شرح کامل مراحل کارآموزی وکالت و وظایف کارآموز در این دوره

1 سال پیش
مراحل کارآموزی

همانطور که در سایر مطالب بلاگ حقوقی لامینگو درباره آزمون وکالت مطالعه کردید، اشخاصی که قصد اشتغال به شغل وکالت را دارند باید در آزمون وکالت شرکت کرده و در صورت قبولی در آزمون کتبی و آزمون اختبار، باید دوره کارآموزی خود را بر اساس مقررات مربوطه طی کرده و در انتهای این دوره می‌توانند پروانه وکالت را دریافت نمایند. در ارتباط با طی کردن دوره کارآموزی، تفاوتی ندارد که پروانه کارآموزی از مرکز وکلا یا کانون وکلا صادر گردد و در هر صورت، شخصی که در آزمون پذیرفته شده است باید اقدام به طی مراحل کارآموزی نماید. دوره کارآموزی 18 ماه است که این دوره از زمان دریافت پروانه کارآموزی تا زمان ادای سوگند داوطلبین ادامه خواهد داشت. کارآموز در طی دوره کارآموزی وظایفی داشته که باید این وظایف را انجام دهد و همچنین کارآموزی مراحل مختلفی داشته که کارآموز باید تمامی مراحل را طی نماید.

با توجه به این توضیحات، متوجه این موضوع خواهیم شد که اشخاصی که قصد دارند به عنوان وکیل مشغول به کار شوند باید اقداماتی را پیش از این انجام دهند. یکی از اصلی‌ترین و اولین مرحله از مراحل لازم برای دریافت پروانه وکالت دادگستری این است که در وهله اول داوطلبان در آزمون‌های وکالت اسکودا و مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه نمره قبولی را کسب نمایند. پس از کسب نمره قبولی، این اشخاص باید اقدام به طی مراحل کارآموزی و سپس شرکت در آزمون اختبار نمایند. پس از طی تمام این مراحل، پروانه پایه یک دادگستری به متقاضی اعطا خواهد شد. در این مطلب قصد داریم ضمن بررسی دوره کارآموزی، به وظایف کارآموزان وکالت در این دوره بپردازیم و اطلاعات لازم در این زمینه را در اختیار شما قرار دهیم.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

کارآموزی وکالت 1402 چه زمانی آغاز خواهد شد؟

همانطور که پیش از این نیز بیان شد، داوطلبانی که قصد خدمت کردن به عنوان وکیل پایه یک دادگستری را دارند باید مراحل مختلفی را برای دریافت پروانه وکالت پشت سر گذرانده، سپس به عنوان وکیل پایه یک مشغول به کار شوند. اولین مرحله برای دریافت پروانه وکالت و اشتغال به شغل وکالت، شرکت در آزمون وکالت مرکز مورد نظر و کسب نمره قبولی در آزمون می‌باشد. پس از قبولی در آزمون کتبی وکالت و پذیرش در این آزمون بر اساس مقررات، پروانه کارآموزی برای پذیرفته‌شدگان صادر خواهد شد و پس از صدور این پروانه، دوره کارآموزی این اشخاص آغاز خواهد شد. دوره کارآموزی از زمان صدور پروانه کارآموزی تا زمان سوگند یاد کردن وکیل ادامه خواهد یافت. آزمون وکالت توسط سازمان سنجش و هرساله برگزار خواهد شد و شرکت‌کنندگان این آزمون بر اساس ظرفیت‌‌های اعلامی در این آزمون پذیرفته خواهند شد.

پس از کسب نمره قبولی، متقاضیان به منظور پذیرش نهایی در مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه، الزامی است در دوره کارآموزی آزمون وکالت شرکت کنند. پس از اتمام این دوره نیز داوطلبان در آزمونی تحت عنوان اختبار شرکت می‌کنند. لازم به ذکر است که پس از اتمام دوره کارآموزی آزمون وکالت 1402 و شرکت در آزمون نهایی اختبار، داوطلبان به عنوان وکیل پایه یک دادگستری سوگند یاد می‌کنند. در نتیجه، زمان آغاز کارآموزی بستگی به زمان برگزاری آزمون وکالت و همچنین زمان اعطای پروانه کارآموزی دارد و پس از آن مراحل کارآموزی آغاز خواهد شد.

مراحل کارآموزی

 

مراحل کارآموزی آزمون وکالت 1402 چیست؟

دوره کارآموزی مراحلی دارد و همچنین کارآموز باید اموری را تحت عنوان وظایف کارآموز در این دوره انجام دهد. شهر محل کارآموزی بر اساس حوزه‌ای که متقاضی در آن آزمون داده است و همچنین بر اساس رتبه شرکت‌کننده و نظر کانون یا مرکز وکلا تعیین می‌شود. باید بدانید که شما در هنگام ثبت‌نام آزمون وکالت باید مشخص کنید که قصد شرکت در کدام حوزه را دارید. توجه داشته باشید که در هر حوزه‌ای که کانون وکلا باشد شما می‌توانید آزمون دهید.

نکته دیگری که باید بدانید این است که هر کانون متشکل از چند شهر است؛ برای مثال اگر شما در کانون مرکز آزمون دهید، کانون مرکز شامل تمام شهرهای استان تهران و سیستان و بلوچستان خواهد بود. اما اینکه شهر کارآموزی شما کدام باشد به رتبه شما در آزمون بستگی دارد؛ هر چه رتبه شما در آزمون وکالت بهتر باشد شانس شما برای طی کردن دوره کارآموزی در شهرهای بزرگتر بیشتر خواهد بود.

پس از تعین شهر محل کارآموزی، نوبت به انتخاب وکیل سرپرست می‌رسد. در این مرحله کارآموز وکالت باید وکیلی را از میان لیست اعلامی از سوی اسکودا و یا قوه قضاییه انتخاب کرده و در صورت تأیید از سوی مرکزی که آزمون را برگزار کرده است از این پس این وکیل به عنوان وکیل سرپرست کارآموز وکالت انتخاب خواهد شد و کارآموز باید وظایف کارآموزی را تحت نظر این شخص آغاز نماید.

پس از انتخاب وکیل سرپرست، کارآموز باید 18 ماه کارآموزی خود را آغاز نماید. پس از پایان این دوره 18 ماهه، کارآموز باید در آزمون کتبی و شفاهی اختبار نیز شرکت نماید. چنانچه کارآموز وکالت در هر دو مرحله از آزمون اختبار موفق به کسب نمره قبولی شود در این صورت، سوگند یاد خواهد کرد.

این مطلب را نیز بخوانید: ثبت نام آزمون وکالت کانون وکلا 1402 | منابع و شرایط آزمون

 

وظایف کارآموز در مراحل کارآموزی چیست؟

کارآموزان وکالت طی دوران کارآموزی وظایفی دارند که این وظایف از سوی مرکز وکلا یا کانون وکلا تعیین شده است و کارآموزان موظف به انجام آن هستند. در همین راستا در این بخش از مطلب قصد داریم به بررسی وظایف این اشخاص در طی دوره کارآموزی بپردازیم و این وظایف را شرح دهیم.

اولین وظیفه کارآموزان این است که می‌بایست در دوره کارآموزی وکالت آموزشی کاربردی حداقل به مدت 64 ساعت شرکت کنند. در نهایت آزمونی از داوطلب گرفته می‌شود که این افراد باید در هر یک از دروس این آزمون نمره بالای 10 و معدل 12 را کسب کرده تا در این آزمون پذیرفته شوند. علاوه بر این، داوطلبان در دوره کارآموزی وکالت باید اقدام به ارائه پروژه‌های تحقیقاتی در قالب سمینار و یا آثار پژوهشی در موضوعات حقوقی نمایند. داوطلبان موظف هستند که ظرف مدت 4 ماه پس از شروع کارآموزی، موضوع سمینار خود را پیشنهاد کنند. یکی دیگر از وظایفان کارآموزان وکالت این است که این اشخاص باید حداقل به مدت 30 ساعت در همایش، سخنرانی‌های علمی که توسط مرکز یا هیئت مدیره کانون وکلای استانی برگزار می‌شود شرکت کنند. داوطلبان می‌توانند به صورت غیرحضوری و آنلاین در این جلسات شرکت کنند.

یکی دیگر از وظایف کارآموزان در مراحل کارآموزی وکالت این است که این اشخاص باید در جلسات دادگاه‌های کیفری و حقوقی شرکت کنند. این اشخاص وظیفه دارند که در هر ماه 4 روز در جلسات مذکور حضور داشته و تا پایان 18 ماه دوره کارآموزی، جمعاً 72 روز در دادگاه‌ها شرکت نمایند. علاوه بر شرکت در این جلسات، کارآموزان باید گزارش‌هایی از جلسات دادگاهی که در آن حضور پیدا می‌کنند را ارائه نمایند که تعداد این گزارش‌ها حداقل باید 20 مورد باشد. همچنین، کارآموزان علاوه بر تمامی این موارد، مکلف به انجام تکالیفی هستند که از سوی کمیسیون و کمیته‌های کارآموزی استانی اعلام می‌گردد.

وظایف کارآموز

 

آزمون اختبار وکالت چیست؟

پس از اتمام مراحل کارآموزی وکالت، اشخاصی که دوره کارآموزی خود را به پایان رسانده‌اند باید در آزمون کتبی و شفاهی اختبار شرکت کنند. شرکت در این آزمون تقریباً آخرین مرحله در مسیر أخذ پروانه پایه یک است. این آزمون در دو مرحله شفاهی و کتبی برگزار شده که تمامی داوطلبان و کارآموزانی که دوره 18 ماهه خود را با موفقیت پشت سر گذاشته باشند موظف به شرکت در این دو مرحله از آزمون هستند. توجه داشته باشید که تمام داوطلبانی که دوره کارآموزی وکالت خود را به اتمام رسانده‌اند ملزم هستند حداکثر به مدت 1 ماه بعد از اتمام تکالیف کارآموزی، درخواست خود را برای شرکت در آزمون اختبار به کمیسیون‌های استانی ارائه نمایند. پس از بررسی های لازم، افراد می‌توانند در آزمون کتبی اختبار شرکت کنند.

در آزمون اختبار، داوطلبین باید آموزش‌هایی را که در دوره 18 ماهه کارآموزی دیده‌اند ارائه نموده و سعی کنند نمره قبولی را کسب کنند. در صورتی‌که کارآموزان بتوانند نمره قبولی را کسب کنند، می‌توانند به عنوان وکیل پایه دادگستری ادای سوگند نمایند. در اینجا مکن است این سؤال برای شما ایجاد شود که حدنصاب نمره قبولی در آزمون اختبار سال 1402 چیست که در پاسخ به این سؤال باید گفت که حد نصاب قبولی 10 از 20 است. به عبارت دیگر، داوطلب شرکت در آزمون اختبار باید در هر دو مرحله آزمون کتبی و شفاهی، حد نصاب نمره لازم را به دست آورد. دروسی که داوطلبین برای شرکت در آزمون اختبار باید مطالعه کنند عبارت است از حقوق مدنی، حقوق خانواده و امور حسبی، حقوق ثبث، حقوق تجارت، حقوق جزای عمومی و اختصاصی، آیین دادرسی کیفری و آیین دادرسی مدنی.

این مطلب را نیز بخوانید: آیا وکالت و کارمندی همزمان امکان‌پذیر است؟ | شرایط اخذ پروانه وکالت

 

آیا کارآموزان در مراحل کارآموزی حقوق دریافت می‌کنند؟

یکی از مهم‌ترین پرسش‌هایی که ممکن است برای اشخاص در ارتباط با دوره کارآموزی ایجاد شود این است که آیا کارآموزان در دوره کارآموزی حقوق دریافت می‌کنند یا خیر؟ در پاسخ به این سؤال باید اینطور گفت که متأسفانه در طی دوره کارآموزی به کارآموزان هیچگونه تسهیلاتی از جمله تسهیلات مالی، سکونت و غیره تعلق نخواهد گرفت و خود این اشخاص باید هزینه‌های زندگی خود را پرداخت کنند. در همین زمینه باید به این موضوع توجه داشته باشید که با وجود اینکه به کارآموزان وکالت، حقوقی تعلق نخواهد گرفت، اما این اشخاص می‌توانند با گرفتن پرونده در دوره کارآموزی، هزینه زندگی خود را تأمین کنند.

