نمونه قرارداد مشارکت در تولید دارو و الزامات حقوقی این قرارداد کار و سرمایه

3 سال پیش
قرارداد مشارکت در تولید دارو

قراردادهای مشارکت در کار و سرمایه جزو رایج‌ترین قراردادهای کاری میان اشخاص حقیقی و حقوقی می‌باشد و با توجه به مزایای زیادی که شراکت در سرمایه و کار برای اشخاص دارد، عقد قراردادهای مشارکت در این زمینه نیز با استقبال خوبی مواجه گردیده است. یکی از این قراردادهای مشارکت، نمونه قرارداد مشارکت در تولید ازجمله تولید دارو می‌باشد که در این مقاله سعی داریم جزئیات این نوع قرارداد را بررسی نماییم. زمانی که اشخاص حقیقی یا حقوقی سرمایه‌های مادی و معنوی و نقدی و غیرنقدی خود را جهت انجام فعالیت تولیدی و رسیدن به سود و درآمد با هم درمی‌آمیزند، باید قراردادی منعقد نموده و جزئیات و الزامان این قرارداد شراکت را در آن قید نمایند تا موضوع قرارداد که همان مشارکت در امر تولید است، به‌خوبی صورت پذیرد و اجرا گردد.

یکی از الزامات انجام مشارکت در امور تجاری و بازرگانی مختلف، عقد قراردادی مخصوص در این زمینه می‌باشد. طرفین قرارداد مشارکت باید ارتباط کاری خود را به‌صورت مکتوب درآورده و از این طریق، ریسک‌های همکاری تجاری با یکدیگر را به حداقل برسانند. فرم پیش‌نویس نمونه قرارداد مشارکت در تولید در بانک قرارداد لامینگو موجود بوده و شما می‌توانید این قرارداد را با کلیک بر روی لینک زیر دریافت نمایید و مورد استفاده قرار دهید. علاوه بر این، شما می‌توانید از همکاران ما در تیم قراردادنویسی لامینگو درخواست نمایید تا قراردادی متناسب با روابط کاری شما و شرکایتان، آماده نموده و در اختیارتان قرار دهند.

تنظیم قرارداد مشارکت در تولید دارو

اهمیت عقد نمونه قرارداد مشارکت در تولید

اشخاص مختلف برای فعالیت در زمینه‌های گوناگون تجاری و بازرگانی نیاز به امکانات مختلف و سرمایه مالی و تخصص کافی دارند که فراهم نمودن این شرایط در بسیاری از مواقع برای تنها یک شخص امکان‌پذیر نبوده و این شخص باید برای آغاز فعالیت تجاری و بازرگانی خود، از سایر اشخاص حقیقی و حقوقی کمک دریافت نماید. قراردادهای مشارکت در چنین مواقعی منعقد می‌گردند، با عقد قرارداد شراکت در زمینه‌های گوناگون، اشخاص توان مالی و تخصص و توانایی خود را در کنار یکدیگر قرار داده و از توان بیشتری برای حرکت به سوی اهداف تجاری خود برخوردار خواهند شد.

برای انجام فعالیت و آغاز کسب‌وکار در زمینه تجارت تولید و تولید کالاهای مختلف مانند دارو، پارچه، مواد غذایی و غیره، اشخاص نیازمند داشت سرمایه مالی و تخصص و توانایی علمی می‌باشند. برای مثال در زمینه تولید دارو، تولیدکننده باید سرمایه مالی جهت پرداخت هزیه‌های جاری امر تولید دارو را داشته و علاوه بر این، از دانش و علم کافی در زمینه تولید دارو و داروسازی نیز برخوردار باشد. در چنین شرایطی شخصی که سرمایه مالی داشته و شخصی که علم تولید داروهای مختلف را دارد، می‌توانند با عقد نمونه قرارداد مشارکت در تولید دارو با یکدیگر همکاری نموده و به سود و درآمد مد نظر برسند.

اگر امکان عقد قراردادهای مشارکت کار و سرمایه نبود، بسیاری از کسب‌وکارها امکان پاگرفتن نداشته و در امور تجاری و بازرگانی با مشکلات بسیاری و محدودیت‌های زیادی مواجه می‌شدیم که نتیجه این محدودیت‌ها، انحصار بسیاری از فعالیت‌های تجاری و بالا بودن نرخ تولیدات و خدمات در کشور و شکست اقتصاد جامعه خواهد بود.

