همه آنچه که باید درمورد دادگاه کیفری بدانید!

3 سال پیش
مشاوره حقوقی دادگاه کیفری

افراد زیادی هستند که چه به صورت ناخواسته و چه به صورت عمدی مرتکب جرم‌ می‌شوند که این جرم‌ها می‌تواند خیلی سبک یا خیلی سنگین باشند. جرائم به دو دستۀ حقوقی و کیفری تقسیم‌بندی می‌شوند که بحث ما در این مقاله جرائم کیفری، رسیدگی به آن‌ها و به طور کلی تمام مواردی که مربوط به آن‌هاست می‌باشد. جرائم کیفری به دلیل گسترده بودن آن‌ها به انواع مختلفی تقسیم شده‌اند که در مراجع قضایی مختلفی نیز به آن‌ها رسیدگی می‌شود. در این مقاله تمام این جرائم، دادگاه‌های کیفری و صلاحیت این دادگاه‌ها، تشکیلات و تشریفات آن‌ها و نحوۀ اعتراض به رأی صادر شده از آن‌ها و درمورد مشاوره حقوقی دادگاه کیفری را بیان کردیم تا شما عزیزان دیدی کلی و کامل به این مسائل پیدا کرده و راحت‌تر بتوانید به دنبال موضوعی که هستید، بروید.

امروزه شاهد رخداد جرائم کیفری بسیار زیادی هستیم و به دنبال آن شکایات کیفری که از این مجرمان می‌شود و دادگاه‌هایی که برای رسیدگی به آن‌ها تشکیل می‌شود. کسانی که از مجرمان شکایت می‌کنند به دنبال حقی از خود هستند که توسط آن‌ها ضایع شده است و به امید رسیدن تلاش می‌کنند. اما با مشورت گرفتن از یک وکیل با تجربه و دریافت مشاوره حقوقی دادگاه کیفری، کارشان بسیار راحت‌تر می‌شود و سریع‌تر به حق و ادعای خود خواهند رسید. شما می‌توانید برای دریافت مشاوره حقوقی دادگاه کیفری به وب‌سایت لامینگو مراجعه کرده و از وکلای حاذق این مجموعه کمک و راهنمایی بگیرید. در این مقاله سعی کرده‌ایم تا به موضوعاتی که مربوط به مشاورۀ حقوقی و دادگاه کیفری است، بپردازیم. همراه ما باشید.

 

دریافت مشاوره حقوقی دادگاه کیفری

 

تعریف جرم کیفری

زمانی که فردی مرتکب جرمی می‌شود که به موجب آن فرد دیگری دچار ضرر و زیان می‌شود که به جرم رخ داده، جرم کیفری می‌گویند که در دادگاه‌های کیفری مورد رسیدگی قرار می‌گیرند. برخی از جرائم کیفری عبارتند از: کلاه‌برداری، قتل، خیانت در امانت، سرقت، تهدید و جعل و استفاده از مدرکی که جعل شده است. از آنجایی که فرد شاکی از مراحل قانونی و برخی روال‌های مربوطه آگاهی ندارد، بهتر است از یک وکیل در این راه کمک بگیرد. به این دعاوی بین مجرم و شاکی دعاوی کیفری گفته می‌شود و به قوانین مربوطۀ آن قوانین کیفری می‌گویند.

 

انواع دادگاه کیفری

به دادگاه‌هایی که صلاحیت رسیدگی به دعاوی و جرائم کیفری را دارند، دادگاه کیفری گفته می‌شود که خود به چند نوع دادگاه کیفری 1، دادگاه کیفری 2، دادگاه انقلاب، دادگاه اطفال و نوجوانان و دادگاه نظامی تقسیم‌بندی می‌شود. در آیین دادرسی قدیم دادگاه کیفری تنها به دو دستۀ دادگاه کیفری استان و دادگاه عمومی جزایی تقسیم‌بندی شده بود که امروزه به نام دادگاه کیفری 1 و دادگاه کیفری 2 تغییر یافته‌اند. محدودۀ کاری هر کدام از دادگاه‌های نام برده از روی نامشان مشخص است. در ادامه نیز در مورد هر کدام به تفصیل توضیحاتی را ارائه خواهیم داد.

 

مشاوره حقوقی دادگاه کیفری

 

صلاحیت دادگاه کیفری 2

با توجه به ماده 301 از قانون آیین دادرسی کیفری، هر جرمی که جزء موارد صلاحیت دادگاه‌های دیگر نباشد، در دادگاه کیفری 2 به آن رسیدگی خواهد شد. به عبارت دیگر از تمام جرائمی که دادگاه‌های دیگر اعم از دادگاه کیفری 1، دادگاه انقلاب، دادگاه اطفال و نوجوانان و دادگاه نظامی صلاحیت رسیدگی به آن‌ها را دارند، مشخص شود، تمام جرائم باقی مانده مربوط به دادگاه کیفری 2 می‌شود و در این دادگاه باید به آن رسیدگی شود. دادگاه کیفری در هر شهرستانی و حوزۀ قضایی آن تشکیل می‌شود. نحوۀ رسیدگی آن نیز به این گونه است که پس از دادن وقت به شاکی و اطلاع رسانی به او، جلسۀ دادگاه تشکیل شده و رسیدگی ادامه می‌یابد.

 

تشریفات رسیدگی دادگاه کیفری 2

تشریفات رسیدگی به جرائم مربوط به دادگاه کیفری 2 به این صورت است که ابتدا جرم و پروندۀ مربوطه در دادسرا مورد رسیدگی قرار می‌گیرند. پس از اتمام این رسیدگی، بازپرس پرونده در صورتی که دادستان موافق باشد، با داشتن کیفرخواست به دادگاه درخواست داده و  قرار جلب دادرسی را صادر می‌کند. در واقع بازپرس از دادگاه می‌خواهد که پرونده مورد نظر را بررسی کرده و برای جرم آن مجازات تعیین کند. اگر پرونده مربوطه، مربوط به جرمی باشد که مستقیماً در همین دادگاه رسیدگی می‌شود، تاریخ رسیدگی به پرونده به شاکی و متهم آن اطلاع رسانی می‌شود تا در حضور آن‌ها، رسیدگی انجام شود.

 

دادگاه کیفری

 

صلاحیت دادگاه کیفری 1

موارد صلاحیت دادگاه کیفری در قانون به صورت خیلی محدود آمده است. این موارد را در زیر بیان می‌کنیم.

  • جرائمی که موجب به حبس ابد می‌شوند.
  • جرائمی که موجب به مجازات سلب حیات می‌شوند.
  • جرائمی که موجب به مجازاتی مانند قطع عضو یا جنایت عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیشتر می‌شوند.
  • جرائم مطبوعاتی و سیاسی
  • جرائمی که موجب به مجازات تعزیری درجه 3 و بالاتر می‌شوند.

این جرائمی که ذکر شد، حساسیت بالایی دارند و به طور کلی این نوع جرائم در دادگاه کیفری 1 رسیدگی می‌شوند. صادر کردن رأی برای آن‌ها نیز از حساسیت بالایی برخوردار است و باید آن احتیاط شود.

 

تشریفات رسیدگی در دادگاه کیفری 1

در دادگاه کیفری 1 ابتدا باید کیفرخواستی از دادسرا برای دادگاه صادر شود تا بتواند پروندۀ مربوطه را رسیدگی کند. همچنین دادگاه بر اساس ماده 382 قانون آیین دادرسی کیفری، تنها در حدود کیفرخواست صادر شده به پرونده رسیدگی و رأی صادر می‌کند. اگر جرم مربوطه یکی از جرائم لواط، زنا، زنای به عنف و اکراه باشد، پرونده به صورت مستقیم در دادگاه کیفری 1 بررسی خواهد شد و تحقیقات مقدماتی آن را نیز با توجه به مقررات این دادگاه باید انجام دهد. در هر دادگاه تعدادی قاضی صلاحیت رأی دادن روی یک پرونده را دارند که شیوۀ رسیدگی به پک پرونده و صدور رأی برای آن با توجه به رأی اکثریت قضات است. همچنین نظر اقلیت در پرونده درج خواهد شد. این شیوۀ رأی‌گیری به دلیل حساسیت این پرونده‌ها و برای رعایت دقت و احتیاط بیشتر است.

 

نحوۀ اعتراض به رأی دادگاه کیفری

اگر بعد از صدور رأی، متهم به رأی صادر شده اعتراضی داشته باشد و آن را حق خود نداند، می‌تواند به دادگاه درخواست تجدیدنظر بدهد. به این صورت که فرد باید درخواست تجدیدنظر خود را به دفتر دادگاه صادر کنندۀ رأی یا در صورت زندانی بودن به دفتر زندان بدهد تا این مراکز آن را سریع ثبت کرده و یک رسید که شامل نام متهم و شاکی، شماره ثبت درخواست و تاریخ تسلیم آن را به فرد تقدیم کننده می‌دهد و این موارد را در درخواست نیز درج می‌کند. تاریخ اعلام شده تاریخی است که تجدیدنظر انجام می‌شود. بعد از آن نیز دادگاه تجدیدنظر زندان یا استان باید درخواست را به دادگاه صادر کننده ارسال کنند تا به آن رسیدگی شود.

 

تشکیلات و صلاحیت دادگاه نظامی

به دادگاهی که به جرائم نیروهای مسلح رسیدگی می‌کند، دادگاه نظامی می‌گویند. این رسیدگی بر اساس قوانین نظامی است و هر فردی نظامی‌ای که در حیطه وظایف نظامی‌اش مرتکب جرم نظامی شود، باید برای او در این دادگاه رأی صادر شده و مجازات شود. غالب پرونده‌هایی که وارد این دادگاه‌ها می‌شوند، به دلیل رعایت نشدن نظم است.
نیروهایی که در دادگاه‌های نظامی به جرائم آن‌ها رسیدگی می‌شود، عبارتند از: کارکنان ارتش جمهوری اسلامی ایران و سازمان‌های وابسته، کارکنان ستاد کل نیروهای مصلح جمهوری اسلامی ایران و سازمان‌های وابسته، کارکنان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سازمان‌های وابسته، کارکنان نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، کارکنان وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سازمان‌های وابسته، کارکنان وظیفه از شروع خدمت تا پایان آن، کارکنان موقت نیروهای مسلح، محصلان مراکز آموزش نظامی و انتظامی، اسرای ایرانی و بیگانه، کارکنان وزارت اطلاعات و پرسنل مأمور به خدمت در دیگر سازمان‌ها.

 

مشاوره حقوقی دادگاه کیفری

 

تشکیلات و صلاحیت دادگاه اطفال و نوجوانان

دادگاه اطفال و نوجوانان صلاحیت رسیدگی به جرائمی را دارند که مرتکبان آن‌ها اطفال و نوجوانان زیر 18 سال هستند. در این دادگاه‌ها علاوه بر قاضی یک مشاور نیز حضور پیدا می‌کند که نظر مشورتی به متهم می‌دهد. این دادگاه‌ها در حوزۀ قضایی هر شهرستانی تشکیل می‌شوند و تا زمانی که این محل تشکل نشود، به این نوع جرائم در دادگاه کیفری 2 رسیدگی می‌شود، مگر اینکه جرائم مربوط به دادگاه کیفری 1 یا انقلاب باشند. اگر جرائم مربوطه جزء جرائم مورد صلاحیت دادگاه کیفری 1 یا انقلاب باشند، این جرائم در دادگاه کیفری یک که ویژه جرائم اطفال و نوجوانان است، رسیدگی می‌شود.

 

تشکیلات و صلاحیت دادگاه انقلاب

در سال 1357 و برای رسیدگی به جرائم متهمانی که مربوط به انقلاب بود، دادگاه انقلاب تشکیل شد. دادگاه انقلاب به تشخیص رئیس قوۀ قضائیه هر شهرستان و در مرکز استان تشکیل می‌شود.
جرائمی که دادگاه انقلاب صلاحیت رسیدگی به آن‌ها را دارد، عبارتند از:

  • اقدام مسلحانه یا اتلاف و احتراق اموال به طوری قصد متهم مقابله با نظام باشد.
  • جرائم امنیتی داخلی و خارجی، فساد فی‌الارض و محاربه، تبانی، بغی و اجتماع بر علیه جمهوری اسلامی ایران
  • توهین به مقام معظم رهبری و امام خمینی(ره)
  • جرائمی که در حوزۀ مواد مخدر، قاچاق اقلام تحت کنترل و دیگر مواردی که با توجه به قوانین خاص در صلاحیت این دادگاه هستند.

 

رسیدگی جزایی

 

اختلاف در صلاحیت دادگاه کیفری

هر دادگاهی تنها صلاحیت رسیدگی به جرائم خاصی را دارد که این جرائم در قوانین ذکر شده‌اند و هیچ دادگاهی اجازه رسیدگی به جرمی که جزء صلاحیت‌های آن نباشد را ندارد. اما گاهی پیش می‌آید که بین دو دادگاه کیفری اختلاف در صلاحیت اتفاق می‌افتد که در این صورت باید ابتدا به این اختلاف رسیدگی شود. در این صورت پروندۀ مربوطه به دیوان عالی کشور ارسال شده و این دیوان رأیی مبتنی بر اینکه کدام دادگاه صلاحیت رسیدگی به آن را دارد، صادر می‌کند.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

جمع‌بندی

به طور کلی زمانی که مشکلی برای فرد پیش می‌آید، با توجه قوانین و تبصره‌های بسیار زیادی که وجود دارد، کمک گرفتن از یک وکیل که از تمام آن‌ها مطلع است و می‌تواند در زمان و مکان مناسب آن‌ها را به کار بگیرد، الزامی است. از این رو اگر به دنبال وکیلی خوب در زمینۀ مشکل خود هستید، به وب‌سایت لامینگو مراجعه کرده و از مشاوران این مجموعه مشاوره حقوقی دادگاه کیفری دریافت کرده و برای اتخاذ یک وکیل خوب راهنمایی بگیرید.

ما در این مقاله سعی کردیم تا مطالب لازم به صورت صریح و کامل بیان کنیم تا فهم آن‌ها برای شما راحت‌تر باشد. اگر این مطالب برایتان مفید واقع شده است، رضایت خود را در قسمت نظرات وب‌سایت ما اعلام کنید تا قوت قلبی برای خدمت رسانی بهتر باشد. همچنین نظرات و پیشنهادات شما می‌تواند برای ما کمک‌کننده باشد. اگر تمایل دارید که در مورد هر کدام از مواردی که به اختصار در این مقاله به آن‌ها اشاره شده است، اطلاعات کامل‌تری دریافت کنید، به بلاگ لامینگو سر بزنید. از اینکه تا پایان این مقاله همراه ما بودید، متشکریم.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهره لطفیان

دیدگاه شما

بدون دیدگاه