شکواییه کلاهبرداری رایانه ای خود را به راحتی تنظیم کنید!
با وجود پر رنگ بودن نقش اینترنت در زندگی روزمره افراد و سهولت در انجام امور توسط اینترنت، از جمله عدم اهمیت زمان و مکان باید به پدید آمدن مشکلاتی که افراد با آن سروکار دارند نیز اشاره کرد، مانند کلاهبرداریهای اینترنتی. اینترنت با تأثیر گذاشتن در زندگی افراد، تغییری در ماهیت و نوع برخی از جرائم ایجاد کرده است. جرم کلاهبرداری رایانهای یکی از نتایج و تأثیرات اینترنت میباشد که تغییراتی در ارکان و عناصر این جرم به وجود آورده است. تیم حقوقی لامینگو با فراهم ساختن شکواییه کلاهبرداری رایانه ای به صورت آماده و رایگان به افرادی که بزهدیده جرائم کلاهبرداری رایانهای میباشند کمک میکند تا هرچه راحتتر و سریعتر شکواییه کلاهبرداری رایانهای خود را مطرح کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر و دانلود رایگان شکواییه کلاهبرداری رایانه ای به لینک زیر مراجعه کنید:
تعریف کلاهبرداری و ویژگیهای آن
بهصورت کلی جرم کلاهبرداری از مهمترین جرائم مالی و جرائم علیه اموال میباشد. در این جرم فرد با استفاده از وسایل متقلبانه بزهدیده را فریب داده و بزهدیده با میل و رضایت، مال خود را در دسترس کلاهبردار قرار میدهد. همین نکته باعث تمایز جرم کلاهبرداری با سایر جرائم علیه اموال میشود، چون در سایر جرائم مالی مانند سرقت، بزهدیده با رضایت مال را در دسترس مجرم قرار نمیدهد و مجرم از وسایل متقلبانهای برای رسیدن به اهداف خود استفاده نمیکند.
در ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری قانونگذار اعلام میدارد «هر کس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکتها یا تجارتخانههای یا کارخانهها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال و اختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیر واقع امیدوار نماید یا از حوادث و پیش آمدهای غیر واقع بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر وجوه و یا اموال یا اسناد یا حوالجات یا قبوض یا مفاصا حساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب … میشود».
کلاهبرداری رایانهای
با ورود و گسترش اینترنت در زندگی افراد و تغییرات و تحولات ناشی از این پدیده، بروز جرائم متعددی در بستر اینترنت و رایانه فراهم شد؛ از جمله این موارد میتوان به کلاهبرداریهای رایانهای اشاره کرد که البته با طرح شکواییه کلاهبرداری رایانه ای قابل پیگیری میباشد.
یکی از ویژگیهای قانون و مواد آن، پویایی و منطبق بودن آن با مسائل و مشکلاتی است که همواره در بستر اجتماع اتفاق میافتد، مانند تدوین جرائم و کلاهبرداری رایانهای در قانون و در نظر گرفتن ضمانت اجرایی متناسب برای این دسته از جرائم.
تعریف کلاهبرداری رایانهای و طرح شکواییه کلاهبرداری رایانه ای
در ماده 741 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات که همان ماده 13 قانون جرائم رایانهای مصوب 1388 میباشد اشاره شده است که هرکس بهطور غیرمجاز از سامانههای رایانهای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل وارد کردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف کردن دادهها یا مختل کردن سامانه، وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس یا جزای نقدی یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
در قانون تجارت الکترونیکی مصوب 1382 قانونگذار تعریف متفاوتی از جرائم رایانهای ارائه داده است. بر اساس ماده ۶۷ این قانون «هر کس در بستر مبادلات الکترونیکی، با سوءاستفاده و یا استفادهغیرمجاز از «داده پیام»ها، برنامهها و سیستمهای رایانهای و وسایل ارتباط از راه دور و ارتکاب افعالی نظیر ورود، محو، توقف «داده پیام»، مداخله در عملکرد برنامه یا سیستم رایانهای و غیره دیگران را بفریبد و یا سبب گمراهی سیستمهای پردازش خودکار و نظایرآن شود و از این طریق برای خود یا دیگری وجوه، اموال یا امتیازات مالی تحصیل کند و اموال دیگران را ببرد مجرم محسوب و علاوه بر رد مال به صاحبان اموال به حبس از یک تا سه سال و پرداخت جزای نقدی معادل مال مأخوذه محکوم میشود». البته باید توجه کرد که قانون تجارت الکترونیکی در تعارض با قانون جرائم رایانهای نمیباشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مجازات جرائم رایانهای مطلب ذیل را مطالعه نمایید: قانون چه مجازاتی را برای جرائم رایانه ای مشخص کرده است؟
رفتارهای مصداق کلاهبرداری رایانهای جهت تنظیم شکواییه کلاهبرداری رایانه ای
با توجه به تعریفهای صورت گرفته از کلاهبرداری رایانهای برای رفع ابهام و ایجاد شفافیت در تعریف این جرم و همچنین سهولت در طرح شکوائیه کلاهبرداری رایانه ای در مرجع قضایی، رفتارهای مصداق کلاهبرداری رایانه ای به شرح ذیل میباشد:
1- وارد کردن اطلاعات در رایانه برای پردازش
2- از بین بردن و حذف دادهها و اطلاعات
3- به وجود آوردن اطلاعاتی که وجود نداشته باشد
4- ایجاد وقفه و قطع دسترسی به اطلاعات
5- ایجاد اختلال غیرمجاز در کار سیستم رایانهای به جهت دسترسی به منفعت در بازه اختلال به وجود آمده
دادگاه صالح برای طرح شکواییه کلاهبرداری رایانه ای
طبق رای وحدت رویه شماره 729- 1391/12/1 هیات عمومی دیوان عالی کشور «نظر به اینکه در صلاحیت محلی، اصل صلاحیت دادگاه محل وقوع جرم است و این اصل در قانون جرایم رایانهای نیز ـ مستفاد از ماده ۲۹ ـ مورد تأکید قانونگذار قرار گرفته، بنابراین در جرم کلاهبرداری مرتبط با رایانه هرگاه تمهید مقدمات و نتیجه حاصل از آن در حوزههای قضایی مختلف صورت گرفته باشد، دادگاهی که بانک افتتاحکننده حساب زیاندیده از بزه که پول به طور متقلبانه از آن برداشت شده در حوزه آن قرار دارد، صالح به رسیدگی است».
رای وحدت رویه صادره برای رفع سردرگمی بهوجود آمده است، زیرا اصل بر طرح شکوائیه در دادگاه محل وقوع جرم میباشد، اما در بستر اینترنت و رایانه که رسالتی برای بیمعنا ساختن زمان و مکان دارد، تعیین محل وقوع جرم امری محال و غیرممکن است.
دادسرای اختصاصی برای رسیدگی به شکواییه کلاهبرداری رایانه ای
از جمله اقدامات شایسته در پیشرفت آیین دادرسی باید به اختصاصی کردن مراجع تحقیق و بررسی جرائم اشاره کر که جرائم رایانهای نیز از این موضوع مستثنی نیستند. به همین دلیل قانونگذار در ناحیه 31 تهران دادسرای جرائم رایانهای را در نظر گرفته است. از آنجایی که کلاهبرداری رایانهای از شمول موارد اختصاصی این دادسرا میباشد، برای طرح شکواییه کلاهبرداری رایانهای میتوان به این دادسرا مراجعه کرد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
اهمیت شکواییه کلاهبرداری رایانه ای
در انتها باید بیان کرد که با در نظر گرفتن جدید و نوپا بودن این دسته از جرائم، وجود ابهام جزئی در مواد قانونی و عدم آشنایی به این موضوع، میتوانید از طریق این لینک شکواییه کلاهبرداری رایانه ای را به صورت کاملاً رایگان دانلود کنید. در صورت نیاز گروه حقوقی لامینگو آماده ارائه خدمات از جمله مشاوره حقوقی، تنظیم شکواییه و لایحه به شما عزیران میباشد. در این صورت میتوانید با اطمینان خاطر شکواییه کلاهبرداری رایانه ای خود را در محاکم صالح به رسیدگی مطرح کنید!
همچنین اگر علاقهمند به مطالعه مطالب حقوقی هستید، به بلاگ حقوقی لامینگو مراجعه کرده و در صورت ابهام، سوالات خود را در قسمت دیدگاهها قرار دهید. کارشناسان ما در سریعترین زمان پاسخگوی شما عزیزان هستند.
دیدگاه شما