 قرارداد مشارکت در تولید دارو

قانون حاکم بر نمونه قرارداد مشارکت در تولید دارو

نمونه قرارداد مشارکت در تولید دارو مشمول ماده 571 قانون مدنی می‌باشد که عقد شرکت را تعریف نموده است و علاوه بر این، این قرارداد مشمول ماده 10 قانون مدنی نیز می‌باشد. ماده 10 قانون مدنی به تعریف عقودی پرداخته است که در خود قانون آثار مشخصی بر آن‌ها وضع نگردیده است اما قانون مدنی انعقاد آن‌ها را درصورتیکه مقررات قانونی و شرعی کشور را رعایت نمایند، صحیح دانسته است. قرارداد شراکت در تولید به‌سبب عقد شرکت بودن، یک عقد شرکت است اما از آنجایی که علاوه بر آثار عقد شرکت، آثار دیگری به‌سبب قرارداد تجاری بودن و آثاری به‌سببب موضوع خاص آن نیز بر آن وضع می‌گردد، به همین دلیل آثار ماده 10 قانون مدنی نیز بر آن وضع می‌گردد.

ماده 10 قانون مدنی به اشخاص حقیقی و حقوقی این مجوز را داده است تا همکاری‌های تجاری و بازرگانی خود را در قالب قراردادی تنظیم نموده و این قراردادها را عقود نامعین خوانده است. سایر قراردادهایی که به‌صورت خاص در قانون تعریفی ندارند نیز جزو عقوده ماده 10 قانون مدنی بوده و دارای اثر و اعتبار هستند مشروط بر اینکه شروط این ماده برای داشتن اثر و اعتبار را رعایت نمایند. در نهایت، قرارداد شراکت در امر تولید عقدی است که طرفین آن سرمایه‌های خود را برای انجام امر تولید با یکدیگر خلط نموده و براساس سرمایه و آورده در سود و ضرر این مشارکت سهیم می‌گردند. طرفین این قرارداد باید براساس قوانین عمل نموده و تنها تا جایی که قانون به آن‌ها اجازه داده است حق اعمال اراده خود را در قرارداد دارا خواهند بود.

علاوه بر این، این قرارداد به‌طور خاص تابع قوانین دارویی و مصوبه‌های وزارت بهداشت و به‌خصوص بخشنامه مرتبط با تولید قراردادی دارو می‌باشد و اشخاصی که قصد مشارکت در تولید دارو دارند، باید در انعقاد و اجرای قرارداد خود این قوانین و مقررات را رعایت نمایند.

لزوم تنظیم و انعقاد قرارداد شراکت در امر تولید دارو

یکی از الزامات آغاز همکاری در زمینه‌های تجاری و اقتصادی و بازرگانی، تنظیم و عقد قراردادی جامع و کامل است که تمام ابعاد این همکاری را در بر گیرد. مشارکت در امر تولید دارو، جزئیات و مسائل بسیاری دارد که باید پیش از آغاز همکاری و تولید داروهای درمانی، در ارتباط با تمامی این مسائل تعیین تکلیف گردد و حدود تعهدات و وظایف هر یک از طرفین قرارداد شراکت در امر تولید معین گردد.

اگر شرکای قرارداد تولید دارو پیش از آغاز فعالیت در این حوزه، قراردادی متناسب با نوع همکاری و تجارت خود منعقد ننمایند، در آینده با مشکلات و اختلافات بسیاری مواجه خواهند گشت که ممکن است این مشکلات به اندازه‌ای باشد که ادامه همکاری و شراکت غیرممکن گردد و از آنجایی که قراردادی در ارتباط با حقوق و تعهدات طرفین وجود ندارد، امکان بررسی و حل این مشکلات نیز وجود نخواهد داشت و تنها راه‌حل موجود، خاتمه همکاری می‌باشد که اینگونه خاتمه دادن به همکاری نیز ممکن است سبب ورود ضرر و زیان به هر یک از طرفین قرارداد و یا هر دو طرف قرارداد گردد.

شاید این مطلب نیز برای شما جالب باشد: نمونه قرارداد مشارکت در تولید پوشاک و مهم‌ترین مندرجات آن

الزامات و مفاد نمونه قرارداد مشارکت در تولید دارو

شراکت در تولید دارو و ورود به عرصه داروسازی، پروژه‌ای است که در آن اشخاص حقیقی یا حقوقی آورده‌های خود را با یکدیگر درآمیخته و اقدام به فعالیت در صنعت داروسازی می‌نمایند. در اغلب موارد یک طرف قرارداد شراکت در تولید دارو فرمولاسیون ساخت دارو را در اختیار داشته و طرف دیگر نیز سرمایه مالی لازم برای ساخت دارو را تهیه می‌نماید و سپس در سود و ضرر این تجارت براساس مفاد قراردادی خود سهیم می‌گردند. در ادامه این مطلب به شرح مفاد نمونه قرارداد مشارکت در تولید دارو و توضیه هر یک خواهیم پرداخت.

 قرارداد مشارکت در تولید دارو

1. عنوان قرارداد

اولین بند مرتبط با هر قراردادی بند عنوان قرارداد است که به‌نوعی قرارداد را معرفی می‌نماید. عنوان قرارداد توسط طرفین قرارداد و براساس قانون و اصول حقوقی انتخاب می‌گردد و طرفین قرارداد باید در این زمینه دقت بسیاری نموده و از عباراتی استفاده نمایند که دربردارنده و بیانگر قرارداد موجود و ماهیت و محتوای آن می‌باشد. در انتخاب عنوان قراردادهای مشارکت باید توجه داشته و به‌طور حتم عبارت مشارکت یا شراکت را در عنوان قرارداد ذکر نمایید و علاوه بر این، باید موضوع همکاری طرفین که در قالب مشارکتی خواهد بود نیز در بند مربوط به عنوان درج گردد.

2. موضوع نمونه قرارداد مشارکت در تولید

موضوع هر قراردادی شرح فعالیتی است که بنا است در قالب آن قرارداد انجام گردد. در هر قراردادی باید موضوع قرارداد به‌صورت صریح و واضح در گردد و موضوع قرارداد شراکت در امر تولید دارو نیز، همکاری و مشارکت جهت تولید مواد دارویی می‌باشد. موضوع هر قراردادی بیانگر ماهیت و محتوای قرارداد است و نیاز است تا با جزئیات دقیق در ذیل قرارداد نوشته شود. علاوه بر این، تعهدات و وظایف قراردادی هر یک از شرکای قرارداد تولید، براساس موضوع این قرارداد مشارکت مدنی تعیین می‌گردد و این موضوع نیز یکی دیگر از دلایل حائز اهمیت بودن درج صحیح موضوع قرارداد می‌باشد.

3. مشخصات شرکای نمونه قرارداد مشارکت در تولید دارو

در ذیل این بند از قرارداد باید مشخصات دقیق هر یک از طرفین قرارداد که ممکن است شخص حقیقی یا حقوقی باشند، درج گردد. ممکن است طرفین نمونه قرارداد مشارکت در تولید دارو قرارداد خود را از طریق وکلای خود تنظیم و منعقد نمایند که در این صورت باید مشخصات دقیق وکلای طرفین قرارداد نیز در ذیل بند مشخصات طرفین ذکر گردد و علاوه بر این، وکالتنامه این اشخاص نیز باید پیوست قرارداد گردد. طرفین قرارداد باید در ذکر مشخصات خود دقت بسیاری نمایند زیرا در صورت بروز اشتباه در مشخصات اشخاص، ممکن است خسارتی بر عهده آن‌ها وضع گردد.

4. میزان آورده هر یک از شرکای نمونه قرارداد تولید

یکی از الزامات عقد قرارداد مشارکت در امور تجاری و بازرگانی مختلف، ذکر میزان دقیق آورده طرفین قرارداد است. در نمونه قرارداد مشارکت در تولید دارو آورده طرفین قرارداد اصولاً سرمایه مالی و دانش و علم داروسازی می‌باشد که هر یک از طرفین قرارداد یکی از این موارد را تأمین می‌نماید. دقت داشته باشید سرمایه‌های اشخاص ممکن است مادی یا معنوی بوده و علاوه بر وجه نقد یا چک و موارد اینچنینی که سرمایه محسوب می‌گردند، دانش، مهارت، علم و سایر موارد اینچنینی نیز سرمایه محسوب می‌گردند.

گاهی آورده افراد در قرارداد مشارکت تولید، فضا، تجهیزات و امکانات است؛ به‌طور مثال در قرارداد شراکت در تولید دارو ممکن است شخصی آزمایشگاه داروسازی خود را در اختیار شخصی که دانش و علم تولید دارو را دارد قرار دهد تا آن شخص با استفاده از این امکانات و فضای مناسب تولید دارو، داروهای مد نظر را تولید نموده و در سود حاصله با یکدیگر شریک گردند. در نتیجه، طرفین قرارداد ملزم هستند به‌صورت دقیق آورده هر یک از شرکا را در ذیل بند آورده طرفین درج نموده و توضیحات کافی در این زمینه را قید نمایند.

قرارداد مشارکت در تولید دارو

5. مدت زمان شراکت طرفین قرارداد تولید دارو

پروسه تولید دارو فرایندی زمان‌بر است و به همین دلیل قرارداد مشارکت در تولید دارو قراردادی بلندمدت خواهد بود. طرفین قرارداد مشارکت در تولید دارو باید ابتدا و انتهای همکاری خود را در هنگام تنظیم قرارداد معین و در متن قرارداد ذکر نمایند و شرکای قرارداد تولید دارو باید توجه داشته باشند که متعهد به اجرای وظایف و تعهدات خود در طی مدت زمان این قرارداد بوده و حق خروج بی‌دلیل و بدون استناد به حق فسخ از قرارداد را نخواهند داشت. طرفین قرارداد می‌توانند پس از اتمام مدت زمان قرارداد مشارکت در تولید دارو، قرارداد خود را تمدید نمایند و این تمدید ممکن است به‌صورت ضمنی بوده و یا با تصمیم‌گیری طرین قرارداد پس از اتمام مدت زمان قرارداد مشارکت باشد.

6. میزان سود و زیان هر یک از شرکای قرارداد

سود و زیان شرکای قراردادهای مشارکت اصولاً براساس میزان آورده این اشخاص در قرارداد تعیین می‌گردد اما طرفین قرارداد یعنی شرکای قرارداد تولید دارو، می‌توانند با تراضی یکدیگر سود بیشتری را برای یکی از شرکا قرار دهند و علاوه بر این، شرکای قرارداد می‌توانند سود بیشتری برای یکی از طرفین در ازای انجام کار بیشتر قرار دهند. مبلغ و میزان این سود و زیان و نحوه پردات زیان توسط طرفین باید به‌صورت دقیق در متن قرارداد ذکر گردد و این مورد یکی از الزامات تنظیم و عقد نمونه قرارداد مشارکت در تولید دارو می‌باشد.

7. هزینه‌های جاری در فرایند تولید دارو و نحوه پرداخت آن‌ها

فرایند تولید دارو هزینه‌هایی دارد که این هزینه‌ها فارغ از هزینه‌های کلی این پروژه می‌باشد؛ هزینه‌هایی مانند پرداخت بیمه و مالیات که این هزینه‌ها نیز باید پرداخت گردد و طرفین نمونه قرارداد مشارکت در تولید دارو باید در ارتباط با چگونگی پرداخت آن‌ها و سهم هر شریک در این هزینه‌ها تعیین تکلیف نمایند.

8. شرط محرمانگی

تولید دارو فرایندی پیچیده و انحصاری است که شرایط، تجهیزات و امکانات بسیاری را می‌طلبد. با توجه به این موضوع، شرکای قرارداد مشارکت تولید دارو باید در هنگام قرارداد ذیل بندی تحت عنوان شرط محرمانگی متعهد و ملزم گردند که اطلاعات این همکاری را نزد سایر اشخاص افشاء ننمایند؛ اطلاعاتی مانند فرمول ساخت دارو، تجهیزات بکار رفته در تولید داروها، مکان دقیق ساخت این داروها و سایر اطلاعات اینچنینی که در پروژه ساخت و تولید مواد دارویی اطلاعاتی حساس و سری تلقی می‌گردند.

9. بند مربوط به مالکیت فکری محصول تولیدی

هر محصول تولیدشده دارای حق مالکیت فکری می‌باشد که این حق متعلق به سازنده آن محصول می‌باشد. این موضوع اما در قراردادهای مشارکت با پیچیدگی‌هایی روبه‌رو است زیرا در قراردادهای مشارکت در تولید محصول، سازنده محصول دیگر یک نفر شخص خاص نبوده و اشخاصی در تولید محصول با یکدیگر شریک بوده و درنتیجه، تمام شرکای قرارداد مشارکت در تولید حقی بر مالکیت فکری محصول دارند و عرف تجاری این است که هر شریک به‌اندازه سهم و آورده خود، بر مالکیت فکری محصول حق دارد.

10. مرجع حل‌و‌فصل اختلافات قراردادی

در طی اجرای موضوع نمونه قرارداد مشارکت در تولید دارو ممکن است اختلافاتی میان طرفین قرارداد یعنی شرکای امر تولید دارو رخ دهد که اگر این اختلاف‌ها برطرف نگردد، ممکن است ادامه اجرای موضوع قرارداد و همکاری شرکا با موانع جدی مواجه شده و همچنین ممکن است طرفین قرارداد مجبور به قطع همکاری با یکدیگر گردند. به همین دلیل توصیه می‌گردد شرکای قرارداد شراکت در تولید دارو در هنگام تنظیم قرارداد مشارکت بندی را به تعیین مرجع حل اختلاف اختصاص داده تا اگر اختلافات قراردادی از طریق مصالحه و سازش برطرف نگشت، مسائل موجود را از طریق مرجع مزبور حل‌وفصل نمایند. مرجع حل اختلاف قراردادی ممکن است مراجع قضایی عمومی یعنی دادگاه و شورای حل اختلاف و یا مراجع قضایی خصوصی مانند داوری باشد.

حل اختلاف از طریق داوری سریع‌تر بوده و شیوه معمول‌تری در حل اختلافات تجاری میان اشخاص خصوصی است و برای ارجاع اختلافات به داوری، ممکن است شرط داوری در متن قرارداد ذکر گردد و یا ممکن است طرفین قرارداد با تنظیم قراردادی مجزا که موافقت‌نامه داوری نامیده می‌شود، اختلاف خود را نزد داور برده و اقدام به حل‌وفصل آن نمایند.

اینستاگرام امضانو

در پایان باید بدانیم

تنظیم نمونه قرارداد مشارکت در تولید دارو نیازمند داشتن اطلاعات حقوقی و پزشکی کافی و لازم می‌باشد و اگر اشخاص بدون داشتن تسلط کافی اقدام به تنظیم این قرارداد نمایند، ممکن است متحمل خسارت‌ها و زیان‌های بسیاری گردند. به همین دلیل توصیه می‌گردد اشخاص در تنظیم چنین قراردادی، حتماً از راهنمایی و مشورت متخصصان امر قراردادنویسی که به چگونگی تنظیم قراردادهای تجاری مختلف تسلط کافی دارند، استفاده نموده و تنظیم قراردادهای مشارکت خود را به متخصصان آن بسپارند. نمونه قرارداد مشارکت در تولید دارو باید در سه نسخه تنظیم گردد و دو نسخه از آن در اختیار شرکای قرارداد مشارکت در تولید و نسخه سوم نیز در اختیار مرجع حل اختلاف قراردادی قرار گیرد.

توصیه می‌گردد پیش از عقد هر نوع قراردادی در ارتباط با آن قرارداد اطلاعات جامعی را أخذ نموده و سپس اقدام به تنظیم قرارداد و آغاز همکاری نمایید. یکی از روش‌های کسب اطلاعات حقوقی، مطالعه مقاله‌ها و محتواهای مرتبط با موضوع مدنظر است و در همین راستا، می‌توانید با ورود به بلاگ حقوقی لامینگو و مطالعه مطالب و محتواهای حقوقی این بلاگ، دانش حقوقی خود را افزایش دهید. علاوه بر این شما می‌توانید پرسش‌های حقوقی خود را با ثبت دیدگاه در انتهای هر مقاله با همکاران ما در میان بگذارید.

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

یک دیدگاه