تخلیه ملک مسکونی در زمان کرونا و مصوبه ستاد مبارزه با کرونا در این زمینه

2 سال پیش
تخلیه ملک

با شیوع ویروس کرونا و همه‌گیری این ویروس جهانی در ایران، بسیاری از مستأجرین در تخلیه ملک و اجاره ملک مسکونی جدید دچار مشکلات بسیاری شدند. از سویی دیگر، موجرینی که تمایل به تخلیه ملک خود داشتند، با مشکلاتی در این زمینه مواجه شدند. فشار مالکین املاک مسکونی بر مستأجرین جهت تخلیه ملک مسکونی و دشواری‌های به وجود آمده جهت تخلیه ملک و اجاره ملک جدید سبب شد تا ستاد مبارزه با کرونا، جلسه‌ای را برای حل این مشکل تشکیل داده و مصوبه‌ای جهت تخلیه املاک مسکونی و یا تمدید قراردادهای اجاره تصویب نماید. ستاد مبارزه با کرونا در این مصوبه بیشتر منافع مستأجرین را در نظر گرفت و تصمیم بر این شد قراردادهای اجاره‌ای که موعد آن‌ها تا پایان سال 1400 است، برای یک سال دیگر تمدید گردد. در این مقاله به شروط تمدید قراردادهای اجاره و مشکلات موجرین در این زمینه خواهیم پرداخت پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

 

تخلیه ملک مسکونی در دوران کرونا با توجه به مصوبه ستاد کرونا

ستاد مبارزه با کرونا در طی نشست‌هایی با هدف حمایت از خانوارهای ایرانی، مصوبه‌ای را تصویب کرد که طی این مصوبه در ارتباط با مسائلی مانند تمدید قراردادهای اجاره، سقف افزایش مبلغ اجاره‌بها، شرایط تخلیه ملک توسط مستأجر و حقوق هر یک از موجر و مستأجر و مرجع ثبت شکایت تخلیه ملک، تصمیم‌گیری شد. براساس این مصوبه، تمام قراردادهای اجاره‌ای که موعد آن‌ها تا پایان سال 1400 بوده است، باید تا یک سال دیگر تمدید گردد مگر قرارداد اجاره‌ای که مشمول موارد استثنا می‌گردد. ستاد مبارزه با کرونا طی این مصوبه تصویب کرد که مالکین املاک مسکونی در کلان‌شهر تهران تنها تا 25 درصد، در سایر کلان‌شهرها تنها تا 2 درصد و در سایر شهرها تنها تا سقف 15 درصد حق افزایش مبلغ اجاره‌بها را خواهند داشت.

 

تخلیه ملک

 

مالک ملک مسکونی در چه شرایطی می‌تواند حکم تخلیه ملک بگیرد؟

پیش‌تر بیان شد برخی قراردادها از شمول این مصوبه خارج بوده و مستثنی می‌باشند، بدین معنا که مالک این املاک حق دارند پس از پایان موعد قرارداد اجاره، تخلیه ملک مسکونی را بخواهند. یکی از این موارد، این است که اگر مالک ملک مسکونی قصد تخریب و یا نوسازی و یا تعمیر منزل خود را داشته باشد، در این شرایط چنین موجری حق دارد تخلیه ملک خود را درخواست کرده و مستأجر نیز دیگر حق استناد به مصوبه ستاد مبارزه با کرونا را نخواهد داشت. از دیگر مواردی که صاحب ملک حق درخواست تخلیه ملک مسکونی در دوارن کرونا بر خلاف مصوبه ستاد را خواهد داشت، عدم پرداخت مابه‌التفاوت قانونی اجاره‌بها از سوی مستأجر است. اگر مستأجر تا یک ماه پس از تمدید اجاره مبلغی را که براساس مصوبه ستاد کرونا تعیین گشته است به موجر نپردازد، موجر حق دارد درخواست تخلیه ملک را داشته باشد.

چنانچه ملک مورد اجاره مورد معامله قرار بگیرد، مستأجر این واحد مسکونی مکلف است تحت هر شرایطی تا دو ماه پس از تنظیم سند رسمی مالکیت، این ملک را تخلیه نماید. همچنین اگر مالک و افرادی که تحت تکفل وی می‌باشند تنها صاحب همین واحد مسکونی بوده و نیاز به سکونت در این ملک داشته باشند، مستأجر باید ملک را تخلیه نموده و قرارداد اجاره دیگر قابل تمدید نخواهد بود. در پایان، اگر مستأجر هر یک از تعهدات خود در مقابل موجر مانند پرداخت مبلغ اجاره، پرداخت شارژ، حفظ ملک مسکونی و غیره را اجرا ننموده باشد، در این صورت حکم به تخلیه ملک مسکونی صادر خواهد شد.

 

تخلیه ملک

 

روند صدور حکم تمدید یا تخلیه توسط شورای حل اختلاف

درصورتیکه میان موجر و مستأجر در تخلیه ملک مسکونی اختلافاتی ایجاد گردد، طرفین این قرارداد اجاره می‌توانند اختلاف خود را از طریق رجوع به شورای حل اختلاف برطرف نمایند. دعاوی تخلیه ملک در صلاحیت شورای حل اختلاف بوده و در این زمینه نیازی به مراجعه به دفاتر خدمات قضایی نمی‌باشد. پس از همه‌گیری ویروس کووید 19 و تصویب مصوبه ستاد کرونا در ارتباط با تمدید قراردادهای اجاره، بسیاری از مستأجرین دعوای تخلیه ملک را نزد شورای حل اختلاف برده و از سوی دیگر، مالکینی که براساس مصوبه درخواست تخلیه ملک را داشتند نیز، برای پیگیری این شکایت به شورا مراجعه نمودند.

روند ثبت شکایت در شورا بدین صورت است که مستأجری که موجر وی را ملزم به تخلیه ملک نموده است، با در دست داشتن قرارداد اجاره به شورای حل اختلاف مراجعه می‌نماید و تقاضای تمدید قرارداد اجاره را مطرح می‌کند. شورای حل اختلاف نیز پس از بررسی قرارداد و شرایط موجر و مستأجر، درصورتیکه قرارداد مشمول مصوبه ستاد کرونا باشد، حکم به تمدید قرارداد می‌دهد. البته باید توجه داشت صدور حکم به تمدید قرارداد اجاره توسط شورای حل اختلاف، منوط به تودیع مابه‌التفاوت اعلامی اجاره‌بها در صندوق دادگستری می‌باشد. در چنین شرایطی، مخالفت موجر تأثیری در جلوگیری از تمدید قرارداد نخواهد داشت، البته اگر موجر دلیلی موجه جهت عدم تمدید قرارداد اجاره داشته باشد، در چنین شرایطی قرارداد تمدید نخواهد شد و مبلغی را که مستأجر به حساب دادگستری واریز نموده است به وی بازمی‌گردد.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

جمع‌بندی پایانی

در پایان، بهتر است بدانید که با توجه به تصویب مصوبه ستاد کرونا در ارتباط با شرایط تخلیه ملک مسکونی در دوران شیوع ویروس کووید 19، باز هم برخی از مالکین ستأجرین خود را مجبور به تخلیه ملک نموده و بسیاری از مستأجرین نیز شکایتی علیه موجر طرح نکرده و یا پیگیری‌های لازم را انجام نداده‌اند. در چنین شرایطی، نیاز است تا افراد با دریافت مشاوره‌های حقوقی لازم از مشاوران حقوقی، اطلاعات حقوقی خود را افزایش داده و سپس اقدام به طرح شکایت نماید زیرا در غیر این صورت، ممکن است افراد محبور به پرداخت مبالغ اجاره‌بهای بالا شده و یا مجبور به تخلیه ملک مسکونی شوند. در هر حال، این مصوبه تا پایان دوران کرونا اعتبار خواهد داشت و در هر زمان که شیوع این ویروس در کشورمان به پایان برسد، قوانین سابق بر قراردادهای اجرا حاکم خواهد بود مگر مصوبه دیگری در این زمینه طرح و تصویب گردد.

اگر از مطالعه این مطلب رضایت داشته و این مطلب برای شما مفید بوده است، توصیه می‌گردد وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و سایر محتواهای حقوقی موجود در این بلاگ را نیز مطالعه نماید و اطلاعات حقوقی خود را افزایش دهید. در پایان، اگر در ارتباط با مطلب فوق سؤالی دارید، می‌توانید پرسش خود را در انتهای همین مطلب بنویسید تا همکاران ما در اسرع وقت به آن پاسخ دهند.

 

 

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه