همه چیز در ارتباط با نمونه قرارداد اجاره شلف و مندرجات این قرارداد

2 سال پیش
قرارداد اجاره شلف

نمونه قرارداد اجاره شلف قراردادی است که طی آن سازنده یا مالک شلف، آن را به شخصی که نیاز به استفاده از سازه شلف دارد، اجاره می‌دهد و در عوض آن، پول دریافت می‌نماید. شلف‌‌ها سازه‌هایی طبقاتی شکل هستند که در دکوراسیون فضاهای داخلی مانند منزل، محیط کار، فروشگاه و غیره از آن‌ها برای تزئین فضا یا گذاشتن وسایل بر روی آن‌ها استفاده می‌گردد.

با توجه به کاربرد بسیاری که شلف‌ها دارند مشخص است افراد زیادی تمایل به استفاده از آن‌ها در دکوراسیون فضای مورد نظر خود دارند اما گاهی ممکن است شخصی که قصد استفاده از شلف را دارد، تمایل به استفاده دائم از آن نداشته و یا صرفاً برای مدتی کوتاه و موقت قصد استفاده از شلف را داشته باشد. در چنین شرایطی این شخص می‌تواند به جای خریداری شلف، این ابزار مورد استفاده را از سازنده‌ی آن و یا اشخاصی که شلف‌ها را اجاره می‌دهند، اجاره نموده و مورد استفاده قرار دهد.

نمونه قرارداد اجاره شلف تابع قانون مدنی و قرارداد اجاره می‌باشد و باید در تنظیم این قرارداد تمام نکات و الزامات عقد اجاره رعایت گردد. برای جلوگیری از مشکلات و ریسک‌های احتمالی، می‌توانید قرارداد اجاره شلف را از متخصصین لامینگو دریافت نموده و مورد استفاده قرار دهید.

 

تنظیم قرارداد اجاره شلف

 

قرارداد اجاره شلف و اهمیت و کاربرد این نوع قرارداد

فروشگاه‌هایی بسیاری در حال حاضر وجود دارند که علاوه بر فروش اجناس و اشیا، این اشیا را به اشخاص اجاره نیز می‌دهند. این موضوع به‌خصوص در ارتباط با وسایلی که استفاده از آن استهلاک کمی ایجاد می‌نماید بیشتر موردتوجه می‌باشد. یکی از این اشیا شلف‌ها هستند که امروز جایگاه ویژه‌ای در امر فروش محصولات مختلف و علاوه بر این تزئین دکوراسیون داخلی منازل دارند‌. بسیاری بر روی این شلف‌ها کتاب و گلدان گذاشته و یاعث زیباسازی محیط می‌شوند.

شلف‌ها در مکان‌های مختلفی مانند فروشگاه‌ها، کتابخانه‌ها، شرکت‌ها، مدارس و دانشگاه‌ها و … کاربرد دارند. برای مثال در فروشگاه‌های بزرگ و زنجیره‌ای، هر قسمت از فروشگاه اختصاص به یک محصول دارد و ممکن است فروشنده این محصول پس از مدتی امر فروش در آن فروشگاه را به پایان رسانده و شخصی دیگر جایگزین گردد؛ در چنین شرایطی، اجاره شلف برای این فروشنده به‌طور قطع انتخاب بهتری نسبت به خرید آن است زیرا این فرد می‌تواند با توجه به ابعاد محیط فروش و حجم محصول شلف مورد نظر را انتخاب نموده و پس از انتقال محیط کار خود، شلف‌های جدید و متناسب با فضای جدید تهیه نماید.

در سایر اماکن مانند مکان‌های فرهنگی و هنری نیز شلف‌ها کاربردهای مختص به خود را داشته و نمونه قرارداد اجاره شلف در چنین فضاهایی نیز رایج می‌باشد. سازندگان شلف‌ها نیز امروزه تلاش می‌نمایند تا سازه‌هایی با جنس‌های مختلف مانند چوب و فلز و در طرح‌های مختلف طراحی نموده و بسازند تا این شلف‌ها بتوانند موردپسند قشرهای خاص نیز قرار بگیرند.

