سرقت رایانهای + مشاوره حقوقی جرایم سایبری
امروزه یکی از اصلیترین جرائم پیشبینیشده در قانون هر کشوری، جرم سرقت رایانه ای است. در خصوص این جرم، قانونگذار مجازات مشخصی را برای متخلف تعیین کرده است. با پیشرفت تکنولوژی و استفاده افراد از شبکههای مجازی و سیستمهای الکترونیک، شکل جرم سرقت نیز حالت جدیدی به خود گرفته است. این نوع جرم در جامعه به نام سرقت رایانه ای شناخته میشود و امکان دارد تمام اشخاص جامعه در هر زمان با آن روبهرو شوند. بهدلیل تفاوت، پیچیدگی و جدید بودن این نوع از جرم، بهتر است افراد پیش از هرگونه اقدامی در خصوص شکایت از فرد متخلف، به کمک مشاوره حقوقی جرایم رایانه ای بهخوبی با این جرم، شرایط و ضوابط آن آشنا شوند. در ادامه ما به خلاصهای از قوانین، انواع و مجازات سرقت رایانه ای میپردازیم. با ما همراه باشید.
سرقت رایانه ای چیست؟
قانونگذار در خصوص جرم سرقت رایانه ای قوانین مشخص و سختگیرانهای را تعیین کرده است و مفاد و بندهای معینی را بهتفصیل به آن اختصاص داده است. طبق قوانین جرائم رایانه ای، سرقت رایانه ای ربودن غیرمجاز دادههای متعلق به شخص دیگر است؛ بهنحویکه شخص به آن دادهها همچنان دسترسی داشته باشد یا آنکه بهکل، دسترسی به دادهها را نیز از دست بدهد. این نوع سرقت تفاوت بسیاری با سرقت عادی در گذشته دارد. در گذشته ارزش مالی داشتن اموال بهسرقترفته توسط فرد خاطی یکی از شرایط وقوع جرم محسوب میشد، درحالیکه شرط لازم برای تحقق جرم سرقت رایانه ای تنها ارزش مالی داشتن اطلاعات نیست؛ بلکه قانونگذار، فارغ از مالی یا غیرمالی بودن اطلاعات سرقتشده، اقدام علیه محرمانگی اطلاعات افراد را نیز با وجود برخی شرایط جرم سرقت رایانه ای تلقی میکند.
مجموعه حقوقی لامینگو دارای متخصصانی است که میتوانند شما را در حیطه سرقتهای رایانه ای یاری کنند. درصورتیکه در معرض این نوع سرقت قرار گرفتهاید و از کمک شخصی متخصص در حیطه مشاوره حقوقی جرایم رایانه ای برخوردار نیستید، توصیه میکنیم از طریق لینک زیر با مشاوران ما در پلتفرم هوشمند لامینگو در ارتباط باشید.
دریافت مشاوره حقوقی جرائم رایانهای
منظور از اطلاعات در سرقت رایانه ای چیست؟
ازجمله مصادیق اطلاعات ربودهشده در جرم سرقت رایانه ای، میتوان به هر نوع اطلاعاتی نظیر اطلاعات نوشتاری، تصویری یا صوتی اشاره کرد. همچنین این اطلاعات میتوانند دارای ارزش مالی مانند اطلاعات حساب بانکی یا بدون ارزش مالی مانند فایلی دربردارنده خاطرات افراد و…. باشد.
شرایط وقوع جرم سرقت رایانه ای
ازجمله شرایط وقوع این جرم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فرد متخلف باید به بلوغ عقلی، جسمی و … رسیده باشد.
- فرد میبایست برای عمل انجامشده سوءنیت داشته باشد.
- اطلاعات سرقتشده برای شخص دیگری باشد.
- این نوع سرقت میبایست در بستری از وب و فضای مجازی صورت بگیرد.
- این نوع از جرم باید به کمک ابزارهایی چون رایانه، اینترنت و… صورت بگیرد.
برای آگاهی بیشتر درخصوص شرایط وقوع این جرم، از مشاوره حقوقی جرایم رایانه ای استفاده نمایید.
این مطلب را بخوانید: مشاوره حقوقی جرایم رایانه ای و نکات مربوط به آن!
قالب سرقتهای رایانهای در مشاوره حقوقی جرایم رايانه ای
سرقت رایانه ای میتواند در قالبهای متفاوتی به وقوع بپیوندد. در حالت اول ممکن است فرد وارد محل کار یا منزل اشخاص شود و اقدام به سرقت اطلاعات سیستم رایانه آنها نماید. حالت دوم که یکی از اَشکال متداول سرقت رایانه ای است، با نام فیشینگ شناخته شده است. یکی از نمونههای این نوع از جرم، سرقت بردن اطلاعات بانکی یک فرد با ایجاد صفحه جعلی درگاه بانکی هنگام خرید اینترنتی است. در ادامه مقاله مشاوره حقوقی جرایم رایانه ای، به شرح انواع اين جرم ميپردازيم.
انواع فیشینگ یا سرقت رایانه ای
سوءاستفاده از اطلاعات محرمانه افراد: فیشینگ در لغت به نوعی از دزدی اینترنتی از طریق کسب اطلاعات افراد با شیوههای خاص گفته میشود. با توجه به معنی لغوی فیشینگ اینگونه جرم را میتوان بهدست آوردن اطلاعات محرمانه افراد نظیر گذرواژه، اطلاعات حساب و کارتهای بانکی اشخاص بهمنظور تحصیل اموال یا اطلاعات حساس و شخصی دیگران از طریق سایتها یا پست الکترونیکهای قلابی برای سوءاستفادههای گوناگون بیان کرد.
فیشنگ یا سرقت رایانه ای با ایمیلهای فریبنده: در این روش فرد ایمیلی مشابه ایمیل بانک به قربانیان خود ارسال میکند و آنها را وادار به دادن اطلاعات بانکی خود میکند.
سرقت اطلاعات تلفنی: در این روش متخلف از طریق تلفن با قربانیان خود ارتباط میگیرد و از آنها میخواهند برای دریافت جوایز خود اطلاعات حسابشان را در اختیار وی قرار دهند.
سرقت رایانه ای به کمک طراحی صفحهای نظیر درگاه پرداخت بانک: در این روش فرد یک صفحه جعلی مشابه درگاه پرداخت بانک طراحی میکند و این صفحه را به یک فروشگاه آنلاین جعلی متصل میکند. او به کمک تبلیغات گسترده مشتری را مجاب به خرید و پرداخت از طریق صفحه جعلی میکند. پسازآنکه مشتری اطلاعات بانکي خود را در صفحه موردنظر وارد کرد، این اطلاعات به متخلف ارسال میشود.
سرقت رایانه ای با دستگاههای کارتخوان تقلبی: در این حالت مجرم به کمک دستگاههای کارتخوان تقلبی کارتهای بانکی قربانیان را کپی و به بهانه خرید، رمز عبور آن را بهدست میآورد و بهراحتی حساب دارنده کارت را خالی میکند.
میتوانید برای شناخت بهتر انواع مختلف سرقت رایانه ای، مشاوره حقوقی جرایم سایبری استفاده کنید.
مجازات سرقت رایانه ای چیست؟
طبق قانون جرایم رایانه ای، این جرم خود به دو دسته کلی تقسیم میشود و مجازات آنها نیز با یکدیگر متفاوت است. در حالت اول، درصورتیکه سارق تمامی اطلاعات قربانیان را بهنحوی به سرقت ببرد که دیگر قربانیان اطلاعات را در دسترس نداشته باشند، 91 روز تا 1 سال حبس یا جزای نقدی پانصد هزار تومان تا دو میلیون تومان یا هر دوی این مجازاتها، در انتظار مجرم سرقت رایانهای است. در حالت دوم درصورتیکه سارق اطلاعات را بهنحوی برباید که قربانی نیز اطلاعات را در اختیار داشته باشد. در این وضعیت متخلف از صد هزار تومان تا دو میلیون محکوم میشود.
البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که درصورتیکه سرقت رایانه ای بهروش فیشینگ صورت بگیرد و متخلف اقدام به جمعآوری اطلاعات بانکی افراد کند، طبق قانون، دادگاه میتواند مجازاتهای دیگری را نیز برای مجرم در نظر بگیرد. بهعنوان نمونه درصورتیکه کلاهبرداری رایانه ای همراه با سرقت رایانه ای رخ دهد، بهموجب ماده 12 و 13 قانون جرایم رایانه ای، مجرم به ۱ تا ۵ سال حبس و جزای نقدی معادل ۲۰ تا ۱۰۰ میلیون ریال و رد مال به صاحب آن محکوم میشود. همچنین با توجه به قانون 741 قانون مجازات اسلامی درصورتیکه متخلف اقدام به متوقف کردن دادهها، مختل کردن سیستم وجه، مال یا امتیازات مالی دیگر افراد کند، علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از ۱ تا ۵ سال و جزای نقدی ۲۰ تا ۱۰۰ میلیون ریال یا به هر دو مجازات محکوم میشود.
باید توجه کرد که بهدلیل گستردگی و پیچیدگیهای سرقت رایانه ای و تشابه برخی از این جرائم با کلاهبرداری رایانه ای لازم است افراد از طریق مشاوره حقوقی جرایم رایانه ای با تفاوت، مجازات و نحوه شکایت هرکدام بهصورت جداگانه آشنا شوند.
در پایان به یاد داشته باشید
در این مطلب سعی شد بهصورت خلاصه به جرم سرقت رایانه ای بپردازیم. باید به این نکته اشاره کرد که تمامی جرایم رایانه ای بهدلیل آنکه دارای نکات حقوقی و فنی ظریف و پیچیدهای هستند، رسیدگی به آنها بسیار مشکل و سخت میباشد. در همین راستا نیز افراد برای طرح شکایت خود و احقاق حقوقشان لازم است از طریق اخذ مشاوره حقوقی جرایم رایانه ای مدارک و مستندات شکایت خود را گردآوری نموده و به دادسرای ویژه جرایم رایانه ای ارائه دهند. تنظیم یک شکایت دقیق و درست باعث میشود فرآیند رسیدگی به پروندههای سرقت رایانه ای سرعت بیشتری بگیرد و قربانیان زودتر به منافع ازدسترفته خود برسند.
درصورتیکه به اطلاعات کاملی در این زمینه نیاز دارید میتوانید از خدمات راهنمایی و پشتیبانی لامینگو استفاده کنید. همچنین با مراجعه به وبلاگ لامینگو میتوانید نکات جالب و کاربردی را در این زمینه مطالعه کنید.
دیدگاه شما