از مصادیق جرائم رایانهای که باید با آنها آشنایی داشته باشید!
درگذشته جرائم قانونی تنها به موارد مشخصی محدود میشدند و افراد جامعه هرروزه با جرائم جدیدی مواجه نبودند. این در حالی است که امروزه به دلیل پیشرفت تکنولوژی و افزایش دسترسی متخلفان به سیستمهای رایانهای و فضای مجازی، جرائم شکل تازهای به خود گرفته است. در این وضعیت امکان دارد کارهایی که درگذشته جرم محسوب نميشدند، اكنون توسط قانونگذار جرم شناخته شود و افراد بدون هیچ شناختی از جرائم مجرم تلقی شوند. همچنين به دلیل پیچیدگیهایی که جرائم رایانهای دارند، افراد نیازمند مشاوره و راهنماییهاي تخصصی نظیر مشاوره حقوقی جرائم رایانهای هستند. در این جلسات افراد به کمک مشاوران و افراد متخصص درزمینه جرائم رایانهای از مصادیق این جرائم آگاهی پیدا ميکنند تا بتوانند از ایجاد مشکل در آینده جلوگیری کنند. در این مطلب ما سعی داريم خلاصهای از مصادیق جرائم رایانهای را برای شما شرح دهیم.
مؤسسات حقوقی بسیاری ازجمله موسسه حقوقی لامینگو میتواند با در اختیار داشتن یکی از حرفهایترین و باتجربهترین تیمهای حقوقی شما را در این امر راهنمایی کنند. درصورتیکه مایلید از طریق مشاوره حقوقی جرائم رایانهای از بهروزترین مواد قانونی مرتبط با جرائم رایانهای مطلع شوید یا از بهترین راهکار برای عبور از بحرانهای پیشآمده آگاهی پیدا کنید، میتوانید از طریق لینک زیر با مشاوران ما در ارتباط باشید.
دریافت مشاوره حقوقی جرائم رایانهای
انواع جرائم رایانهای
قانونگذار به دلیل ماهیت و گستره وسیع این جرائم تعارف و مفاد متعددی را برای این در نظر گرفته است. در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد:
جعل رایانهای
جرم جعل یکی از موارد کیفری است که به تفضیل در قانون به آن اشارهشده و قانونگذار نیز مجازات مشخصی برای این جرم قرار داده است. با این حال جرائم رایانهای مانند جعل رایانهای دیگر بهصورت سنتی و با تعاریف گذشته قابلحل نیستند و این تفاوت در عمل جعل نسبت به دادهها دیجیتال صورت میگیرد. به همین جهت قانونگذار برای اين جرم تعریف مشخصی را قرار داده است. طبق این قانون هر فردی که بهطور غیرمجاز اعمالی نظیر تغییر يا ایجاد دادههای قابل استناد در سيستم هاي ديگر افراد يا تغییر و پردازش دادهها و علائم موجود در کارتهای حافظه و سامانه هاي رايانه اي و مخابراتي را انجام دهد، مجرم محسوب مي شود.
برای دریافت اطلاعات جامعتر این مطلب را هم مطالعه کنید: سیر تا پیاز آنچه نیاز است در خصوص جرائم رایانهای بدانید!
دسترسی غیرمجاز رایانهای
یکی از مصادیق جرائم علیه محرمانگی، دسترسی غیرمجاز رایانهای است. طبق قوانین قانون جرائم رایانهای این جرم زمانی روی میدهد که فردی بهصورت غیر مجار به دادهها یا سامانههای رایانهای یا مخابراتی که بهوسیله تدابیر امنیتی محافظت میشود، دسترسی پیدا کند.
شرح سرقت رایانهای در مشاوره حقوقی جرائم رایانهای
طبق قوانین مرتبط با انواع جرائم رایانهای در نظام حقوقی ایران منظور از سرقت رایانهای ربودن غیرمجاز دادههای متعلق به شخص دیگر است، اعم از اینکه خود شخص به آن دادهها همچنان دسترسی داشته باشد یا آنکه ديگر نتواند به دادههاي خود دسترسي داشته باشد.
طبق ماده 12 قانون جرائم کشور درواقع این جرم مصداق اقدام علیه محرمانگی اطلاعات افراد تلقی میشود و ارزش مالی اثر سرقت شده تنها لحاظ نمیگردد. به همین جهت فارغ از بحث مالی اثر، هرگونه دزدی از اطلاعات فرد جزء این دسته جرائم قرار میگیرد. همچنین نوعی دیگر از این سرقت با نام فیشینگ معروف است که در آن سارقان با ایجاد صفحه جعلی درگاه بانک اقدام به سرقت اطلاعات بانکی افراد میکنند. از دیگر روشهای فیشینگ میتوان به ایمیلهای جعلی نیز اشاره کرد.
کلاهبرداری رایانهای
در خصوص جرم کلاهبرداری رایانهای در ماده ۶۷ قانون تجارت الکترونیکی و همچنین ماده ۱۳ قانون جرائم رایانهای بهصورت کامل به آن اشاره شده است. بهطور خلاصه کلاهبرداری رایانهای زمانی وقوع میپیوندد که فردی با فریب و نیرنگ و به کمک ابزارهای رایانهای و فضاي مجازی اقدام به کسب اموال افراد یا سایر امتیازات و منافع مادی آنها کند.
انواع کلاهبرداری در مشاوره حقوقی جرائم رایانهای
کلاهبرداری رایانهای انواع متعددی دارد. افراد میتوانند از طریق مشاوره حقوقی جرائم رایانهای با این جرائم آشناشوند. انواع جرائم کلاهبرداری عبارت است از:
فروشگاه رایانهای جعلی: در این نوع جرم فرد تا ایجاد صفحهای جعلی از یک فروشگاه افراد را ترغیب به خرید از آن و پرداخت هزینه کالا میکند و پس از واریز پول توسط مشتری صفحه را از دسترس مشتری خارج میکند.
فرستادن پیغام با هک صفحات شخصی: در این روش مجرم صفحه شخصی افراد را هک و از دوستان و آشنایان او درخواست وجوه میکند.
استفاده از دامنههای تجاری سرقتی: در این روش مجرم با استفاده از مشخصات مرکز تجاری صفحه فروشگاه آنلاین با مشخصات شبیه به سایت واقعی ایجاد میکند و از این طریق حساب شرکت تجاری را خالی میکند.
مصادیق کلاهبرداری انواع متعددی دیگر نیز دارد و پایه و اساس تمامی آنها مانند موارد ذکر شده است. از دیگر نمونههای کلاهبرداری رایانهای میتوان به حراج آنلاین، اعلام برنده مسابقه یا قرعهکشی، ارسال ایمیل و …. نیز اشاره کرد.
شنود غیرمجاز
هر فردی که بهصورت غیرمجاز اقدام به شنود محتویات پیامهای در حال انتقال افراد به کمک ابزارهایی نظیر سامانههای رایانهای یا مخابراتی کند مجرم شناخته میشود. این شنود تنها به مکالمات افراد محدود نمیشود بلکه بهتمامی اطلاعات انتقالی نظیر هر نوع پیام خصوصی از قبیل عکس، نوشتاری و … که بدون رضایت دیگر طرفین صورت بگیرد نیز جرم تلقی میشود.
هتک حیثیت در مشاوره حقوقی جرائم رایانهای
طبق قوانین و 16 و 17 قوانین جرائم تمامی اعمالی که سبب وارد شدن لطمه و آسیب به آبرو و شخصیت شخص یا اشخاصی میشود، جرم بوده و فرد مجرم محسوب میشود. این عمل میتواند با تغییر، تحریف و تقطیع یک فیلم، صوت یا تصویر افراد باهدف هتک حیثیت آنها صورت بگیرد. همچنین درصورتیکه فرد خاطی صوت یا تصویر یا فیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت او جز در موارد قانونی منتشر کند یا در دسترس دیگران قرار دهد بهنحویکه حیثیت افراد به خطر بیفتد نیز مجرم شناخته میشود.
نشر اکاذیب
درصورتیکه خبری باهدف ضرر رساندن به افراد جامعه یا مقامات رسمی بهصورت دروغ و افترا رواج پیدا کند، جرم نشر اکاذیب رخ داده است. طبق ماده 18 قانون جرائم هرکسی بهقصد واردکردن ضرر به افراد یا تشویش اذهان عمومی از طریق فضای مجاری و به کمک سیستمهای رایانهای، اکاذیبی را منتشر کند و به شخصی نسبت دهد و باعث ضرر مالی و معنوی به افراد شود مجرم و مورد پیگرد قانونی قرار میگیرد. باید به این نکته نیز اشاره کرد که نشر اکاذیب اطلاعاتی است که کذب بوده و مبنای حقیقی ندارند اما هتک حیثیت رایانهای اطلاعاتی واقعی است که میتواند حیثیت شخص را خدشهدار کند.
جعل هویت در مشاوره حقوقی جرائم رایانهای
در دنیای مجازی امروز بسیاری از افراد با اطلاعات حقیقی خود فعالیت نمیکنند و بارها شاهد اکانتهای فیک و غیرواقع افراد در این فضا بودهایم. بااینحال این کار بهخودیخود جرم محسوب نمیشود و زمانی این اقدام جرم تلقی میشود که افراد با اطلاعات حقیقی سایر اشخاص جامعه اقدام به فعالیت در فضای مجازی کنند. در قانون جرائم رایانهای مفاد و بندی بهعنوان جعل هویت رایانهای مشخص نشده است. بااینحال این جرم را میتوان متشکل از جرائم سرقت رایانهای، کلاهبرداری رایانهای و یا جعل رایانهای دانست.
جرائم رایانهای تخریب و اخلال در داده
جرائم تخریب یا اخلال داده که به همان هک معروف شده، امروزه به یکی از موارد مهم در جرائم رایانهای مبدل شده است. طبق قانون در تعریف کلی حذف، تخریب، مختل يا غیرقابلپردازش کردن دادههای دیگران از سیستمهای رایانهای یا مخابراتی جرم بوده و مجازات قانونی در پی دارد. در این جرم وسیله اي كه جرم با آن صورت گرفته رایانه و مکان ارتکاب جرم نیز فضای مجازی قلمداد میشود. همچنین باید یادآور شد که چنانچه شخصی بهصورت عمد به رایانه فرد دیگری خسارت وارد کند به هیچوجه از مصادیق جرم تخریب و اخلال در داده نبوده و صرفاً در قالب جرم تخریب قابل پیگرد میباشد.
عفت عمومی در مشاوره حقوقی جرائم رایانهای
با رشد روزافزون تکنولوژیهای نوین ارتکاب رفتارهای منافیِ عفت اَشکال جدید به خود گرفته است. در این راستا قانونگذار نیز به جرمشناسی این موارد اقدام نموده است. منظور از جرائم رایانهای علیه عفت عمومی، آن دسته از جرائمی است که فرد اقدام به نشر محتویات مستهجن از طریق سامانههای رایانهای یا مخابراتی یا حاملهای داده کند. همچنین درصورتیکه افراد دیگر اشخاص جامعه را از طریق تحریک، ترغیب، تهدید، تطمیع یا فریب به دستیابی به محتویات مستهجن تشویق کند نیز مجرم شناخته میشود. این نوع جرائم دارای انواع متعددی چون تولید و نشر مطالب، فیلم و تصویر مستهجن، کمک به افراد برای دستیابی به مخفیانه فیلم یا عکس مبتذل از مراسم خانوادگی دیگران دارد.
جرم رمالی و شرطبندی رایانهای
برخی جرائم در قانون جرائم رایانهای بند و مفاد مشخصی ندارند. این نوع جرائم عموماً در زیرمجموعه برخی از جرائم ديگر قرار میگیرند و یا در صورت وقوع جرم قانونگذار بهصورت موردی به آنها رسيدگي میکند. در همین راستا بهتر است درصورتیکه جرم به وقوع پیوست که در قانون بهصورت مشخص به آن اشاره نشده است، افراد از طریق مشاوره حقوقی جرائم رایانهای با انواع مجازات این نوع جرائم آشنایی پیدا کنند. بهعنوان نمونه جرم رمالی در زیرشاخه جرائم کلاهبرداری رایانهای قرار میگیرد و متخلف مطابق با این جرم محکوم میشود. در خصوص جرم شرطبندی نیز از مجازات قماربازی قیدشده در قانون مجازات اسلامی تبعیت میکند.
در پایان به یاد داشته باشید
مطالب بیانشده خلاصهای از موارد بیانشده در خصوص جرائم رایانهای است. باید به این نکته نیز توجه کرد که موارد بیانشده هرکدام دارای پیچیدگیها و ضوابطی است که عموم افراد جامعه از آن مطلع نیستند. در این راستا افراد به کمک مشاوران و وکلای تزار اول دادگستری با روال شکایت و مسائل حقوقی مرتبط با آن آشنا ميشوند. شرکتهای حقوقی نيز از طریق مشاوره حقوقی جرائم رایانهای و با استفاده از دانش و تجربه مشاوران حقوقی و وکلای پایهیک دادگستری خود، افراد را در این امر راهنمایی میکنند. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه از سایر مقالات موجود در بخش وبلاگ حقوقی لامینگو کمک بگیرید. کاربرانی که سؤالات و ابهاماتی در ذهن دارند نیز میتوانند در انتهای این مقاله و در بخش نظرات آنها را درج و نظر وکیل پایهیک دادگستری را دراینباره بدانند.
دیدگاه شما