آشنایی با نمونه قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی

2 سال پیش
نمونه قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی

روابط قراردادی برای خریداران و فروشندگان صنعت کشاورزی چیز جدیدی نیست. قراردادهایی که معمولاً در کشاورزی استفاده می‌شوند شامل فروش زمین، تجهیزات و محصولات هستند. اگرچه این معاملات گهگاه به شکل توافقات شفاهی انجام می‌شوند اما اسناد مکتوب به طور فزاینده‌ای برای مشخص کردن شرایط و حدود معامله ضروری هستند. درحقیقت، تنظیم نمونه قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی یک سند قانونی است که به طرفین قرارداد کمک می‌کند تا در مواقع خطر و اختلاف از حقوق خود دفاع کنند. در این بررسی ما به اهمیت و نکات حقوقی قراردادهای خرید و فروش محصولات کشاورزی می‌پردازیم.

 

قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی چیست؟

قرارداد خرید و فروش که به عنوان توافقنامه «خرید کالا» شناخته می‌شود، یک سند الزام‌آور قانونی است که شرایط و ضوابط مربوط به معامله محصول را تعیین می‌کند. قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی الزامات، تعهدات، محدودیت‌ها و موارد احتمالی مربوطه را مشخص می‌کند.

هر دو طرف قرارداد می‌توانند افراد حقیقی (یک فرد) و حقوقی (شرکت) باشند. معمولاً یک شخص یا شرکت از کشاورز محصولی را خریداری می‌کند و سپس در اختیار فروشنده قرار می‌دهد تا آن محصول را وارد بازار کند. گاهی اوقات واسطه از بین می‌رود و کشاورز نقش فروشنده و طرف دیگر، نقش خریدار و عرضه‌کننده محصول را بازی می‌کند. در هر حالت، تنظیم یک نمونه قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی ضروری است.

 

تنظیم قرارداد سفارشی

 

اهمیت تنظیم نمونه قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی

قرارداد یک قول قانونی و قابل اجرا است که شرایطی را مشخص می‌کند که همه طرف‌های مرتبط با قرارداد با آن موافقت می‌کنند. این قرارداد نتیجه توافق طرفین جهت الزام قانونی به انجام تعهدات مربوطه خود است. به طور خاص، قرارداد خرید و فروش اغلب به تخصیص حقوق دو طرف و و ریسک‌های موجود می‌پردازد.

ریسک عبارت است از عدم قطعیتی که پتانسیل ایجاد اثر منفی برای یک یا هر دو طرف قرارداد را دارد. خطر را می‌توان کاهش داد اما به ندرت از بین می‌رود زیرا ممکن است خریدار یا فروشنده به هر دلیلی از انجام تعهدات خود سر باز بزند. هر یک از طرفین باید به وضوح درک کنند که چه خطراتی را می‌پذیرند و کدام یک را در قرارداد منتقل می‌کنند.

به عنوان مثال، زمانی که غلات به قیمت بازار آن روز تحویل داده می‌شود، عدم اطمینان کمی در معامله وجود دارد. اما اگر قرارداد مقدار غلاتی را که باید تحویل داده شود یا قیمتی که در آینده باید پرداخت شود، مشخص کند، ریسک افزایش می‌یابد. شرایط تولید ممکن است برای عرضه مقدار کامل غلات کافی نبوده باشد. اگر قیمت بالا برود، ارائه دهنده غلات ممکن است بخواهد با قیمت توافق شده در قرارداد، محصول خود را تحویل ندهد. برعکس، اگر قیمت کاهش یابد، خریدار غلات ممکن است بخواهد تحویل محصولات را لغو کند.

 

این مطلب را بخوانید: همه چیز در مورد تنظیم قرارداد خرید و فروش کالا

 

برخی از ریسک‌ها فقط به دلیل رابطه قراردادی هر تجارت با دیگری رخ می دهد. خطر عدم تعهد طرف مقابل به مسئولیت‌های خود را می‌توان با موارد زیر ارزیابی کرد:

  1. مدت زمان فعالیت کسب و کار یا شخص
  2. میزان سرمایه کسب و کار یا شخص
  3. بررسی صورت‌های مالی کسب و کار یا شخص
  4. مراجعه به افرادی که قبلاً با کسب و کار یا شخص طرف قرارداد همکاری داشته‌اند.

