نمونه قرارداد اجاره باغ چه الزامات حقوقی دارد و احکام آن چیست؟

3 سال پیش
نمونه قرارداد اجاره باغ

با‌غ‌ها فضای سبزی هستند که معمولاً در حومه‌ی شهر واقع می‌شوند و شامل درخت‌های متنوعی هستند. باغدارها به پرورش محصولات گوناگون چون انواع میوه و خشکبار مانند بادام و گردو می‌پردازند. اما این‌گونه نیست که همیشه فرد باغدار مالک اصلی باغ باشد؛ بلکه در بسیاری از موارد پیش می‌آید که افرادی که می‌خواهند از منافع باغ برای مدت یک سال یا کمتر و به‌طور عمومی در کوتاه‌مدت استفاده کنند، از طریق انعقاد نمونه قرارداد اجاره باغ با مالک اصلی، باغ را برای مدتی اجاره می‌نمایند که احکام عقد اجاره در این نوع قرارداد از قانون مدنی و قانون روابط موجر و مسنأجر در مورد مالکیت منافع، وظایفی که موجر و مستأجر دارند و موارد فسخ قرارداد پیروی می‌کند.

بانک قرارداد لامینگو یک منبع جامع برای دریافت قرارداد‌های هوشمند حقوقی است. شما می‌توانید نمونه قرارداد اجاره باغ لامینگو را برای هر هدفی که دارید، اعم از برگزاری مراسم، استفاده از گلخانه، باغداری و حتی استفاده هفتگی از باغ برای سپری کردن اوقات فراغت، از لینک زیر دریافت نمایید:

دریافت قرارداد اجاره باغ

 

کاربرد‌های نمونه قرارداد اجاره باغ

امروزه باغ‌ها کاربرد‌های گوناگونی دارند که با گذشته متفاوت است. در گذشته از باغ تنها برای پرورش میوه و مرکبات و خشکبار در فصل رشد این محصولات استفاده می‌شد؛ اما در دنیای امروز از باغ‌ها جهت برگزاری مراسم‌هایی چون تولد، عروسی‌ها و مهمانی‌های مراسم حج استفاده می‌شود. ضمن اینکه با گسترش کشاورزی صنعتی و گلخانه‌ای از باغ‌هایی که گلخانه دارند برای پرورش محصولات کشاورزی با علوم نوین استفاده می‌شود. در همه‌ی این موارد، مستأجر با استفاده از نمونه قرارداد اجاره باغ برای مدتی که می‌خواهد باغ را از مالک اجاره می‌نماید. مستأجر وظیفه دارد که مورد اجاره (باغ) را در همان کاربری قید‌شده در قرارداد مورد استفاده قرار دهد.

به‌عنوان مثال، اگر مستأجر باغ را برای برگزاری مراسم تولد اجاره کرده است، حق ندارد استفاده‌ی دیگری از باغ داشته باشد و در این صورت، موجر حق دارد مستأجر را از استفاده‌ در غیر از مورد توافق منع نماید و اگر امکان منع مستأجر وجود نداشت، موجر حق دارد قرارداد اجاره را فسخ نماید.

 

ماهیت نمونه قرارداد اجاره باغ

این قرارداد برای استفاده از منافع عین مستأجره توسط مستأجر است که با تنظیم آن، طرفین قرارداد توافق می‌نمایند که در مدت‌زمان عقد اجاره مالکیت منافع متعلق به مستأجر شود. این مالکیت منافع در شرایطی به مستأجر تعلق می‌گیرد که به موجر اجاره‌بها بپردازد. در غیر این صورت، عقد اجاره برقرار نمی‌شود؛ چرا که این عقد یک عقد معوض است نه رایگان و حتماً میزان اجاره‌بها باید به‌طور کامل و با جزئیات بیان شود. چرا که همانطور که مالک اصلی باغ، که در این قرارداد موجر نامیده می‌شود، وظیفه دارد باغ را در اختیار مستأجر قرار دهد، مستأجر نیز باید مبلغ اجاره را در همان تاریخی که تعهد نموده است پرداخت نماید.

ضمن اینکه با مالکیت مستأجر بر منافع باغ، این مالکیت آثاری را برای مستأجر به‌همراه دارد که متفاوت از حق انتفاع یا همان حق استفاده از منافع باغ است. برای مثال، این مالکیت سبب می‌گردد که مستأجر بتواند باغ را به فرد دیگری اجاره دهد.

 

شرط امانت‌داری

درست است که در طول مدت‌زمان اجاره‌ی باغ مستأجر مالک منافع است، اما وظیفه دارد در طول مدت اجاره در حفظ و نگه‌داری باغ کوشا باشد؛ به این معنا که در مدت‌زمان عقد اجاره مستأجر اگر تعدی و تفریط کند، به‌عنوان مثال با بی‌احتیاطی باعث خشک شدن درختان باغ شود، ضامن خسارات وارده است.

 

نمونه قرارداد اجاره باغ

 

قوانینی که در نمونه قرارداد اجاره باغ تعیین‌کننده هستند

هر قراردادی که منعقد می‌شود، تحت شمول قوانین عام از جمله قانون مدنی است و در برخی از موارد، بنا بر موضوع و نوع قرارداد، قوانین خاصی هم در آن قرارداد دخیل هستند. حالا می‌خواهیم بدانیم موجر و مستأجر در نمونه قرارداد اجاره باغ چه قوانینی را مورد توجه خود قرار خواهند داد؟

در ابتدای امر، بهتر است بدانیم که این قرارداد، همانند هر عقد دیگری، مشمول قواعد عمومی قرارداد‌ها است که در مواد 183 تا 300 قانون مدنی به‌طور مفصل به آن اشاره شده است. رعایت این قواعد عمومی صرف نظر از نوع عقد و ماهیت در هر موردی که عنوان قرارداد بر آن صادق باشد، اعم از موافقت‌نامه، قرارداد، سند توافق و هر عنوان دیگر، الزامی است؛ به‌عنوان مثال، شرایط عمومی قرارداد که در ماده‌ی 190 قانون مدنی آمده است و عبارتند از قصد و رضای طرفین، اهلیت طرفین، موضوع معین که مورد معامله باشد و مشروعیت جهت معامله.

 

قوانین عام

عقود در قانون مدنی به دو دسته تقسیم می‌شود؛ عقود معین و عقود نا‎معین. در مورد عقود معین احکامی به‌طور خاص به‌جز قواعد عمومی قرارداد‌ها بیان شده است. نمونه قرارداد اجاره باغ که از عقود اجاره‌ی اشیا است، در شمار عقود معین است و احکام مربوط به آن در قانون مدنی به‌طور مفصل مورد توجه قرار گرفته است. به‌عنوان مثال، مواردی که موجر و مستأجر حق فسخ دارند، در قانون مدنی ذکر شده است.

 

قوانین خاص

طرفین قرارداد اجاره‌ی باغ باید آگاه باشند که علاوه بر قواعد عقد اجاره که در قانون مدنی آمده است، قانون خاصی به‌نام قانون روابط موجر و مستأجر وجود دارد که قانونگذار به جهت اهمیت این عقد، آن را وضع کرده است.

بنابراین موجر و مستأجر در تنظیم متن قرارداد باید به هر دو قوانین عام و خاص توجه داشته باشند.

 

نقش اراده‌ی طرفین در نمونه قرارداد اجاره باغ

سؤالی که ممکن است مطرح شود، این است که اگر همه‌ی احکام و قواعد تنظیم قرارداد در قوانین عام و خاص بیان شده است، پس نقش اراده‌ی طرفین در این قرارداد چه می‌شود؟ در جواب باید گفت درست که قواعد به‌طور عام در قانون آمده است؛ اما تعیین جزئیات با طرفین قرارداد است. به‌عنوان مثال، درست که موجر باید باغ را به مستأجر تحویل دهد؛ اما تاریخ آن را طرفین قرارداد تعیین خواهند کرد.

به‌علاوه، همانطور که در قانون ذکر شده است، مسئولیت تعمیراتی که برای استفاده از عین مستأجره لازم است، بر عهده‌ی موجر است؛ اما شرط خلاف آن هم ممکن است. همچنین، موارد حق فسخی که در قانون آمده است اختیاری است و استفاده از چنین حق فسخی به انتخاب طرفین است.

در واقع احکام قرارداد که در قانون آمده است، ابزاری برای تحقق حاکمیت اراده‌ی طرفین است و در نمونه قرارداد اجاره باغ طرفین کلیه‌ی جزئیات قرارداد را با توافق یکدیگر تعیین خواهند کرد و در مورد تک‌تک جزئیات، اعم از مبلغ پرداختی توسط مستأجر برای مال‌الاجاره، زمان تخلیه‌ی عین مستأجره، شروط ضمن عقد، حق فسخ و مقدار خسارت و وظایفی که در اجرای این قرارداد از یکدیگر توقع دارند، تعیین تکلیف می‌کنند.

 

خواندن این مطلب را توصیه می‌کنیم: صفر تا صد آنچه باید درمورد نمونه قرارداد اجاره دامداری بدانید!

 

مشخصات باغ در نمونه قرارداد اجاره باغ

در نمونه قرارداد اجاره باغ عین مستأجره، که همان باغ مورد اجاره است، باید معین باشد و اجاره عین مجهول یا مردد باطل است. به همین دلیل، طرفین در این قرارداد باید همه‌ی مشخصات باغ را کاملاً ذکر کنند؛ مشخصاتی چون نشانی دقیق باغ، مساحت زمین و فضای سبز باغ، تعداد درختان، نوع درختان، قدمت باغ و نوع کاربری باغ.

ذکر این مشخصات حائز اهمیت است و باعث آگاهی مستأجری که قصد اجاره‌ی باغ را دارد، می‌گردد؛ چراکه مستأجر این حق را دارد که بداند عین مستأجره‌ای که قصد اجاره‌ی آن را دارد، چه ویژگی‌هایی دارد و جاهل به آن نباشد.

 

مشخصات طرفین قرارداد در نمونه قرارداد اجاره باغ

در قرارداد درج مشخصات فردی موجر و مستأجر، اعم از شخص حقیقی و حقوقی ضرورت دارد. چرا که هر قراردادی، طبق اصل نسبی بودن قرارداد‌ها، فقط در مورد طرفین قرارداد و قائم‌مقام ایشان مانند ورثه الزام‌آور است؛ به این معنی که حقوق قانونی ناشی از قرارداد فقط به ایشان می‌رسد و از طرفی دیگر، انجام تکالیف قراردادی به عهده‌ی ایشان است. پس آنچه به‌عنوان مشخصات طرفین ذکر می‌شود، مشخصات یک طرف به‌عنوان موجر و طرفی که قصد اجاره‌ی باغ را دارد، تحت عنوان مستأجر است.

 

اشخاص ثالث

در برخی شرایط خاص، اشخاص ثالثی هستند که مشخصات ایشان نیز باید در قرارداد ذکر شود؛ مانند شخص ثالثی که یکی از طرفین قرارداد در نمونه قرارداد اجاره باغ شرطی را به‌نفع او قرار داده است. مثلاً موجر شرط می‌کند که فرزندش حق انتفاع از باغ داشته باشد که در این صورت، مشخصات شخص ثالث باید کاملاً در متن یادداشت شود.

 

شاهدان

در‌صورتی‌که اشخاصی در قرارداد به‌عنوان شاهد قرارداد را امضا کرده‌اند، آنان نیز باید مشخصات کامل خود را درج نمایند.

 

وکیل

در اکثر قرارداد‌های مالی چون خرید‌و‌فروش، صادرات، اجاره و …، افراد از نماینده‌ی حقوقی برای تنظیم هر‌چه بهتر قرارداد کمک می‌گیرند که در این حالت لازم است نام و نام خانوادگی، نام پدر، شماره‌ی شناسنامه و شماره‌ی پروانه‌ی وکالت، تاریخ صدور پروانه و زمان اعتبار پروانه قید شود.

 

قیم

همانطور که می‌دانیم، افرادی می‌توانند قرارداد منعقد کنند که اهلیت لازم برای انعقاد عقد را داشته باشند؛ یعنی از نظر قانونی صلاحیت لازم را داشته باشند. بنا‌بر‌این افرادی که به سن قانونی نرسیده‌اند یا به هر دلیل محجور هستند، معاملات آن‌ها توسط قیم ایشان انجام می‌شود. قیم به‌عنوان نماینده قرارداد را منعقد می‌نماید که مشخصات قیم نیز ذکر می‌شود.

 

ارزش قانونی نمونه قرارداد اجاره باغ

نمونه قرارداد اجاره باغ یک سند است که در اختلافات طرفین از اصلی‌ترین مستندات قاضی برای استباط قصد و اراده‌ی موجر و مستأجر است که ارزش بالایی نسبت به ادله‌ی دیگر دارد. لذا باید مشخصات خود قرارداد مانند تاریخ انعقاد قرارداد، تعداد نسخه‎‌های قرارداد و همچنین تعداد صفحات در این سند بیاید.

 

حتماً بخوانید: نمونه قرارداد اجاره گلخانه و چند نکته کاربردی در تنظیم اجاره نامه

 

شرح وظایف موجر و مستأجر در نمونه قرارداد اجاره باغ

هریک از موجر و مستأجر در نمونه قرارداد اجاره باغ تعهداتی را در برابر طرف مقابل بر عهده دارند که مهمترین این وظایف به شرح ذیل است:

 

تعهدات مستأجر

اولین وظیفه‌ای که مستأجر در این قرارداد باید انجام دهد، پرداخت اجاره‌بها به موجر در موعد مقرر است. همچنین، مستأجر باید آسیبی به باغ نرساند و درصورتی‌که با تقصیر و کوتاهی باعث آسیب به فضای سبز باغ، درختان یا تجهیزات موجود در باغ شود، هم از باب مقررات عقد اجاره مسئول جبران خسارت است و هم موجر می‌تواند طبق قانون مسئولیت مدنی تقاضای جبران خسارات وارده را نماید.

یکی دیگر از مهمترین کار‌هایی که هر دو طرف ملزم به رعایت آن هستند، وفاداری به متن قرارداد است. بنا‌براین اگر مستأجری باغی برای برگزاری تولد به‌مدت پنج ساعت با تعداد دویست مهمان اجاره کرده است و سپس مورد استفاده را تغییر دهد، در این شرایط موجر می‌تواند نمونه قرارداد اجاره باغ را فسخ نماید؛ در این خصوص، فرقی ندارد که مستأجر چه تغییری در کاربری مذکور در متن توافق طرفین اعمال نموده است.

در آخر نیز مستأجر باید در تاریخ معین عین مستأجره را به موجر تحویل دهد.

 

تعهدات موجر

موجر باید در بیان مشخصات باغ صادق باشد و باغی که به مستأجر تحویل می‌دهد، عیناً منطبق بر متن توافق باشد. موجر همچنین وظیفه دارد باغ را در تاریخ مندرج در قرارداد در اختیار مستأجر قرار دهد و ضمن تحویل به‌موقع، در شرایطی باغ را به مستأجر تحویل دهد که مستأجر بتواند بهره‌برداری لازم را داشته باشد. به‌عنوان مثال، باغی که برای برگزاری مراسم عروسی اجاره داده می‌شود و تجهیزاتی برای باغ ذکر شده است، هنگام تحویل به مستأجر باید موجود و سالم باشند و اگر به‌اندازه‌ای معیوب باشند که مستأجر نتواند به هدفش از اجاره برسد، حق فسخ برای مستأجر ایجاد می‌شود.

 

نمونه قرارداد اجاره باغ

 

مفاد ضروری در نمونه قرارداد اجاره باغ

در نمونه قرارداد اجاره باغ باید عنوان قرارداد، موضوع قرارداد، مشخصات طرفین، میزان اجاره‌بها و مشخصات عین مستأجره، مدت‌زمان اجاره و تاریخ شروع عقد اجاره و شروط ضمن عقد و در نهایت، طریقه‌ی فسخ قرارداد و نحوه‌ی جبران خسارات ذکر شود.

 

عنوان قرارداد

عنوان قرارداد متمایز‌کننده‌ی عقد مورد نظر طرفین از سایر عقود و به‌نوعی، بیانگر قوانینی است که در قرارداد جاری می‌شود. پس آنچه در عنوان قرارداد ضروری است، ذکر نوع و موضوع عقد است؛ به‌عنوان مثال، طرفین در عنوان قرارداد ذکر می‌کنند «قرارداد اجاره باغ … به‌جهت بهره‌برداری از محصولات درختان سیب».

 

موضوع قرارداد

موضوع قرارداد در نمونه قرارداد اجاره باغ همان دلیلی است که مستأجر باغ را برای آن اجاره می‌نماید که عبارت است از انتقال مالکیت منافع باغ برای پرورش محصولات، استفاده از فضای گلخانه‌ی موجود در باغ یا برگزاری جشن با ذکر دقیق نوع مراسم.

 

مشخصات طرفین

مشخصات موجر و مستأجر بسته به نوع شخصیت آن‌ها (حقیقی یا حقوقی) درج می‌شود. ممکن است مستأجر یک شرکت یا مؤسسه باشد که باغ را برای مراسم تجلیل از پرسنلش اجاره کرده باشد یا شخصی حقیقی باشد. پس موجر و مستأجر کلیه‌ی مشخصات هویتی خود را در قرارداد ذکر می‌کنند.

 

این مطلب هم مفید است: نکات حقوقی مربوط به تنظیم نمونه قرارداد اجاره غرفه

 

میزان اجاره‌بها

مبلغ مورد توافق طرفین باید در قرارداد ذکر شود و همچنین طریقه‌ی پرداخت آن معین باشد. معمولاً در نمونه قرارداد اجاره باغ طرفین مبلغی را تحت عنوان ودیعه در نظر می‌گیرند.

 

مدت‌زمان اجاره

در عقد اجاره مشخص کردن زمان اجاره یکی از ارکان اساسی قرارداد است و مدت‌زمان عقد اجاره و زمان شروع و پایان اجاره هم باید معین باشد.

 

شروط ضمن عقد

شروط ضمن عقد تکمیل‌کننده‌ی مفاد اصلی عقد است و می‌تواند ‌همه‌ی شروطی را که مشروعیت دارند و بیانگر اراده‌ی طرفین است، در بر داشته باشد؛ مانند آنکه در قرارداد نفعی برای شخص ثالثی به درخواست طرفین درج شود. (مثلاً موجر در شروط ضمن عقد از مستأجر بخواهد کاری برای یکی از نزدیکان موجر انجام دهد که به آن شرط فعل می‌گویند.)

 

طریقه‌ی فسخ نمونه قرارداد اجاره باغ

عقد اجاره‌ی باغ، عقدی لازم است که طرفین حق فسخ یک‌جانبه آن را ندارند؛ مگر با استناد به موارد مندرج در متن قرارداد یا قانون که در شرایطی برای طرفین حق فسخ پیش‌بینی کرده است. برای مثال، در عقد برای مستأجر شرط شده که باغ را به فرد دیگری اجاره ندهد که در صورت اجاره‌ی باغ به دیگری توسط مستأجر، موجر حق فسخ خواهد داشت.

 

جبران خسارات

نحوه جبران خسارات در نمونه قرارداد اجاره باغ دو مبنا دارد؛ براساس وجه التزام تعیین‌شده در قرارداد یا براساس نظر کارشناس. اگر در قرارداد مبلغی مقطوع برای جبران خسارت تعیین شود، همان مبلغ برای جبران خسارت ملاک است. در غیر این صورت، میزان خسارت توسط کارشناسان محاسبه خواهد شد.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

سخن آخر

در نمونه قرارداد اجاره باغ چنانچه هریک از طرفین توان ادامه‌ی قرارداد را نداشت، می‌تواند در ابتدای امر بندی را به حق فسخ خود اختصاص دهد تا با استفاده از آن بتواند به‌طور یک‌جانبه عقد را در صورت اجتماع شرایط لازم برای اعمال این حق، فسخ نماید. به‌طور کلی، بهتر است طرفین در انعقاد عقد، کلیه‌ی جوانب را پیش‌بینی نمایند تا بروز اختلافات را به حد‌اقل برسانند.

مجموعه‌ی حقوقی لامینگو مرجعی معتبر برای افزایش دانش حقوقی شما در عرصه‌های مختلف حقوقی است و شما می‌توانید با جست‌و‌جو در بلاگ حقوقی لامینگو به اکثر جواب‌های سؤالات حقوقی خود برسید. در پایان، از شما ممنونیم که با به‌اشتراک‌گذاری دیدگاه‌های خود در بخش نظرات، به پیشرفت ما کمک بسیاری می‌کنید.

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب مهستی موسوی

دیدگاه شما

یک دیدگاه