از صفر تا صد حضانت و مسائل مربوط به آن
حضانت در معنای حقوقی به معنای حق و تکلیف نگهداری از فرزندان است. علیالاصول وظیفه حمایت و نگهداری از اولاد بر عهده پدر و مادر آنهاست. مشکل زمانی ایجاد میشود که والدین قصد جدایی از یکدیگر را دارند یا یکی از والدین فوت میکند. در این مواقع معمولا بر سر نگهداری از فرزندان نزاع صورت میگیرد. در این مقاله تلاش میکنیم تمامی صور مربوط به مراقبت و تربیت فرزندان و مسائل مربوط به آن را مورد بررسی قرار دهیم.
تفاوت حضانت فرزندان پسر و دختر
در قانون گذشته حضانت اطفال پسر و دختر بسته به شرایط سنی آنها متفاوت بود. مسئولیت حفظ و نگهداری پسران تا دو سالگی و دختران تا 7 سالگی با مادر بود. اما با تغییراتی که در سال 1382 بر قانون صورت گرفت دیگر تفاوتی میان جنسیت فرزندان وجود ندارد و کودکان تا سن هفت سالگی فارغ از هر جنسیتی در حضانت مادر خود هستند. پس از سپری شدن این زمان نگهداری از فرزندان با پدر خواهد بود و چنانچه اختلافی در اینخصوص میان والدین وجود داشته باشد، دادگاه صالح بر اساس مصلحت فرزندان نسبت به این امر رسیدگی و تصمیمگیری خواهد نمود.
این مطلب را بخوانید: حضانت فرزندان دختر و پسر به چه شکل است؟
حضانت پس از عبور از سن قانونی
برای اینکه بتوانیم تشخیص دهیم مراقبت از اطفال پس از گذشتن سن قانونی آنها با چه کسی است لازم است مفهوم سن قانونی را بدانیم. در قانون مدنی ما سن بلوغ برای دختران 9 سال و برای پسران 15 سال تمام است. عملاً در رویه قضایی کشور ما هم اطفال بسته به جنسیتشان پس از عبور از این سنین از دایره شمول مفهوم حضانت خارج هستند. به عبارت دیگر با گذشتن این سن خود اطفال میتوانند تصمیم بگیرند که با کدام یک از والدین خود زندگی کنند.
این مطلب را بخوانید: حضانت فرزندان پس از سن قانونی چگونه خواهد بود؟
البته باید خاطر نشان شویم که سن رشد افراد با به عبارت دیگر سن دخل و تصرف افراد در امور مالی صرف نظر از بعضی استثنائات، 18 سال تمام است. اما آنچه که در حال حاضر در رویه حقوقی و رسیدگی قضایی ما دیده میشود، در نظر گرفتن سن بلوغ به معنای زمان آغاز تصمیمگیری افراد برای انتخاب حضانت است.
حضانت دائم به چه معناست؟
گاهی بعضی از والدین در قبال اعطای برخی امتیازات به طرف مقابل خواهان نگهداری دائم فرزند خود هستند. به عنوان مثال بسیار محتمل است که مادری با بخشیدن مهریه خود مسئولیت نگهداری دائم فرزند خود را از پدرش بگیرد. زیرا حفاظت و نگهداری از فرزندان از سن 7 سالگی تا رسیدن به سن بلوغ با پدر آنها است. البته تمام این توافقات منوط به امر مهمتری با عنوان مصلحت فرزند است.
این مطلب را بخوانید: حضانت دائم و نکات حقوقی مربوط به آن
چه زمانی حضانت به اجداد کودکان سپرده میشود؟
در رابطه با وظیفه حفظ و نگهداری از فرزندان یک اصل ثابت وجود دارد و آن هم اصل حق حضانت والدین است. حتی اگر یکی از آنها فوت کند حق مراقبت و نگهداری با طرف دیگر است. اما در مواردی که پدر یا مادر طفل صلاحیت نگهداری از کودک را نداشته باشند و مصلحت کودک ایجاب کند که با شخص دیگری زندگی کند، نوبت به اجداد خواهد رسید.
این مطلب را بخوانید: حضانت توسط اجداد فرزند چگونه خواهد بود؟
تفاوت حضانت و قیمومیت در چیست؟
همانطور که در بالا به آن اشاره شد، حضانت به معنای نگهداری از کودکان است. اما قیمومت معنای متفاوتتری دارد. قیم کسی است که به امور حقوقی کودک رسیدگی میکند. ممکن است هر دوی این موارد به یک نفر سپرده شود اما چیزی که مهم است این است که حفاظت و نگهداری از کودکان قطعا با والدین است اما قیمومیت ممکن است با فرد دیگری باشد.
این مطلب را بخوانید: تفاوتهای حضانت و قیمومیت در چیست؟
چه زمانی حضانت سلب میشود؟
همانطور که اشاره کردیم مهمترین امر در تربیت و نگهداری اطفال مصلحت آنها است. اگر به هر دلیلی ثابت شود که یکی از والدین به دلایلی این مصلحت را مورد خطر قرار میدهد، حق نگهداری از او سلب خواهد شد. در قانون به پارهای از این موارد اشاره شده است:
- اعتیاد
- فساد اخلاقی
- بیماریهای روانی
- ضرب و جرح طفل یا سوءاستفاده از
این مطلب را بخوانید: مهمترین نکات حقوقی در رابطه با سلب حضانت
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
برای مطالعه سایر مقالات حقوقی به بلاگ لامینگو مراجعه بفرمایید.
دیدگاه شما