نمونه قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی

نکات حقوقی در تنظیم نمونه قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی

از آنجایی که قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی سند اصلی است که شرایط خریدار یا فروشنده را مشخص می‌کند، باید شامل بخش‌ها، مفاد و بندهای لازم باشد. در ادامه به برخی از مفاد مهم در این قرارداد اشاره می‌کنیم:

  • مشخصات کامل طرفین توافقنامه (شخص یا شرکت)
  • مبلغ توافق شده و نحوه پرداخت آن
  • مدت زمان تحویل محصولات کشاورزی
  • شرایط و ضوابط مربوط به نحوه تحویل محصولات کشاورزی
  • شرایط مربوط به عدم اجرای تعهدات، فسخ قرارداد و خسارت
  • موارد مربوط به اختلافات و مراجع حل اختلاف
  • سایر میثاق‌ها، محدودیت‌ها و تعهدات طرفین

همانطور که می‌بینید، حقایق و ملاحظات متعددی وجود دارند که هر دو طرف باید هنگام خرید و فروش محصولات کشاورزی رعایت کنند. مهم است که در مورد نحوه تحویل کالا، توافقات لازمه را انجام دهید. برای مثال، باید از خود بپرسید: «کالا چگونه تحویل داده می‌شود؟ چه کسی هزینه حمل و نقل را پرداخت می‌کند؟ آیا حمل و نقل بیمه خواهد شد؟ اگر محصول در حمل و نقل آسیب ببیند چه باید کرد؟ به طور کلی، هر دو طرف قرارداد باید از حقوق و تعهداتی که منافع امنیتی ایجاد می‌کند، آگاه باشند و باید در مورد اینکه چه دارایی تحت پوشش منافع امنیتی قرار می‌گیرد، به توافق برسند.

 

نمونه قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی

 

برخی دیگر از نکات مهم در نوشتن نمونه قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی به شرح زیر هستند:

  1. در بخش موضوع قرارداد مهم است که مشخص شود تا وزن محصولات کشاورزی خریداری شده، قبل و بعد از بارگیری وزن شود.
  2. در بخش مالی قرارداد باید بیان شود که تغییرات قیمت در هر بار خرید بسته به نوسانات بازار بسته به قیمت روز متغیر است.
  3. خریدار باید متعهد شود که مطابق با مدت زمان مورد توافق در قرارداد، مطالبات فروشنده را پرداخت کند.
  4. خریدار ملزم است در صورت تغییر مدت زمان تحویل محصولات کشاورزی، شرایط به وجود آمده را به فروشنده اطلاع دهد. مسئولیت هرگونه قصور از از این بابت بر عهده خریدار است.
  5. خریدار حق بازرسی و نظارت در مورد محصولات کشاورزی از مبدأ و سپس بارگیری آن تا مقصد را دارد.
  6. فروشنده باید تمامی نکات ایمنی و باربری را به هنگام بارگیری محصولات کشاورزی و حمل آن رعایت کند. مسئولیت هرگونه آسیب و خسارت به محصولات در مرحله حمل، بارگیری و تخلیه بر عهده فروشنده است.
  7. فروشنده ملزم است محصولات کشاورزی را طبق مدت زمان توافق شده در قرارداد، به نزد خریدار ارسال کند.
  8. فروشنده موظف است که محصولات کشاورزی برحسب درجه کیفی و بدون افت کیفیت به خریدار عرضه کند.

کانال تلگرام لامینگو

کلام آخر

با تنظیم نمونه قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی می‌توانید از جوانب کار اطمینان لازم را به دست آورید. شما به عنوان خریدار و فروشنده متعهد به انجام هر آنچه در قرارداد بیان شده است، هستید. تخطی از تعهدات موجب پرداخت خسارت خواهد بود. پس مهم است در این نوع قرارداد خرید کالا هرگونه ملاحظات را درج کنید تا در زمان خطر دچار مشکل نشوید. با در دست داشتن یک نمونه قرارداد که دارای همه بندهای قانونی است، این امکان را دارید تا در زمان و هزینه‌های خود صرفه‌جویی کنید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر درخصوص انواع قراردادها، می‌توانید به بلاگ حقوقی لامینگو مراجعه نمایید.

0
نویسنده مطلب کیوان کاری

دیدگاه شما

بدون دیدگاه