چگونه می‌توان نفقه را پرداخت نکرد؟

3 سال پیش
مشاوره حقوقی نفقه

افراد با ورود به زندگی مشترک و جاری شدن صیغه عقد دائم میان آن‌ها، وظایفی را در قبال یکدیگر عهده‌دار می‌شوند. نفقه یکی از آن تعهدات است که از جانب مرد لازم است برای تأمین زندگی زن پرداخت گردد. نفقه عبارت است از فراهم نمودن اسباب و وسایل معیشت و زندگانی زوجه. لذا در سایه قوانین، مرد موظف است که نفقه را به زن بپردازد و توانایی زن در تأمین مخارج و هزینه‌های زندگی خود، ملاکی برای عدم پرداخت نفقه از جانب مرد نخواهد بود.

به همین ترتیب اگر نفقه را یکی از شروط اصلی و حتمی ازدواج دائم بدانیم؛ لازم است آگاه باشیم که زن در مقابل دریافت حق نفقه، دارای چه تکلیفی بوده و در چه صورت از داشتن این حق محروم می‌گردد. به همین ترتیب شاید این نکته جالب باشد که بدانیم مرد چگونه می‌تواند از پرداخت نفقه معاف شود. به همین منظور ما در ادامه درباره امکان عدم پرداخت نفقه از جانب مرد صحبت خواهیم کرد. اگر شما نیز دراین‌باره به دنبال کسب اطلاعات هستید، با ما همراه باشید.

 

درصورتی‌که شما به دنبال دریافت یک مشاوره حقوقی نفقه هستید؛ از طریق لینک زیر می‌توانید با کارشناسان حقوقی و وکلای پایه یک ما در این مرکز در تماس باشید و از خدماتی که آن‌ها در راستای ارائه مشاوره حقوقی نفقه برای شما درنظرگرفته‌اند، استفاده نمایید:

 

دریافت مشاوره حقوقی نفقه

 

نفقه چیست؟

پس از ازدواج، تأمین تمامی نیازهای مادی و متعارف زن با توجه به وضعیت و شرایط وی برعهده مرد خواهد بود. درصورتی‌که زن درآمد کافی برای زندگی خود داشته باشد این امر وی را از دریافت نفقه محروم نمی‌کند. به همین ترتیب براساس قانون زوج موظف است تمامی نیازهای متعارف زن را در زندگی زناشویی در ازای تمکین به وی بپردازد. هزینه‌های مربوط به خوراک، پوشاک و مسکن که از ابتدایی‌ترین نیازهای زندگی است و همچنین تمامی نیازهایی که معیشت وی را تأمین نماید همگی در قالب نفقه از جانب مرد به زن پرداخت می‌گردد.

این که زن بتواند عدم پرداخت نفقه از جانب مرد را با ارئه ادله کافی اثبات نموده و این حق قانونی خود را مطالبه نماید، از جانب قانون مورد حمایت قرار گرفته و می‌توان انتظار داشت که در مراجع قانونی این امر تحت حمایت قرار گرفته و مجازاتی در ازای نپرداختن نفقه برای زوج درنظرگرفته‌ شود. تنها در برخی موارد است که مرد می‌تواند با اثبات مواردی از قبیل اعسار (ناتوانی در پرداخت) و یا عدم تمکین از جانب زوجه، عدم پرداخت نفقه را توجیه نموده و یا به صورت اقساط آن را پرداخت نماید.

 

همه آنچه مشاوره حقوقی نفقه به آن می‌پردازد!

 

مشاوره حقوقی نفقه

 

چگونه می‌توان به زن نفقه نپرداخت؟

نکته‌ای که درباره پرداخت نفقه وجود دارد این است که مرد با وجود هر شرایط مالی، ملزم به پرداخت نفقه زن است. در صورت استطاعت زوج در پرداخت نفقه و امتناع وی از این امر، زن می‌تواند مطابق ماده 1111 قانون مدنی، نزد مراجع قضائی دادخواست حقوقی مطرح کرده و دادگاه در صورت احراز این امر و با توجه به جایگاه اجتماعی و وضعیت زن، میزان نفقه را تعیین و زوج را مکلف به پرداخت آن می‌کند. در نهایت در صورت عدم امکان پرداخت نفقه و یا خودداری در پرداخت نفقه در صورت توانایی و عدم امکان الزام مرد به پرداخت آن از سوی محکمه، زوجه می‌تواند درخواست طلاق داده و دادگاه زوج را مجبور به طلاق می‌کند.

درصورتی‌که به دلیل عدم وجود استطاعت مالی، مرد نتواند تمام نفقه همسر خود را تأمین نماید و یا با پرداخت آن به همسرخود دچار مضیقه شود؛ می‌تواند با ارائه مدارک و اسناد، دادخواست اعسار در دادگاه مطرح کرده و در صورت اقناع دادگاه، پرداخت نفقه را به صورت اقساط انجام دهد. همچنین در صورتی که وی بتواند بخشی از نفقه را به زن بپردازد می‌تواند تنها همان بخش را تا بهبود اوضاع مالی برای پرداخت مابقی نفقه، پرداخت نماید. همچنین زوج می‌تواند درصورتی‌که امکان اثبات عدم تمکین از جانب همسر خود را داشته باشد؛ نفقه وی را پرداخت ننماید.

