قرارداد نمایندگی فروش و انواع آن

قرارداد نمایندگی

وقتی کسب‌وکار شما رونق می‌گیرد قطعاً به فکر توسعه و بزرگ کردن آن خواهید بود. این دقیقاً بدین معناست که شما برای فروش محصولات خود حتماً نیاز ندارید که شخصاً در سایر مناطق شناسایی‌شده فروشگاه یا به‌اصطلاح شعبه داشته باشید، بلکه می‌توانید از سایر افرادی که در آن مناطق دارای امکانات لازم هستند بخواهید تا به نمایندگی فروش کالا و محصولات شما مبادرت ورزند.

مثلاً یک شرکت تولیدی را در نظر بگیرید که ابتدا با دایر کردن یک کارگاه کوچک و فروش محصولات خود به اشخاص در دسترس و نزدیک، امرارمعاش می‌کند و در حال تجربه‌اندوزی است. اما پس از طی کردن مسیرهای سخت و دشوار و آزمون‌وخطاهای بسیار سرانجام این کارگاه کوچک به‌جایی می‌رسد که مدیر آن احساس می‌کند می‌تواند با گسترش کسب‌وکار خود محصولات بیشتری را به‌جاهای دورتر بفرستد و از پتانسیل مشتریان موجود در سایر شهرها و یا حتی کشورها هم استفاده کند.

دریافت مشاوره حقوقی

اما اگر صاحب یا صاحبان این کسب‌وکار بخواهند شخصاً کسب‌وکار را گسترش دهند و خودشان محصولات را در مناطق دیگر به فروش برسانند قطعاً با چالش‌های زیادی روبه‌رو خواهند بود. از طرفی فکر ایجاد کردن شعب دیگر در سایر شهرها معمولاً با مشکلات زیادی مواجه خواهد بود که کوچک‌ترین و البته مهم‌ترین آن‌ها مسائل مالی است. در این مواقع بهترین چاره و راه‌حل چیست؟

در چنین مواردی می‌توانید از امکانات افراد دیگر برای فروش محصولات خود استفاده کنید. درواقع این افراد نمایندگی پخش یا فروش محصولات شما را اخذ می‌کنند. به قراردادی که فی‌مابین شرکت شما و نماینده منعقد می‌گردد قرارداد نمایندگی گفته می‌شود که در ادامه به توضیح آن می‌پردازیم.

قرارداد نمایندگی چیست؟

در قرارداد نمایندگی درواقع شما این اختیار را به نماینده می‌دهید تا به نمایندگی از شما برای فروش محصولات شما اقدامات لازم را  بر اساس مفاد قرارداد انجام دهد. این بدان معنا است که نماینده نمی‌تواند شخصاً و بر اساس سلیقه خود به امر فروش اهتمام ورزد بلکه باید بر اساس مفاد قرارداد که طرفین بر سر آن توافق کرده‌اند عمل کند.

انواع قرارداد نمایندگی

معمولاً قراردادهای نمایندگی به دو صورت انحصاری و غیر انحصاری تنظیم می‌گردد. در قراردادهای نمایندگی انحصاری طبق شروطی که در قرارداد ذکر می‌گردد نماینده در حوزه فعالیت خود که آن‌هم باید به‌صورت دقیق مشخص شود تنها نماینده قانونی و شناخته‌شده شرکت شما معرفی می‌گردد و شما مجاز نیستید نمایندگان دیگری در این منطقه داشته باشید.

نمایندگی انحصار فروش

اما در قرارداد نمایندگی غیرانحصاری شما می‌توانید در یک حوزه جغرافیایی مشخص نمایندگان متعددی داشته باشید که این‌گونه فعالیت‌ها باعث ایجاد رقابت بیشتر بین نمایندگان خواهد شد. اینکه شما چه نوع قرارداد نمایندگی (انحصاری یا غیرانحصاری) با طرف مقابل امضا می‌کنید به عوامل زیادی ازجمله قدرت و نفوذ طرف مقابل، شرایط کسب‌وکار شما و …. بستگی دارد.

شرایط قرارداد نمایندگی

در قراردادهای نمایندگی، قیمت‌گذاری از سوی شرکت واگذارکننده نمایندگی صورت می‌گیرد و نماینده موظف است از قوانین وضع‌شده پیروی کند. نماینده نمی‌تواند محصولات را با قیمتی کمتر یا بیشتر ازآنچه که در شرایط نمایندگی درج‌شده است به فروش برساند. در غیر این صورت با ضمانت اجراهای پیش‌بینی‌شده در قرارداد (در صورت نقض تعهد) روبه‌رو خواهد بود.

تنظیم قرارداد سفارشی

همچنین در قراردادهای نمایندگی انحصاری، همان‌طور که شرکت نمی‌تواند در حوزه تحت اختیار نماینده، نماینده دیگری اخذ کند، نماینده هم نمی‌تواند در حوزه اختیارات سایر نمایندگان شرکت اقدام به فروش محصولات نماید و در صورت شناسایی و احراز این امر توسط شرکت، نماینده خاطی بر اساس ضمانت اجراهای پیش‌بینی‌شده در قرارداد توبیخ می‌شود.

موارد ذکرشده در بالا تنها پاره‌ای از مواردی است که در قراردادهای نمایندگی به آن‌ها پرداخته می‌شود. البته این شروط کاملاً توافقی بوده و الزام خود را از توافق طرفین و امضای آن‌ها در قرارداد می‌گیرند.

فراموش نکنید که برای تنظیم و دریافت یک قرارداد نمایندگی جامع‌ومانع حتماً از مشاوره و تخصص مشاوران حقوقی و وکلای مجرب در این زمینه استفاده کنید.

برای مطالعه سایر مقالات می‌توانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.

 

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب مژگان ابوطالبی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه