمایی گرفتن از متخصصان حقوقی در این زمینه خواهند بود. با کمک گرفتن از مشاوران حقوقی یا وکیل در این زمینه، میزان بروز اختلافات به حداقل میزان خود رسیده و افراد با دغدغه و دردسر کمتری کرهای خود را پیش خواهند برد. به یاد داشته باشید که شما میتوانید در صورت نیاز به هرگونه مشاوره حقوقی با وکلا و مشاوران حقوقی ما در لامینگو در ارتباط باشید. همچنین در صورت علاقهمندی به کسب اطلاعات بیشتر میتوانید سایر مطالب فراهمشده در مجله حقوقی لامینگو را مطالعه نمایید.
دیدگاه شما