هر آنچه درباره جرم قتل و نکات حقوقی آن باید بدانید
اقدام به قتل انسان یک جنایت در حق بشریت محسوب شده و جرم به قتل رساندن در کلیه کشورهای جهان یکی از جرائم سنگین موجود شناخته شده که معمولا با اشد مجازات به همراه است. دریافت مشاوره حقوقی قتل یاریرساننده به افراد دخیل در پروندههای مشمول به جرم قتل میباشند. در ادامه این مطلب به هر آنچه باید دربارهی جرم قتل بدانید پرداخته میشود.
انواع جرم قتل و مجازات آن
جرم قتل مطابق قانون مجازات اسلامی در چند دسته طبقهبندی میشود که این دستهها عبارتند از:
- قتل به صورت عمدی
- قتل شبه عمد
- خطای محض
مطابق قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 بر اساس ماده 290 قتل عمد به چهار نحو صورت میپذیرد. حالاتی که قاتل به سبب آنها منجر به جرم قتل گشته عبارتند از حالتی که قاتل قصد و نیت به قتل رساندن فرد را داشته، حالتی که قاتل از کشنده بودن اعمال خود مطلع بوده، حالتی که بدون نیت و بدون اقدام به افعال کشنده مرتکب قتل گردیده و در آخر حالتی که قاتل با اقدامات جنون آمیزی همچون بمب گذاری مرتکب قتل عمد میباشد.
مجازات تعیین شده برای قتل عمد پرداخت دیه و یا محکومیت به قصاص میباشد.
قتل شبه عمد درواقع زمانی رخ خواهد داد که فرد قاتل نیت قتل نداشته و یا به علت عدم آگاهی مرتکب جرم قتل گردیده و مجازات تعیین شده برای قتل شبه عمد پرداخت دیه و یا محکومیت به حبس میباشد.
خطای محض به دستهای از قتلهای صورت گرفته بدون وجود قصد و سوء نیت قاتل رخ داده باشد.
این مطلب را بخوانید:همه نکات لازم درباره جرم قتل و مجازات آن
مهمترین نکات قتل شبهعمد
قتل شبه عمد به قتلی گفته میشود که در این دستهها قرار داشته باشد:
در دستهی اول فرد قاتل قصد ارتکاب به قتل را نداشته اما از رفتار خود آگاه بوده، دسته دوم شامل قتلهایی است که به سبب جهل و عدم آگاهی فرد قاتل شکل گرفته و دسته آخر شامل قتلهایی میباشد که به سبب عدم احتیاط یا رعایت قوانین صورت میگیرد.
مجازات تعیین شده برای قتل شبه عمد پرداخت دیه و محکومیت به حبس میباشد.
این مطلب را بخوانید:همهچیز درباره قتل شبه عمد
شرایط اجرای قصاص یا گذشت و بخشش قاتل
پس از وقوع جرم قتل و دستگیری شخص قاتل وضعیت قاتل وابسته به عواملی همچون نظر اولیای دم مقتول در رابطه با بخشش وی و دریافت خونبها یا دیه از قاتل یا درخواست حکم قصاص برای قاتل و آخرین عامل رای و نظر انتهایی قاضی دادگاه در رابطه با قتل صورت گرفته میباشد.
شرایط موجود برای اجرای قصاص برای هر ولی دم متفاوت است. به عنوان مثال در انتها رای همسر مقتول نظر نهایی برای اجرای قصاص یا بخشش نبوده و کفایت نمیکند.
برای اطلاعات بیشتر و آشنایی در رابطه با شرایط اجرای قصاص یا بخشش قاتل مطلب آیا با شرایط اجرای قصاص یا بخشش قاتل آشنایی دارید؟ را بخوانید. همچنین جهت دریافت مشاوره حقوقی قتل از وکلای پایه یک دادگستری به لینک زیر مراجعه کنید:
مهمترین نکات حقوقی درباره مشارکت در جرم قتل
مشارکت در جرم قتل به معنای انجام هرگونه همکاری و یاریرساندن به شخص قاتل توسط چندین نفر جهت به قتل رساندن دیگری میباشد. این اقدامات اعم از مستقیم بودن یا غیر مستقیم بودن افعال، ابزارآلات مورد استفاده منجر به قتل یا حتی استفاده از مسائل مادیاتی و مالی به دلیل همکاری در به قتل رساندن فرد یا افراد دیگر مجازات به همراه داشته و شامل شرایطی بخصوص برای انواع گوناگون ارتکاب به جرم قتل میباشد. به عنوان مثال وجود آگاهی از اقدامات مجرمانهی خود توسط افراد شریک در قتل، وجود سوء نیت و قصد جهت ضرر رساندن به مقتول از دسته عواملی مهم برای تصمیمگیری نهایی دادگاه برای اعمال مجازات به شریکهای جرم قتل میباشد.
مجازات افرادی که در جرم قتل مشارکت داشتهاند با توجه به نظر اولیای دم، از درخواست پرداخت دیه تا صدور حکم قصاص متغیر است.
این مطلب را بخوانید: مهمترین نکاتی که درباره مشارکت در قتل و مجازات آن باید بدانید
نکات لازم دربارهی قتل ناشی از سوانح رانندگی
با توجه به بخش تعزیرات در قانون مجازات اسلامی تصویب شده در سال 1375 براساس ماده 714 برای صدور رای نهایی دادگاه هنگام وقوع قتل ناشی از حوادث رانندگی باید عمدی بودن یا غیر عمد بودن قتل صورت گرفته مشخص گردد.
همچنین در صورتیکه راننده مقصر هنگام وقوع قتل دارای شرایط زیر بوده، مجازات وی تشدید خواهد شد. شرایط عبارتند از:
- عدم همراه داشتن گواهینامه
- مست بودن راننده
- عدم رعایت سرعت مجاز تعیین شده
- سبقتگیری به صورت غیرمجاز
- داشتن آگاهی از نقص فنی موجود در وسیله نقلیه مورد استفاده
این مطلب را بخوانید:آنچه درباره قتل ناشی از حوادث رانندگی باید بدانید
حکم مجازات قتل فرزند توسط پدر و مجازات آن
در صورت ارتکاب قتل توسط پدر مقتول مطابق قانون مجازات اسلامی بر اساس ماده 220، پدر موظف به پرداخت مبلغ دیه به سایر اعضای اولیای دم بوده و طبق قانون مذکور پدر قاتل حکم قصاص نخواهد نخواهد گرفت. اگر قاتل تنها ملقب به پدر بوده و فرد مقتول به سبب احترام وی را پدر یا القاب اجداد پدری مورد خطاب قرار میگرفت، توسط ولی دم امکان درخواست حکم قصاص وجود دارد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر دربارهی حکم قتل فرزند توسط پدر و مجازات آن به لینک زیر مراجعه کنید.
این مطلب را بخوانید:حکم مجازات قتل فرزند توسط پدر بر اساس قانون
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
این مطلب حاوی هر آنچه باید دربارهی جرم قتل بدانید بود. در صورت نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید از مشاوره حقوقی قتل لامینگو استفاده کنید. برای مطالعه مطالب مشابه به وبلاگ لامینگو مراجعه فرمایید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.
دیدگاه شما