قرارداد نمایندگی فروش انحصاری ، ضامن قانونی توسعه تجاری کسبوکار شما!
اهمیت تنظیم قرارداد فروش انحصاری
در هر کسبوکار ارائهدهنده کالا یا خدمات، فروش کلیدیترین بخش آن مجموعه است که برای افزایش کیفیت و پیشرفت، نیاز به توجه ویژه و ابتکارات خاصی دارد. امروزه با توجه به شرایط و تغییر جوامع، کسبوکاری ممکن است بخش فروش خود را گسترش داده و رابطهای با عنوان نمایندگی فروش انحصاری با افرادی خارج از کسبوکار خود برقرار نماید. ایجاد یک رابطه تحت عنوان فروش انحصاری نیازمند تنظیم تخصصی و حرفهای قراردادی در قالب قرارداد نمایندگی فروش انحصاری است. برای آشنایی بیشتر با این نوع قرارداد و دلیل اهمیت تنظیم تخصصی آن مطالعهی مطالبی که در ادامه برای شما تهیه گردیده است خالی از لطف نخواهد بود.
قرارداد فروش انحصاری چیست؟
یک کسبوکار از بخشهای مختلفی تشکیلشده است که ازجمله شامل تولید، تبلیغ، فروش و غیره میشود، بخش فروش در هر کسبوکار نقش کلیدی و تعیینکننده در رونق و پیشرفت آن کسبوکار را دارد. نکته قابلتوجه این است که لزوماً تمام بخشهای مختلف یک کار نباید توسط خود افراد آن کسبوکار انجام گیرد ازجمله قسمت فروش. گاهی ممکن است یک شخص تاجر یا صاحب شرکتی که کالا یا خدمات ارائه میدهد قسمتی از وظیفه فروش محصولات خود را به شخص یا اشخاص دیگری واگذار کند که یکی از راههای آن تنظیم قرارداد فروش انحصاری است. ابتدا باید توجه داشت که این قرارداد یک نوع قرارداد در قالب نمایندگی تجاری است، به این معنا که شخصی که بهعنوان نماینده شناخته میشود در مقابل اجرتی معین برای مدت معینی به نام و بهحساب تاجر اقدام به انجام فعالیتهای لازم در راستای فروش محصولات موضوع قرارداد نمایندگی انحصاری فروش میکند.
انواع قرارداد نمایندگی فروش
زمانی که این قرارداد بین طرفین تنظیم میگردد با توجه به ماهیت فعالیت و خواسته و شرایط طرفین نوع آن قرارداد باید تبیین گردد. اولاً باید مشخص گردد که این قرارداد انحصاری است یا غیر انحصاری.
این مطلب را بخوانید: نمایندگی فروش انحصاری و مهمترین نکات در قرارداد آن چیست؟
نمایندگی فروش انحصاری:
منظور از انحصار در هر قرارداد ایجاد محدودیتهایی برای هر یک از طرفین در انجام موضوع قرارداد است بنابراین با توجه به خواستهی طرفین و نیاز هر کسبوکار خود قرارداد نمایندگی فروش انحصاری نیز به دو دسته نمایندگی فروش انحصاری یکجانبه و نمایندگی فروش انحصاری دوجانبه تقسیم میگردد.
الف) نمایندگی فروش انحصاری یکجانبه:
اگر در قرارداد فروش انحصاری مقصود از انحصار، انحصار یکجانبه باشد درنتیجه شخص تاجر که در این قرارداد بهعنوان اصیل شناخته میشود، میباید در بهکارگیری نماینده فروش و منطقه فعالیت وی برای فروش انحصار را رعایت کند بهعبارتدیگر نباید نماینده فروش دیگری را در آن منطقه برای کسبوکار خود بهکار گیرد.
ب) نمایندگی فروش انحصاری دوجانبه:
در این نوع قرارداد نمایندگی فروش، گسترهی انحصار وسیعتر و در نتیجه محدودیت بیشتری برای طرفین ایجاد میگردد. منظور از انحصار دوجانبه یعنی نه تنها شخص تاجر یا اصیل باید در بهکارگیری نماینده تجاری انحصار را رعایت کند، بلکه شخص نماینده نیز باید در استقلال خود محدودیتهایی داشته باشد و درنتیجه آن حق نمایندگی از دیگران برای وی محدود خواهد شد.
مزیتها:
شاید شنیده باشید که تنظیم قرارداد فروش انحصاری گامی اساسی در جهت توسعه یک کسبوکار خواهد بود. سؤالی که مطرح میشود این است که این قرارداد چه مزیتهایی دارد که میتواند منجر به توسعه و رونق یک کسبوکار بشود؟ در ادامه به بررسی مزیتها و برتریهای این نوع قرارداد خواهیم پرداخت.
۱) صرفهجویی در هزینهها
همانطور که پیشتر بیان شد بخش فروش در هر کسبوکار بخشی کلیدی و ضامن پیشرفت آن کسبوکار است. اما برای پیشبرد قانونی و حرفهای این بخش انجام تمام مراحل فروش توسط شخص تاجر امری وقتگیر و هزینهتر خواهد بود. از اطمینانبخشترین و بهصرفهترین راههای افزایش کیفیت فروش در یک کسبوکار تنظیم قرارداد نمایندگی فروش انحصاری با دیگران خواهد بود.
۲) افزایش کیفیت فروش
در هر فعالیتی متمرکز شدن تمام وظایف بر دوش یک بخش یا یک شخص علاوه بر ایجاد مشقتهای فراوان منجر به کاهش کیفیت آن بخش نیز خواهد شد، درنتیجه تقسیم وظایف بین اشخاص مختلف و اعطای نمایندگی به دیگران درنهایت منجر به افزایش کیفیت خواهد شد، که این امر در رابطه با بخش فروش در یک کسبوکار از طریق تنظیم قرارداد انحصاری فروش میسر خواهد شد.
این مطلب را بخوانید: قرارداد نمایندگی فروش و انواع آن
۳) تسهیل فروش محصولات خارجی در سرتاسر دنیا
امروزه با پیشرفت جوامع و تسهیل راههای ارتباطی امر فروش محصولات از حدود مرزهای داخلی یک کشور فراتر رفته و بهصورت جهانی نیز ممکن گردیده است. فروش محصولات در سرتاسر دنیا و بازاریابی آنها با سفر کردن و انجام آن توسط خود تاجر اگر نگوییم محال امری بسیار دشوار خواهد بود. ازجمله راههایی که رسیدن به هدف فروش و بازاریابی جهانی را تسهیل و میسر کرده است، اعطای نمایندگی فروش به افراد مختلف در سرتاسر دنیا است. درنتیجه تنظیم این قرارداد میتواند منجر به تسهیل فروش محصولات خارجی در سرتاسر دنیا و روابط تجارت بینالمللی بشود.
۴) توسعه و رونق کسبوکار
از مزایای دیگر تنظیم قرارداد نمایندگی بحث توسعه و رونق کسبوکار است. همانطور که بیان شد زمانی که قرارداد فروش انحصاری منجر به افزایش کیفیت فروش محصولات و کاهش هزینههای بخش فروش خواهد شد درنتیجه شاهد رونق آن کسبوکار خواهیم بود.
لزوم تنظیم تخصصی قرارداد
یک قرارداد فروش انحصاری باوجود مزیتهای فراوانی که میتواند برای یک کسبوکار داشته باشد، صرف تنظیم آن کافی نبوده و نیازمند تنظیم آن بهصورت حرفهای و تخصصی است. این قرارداد قراردادی با ویژگیهای و مسائل حقوقی خاص خود است که لزوم بررسی حرفهای آنها امری واجب است. در صورت نیاز به یک قرارداد فروش انحصاری تخصصی و حرفهای میتوانید با مراجعه به بانک قراردادهای لامینگو از این قرارداد برای رفع نیازها و توسعه کسبوکار خود استفاده بکنید.
همچنین برای مطالعه سایر مطالب حقوقی ما به لامینگو بلاگ سر بزنید.
دیدگاه شما