 

قانون حاکم بر نمونه قرارداد اجاره شلف

اجاره‌نامه شلف با تبعیت از باب اجاره قانون مدنی تنظیم و منعقد می‌گردد. این قرارداد یکی از عقود معین قانون مدنی است چرا که قانون مدنی آثار خاصی را در ارتباط با عقد اجاره وضع نموده و شروط صحت این قرارداد را تعیین نموده است. با توجه به این موضوع، طرفین قرارداد اجاره شلف باید مقررات قانون مدنی در ارتباط با عقد اجاره را در قرارداد خود رعایت نمایند و در غیر این صورت، این قرارداد مشمول عنوان اجاره نخواهد بود.

علاوه بر این، نمونه قرارداد اجاره شلف نیز مانند تمامی دیگر انواع قراردادها تابع ماده ۱۹۰ قانون مدنی می‌باشد که به شرح شرایط صحت معاملات پرداخته است. قانون مدنی در ذیل این ماده خود بیان نموده که قرارداد تنها زمانی صحیح است و دارای اعتبار می‌باشد که طرفین این قرارداد با اراده خود اقدام به عقد قرارداد نموده باشند و همچنین در هنگام عقد قرارداد، اهلیت انجام معامله را دارا باشند.

علاوه بر این موضوع قرارداد باید معین بوده و همچنین عقد قرارداد با هدف انجام امور نامشروع همراه نباشد؛ برای مثال، اگر عقد نمونه قرارداد اجاره شلف به هدف اجاره نمودن سلف‌ها جهت استفاده در مکانی باشد که بنا است در آن نوشیدنی‌های الکلی سرو گردد، این قرارداد باطل می‌باشد.

 

قرارداد اجاره شلف

 

مقررات ناظر بر نمونه قرارداد اجاره شلف

پیش‌تر نیز بیان کردیم که قرارداد اجاره شلف یک قرارداد معین است. اجاره‌نامه شلف یک قرارداد لازم است و طرفین این قرارداد نمی‌توانند بدون داشتن حق فسخ از این قرارداد خارج شده و باید تا پایان مدت زمان اعتبار این قرارداد به انجام وظایف خود پایبند باشند. علاوه بر این نمونه قرارداد اجاره شلف یک عقد معوض است و شخصی که قصد دارد مالک منافع شلف گردد، باید مبلغی را در ازای این استفاده پرداخت نماید و در غیر این صورت، قرارداد مزبور باطل خواهد بود.

عقد قرارداد جهت اجاره دادن شلف تنها زمانی صحیح است که سازنده یا صاحب شلف‌ها، توانایی تسلیم و تحویل سازه مورد نظر را داشته باشد و درصورتیکه قادر بر تسلیم مورد اجاره به مستأجر شلف نباشد، این قرارداد باطل خواهد بود. علاوه بر این صاحب شلف تنها انواعی از شلف را می‌تواند اجاره دهد که سالم بوده و استفاده از آن سبب از بین رفتن یا شکستن مورد اجاره یعنی شلف نگردد زیرا یکی از شرایط صحت عقد اجاره این است که با کسب منفعت، مورد اجاره تلف نگردد. با توجه به این موارد مشخص گردید نمونه قرارداد اجاره شلف در صورت رعایت قوانین و مقررات حاکم بر آن یک قرارداد قانونی است و صاحبین اشیاء مختلف مانند شلف‌ها و طبقات می‌توانند این اشیا را اجاره دهند.

 

تنظیم نمونه قرارداد اجاره شلف و مفاد مندرج در آن

اجاره‌نامه شلف با توجه به ضوابط قانونی در ارتباط با عقد اجاره تنظیم می‌گردد و مفاد مشخصی باید در این قرارداد ذکر گردد. اگر برای استفاده از شلف یا در اختیار دیگری قرارداد شلف خود قراردادی منعقد نگردد و مقررات قانونی و الزامات حقوقی در این زمینه رعایت نگردد، این قرارداد نه تنها طرفین قرارداد را به اهداف خود نمی‌رساند بلکه ممکن است سبب گردد اشخاص دچار زیان و خسارت گردند و مال خود را از دست بدهند. زیرا زمانیکه قراردادی تنظیم نمی‌گردد، اشخاص سندی جهت اثبات وقوع معامله و عقد نداشته و به همین دلیل در هنگام بروز اختلاف، امکان رجوع به مراجع قانونی برای حل مشکل و گرفتن حقوق خود را نخواهند داشت.

در ادامه مطلب به ذکر و توضیح برخی از مفادی خواهیم پرداخت که باید در ذیل قرارداد اجاره داخل گردد و برای بررسی بهتر و کامل‌تر این قرارداد توصیه می‌گردد اجاره‌نامه شلف را از همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو درخواست نمایید.

 

عنوان قرارداد اجاره شلف

ازجمله مهم‌ترین مفاد قرارداد اجاره، انتخاب و تعین عنوانی مناسب می‌باشد که بیانگر ماهیت قرارداد است. عنوان قرارداد باید کوتاه و جامع باشد. در نمونه قرارداد اجاره شلف باید به‌طور حتم عبارت اجاره درج گردد زیرا اگر عنوان قرارداد فاقد این کلمه که بیانگر ماهیت و نوع قرارداد است، باشد، ممکن است به‌اشتباه آثار عقد بیع شلف یا آقار قرارداد پیمانکاری نصب شلف بر این قرارداد حاکم گردد.

 

قرارداد اجاره شلف

 

طرفین نمونه قرارداد اجاره شلف

طرفین عقد اجاره موجر و مستأجر می‌باشند. موجر در اجاره‌نامه شلف سازنده یا دارنده شلف می‌باشد که قصد دارد مالکیت منافع این سازه را به شخص دیگر منتقل نموده و در ازای آن مبلغی را دریافت نماید. موجر باید اهلیت اجاره دادن مال خود را داشته باشد و تنها شخصی می‌تواند اقدام به اجاره شلف نماید که صاحب آن باشد و سایر اشخاص حق اجاره دادن مال دیگری را ندارند. طرف دیگر قرارداد اجاره شلف نیز مستأجر شلف می‌باشد که قصد دارد با پرداخت مبلغی از شلف‌ها برای مدتی موقت استفاده نماید. مستأجر نیز باید اهلیت انعقاد معامله مزبور را دارا باشد.

مشخصات طرفین قرارداد اجاره باید به‌صورت کامل و جامع در ذیل قرارداد درج گردد. اگر موجر یا مستأجر شخص حقیقی باشند، باید اطلاعاتی مانند نام و نام خانوادگی، نام پدر، شماره شناسنامه، کد ملی، محل صدور شناسنامه، اقامتگاه، شماره تماس ثابت و دائم و سایر اطلاعات اینچنینی ذکر گردد. علاوه بر این درصورتیکه یکی از طرفین قرارداد شلف شخصی حقوقی برای مثال یک کارگاه ساخت و تولید شلف باشد، باید اطلاعاتی ازجمله کد ثبت، عنوان شخص حقوقی، اقامتگاه، شماره تلفن، کد اقتصادی و دیگر اطلاعات هویتی لازم در ذیل قرارداد نوشته شود. طرفین نمونه قرارداد اجاره شلف باید در قید اطلاعات اقامتگاه خود دقت بسیاری نمایند زیرا در صورت بروز اختلاف، اوراق ابلاغیه دادگاه به محل اقامتگاه طرفین قرارداد ارسال می‌گردد.

 

 تعهدات موجر و مستأجر در قرارداد اجاره شلف

در ارتباط با تعهدات موجر اجاره‌نامه شلف باید چنین بیا نمود که اولین تعهد موجر تسلیم شلف‌ها در موعد مقرر است. علاوه بر این، صاحب شلف باید سازه‌ای بدون نقص در اختیار مستأجر قرار دهد به‌صورتیکه امکان بهره‌برداری و استفاده از آن وجود داشته باشد و درصورتیکه موجر شلفی تسلیم نماید که شکسته باشد یا مطابق با اوصاف قراردادی مورد اجاره نباشد، مستأجر می‌تواند الزام وی به تحویل سازه‌ای سالم را داشته باشد. علاوه بر این، درصورتیکه شلف‌های مورد اجاره نیاز به تعمیرات داشته باشد، موجر مؤظف است این سازه را تعمیر نماید اما اگر این تعمیرات به گونه‌ای باشد که صرفاً جهت انتفاع بهتر مستأجر مورد نیاز است، در چنین شرایطی موجر الزامی به تعمیر ندارد.

 

قرارداد اجاره شلف

 

تعهدات مستأجر شلف در اجاره‌نامه

مستأجر نمونه قرارداد اجاره شلف باید در استفاده از عین مستأجره تعدی و تفزیط ننموده و آسیبی به شلف‌ها وارد ننماید. علاوه بر این، مستأجره مؤظف است اجاره‌بها را در موعد مقرر به موجر پرداخت نماید. یکی از موضوعات مهم در بحث تعهدات مستأجر، امکان یا عدم امکان اجاره شلف به شخص ثالث است؛ اگر موجر قرارداد اجاره به‌صورت صریح مستأجر را از اجاره دادن دوباره شلف‌ها منع نموده باشد، مستأجر باید این موضوع را رعایت نماید اما اگر موجر در این باره صحبتی ننموده باشد، مستأجر می‌تواند عین مستأجره را به شخص ثالث اجاره دهد.

مدت زمان نمونه قرارداد اجاره شلف

یکی از مهم‌ترین مندرجاتی که اشخاص باید در اجاره‌نامه شلف ذکر نمایند، مدت زمان قرارداد اجاره است. اگر طرفین قرارداد مدت عقد اجاره را قید ننمایند، این قرارداد باطل خواهد بود و دلیل آن نیز این است که اجاره، عقدی است با ماهیت موقت و درصورتیکه مدت زمان اعتبار قرارداد مشخص نشود، این قرارداد باطل می‌باشد. طرفین قرارداد اجاره می‌توانند پس از اتمام مدت، قرارداد اجاره را برای مدت مشخص دیگری تمدید نمایند.

مستأجر باید مدت زمانی را که تمایل به استفاده از شلف دارد به موجر اعلام نموده و در صورت موافقت موجر، آن بازه زمانی مدت عقد اجاره شلف خواهد بود. پس از اتمام مدت، مستأجر دیگر حق استفاده از شلف را نخواهد داشت و ید امانی وی به ید ضمانی تبدیل خواهد شد؛ به این معنا که تا پیش از اتمام مدت اگر عین مستأجره بدون تعدی و تفرسط مستأجر دچار نقص و عیب می‌گشت، مستأجر مسئولیتی نداشت اما پس از اتمام مدت، حتی اگر شلف‌ها بدون تقصیر مستأجر دچار آسیب و ایراد گردند، باز هم مستأجر مسئول جبران خسارت خواهد بود.

تعیین اجاره‌بها در قرارداد اجاره

مبلغ قرارداد اجاره به‌وسیله توافق موجر و مستأجر تعیین می‌گردد و طرفین قرارداد باید اجاره‌بها را تعیین و در قرارداد ذکر نمایند. اجاره‌بها ممکن است نقدی یا اقساطی پرداخت گردد و این موضوع به توافق طرفین بستگی دارد و اگر بنا به پرداخت اقساطی باشد، متسأجر شلف باید مبلغ هر قسط را در موعد مقرر پرداخت نماید. اجاره‌بها باید در فواصل مشخص و متناوب که ممکن است از قرار هر روز، هر ماه یا هر سال باشد، پرداخت گردد.

علاوه بر این، موجر می‌تواند در هنگام تنظیم و عقد قرارداد، مبلغی را نیز به‌عنوان ودیعه از مستأجر دریافت نماید. این مبلغ اصولاً با این هدف أخذ می‌گردد که اگر مستأجر زیانی به عین مستأجره وارد آورد و الزام وی به جبران خسارت ممکن نبود، موجر خسارت مزبور را از محل این پول جبران نماید. مبلغ ودیعه باید پس از اتمام مدت زمان اجاره به مستأجر بازگردد و اگر مبلغی از آن صرف جبران خسارت شده باشد، موجر باید باقی مبلغ را تودیع نماید.

موارد فسخ عقد اجاره شلف

عقد اجاره عقدی لازم است و طرفین قرارداد حق خروج بدون داشت حق فسخ از این قرارداد را ندارند. قرارداد اجاره پس از امضا یک قرارداد رسمی و قطعی بوده و موجر و مستأجر باید تا پایان مدت اجاره‌نامه، متعهد به انجام وظایف خود باشند. عقود لازم عقودی هستند که طرفین قرارداد برای خروج از عقد باید حتماً حق فسخ داشته باشند. در نمونه قرارداد اجاره شلف نیز طرفین قرارداد باید موارد ایجاد حق فسخ را در هنگام تنظیم قرارداد در متن آن ذکر نمایند. در عقد اجاره شلف، موارد حق فسخ ممکن است موارد زیر باشد:

اگر موجر از تسلیم عین مستأجره خودداری نماید و الزام قانونی وی به تسلیم نیز ممکن نباشد، مستأجر می‌تواند عقد اجاره را فسخ نماید. علاوه بر این، موجر مؤظف است از نمونه سالم شلف در اختیار مستأجر قرار دهد و اگر این شلف‌ها معیوب باشند، در این صورت نیز مستأجر حق فسخ قرارداد را خواهد داشت.

همچنین مستأجر قرارداد مؤظف است از مورد اجاره همان بهره‌ای را ببر که در متن قرارداد ذکر گشته است و در غیر این صورت، اگر موجر نتواند وی را ملزم نماید، موجر حق فسخ قرارداد اجاره را خواهد داشت. همچنین اگر مستأجر عین مستأجره را خلاف میل و نظر موجر به شخص ثالث اجاره دهد و یا از پرداخت اجاره‌بها خودداری نماید، موجر حق دارد قرارداد اجاره را فسخ نموده و از قرارداد خارج شود. توجه داشته باشید که در چنین مواردی، هر طرفی که سبب بر هم خوردن و فسخ قرارداد شده است، باید خسارت طرف مقابل را پرداخت نماید.

اقاله نمونه قرارداد اجاره شلف

اقاله قرارداد به معنای خاتمه دادن به قرارداد با تراضی و توافق طرفین آن قرارداد می‌باشد. بدین معنا که موجر و مستأجر با توافق یکدیگر تصمیم می‌گیرند تا قرارداد را به پایان برسانند. توجه داشته باشید قرارداد اجاره از آنجایی که یک عقد لازم است قابل اقاله بوده و اقاله تنها در عقود لازم ممکن است.

جمع‌بندی

نمونه قرارداد اجاره شلف قراردادی است که در آن، مستأجر با پرداخت مبلغی در فواصل مشخص، یک یا چند شلف را برای استفاده در اختیار می‌گیرد. شخصی که دارند یا سازنده شلف‌ها بوده و قصد دارد منافع مال خود را در ازای دریافت پول در اختیار دیگری بگذارد نیز، موجر نامیده می‌گردد. طرفین عقد اجاره باید برای اجرای موضوع قرارداد، قراردادی مکتوب و قانونی منعقد نموده و به مفاد و تعهدات مندرجات در آن پایبند باشند. برخی از مفاد و مندرجات مذکور در قرارداد اجاره عبارت است از: عنوان قرارداد، موضوع قرارداد، مشخصات موجر و مستأجر، تعهدات طرفین قرارداد، مبلغ اجاره‌بها، مدت اجاره‌نامه، شرایط فسخ قرارداد و مرجع حل اختلافات قراردادی طرفین.

اگر از مطالعه مطلب فوق رضایت کافی داشته و به‌دنبال مطالعه سایر محتواهای حقوقی و به‌خصوص با موضوع قراردادها می‌باشید، توصیه می‌گردد وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و سایر مطالبی که همکاران ما در آن بلاگ منتشر نموده‌اند را نیز مطالعه و بررسی نمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه