شرایط صدور و دریافت پروانه میانجیگری | موسسه میانجیگری

2 سال پیش
دریافت پروانه میانجیگری

قوه قضائیه به منظور کاهش حجم دعاوی و پرونده‌های موجود در دادگاه‌های کیفری این امکان را در نظر گرفته است تا جرایم کیفری سبک، یعنی جرایم تعزیری درجه شش، هفت و هشت بتوانند در خارج از دادگاه‌ها و توسط افراد دیگری به نام میانجیگر مورد رسیدگی قرار گرفته و شاکی و متهم به سمت صلح و سازش راهنمایی شوند. فردی که در این میان به عنوان میانجیگر انتخاب می‌شود، بایستی شرایط خاصی از جمله داشتن پروانه میانجیگری را دارا باشد. به همین منظور، در این مقاله شرایط صدور و دریافت پروانه میانجیگری را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

میانجیگری چیست؟

میانجیگری فرآیندی است که به دنبال آن، شخص یا مؤسسه‌ای که دارای پروانه میانجیگری بوده، توسط شاکی و متهم به عنوان میانجیگر تعیین می‌گردد. میانجیگر با تشکیل جلسه با حضور شاکی و متهم سعی در جلب توافق طرفین و حصول سازش میان آنان دارد. این فرآیند موجب می‌گردد تا رسیدگی سریع‌تر و ارزان‌تر انجام شده و خواسته‌های شاکی و متهم بدون نیاز به درگیر شدن در فرآیند رسیدگی دادگاه تأمین گردد.

 

پروانه میانجیگری چیست؟

اشتغال به میانجیگری مانند اشتغال به بسیاری از حرفه‌های دیگر چون حرفه وکالت، نیازمند دریافت پروانه میانجیگری می‌باشد. با پیش‌بینی نهاد میانجیگری در قانون آیین دادرسی کیفری، هیأت وزیران در سال 1395 آیین‌نامه‌ای را تحت عنوان آیین‌نامه میانجیگری در دعاوی کیفری تصویب نمود. این آیین‌نامه کلیه شرایط و مراحل صدور و دریافت پروانه میانجیگری را بیان داشته که با یکدیگر بررسی خواهیم نمود.

جهت کسب اطلاع از شرایط و مراحل صدور و دریافت پروانه داوری می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: شرایط و نحوه دریافت پروانه داوری | تاسیس نهاد داوری

 

شرایط متقاضیان دریافت پروانه میانجیگری

افرادی که متقاضی دریافت پروانه میانجیگری می‌باشند در گام نخست بایستی شرایطی را به شرح زیر دارا باشند:

  •  وثاقت
  •  تابعیت جمهوری اسلامی ایران
  •  داشتن حداقل سن 25 سال تمام شمسی
  •  عدم سابقه محکومیت مؤثر کیفری
  •  دارا بودن مدرک دانشگاهی از یکی از رشته‌های زیر با اولویت: مددکاری اجتماعی، علوم تربیتی، روان‌شناسی، جامعه‌شناسی، حقوق و فقه و مبانی حقوق

 

دریافت پروانه میانجیگری

 

مراحل دریافت پروانه میانجیگری

به منظور دریافت پروانه میانجیگری، در گام نخست یک فراخوان عمومی منتشر شده و افراد متقاضی و واجد شرایط اقدام به ثبت نام در این فراخوان می‌نمایند.

در مرحله بعدی افرادی که در فراخوان ثبت نام نموده‌اند، دعوت به مصاحبه و گزینش شده و تعداد مشخصی از بین آنان انتخاب می‌گردند. در فرآیند گزینش، داشتن مدرک تحصیلی بالاتر و امتیاز ایثارگری در خصوص جانبازان، ایثارگران، آزادگان و خانواده شهدا یک مزیت محسوب شده و امتیاز بیشتری برای فرد در فرآیند گزینش به شمار می‌آید. همچنین داشتن برخی از سوابق شغلی چون وکالت، عضویت در شوراهای حل اختلاف، مشاوره، ائمه جماعت، تدریس و غیره نیز قبولی فرد در فرآیند مصاحبه و گزینش را تسهیل می‌نماید.

پس از سپری شدن فرآیند مصاحبه و گزینش، افرادی که در این مرحله قبول شده باشند برخی از دوره‌های آموزشی مورد نیاز را بسته به مدرک تحصیلی خود سپری می‌نمایند. با پایان دوره آموزشی، از تمامی شرکت‌کنندگان آزمونی گرفته شده و پذیرفته‌شدگان در این آزمون موفق به دریافت پروانه میانجیگری می‌شوند.