کانال تلگرام لامینگو

 

جمع‌بندی

شغل وکالت یکی از مشاغل بسیار محبوب در جامعه است و افراد بسیاری با هدف اشتغال به این شغل، اقدام به تحصیل در رشته دانشگاهی حقوق می‌کنند. دانشجویان حقوق می‌توانند پس از دریافت مدرک کارشناسی حقوق در این آزمون شرکت کنند. اگر داوطلبان در آزمون کتبی وکالت قبول شوند، این افراد سپس باید مراحل کارآموزی را طی کنند. دوره کارآموزی مراحل مختلفی دارد؛ این دوره پس از قبولی در آزمون کتبی وکالت آغاز خواهد شد و تا زمان ادای سوگند ادامه خواهد داشت. به عبارتی دیگر، پذیرفته‌شدگان آزمون وکالت باید مدتی را در کنار یک وکیل سرپرست به گذراندن دوره کارآموزی بپردازند که به آن کارآموزی وکالت می‌گویند.

در طی این دوره، کارآموز باید در جلسات دادگاه‌های حقوقی و کیفری شرکت کرده و گزارشاتی ارائه نمایند. علاوه بر این، کارآموزان باید در سمینارهای مختلفی شرکت کرده و کارهای تحقیقاتی لازم را انجام دهند. متقاضیان پذیرفته شده آزمون وکالت باید یک دوره 18 ماهه را به عنوان کار آموز وکالت گذارنده و وظایف کارآموزی را در این دوره انجام دهند. در طی دوره کارآموزی، حقوقی به کارآموزان تعلق نخواهد گرفت و این اشخاص باید خود هزینه زندگی خود را تأمین نمایند. پس از اتمام مراحل کارآموزی وکالت، داوطلبین باید در دو مرحله آزمون کتبی و شفاهی شرکت کرده و نمره قبولی لازم در این آزمون را کسب نمایند.

دریافت مشاوره حقوقی

 

مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری لامینگو!

در این نوشتار سعی کردیم تا مطالب و اطلاعات لازم درباره کارآموزی وکالت، مراحل کارآموزی و وظایف کارآموز در این دوره را مطرح کنیم. با این وجود، شما می‌توانید در صورتی‌که نیاز به کسب اطلاعات بیشتری در این زمینه دارید، می‌توانید با همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در ارتباط بوده و اقدام به دریافت مشاوره حقوقی تلفنی یا حضوری نمایید. شما می‌توانید سؤالات خود در ارتباط با دوره کارآموزی وکالت و وظایفی که کارآموزان باید در این دوره انجام دهند را از همکاران ما بپرسید و اطلاعات لازم را کسب نمایید.

اگر از مطالعه این مطلب رضایت داشته و تمایل به مطالعه سایر محتواهای حقوقی دارید، می‌توانید وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و سایر مطالب حقوقی را نیز مطالعه نمایید. همکاران ما هر روزه در بلاگ حقوقی لامینگو محتواهایی با موضوعات حقوقی، کیفری، قراردادها و حقوق کسب‌وکارها منتشر می‌کنند که بررسی این مطالب به افزایش دانش حقوقی شما کمک می‌کند. علاوه بر این، همکاران ما در بلاگ حقوقی لامینگو مطالب دیگری نیز در ارتباط با آژمون وکالت و سایر موارد مرتبط منتشر کرده‌اند که می‌توانید این مطالب را نیز مطالعه نمایید. اگر در ارتباط با مطلب فوق سؤال یا ابهامی دارید، شما می‌توانید پرسش خود را در انتهای همین مقاله برای ما بنویسید تا همکاران ما به آن پاسخ دهند.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه