همه چیز درباره مشارکت در تولید نرم افزار
امروزه نرم افزارها باعث شدهاند که زندگی انسانها راحتتر و هزینههای آنها کمتر شود. شما با یک نرم افزار میتوانید خریدهای خود را انجام دهید و با یک نرم افزار دیگر، بهطور مجازی از یک دکتر مشورت گرفته و معاینه شوید. به همین دلیل، برخی افراد که ایدهای برای طراحی نرم افزار دارند، باید از طرف قانون، ازلحاظ مالی و غیرمالی حمایت شوند تا بتوانند پروژه خود را به انجام برسانند. گاهی برخی افراد حاضر میشوند برای انجام این پروژهها سرمایهگذاری کنند. تنظیم قرارداد مشارکت در تولید نرم افزار اولین گام برای حمایت از این ایدهها است. در این مقاله ما قصد داریم به شرح نکات نمونه قرارداد مشارکت در تولید نرم افزار بپردازیم.
مراکز و مؤسسات مختلف حقوقی وجود داشته که میتوانند برای تهیه و تنظیم این نمونه قرارداد به شما کمک کنند. در این میان، پلتفرم هوشمند لامینگو یکی از پلتفرمهای جامع در زمینه ارائه خدمات حقوقی است که با استفاده از دانش و تخصص کارشناسان حقوقی خود، مشاوره لازم را در اختیار شما قرار میدهد. برای دریافت نمونه قرارداد مشارکت در تولید نرم افزار از لامینگو بر روی لینک زیر کلیک کنید.
دریافت قرارداد مشارکت در تولید نرمافزار
تعریف نرم افزار
در ابتدا باید به تعریف نرم افزار طبق تعریف مرکز فناوری اطلاعات بپردازیم. طبق تعریف این مرکز، نرم افزار عبارت است از «مجموعه برنامههای رایانهای، رویهها، دستورالعملها و مستندات مربوط به آنها و نیز اطلاعات مربوط به عملیات یک سیستم رایانهای که دارای کاربری مشخص بوده و بر روی یکی از حاملهای رایانهای ضبط شده باشد.»
پس فقط نرم افزارها و محصولاتی که طبق این تعریف هستند، میتوانند برای صاحبانشان حقوق ایجاد کنند. در ابتدا تعریف مشارکت و نمونه قرارداد مشارکت در تولید نرم افزار را طبق قانون بیان میکنیم و سپس به توضیح آن میپردازیم.
طبق قانون، مشارکت بهمعنی «درآمیختن سهمالشراکه نقدی و یا غیرنقدی متعلق به اشخاص حقیقی یا حقوقی متعدد، بهنحو مشاع، بهمنظور کسب سود طبق قرارداد میان طرفین» است.
برای نمونه قرارداد مشارکت در تولید نرم افزار نیز طبق ماده 11 آییننامه اجرایی مواد 2 و 17 قانون حمایت از پدیدآورندگان نرم افزارهای رایانهای، «هرگاه اشخاص متعدد در پدید آوردن نرم افزار مشارکت داشته باشند، چنانچه سهم مشارکت هریک در پدید آوردن نرم افزار مشخص باشد، حقوق مادی حاصل از آن بهنسبت مشارکت به هریک تعلق میگیرد. درصورتیکه کار یکایک آنان جدا و متمایز نباشد، اثر مشترک نامیده میشود و حقوق ناشی از آن حق مشاع پدیدآورندگان است.»
تبصره ـ هر یک از شرکا بهتنهایی یا همه آنها بهاتفاق میتوانند در مورد نقض حقوق موضوع قانون به مراجع قضائی صالحه مراجعه نمایند. در ادامه، با ما باشید تا به توضیح نمونه قرارداد مشارکت در تولید نرم افزار بپردازیم.
نمونه قرارداد مشارکت در تولید نرم افزار
قرارداد مشارکت در تولید، به این معنا است که معمولاً افراد برای کسب سود بیشتر و همچنین روند سریعتر و راحتتر کار، دست به مشارکت میزنند؛ مثلاً افراد سرمایهگذار، با دادن سرمایه به فردی که علم کافی برای ایجاد یک پروژه را دارد، به آن فرد کمک کرده و باهم پروژهای را انجام میدهند. این در صورتی است که اگر فرد خود بهتنهایی قصد انجام پروژه را داشته باشد، کار با سرعت خیلی کمتری انجام میشود و همچنین، سرمایه کافی برای این کار را در اختیار ندارد. به همین دلیل، سرمایهگذاران و صاحبان فن همیشه تمایل به مشارکت دارند. قرارداد مشارکت در تولید نرم افزار یک قرارداد مهم و پرکاربرد است.
با توجه به پیشرفت تکنولوژی و رقبای زیاد، تولید نرم افزار یک صنعت پیچیده و پرسود است و سرمایهگذاران تمایل به مشارکت با افراد دارای دانش و ایدهپرداز را دارند. برای ساخت یک نرم افزار به یک گروه نیاز است که شامل نویسندگان، گرافیستها، برنامهنویسان، سرمایهگذاران علاقهمند، متخصصان تحلیل بازار و رقبا و … است.
مهمترین قسمت یک قرارداد، عقد قرارداد است. در قرارداد باید حقوق طرفین، وظایف آنها، سهم هر طرف، دستمزد و سایر مسائل مهم بیان شود تا بعد دچار اختلاف یا هزینههای اضافی نشوند. بهتر است قبل از ایجاد یک قرارداد مشارکت، با یک مشاور حقوقی در این زمینه مشورت کنید تا بعد دچار دردسرهای ناشی از این قراردادها نشوید.
همانطور که گفتیم، برای تولید یک نرم افزار مشارکت یک گروه و داشتن یک قرارداد سالم و اصولی، بهترین راه برای انجام یک پروژه است. نرم افزار چیست؟ در اول مقاله، یک تعریف از نرم افزار طبق تعریف مرکز فناوری اطلاعات داشتیم. حال با ما همراه شوید تا در ادامه به توضیح بیشتر نرم افزار بپردازیم.
نرم افزار چیست؟
برای ایجاد نمونه قرارداد مشارکت در تولید نرم افزار، ابتدا باید با نرم افزار بهدرستی آشنا شده باشیم. نرم افزار درواقع مجموعهای از برنامههای کامپیوتری است که وظیفه خاصی را در یک سیستم انجام میدهند. در زیر به توضیح انواع نرم افزار میپردازیم.
نرم افزار سیستمی
این نرم افزار، یک نوع نرم افزار کدگذاری و برنامهنویسی است که برای ایجاد هماهنگی بین اجزای مختلف است و بین برنامههای دیگر و سختافزارها هماهنگی ایجاد میکند. این نرم افزارها نیاز به نصب ندارند و از قبل در سیستم نصب شدهاند و حجم کمی را اشغال میکنند. درواقع این نرم افزارها خدماتی را به کاربر ارائه نمیدهند و در پسزمینه سیستم قرار دارند.
ازجمله این نرم افزارها میتوان به سرورها، ویندوز، درایورهای مختلف، یونیکس و … اشاره کرد.
نرم افزار کاربردی
این نرم افزارها، هرکدام وظیفه خاصی دارند. این نرم افزارها با نرم افزارهای سیستمی یک تفاوت بارز دارند و این تفاوت، به این صورت است که کاربر باید این نرم افزارها را خود بر روی سیستم مانند لپتاپ، گوشی هوشمند و کامپیوتر نصب کند.
این نرم افزارها شامل برنامههایی چون اکسل، ورد، نرم افزار حسابداری و … است.
شاید این مطلب برای شما مفید باشد: مهمترین نکات حقوقی استخدام کارشناس دواپس + نمونه قرارداد
مشارکت در ساخت یک نرم افزار
همانطور که گفتیم، برای تولید یک نرم افزار در ابتدا باید یک گروه تشکیل داده شود. درواقع، نمیتوان بهطور انفرادی یک نرم افزار را تولید کرد؛ زیرا هزینه و زمان زیادی مصرف میشود. شراکت در ساخت یک نرم افزار باعث میشود که در زمان ایجاد یک مشکل، سریعتر آن را حل و بررسی کرد و زمان خیلی کمتری را صرف کرد. از طرف دیگر، افرادی که قصد تولید نرم افزاری را دارند و توان مالی کافی ندارند، میتوانند از شراکت با سرمایهگذاران برای تولید نرم افزار بهره ببرند.
همچنین، طراحی نرم افزار و کدنویسی با همفکری چند نفر، خیلی بهتر و سریعتر انجام میشود؛ ولی باید توجه داشته باشید که برای ایجاد یک گروه سالم و موفق، یک مدیریت خوب نیاز است. همچنین، برای یک همکاری موفق و اصولی باید قراردادی اصولی بین اعضای گروه صورت بگیرد. در این قرارداد باید وظایف و تعهدات هرکدام از افراد گروه تعیین شده باشد. در ضمن، باید مقدار سود و زیان این افراد از ساخت این نرم افزار مشخص شده باشد.
قرارداد مشارکت در تولید یک نرم افزار چگونه قراردادی است؟
قرارداد مشارکت در تولید نرم افزار یک نوع قرارداد مشارکت مدنی است. در این نوع قراردادها، افراد برای مشارکت با هم، باید نسبت به موضوع مشارکت و نوع سرمایه، با یکدیگر توافق کنند و در هر قراردادی تعهدات طرفین و مفاد قرارداد با قراردادهای دیگر فرق دارد.
طبق ماده ۱۰ قانون مدنی «قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نمودهاند، درصورتیکه مخالف صریح قانون نباشد، نافذ است.» بنابراین تنها رعایت شرایط اساسی صحت قرارداد در تنظیم قراردادهای مشارکت در صحیح شمردن آن قراردادها کافی است.
جمعبندی
نرم افزارها برنامههای بسیار کاربردی و مهمی هستند که انجام فعالیتهای روزانه بسیار زیادی را برای افراد آسان میکنند. ساخت نرم افزار نیازمند داشتن دانش و تخصص، ابزار مورد نیاز و سرمایه کافی است. در بسیاری موارد تأمین تمام موارد گفتهشده از عهده یک نفر برنمیآید؛ به همین دلیل، افراد مختلف با مشارکت اقدام به تولید نرم افزار میکنند. در این میان، باید قراردادی درست و اصولی میان آنها تنظیم شده تا مراحل کار با مشکل روبرو نشود. برای تنظیم نمونه قرارداد مشارکت در تولید نرم افزار میتوانید از مؤسسات حقوقی معتبر مانند لامینگو کمک بگیرید. همچنین، درصورت نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید.
دیدگاه شما