نمونه قرارداد کارگزاری صادرات را به‌عنوان یک قرارداد تجاری مهم بیشتر بشناسیم!

2 سال پیش
نمونه قرارداد کارگزاری صادرات

در ارتباط با چرایی انعقاد نمونه قرارداد کارگزاری صادرات باید چنین گفت که روابط کشورها امروزه در حوزه بین‌الملل با یکدیگر بسیار گسترش یافته است و می‌توان گفت در دنیای مدرن امروز، مرزها بی‌معنا شده‌اند و به‌تبع این موضوع، اشخاص حقوقی و حقیقی خصوصی نیز در کشورهای مختلف با یکدیگر در حوزه‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی، تجاری و بازرگانی ارتباط دارند. در همین زمینه، تولیدکنندگان کالا و ارائه‌دهندگان خدمات در کشورهای مختلف، متقاضی این هستند که بازار عرضه و فروش محصولات خود را به آن سوی مرزهای کشور گسترش داده و با حضور در بازارهای بین‌المللی، مشتریان جهانی را نیز جذب نموده و از این طریق، کسب سود و درآمد ارزی داشته باشند.

یکی از دشواری‌هایی که در زمینه صادرات کالا و محصولات به خارج از کشور وجود دارد، پیدا کردن مشتری‌های بین‌المللی و انجام امر صادرات کالا است؛ زیرا ممکن است خود تولیدکننده اطلاعی از قیمت کالاها و محصولات در بازارهای جهانی نداشته باشد و نتواند به‌تنهایی اقدام به فروش محصولات خود نماید. راهکار حل این موضوع، انجام صادرات توسط کارگزاران مربوطه از طریق عقد نمونه قرارداد کارگزاری صادرات می‌باشد.

برای برقراری ارتباط کاری و تجاری با کارگزاران صادراتی، باید قراردادی تنظیم گردد و نوع و ماهیت روابط قراردادی طرفین در قالب این قرارداد شکل گرفته و قانونی گردد. در همین راستا، اگر شما نیز تولیدکننده‌ای هستید که قصد عرضه محصولات خود را در بازارهای جهانی داشته و تمایل به انجام این امر از طریق کارگزاران مربوطه دارید، می‌توانید درخواست تنظیم نمونه قرارداد کارگزاری صادرات را با کلیک بر روی لینک ثبت کنید.

تنظیم قرارداد کارگزاری

 

ضرورت انعقاد قرارداد کارگزاری صادرات میان تولیدکننده و کارگزار صادراتی

همان‌طور که پیش‌تر بیان شد، تولیدکنندگان محصولات مختلف دلایل بسیاری برای عرضه محصولات خود در بازارهای جهانی دارند؛ دلایلی مانند جذب مشتری خارجی، کسب درآمد ارزی، رقابت با سایر تولیدکنندگان و سایر موارد این‌چنینی. اما تولیدکننده برای رسیدن به استانداردهای تولید بین‌المللی، باید کیفیت کالای خود را افزایش دهد که این امر، از طریق استخدام نیروی کار ماهر، استفاده از دستگاه‌های تولید حرفه‌ای و بهبود کیفیت خط تولید صورت می‌پذیرد و این فرایند، بسیار زمان‌بر بوده و زمان و انرژی بنگاه تجاری تولیدکننده تماماً صرف این موضوع می‌گردد.

علاوه بر این، تولیدکنندگان و بنگاه‌های تجاری که متقاضی صادرات کالاهای خود می‌باشند، ممکن است از چگونگی انجام امور صادراتی و عوامل مؤثر در صادرات کالا و موضوعات تخصصی امر صادرات مانند نوسانات بازارهای جهانی، مسائل گمرکی، حمل‌ونقل و غیره اطلاعات کافی نداشته باشند و درنتیجه، نیاز داشته باشند تا از اشخاصی که متخصص در این زمینه هستند، جهت صادرات کالا و محصول به خارج از کشور درخواست کمک نمایند.

این اشخاص که ممکن است اشخاص حقیقی یا حقوقی باشند، کارگزاران صادراتی هستند که با حضور مستمر در بازارهای صادراتی و بررسی عوامل مختلف در انجام صادرات و واردات، می‌توانند صادرکنندگان را از طریق جذب مشتری‌های خارجی در زمینه انجام صادرات همراهی نمایند. تولیدکننده نیز می‌تواند با مراجعه به این کارگزاران، صادرات محصولات خود را از طریق این اشخاص به انجام رسانده و تولیدات خود را در بازارهای جهانی عرضه نماید. کارگزاران صادراتی که با تنظیم نمونه قرارداد کارگزاری صادرات مشغول به فعالیت می‌گردند، ارتباط میان صادرکننده و مشتری خارجی را برقرار نموده و انجام معامله‌های صادراتی را تسهیل می‌نمایند.

 

نمونه قرارداد کارگزاری صادرات چگونه قراردادی است؟

ماهیت و قالب نمونه قرارداد کارگزاری صادرات به توافق و اراده طرفین بستگی دارد. اگر تولیدکننده تصمیم داشته باشد که به‌صورت مستمر از خدمات شخص کارگزار بهره برده و تمامی فعالیت‌های صادراتی خود را از طریق کارگزار مربوطه انجام دهد، باید قرارداد استخدامی کارگزاری با این شخص منعقد نماید که این قرارداد تابع مقررات الزام‌آور قانون کار بوده و طرفین اختیار زیادی برای درج موارد مد نظر خود در این قرارداد ندارند.

در حالت کلی و عام اما قرارداد کارگزاری صادرات خود نوعی قرارداد مجزا بوده که میان اشخاص حقوقی و حقیقی منعقد می‌گردد و قانون مدنی در ماده ۱۰ خود به عقد این قراردادها اشاره نموده است و چنین بیان نموده است که اشخاص مجاز به تنظیم روابط کاری خود در قالب قراردادهای خصوصی هستند و می‌توانند مفاد این قرارداد را بنا بر اراده و نوع رابطه قراردادی خود تنظیم نمایند. نمونه قرارداد کارگزاری صادرات یک قرارداد همکاری است که در حوزه تجارت صادرات و واردات میان اشخاص صادرکننده و کارگزاران صادرات منعقد می‌گردد.

در تنظیم قرارداد کارگزاری صادرات، کارفرما و کارگزار باید توجه داشته باشند که مواردی که در قرارداد قید می‌نمایند، در مرحله انعقاد و اجرا مخالف قانون نباشد و از قوانین عام قانون مدنی پیروی نماید. طرفین این قرارداد باید مواردی مانند فعالیت دقیق موضوع قرارداد، نوع کالا یا محصولات صادراتی، مشخصات و اطلاعات هویتی طرفین قرارداد، مدت‌زمان قرارداد کارگزاری، ضمانت‌اجرای عدم انجام تعهدات قراردادی، تضمین حسن اجرای موضوع قرارداد از سوی کارگزار، شرط محرمانگی اسرار تجاری، تعیین تأثیر فورس‌ماژور در روند قرارداد، مرجع حل اختلافات قراردادی و موارد فسخ قرارداد را ذکر نمایند.

 

حتماً بخوانید: نمونه قرارداد کارگزاری و هر آنچه باید درباره این قرارداد بدانید!

 

موضوع و عنوان نمونه قرارداد کارگزاری صادرات

قرارداد کارگزاری با انتخاب عنوان آغاز می‌شود. عنوان قرارداد تنها مجموعی از عبارات نیست و با نام‌گذاری قرارداد، آثار خاص متناسب با عنوان بر قرارداد حاکم می‌گردد. طرفین نمونه قرارداد کارگزاری صادرات باید در عنوان قرارداد مواردی را که بیانگر ماهیت و محتوای قرارداد است ذکر نمایند؛ مواردی مانندی نوع کارگزاری مربوطه و نوع قالب قراردادی.

موضوع قرارداد کارگزاری نیز فعالیتی است که طرفین جهت انجام این فعالیت تصمیم به انعقاد قرارداد گرفته‌اند. بر همین اساس، موضوع نمونه قرارداد کارگزاری صادرات برقراری ارتباط با مشتری خارجی و جذب مشتری برای صادرات کالاهای تولیدی تولیدکننده به خارج از کشور توسط کارگزار است که در این راستا، کارگزار صادراتی باید اموری مانند رایزنی با واردکنندگان، ارزیابی نرخ جهانی کالاها و محصولات صادراتی، بررسی و زیر نظر داشتن نوسانات بازار و نرخ ارز، بررسی محصولات صادراتی برای تخمین کیفیت آنها و سایر موارد لازم را انجام دهد.

 

معرفی طرفین قرارداد کارگزاری و مسئولیت‌های قراردادی این اشخاص

طرفین نمونه قرارداد کارگزاری صادرات کالا و محصولات، کارفرما یعنی تولیدکننده کالاها و خدمات و شخص کارگزار صادرات می‌باشند که هریک از این طرفین ممکن است شخص حقیقی یا حقوقی باشند؛ برای مثال، کارگزار صادرات ممکن است یک شخص حقیقی و یا یک شرکت کارگزاری باشد که امروزه کارگزاران عموماً تحت نظارت شرکت کارگزاری به انجام قرارداد می‌پردازند و به همین دلیل، شرکت کارگزاری به‌عنوان یک شخص حقوقی طرف قرارداد کارگزاری قرار می‌گیرد. علاوه بر این، شخصی که تصمیم به صادرات محصولات خود را دارد نیز عموماً یک بنگاه تجاری تولیدی بوده و در ذیل بند مشخصات کارفرما، باید نام و عنوان بنگاه تجاری تولیدکننده، کد اقتصادی، شماره ثبت شخص حقوقی، نشان تجاری، شماره تماس و نشانی شخص حقوقی همراه با نوع کالا و محصولاتی که تولید و صادر می‌نماید، قید گردد.

 

نمونه قرارداد کارگزاری صادرات

 

تعهدات کارگزار صادرات

کارگزار صادرات باید صادرات محصولات تولیدی را تسهیل نماید و در این راستا، کارگزار باید:

  1. محصولات تولیدی را بررسی نماید؛
  2. استانداردهای کیفی تولیدات در سطح جهانی را برای کارفرما شرح دهد؛
  3. اقدامات لازم جهت انجام تبلیغات برای محصولات تولیدی را انجام نماید؛
  4. با مشتریان خارجی رایزنی‌های لازم را انجام دهد؛
  5. با بررسی دوره‌های رکود و رونق بازار، زمان مناسب جهت صادرات کالا را تعیین نماید؛
  6. از طریق مذاکره شرایط واردکننده را بررسی نماید و شرایط صادرکننده را برای وی شرح دهد؛
  7. قیمت اعلامی از سوی تولیدکننده برای محصولات را به اطلاع واردکننده برساند؛
  8. پس از دریافت نظر مثبت مشتری جهت خریداری تولیدات، مقدمات امر حمل‌ونقل کالا و محصولات را فراهم نماید؛
  9. در ارتباط با امر بیمه کالاها به کارفرما مشاوره‌های لازم را ارائه نماید و اگر در امر صادرات کالا نماینده تولیدکننده می‌باشد، صداقت و امانتداری را در تمام مراحل معامله صادرات رعایت نماید.

 

تعهدات کارفرما (تولیدکننده متقاضی صادرات محصولات تولیدی)

کارفرمای نمونه قرارداد کارگزاری صادرات نیز در قرارداد وظایف و تعهداتی بر عهده دارد. کارفرما باید:

  1. شرایط محصولات و کالاهای تولیدی را به‌صورت تفصیلی برای کارگزار صادرات شرح داده و اطلاعات لازم را به نظر کارگزار برساند؛
  2. کیفیت محصولات خود را با استانداردهای جهانی کیفیت تطبیق دهد؛
  3. قیمت مورد نظر خود برای فروش و عرضه کالاها را به‌طور دقیق به کارگزار اعلام نماید و درصورتی‌که تصمیم به تغییر قیمت کالاها دارد، این تغییر را نیز به اطلاع کارگزار برساند؛
  4. طریقه استفاده از محصولات خود را همراه محصول ارسال نماید؛
  5. کالاهای خود را بیمه نماید و هزینه حمل‌ونقل کال را بپردازد؛
  6. درنهایت، حق‌الزحمه کارگزار صادراتی را مطابق شرایط تعیین‌شده در هنگام انعقاد قرارداد بپردازد.

 

مبالغ قراردادی در نمونه قرارداد کارگزاری صادرات

همان‌طور که پیش‌تر نیز بیان شد، موضوع نمونه قرارداد کارگزاری صادرات جذب مشتری خارجی و صادرات کالاهای تولیدکننده به خارج از کشور توسط کارگزار می‌باشد. برای اینکه موضوع قرارداد به انجام برسد، باید هزینه‌هایی انجام شود که به آن‌ها هزینه‌های قراردادی می‌گویند و مبالغ آن‌ها باید توسط طرفین قرارداد پرداخت گردد. در قرارداد کارگزاری صادرات، برای اینکه کالا به خارج از کشور صادر شود، باید هزینه بیمه کالا، حمل‌ونقل محصولات، هزینه عوارض گمرکی، هزینه بسته‌بندی، هزینه مالیات صادرات و غیره پرداخت گردد که طرفین در هنگام انعقاد قرارداد کارگزاری صادرات، باید درباره پرداخت این مبالغ تعیین تکلیف نمایند.

 

شرط عدم رقابت درقرارداد کارگزاری صادرات

درج شرط عدم رقابت در قرارداد به این معنا است که برای مثال، کارفرما در هنگام انعقاد قرارداد عنوان می‌نماید که کارگزار صادراتی در طی مدت قراردادی که با کارفرما دارد، باید از همکاری با سایر تولیدکنندگان رقیب اجتناب نماید و اگر کارگزار این شرط را بپذیرد، این موضوع در متن قرارداد قید می‌گردد. علاوه بر این، ممکن است در هنگام انعقاد قرارداد، کارفرمای قرارداد کارگزاری صادرات نیز متعهد گردد که در طول مدت قرارداد، انجام امر صادرات محصولات خود را جز به کارگزار مربوطه، به دیگر شرکت‌های کارگزاری واگذار ننماید. درصورت درج این شرط در قرارداد و امضای قرارداد توسط طرفین، کارفرما و کارگزار باید به آن پایبند بوده و در صورت نقض این تعهد، طرفی که از شرط قراردادی تخطی نموده است باید به طرف مقابل خسارت بپردازد.

 

اطلاعات مرتبط با کالای صادراتی

طرفین نمونه قرارداد کارگزاری صادرات کالا و محصولات باید در قرارداد خود بندی را در نظر گرفته و در ذیل آن بخش از قرارداد، اطلاعات و مشخصات کالای تولیدی را که تولیدکننده قصد صادرات آن توسط کارگزار دارد، ذکر نمایند. این اطلاعات شامل مواردی مانند نوع محصولات، طریقه مصرف و استفاده از محصولات تولیدی، حجم محصولات، قیمت کالای تولیدی، مدت‌زمان اعتبار تاریخ تولید کالا، درجه کیفیت کالا، ذکر احتمال بروز تغییر در شرایط محصول، راهنمای محصول و سایر مواردی که محصولات و کالاهای تولیدی را به‌نوعی معرفی نموده و اطلاعاتی را درباره آن‌ها ارائه می‌نماید، است.

 

مرجع حل اختلاف در نمونه قرارداد کارگزاری صادرات

از آنجایی که در طی مدت قرارداد صادرات کالا که در هنگام عقد قرارداد تعیین می‌گردد، ممکن است موارد بسیاری اتفاق افتد که سبب گردد طرفین قرارداد دچار اختلاف گردند، مشاوران حقوقی به طرفین قرارداد توصیه می‌نمایند که در هنگام انعقاد قرارداد، مرجع حل اختلافات قراردادی خود را تعیین نمایند. در قراردادهای کارگزاری صادرات، مرسوم است که طرفین برای حل اختلاف خود به داوری که با توافق هر دو طرف انتخاب شده است، مراجعه می‌نمایند و رأی داور مرضی‌الطرفین برای طرفین نمونه قرارداد کارگزاری صادرات لازم‌الاتباع است. مرکز داوری اتاق بازرگانی ایران به‌عنوان نهادی که بر قراردادهای صادرات و واردات نظارت دارد، می‌تواند گزینه خوبی برای حل اختلافات قراردادی طرفین باشد.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

در پایان بهتر است توجه داشته باشید

علاوه بر مفاد عمومی یک قرارداد، طرفین قرارداد باید در ارتباط با شرایط خاص قرارداد منعقدشده نیز موارد لازم را در متن قرارداد درج نمایند. برای مثال، در نمونه قرارداد کارگزاری صادرات کالا طرفین قرارداد باید مسئولیت آسیب به کالاهای صادراتی و همچنین شروطی مانند حفظ محرمانگی اسرار تجاری کارفرما را نیز در متن قرارداد آورده و قرارداد منعقده را از جوانب مختلف در مراحل انعقاد و اجرا بسنجند. طرفین باید در پایان نسخ قرارداد را به‌تعداد طرفین تنظیم نموده و آن را با اراده و اختیار امضاء نمایند.

برای مطالعه در ارتباط با سایر قراردادهای کارگزاری و کسب اطلاعات مربوطه درباره قراردادهای مختلف، وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و سایر محتواهای این بلاگ را نیز مطالعه نمایید.

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

یک دیدگاه