عدم پرداخت نفقه از جانب زوج با وجود شرایطی، مجازات کیفری دارد. در ماده 53 قانون حمایت خانواده مصوب 1391، اینگونه آمده است: «هر کس با د‌‌اشتن استطاعت مالی، نفقه زن خود‌‌ را د‌‌ر صورت تمکین ند‌‌هد‌‌ یا از تأد‌‌یه نفقه سایر اشخاص واجب‌النفقه امتناع کند‌‌، به حبس تعزیری درجه شش محکوم می‌شود». بر همین اساس مرد درصورتی‌ که بتواند در مراجع قانونی اثبات کند که تمکین از جانب زن صورت نگرفته است؛ می‌تواند از پرداخت نفقه به وی خودداری نماید.

 

عدم پرداخت نفقه به سایر افراد واجب‌النفقه چگونه خواهد بود؟

بر اساس آنچه در ماده 1196 قانون مدنی آمده است: «در روابط بین اقارب فقط اقارب نسبی در خط عمومی اعم از صعودی یا نزولی ملزم به انفاق به یکدیگرند.» به همین ترتیب مرد علاوه‌براینکه به همسر خود بایستی نفقه بپردازد، ملزم به پرداخت نفقه به افراد دیگری است. این مورد شامل فرزندان مرد نیز می‌باشد و به دنبال عدم وجود پدر، پدربزرگ، جد پدری، مادر و جد مادری نیز به ترتیب می‌بایست نفقه آنان را بپردازند.

منظور از انفاق در این ماده قانونی این است که افراد موظف به پرداخت نفقه به اقربای نسبی خود علاوه‌بر همسر خود هستند. در این نوع انفاق مرد موظف به پرداخت نفقه به برادر و خواهر خود نمی‌باشد؛ چرا که در شمول افراد انفاق‌شونده نمی‌گنجند و قانون فقط اقارب نسبی در خط عمودی را محق در دریافت این نوع نفقه دانسته است. همچنین از جانب قانون نیز مجازاتی برای ترک و یا نپرداختن آن درنظرگرفته نشده است؛ اما آنچه از منظر قانون حتمی و ضروری است این است که عدم پرداخت نفقه اقارب، در مراجع قانونی قابل پیگیری است و در صورت نبود پدر نیز با توجه به سلسله مراتبی که برای پرداخت آن وجود دارد می‌بایست نفقه فرزندان به عهده آن اشخاص قرار گیرد.

نکته مهم در پرداخت این نوع نفقه آن است که برخلاف پرداخت نفقه مرد به زن، پرداخت نفقه به اقارب یا نزدیکان واجب‌النفقه، عدم توانایی در پرداخت مخارج و هزینه‌های زندگی از سوی آنان و توانایی منفق یا شخص انفاق‌دهنده در پرداخت نفقه می‌باشد.

 

مشاوره حقوقی نفقه

 

کانال تلگرام لامینگو

 

در نتیجه به یاد داشته باشید

پرداخت نفقه به زن از طرف همسر یک امر حتمی است. درصورتی‌که پرداخت آن با ممانعتی روبه‌رو شده باشد وی می‌تواند از طریق قانون این مسئله را پیگیری نماید. به همین ترتیب در ازای دریافت نفقه، زن موظف به تمکین از همسر خود خواهد بود و در صورت تأیید و اثبات عدم تمکین، نفقه به زن تعلق نمی‌گیرد. در اصل نفقه در ازای تمکین به زن پرداخت می‌گردد. هرچند که در قانون پرداخت نفقه، تکلیف زوج بوده؛ لیکن در مواقعی که با پرداخت نفقه زندگی وی دچار مشکلاتی گردد و به اصطلاح حقوقی معسر گردد، می‌تواند نفقه را به صورت اقساط با حکم دادگاه تأدیه نماید.

اما درباره پرداخت نفقه به فرزندان و اقارب واجب‌النفقه این مسئله به شکلی دیگر است. سن و جنسیت در میزان نفقه فرزندان اهمیت دارد. نفقه زن همواره لازم است که محاسبه شود. این میزان برای هر روز از زندگی مشترک درنظرگرفته شده است و مجازات بر اساس مدت‌زمان ترک انفاق آن صورت می‌گیرد. به علاوه اینکه تکرار جرم می‌تواند مجازات متفاوتی را نیز برای مرد به دنبال داشته باشد.

ازآنجایی‌که پرداخت نفقه از جانب مرد با سؤالات و نکات مهمی همراه است؛ افراد با دریافت مشاوره حقوقی نفقه می‌توانند این نکات را به صورت اصولی‌تر و قانونی‌تر درنظر داشته باشند و موارد مربوط به آن را پیگیری نمایند.

 

فراموش نکنید که می‌توانید جهت دریافت مشاوره حقوقی نفقه از خدماتی که این مرکز برای شما درنظر گرفته است استفاد نمایید. درصورتی‌که شما این مطلب را تا انتها همراه ما بوده اید دیدگاه خودتان را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید. همچنین می‌توانید برای استفاده از سایر مطالبی که وجود دارد به بلاگ لامینگو مراجعه نمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب سارا عباسی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه