دریافت رایگان شکواییه توهین و بررسی چگونگی تحقق این جرم

شکواییه توهین

طی سالیان اخیر، فشار زندگی و روزمرگی که به دلایل مختلف بر افراد جامعه و خانواده‌ها تحمیل می‌شود، سبب گردیده تا جرایمی مانند توهین و تنظیم شکواییه توهین برای رسیدگی به این جرم بسیار افزایش یابد. آگاهی از چگونگی تحقق جرم توهین باعث می‌شود که افراد در رفتار و گفتار خود محتاط‌تر شوند. هیچکس مایل به آن نیست که به دلیل یک عصبانیت زودگذر یا بیان یک لفظ از روی خشم، برای خود دردسر ایجاد کند. در این مطلب ابتدا اجمالاً به شرایط تحقق جرم توهین و سپس به چگونگی پیگیری و تنظیم شکواییه توهین می‌پردازیم.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

توهین چیست و تحت چه شرایطی محقق می‌گردد؟

توهین در معنای لغوی عبارت است از خوار کردن، حقیر، سبک، سست و ضعیف شمردن. زمانی که از واژه توهین نسبت به شخص دیگری استفاده می‌شود، عبارت است از نسبت دادن امری موهن به شخصی، به‌صورتی که از لحاظ عرفی موجب کسر شأن وی گردد. معنای قانونی توهین هم به معنای عرفی آن بسیار نزدیک است. از نظر قانونی، توهین عبارت است از نسبت دادن امری وهن‌آور به فرد دیگری که منجر به کسر شأن او شود.

همانطور که در تعاریف بالا نیز دیده شد، تأثیر عرف در تشخیص اهانت‌آمیز بودن یک عمل یا یک سخن، بسیار مهم است. همین نکته باعث شده است که یک عمل در یک جامعه خاص، مصداقی از توهین باشد اما در جامعه دیگر دارای صفت اهانت‌آمیز بودن نباشد. همچنین رفتار یا گفتاری می‌تواند در زمان و مکانی توهین باشد اما در زمان و مکان دیگر نباشد.

ماده‌ای که به جرم‌انگاری توهین پرداخته است، ماده ۶۰۸ کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی اصلاحی 1399 است. به موجب این ماده «توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک چنانچه موجب حد قذف نباشد جزای نقدی درجه شش خواهد بود». البته این ماده به جرم‌انگاری توهین ساده پرداخته است. بررسی انواع توهین و چگونگی وقوع آن به صورت جزئی در این مبحث نمی‌گنجد. ابتدا بهتر است به شرایط تحقق جرم توهین بپردازیم تا با اطلاع از آن بدانیم چه زمانی باید اقدام به تنظیم شکواییه توهین کنیم.

 

این مطلب را نیز بخوانید: آشنایی با اساسی‌ترین تفاوت‌های میان جرائم افترا و توهین

 

۱- موهون بودن رفتار ارتکابی (موضوع شکواییه توهین)

همانطور که در سطرهای بالا به آن اشاره شد، معیار موهون بودن یا نبودن یک رفتار، عرف است. اگر از دید عرف، رفتار ارتکابی موجب کسر شأن مخاطب شود، آن رفتار می‌تواند از مصادیق توهین باشد. به همین دلیل است که موهون بودن یک رفتار نسبی است و از جایی به جایی دیگر یا زمانی به زمان دیگر می‌تواند متغیر باشد.

 

۲- وجود مخاطب معین

باید مخاطب یا مخاطبان توهین قابل تشخیص و معین باشند. توهین به خودی خود جرم نیست، مگر اینکه بتوان آن را به مخاطب قابل تعیینی نسبت داد. به عنوان مثال اگر کسی به تمام ایرانی‌ها صفات نامناسبی نسبت دهد، جرم توهین محقق نمی‌شود.

 

۳- شخص حقیقی

کسی که به او توهین می‌شود یا به عبارت دیگر مخاطب توهین قرار می‌گیرد، باید شخص حقیقی باشد. در نتیجه، شخص حقوقی مورد توهین قرار نمی‌گیرد و از نظر کیفری قابل پیگیری نیست.

 

شکواییه توهین

 

۴- صریح بودن توهین

توهین باید صریح باشد؛ یعنی باید به صراحت بتوان از عمل ارتکابی به وهن‌آمیز بودن آن پی برد و نتوان تفسیر متفاوتی از آن ارائه داد. از سوی دیگر، توهین الزاماً نباید حضوری باشد و به عبارتی، حضور فیزیکی شخصی که مخاطب توهین قرار می‌گیرد لزومی ندارد. در نتیجه، توهین از طریق پیامک یا تلفن نیز واقع می‌شود.

 

۵- عدم لزوم ابتدایی بودن توهین

در تحقق جرم توهین، ‌اهمیتی ندارد که چه کسی از ابتدا شروع به توهین کرده است. چه شخص اول که ابتدائاٌ مرتکب توهین نسبت به شخص دوم می‌شود و چه شخص دوم که در پاسخ به شخص اول به توهین کردن می‌پردازد، هر دو مرتکب جرم توهین شده‌اند.

 

۶- رکن روانی جرم توهین

علاوه بر مواردی که در بالا به آن‌ها اشاره شد، رکن روانی جرم توهین نیز باید مورد بررسی قرار بگیرد. رکن روانی جرم توهین عبارت است از سوءنیت عام که به معنای قصد انجام عمل اهانت‌آمیز است و سوءنیت خاص که به قصد خفیف نمودن توهین‌شونده، توسط مرتکب جرم توهین، اشاره دارد.

شما می‌توانید با مراجعه به لینک زیر، نسبت به دریافت شکواییه توهین لامینگو اقدام کنید:

 

شکواییه توهین

 

دلایل اثبات‌کننده در شکواییه توهین

در ماده ۱۶۰ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲، ادله اثبات به صورت انحصاری آمده است. منظور از انحصار آن است که تنها با توسل به موارد ذکرشده در این ماده، می‌توان به اثبات جرایم اقدام نمود. اگر مواردی وجود داشته باشد که در زمره موارد ذکر شده در ماده ۱۶۰ نباشد، می‌تواند تحت عنوان اماره مطرح شود تا به علم قاضی کمک کند.

بر اساس ماده ۱۶۰ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ «ادله اثبات جرم عبارت است از اقرار، شهادت، قسامه و سوگند در موارد مقرر قانونی و علم قاضی». مطابق با این ماده، اقرار متهم، شهادت شهود و علم قاضی می‌تواند ادله اثبات جرم توهین باشد، زیرا قسامه و سوگند برای اثبات جرم توهین کارایی ندارند.

از مهمترین مواردی که می‌تواند به اثبات جرم توهین کمک کند، شهادت شهود است. اگر در هنگام وقوع جرم توهین، افرادی حضور داشته باشند که بتوانند به شرح اتفاقات پیش‌آمده بپردازند، می‌توان از گواه آن‌ها نزد قاضی برای اثبات جرم توهین استفاده نمود.

علم قاضی مورد دیگری است که از دلایل اثبات جرم به حساب می‌آید. مدارک و مستندات موجود می‌تواند در خدمت افزایش علم و آگاهی قاضی نسبت به وقایع مرتبط با پرونده باشد. مواردی مثل تحقیقات محلی، اظهارات مطلع و گزارش ضابطان از این نوع هستند. همچنین فیلم، عکس، صوت، پیامک، چت، اسکرین‌شات و موارد مشابه نیز با آن‌که در شمار ادله اثبات جرم نیستند، اما به عنوان اماره می‌توانند مورد استناد قرار گیرند.

اقرار متهم در اثبات جرم توهین کارایی زیادی ندارد. در عمل، بسیار نادر است که فردی خود اقرار کند که نسبت به دیگری مرتکب جرم توهین شده است.

 

نحوه تقدیم شکواییه توهین

رسیدگی به اتهام کسی که از سمت شاکی به توهین کردن متهم شده است، در وهله اول تحت صلاحیت دادسرا است. جهت رسیدگی دادسرا، شاکی باید با مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی، اقدام به تنظیم شکواییه توهین کند. این شکواییه به دادسرا ارجاع می‌شود و تحقیقات و بررسی‌های اولیه نسبت به آن آغاز می‌گردد. در صورتی‌که دادسرا معتقد به وقوع جرم توهین باشد و این جرم را منتسب به متهم بداند، اقدام به صدور قرار جلب به دادرسی می‌نماید. در غیر این صورت، قرار منع تعقیب صادر خواهد کرد. در صورت صدور قرار جلب به دادرسی توسط دادسرا، کیفرخواست پرونده توسط دادستان به دادگاه کیفری صالح ارسال می‌شود.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

لامینگو ارائه‌دهنده شکواییه توهین

جرم توهین از رایج‌ترین جرایمی است که روزانه در سطح کشور وقوع می‌یابد. در صورتی‌که شخصی با شرایط ذکر شده در باب تحقق جرم توهین، به شما توهین کند می‌توانید با تنظیم شکواییه توهین از مراجع قضایی بخواهید که به آن رسیدگی کنند! تیم حقوقی ما در لامینگو با تخصص و تجربه‌ای که در زمینه تنظیم شکواییه‌های جرایم مختلف دارند، می‌توانند به شما کمک کنند تا با صرف کمترین زمان به نتیجه‌ای مطلوب در خصوص شکواییه خود برسید!

در پایان شما می‌توانید سوالات حقوقی خود را با ثبت در قسمت دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید تا کارشناسان حقوقی لامینگو به پرسش‌های شما پاسخ دهند. برای خواندن مطالب بیشتر، به بلاگ حقوقی لامینگو مراجعه کنید.

2
برچسب ها :
نویسنده مطلب علیرضا نیکخواه

دیدگاه شما

2 دیدگاه