به منظور کسب اطلاع از شیوه‌های جذب قضات می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: شرایط جذب قضات و شیوه‌های ورود به حرفه قضاوت

 

مدت اعتبار پروانه میانجیگری

افراد متقاضی دریافت پروانه میانجیگری با گذراندن مراحل فوق و موفقیت در آن‌ها موفق به دریافت گواهی گذراندن دوره میانجیگری می‌شوند. مدت اعتبار این گواهی سه سال است و پس از پایان این مدت از طرف مرجع صادرکننده قابل تمدید می‌باشد.

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

تأسیس مؤسسه میانجیگری

آیین‌نامه میانجیگری در دعاوی کیفری امکان تأسیس مؤسسات میانجیگری را نیز در نظر گرفته است. وفق این آیین‌نامه مؤسسه میانجیگری «مؤسسه‌ای است که طبق قوانین و مقررات حاکم بر مؤسسات غیرتجاری به منظور میانجیگری تأسیس می‌گردد یا سایر مؤسسات که در چارچوب قوانین یا اساسنامه مربوط، صلاحیت لازم جهت میانجیگری را دارند و به تشخیص مقام قضایی ارجاع‌دهنده برای این منظور تعیین می‌شوند.»

 

دریافت پروانه میانجیگری

 

شرایط تأسیس مؤسسه میانجیگری

آیین‌نامه میانجیگری در دعاوی کیفری علاوه بر تعریف مؤسسه میانجیگری، در ماده 11 شرایطی را جهت تأسیس مؤسسه میانجیگری به شرح زیر بیان نموده است:

1. مؤسسه فوق با رعایت شرایط قانونی ثبت شده باشد.

2. میانجیگری در زمره موضوعات فعالیت آن مؤسسه باشد.

3. مؤسس یا مؤسسان آن و میانجیگرها دارای شرایط میانجیگری مقرر در آیین‌نامه (از قبیل وثاقت، تابعیت جمهوری اسلامی ایران و غیره) باشند.

4. مؤسس یا مؤسسان و افراد شاغل در مؤسسه که به امر میانجیگری می‌پردازند دارای مدرک معتبر در یکی از رشته‌های مددکاری اجتماعی، علوم تربیتی، روان‌شناسی، جامعه‌شناسی، حقوق و فقه و مبانی حقوق باشند.

 

افراد محروم از دریافت پروانه میانجیگری

شایان ذکر است که آیین‌نامه میانجیگری در دعاوی کیفری، گروهی از افراد را از دریافت پروانه میانجیگری منع نموده است. این گروه از افراد عبارتد از کارکنان شاغل در قوه قضائیه اعم از قضایی و اداری و ضابطان دادگستری. به عبارت دیگر، علی‌رغم آن که فرد تمامی شرایط قانونی جهت دریافت پروانه میانجیگری را داشته باشد، اما اشتغال به یکی از مشاغل فوق داشته باشد نمی‌تواند پروانه میانجیگری را دریافت نماید.

کانال تلگرام لامینگو

 

کلام پایانی

میانجیگری در امور کیفری نهادی است که موجب شده تا از حجم کار دادگاه‌ها کاسته شده و بسیاری از جرایم سبک به سادگی به صلح و سازش ختم شوند. شخص یا مؤسسه میانجیگر جهت اشتغال به این امر بایستی شرایط مقرر در آیین‌نامه میانجیگری در دعاوی کیفری چون وثاقت، داشتن تابعیت جمهوری اسلامی ایران، داشتن حداقل 25 سال سن و غیره را جهت دریافت پروانه میانجیگری داشته باشد و مراحل دریافت این پروانه یعنی گزینش، دوره آموزشی و آزمون پایانی را با موفقیت طی نموده باشد.

چنانچه شما از متقاضیان دریافت پروانه میانجیگری می‌باشید، می‌توانید با مراجعه به قسمت دریافت مشاوره در این خصوص از مشاورین متخصص مجموعه لامینگو مشاوره دریافت نمایید. همچنین، با درج سؤالات خود در این خصوص در قسمت دیدگاه‌ها نیز کارشناسان متخصص مجموعه در اسرع وقت نسبت به پاسخ‌گویی آن‌ها اقدام می‌نمایند. در آخر از شما دعوت می‌شود با مراجعه به بلاگ لامینگو سایر مطالب حقوقی موجود در سایت در حوزه‌های مختلف کیفری، خانواده، تجاری و غیره را مطالعه نمایید.

0
علی بلوری
نویسنده مطلب علی بلوری
علی بلوری، دانش‌آموخته کارشناسی حقوق دانشگاه علامه طباطبائی و مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد حقوق خانواده دانشگاه شهید بهشتی است. او به مسائل حقوقی حوزه خانواده، زن، کودک و اخلاق پزشکی علاقه‌ دارد و تهیه مقالات و محتوای حقوقی یکی از توانمندی‌های اوست.

دیدگاه شما

بدون دیدگاه