شکایت از همسایه بابت عدم پرداخت شارژ ساختمان | مجازات عدم پرداخت شارژ
یکی از مشکلات اصلی و اساسی در هر آپارتمان و مجتمع مسکونی، عدم پرداخت شارژ ساختمان توسط برخی از ساکنین است. با وجود اینکه آپارتماننشینی سالها است که در ایران رواج داشته، اما همچنان برخی افراد قوانین آپارتماننشینی را رعایت نکرده و دیگران و مدیر ساختمان را با مشکلاتی مواجه میکنند. در این میان، مشکل پرداخت نکردن شارژ ساختمان که خرج هزینههای ساختمان میشود، یکی از مسائل رایج است که سبب ایجاد اختلاف میشود؛ چرا که برخی از ساکنین، از پرداخت به موقع شارژ ساختمان امتناع کرده و مقررات ساختمان را رعایت نمیکنند. این موضوع در حالی است که هنگام خرید آپارتمان، بهطور ضمنی شما با رعایت مقررات ساختمان که پرداخت شارژ نیز یکی از آنها است موافقت میکنید.
در همین راستا یکی از پررنگترین پرسشهایی که افراد از مشاوران حقوقی در زمینه حقوق آپارتماننشینی دارند این است که راه حل قانونی برخورد با شخصی که شارژ ساختمان را پرداخت نمیکند چیست و در مقابل این فرد، چه ضمانت اجرای قانونی وجود دارد. در این مطلب از بلاگ حقوقی لامینگو، قصد داریم به پاسخ به این پرسش بپردازیم و بررسی کنیم که مدیر ساختمان و سایر ساکنین چه راهی برای برخورد با افرادی دارند که شارژ ساختمان را پرداخت نمیکنند.
در نتیجه اگر شما هم با این مشکل مواجه هستید و قصد دارید که از طریق قانونی با همسایه خود برخورد کنید، پیشنهاد میشود این مطلب را تا انتها مطالعه کرده و تا پایان این مطلب با ما همراه باشید. لازم به ذکر است که اگر پس از مطالعه این نوشتار همچنان قصد کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه را داشتید، شما میتوانید با همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در ارتباط بوده و اطلاعات بیشتر را از این افراد دریافت نمایید.
شارژ ساختمان چیست و چه مواردی را شامل میشود؟
قبل از پرداختن به راه حل قانونی عدم پرداخت شارژ ساختمان و آپارتمان، ابتدا بهتر است نکات و توضیحاتی را درباره شارژ ساختمان بیان کنیم. منظور از شارژ ساختمان، مبلغی است که هر واحدی در آپارتمان باید برای هزینههای عمومی و مشترک ساختمان پرداخت کند؛ هزینههایی مانند هزینه پرداخت قبوض، هزینه نظافت ساختمان، هزینه باغبانی، تعمیر آسانسور و غیره. ممکن است برای شما این پرسش ایجاد شده باشد که مبلغ شارژ ساختمان چگونه تعیین میشود. در پاسخ به این پرسش باید توجه داشته باشید که در هر ساختمان این مبلغ متفاوت است و مبلغ شارژ، با توجه به شرایط و امکانات یک ساختمان مسکونی تعیین میشود. برای مثال، اگر ساختمان مزبور امکاناتی مانند استخر، سالن ورزشی و غیره داشته باشد، شارژی که هر واحد پرداخت میکند بسیار بیشتر از شارژ ساختمانی است که این امکانات را ندارد.
نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که زمانی که شما آپارتمانی را اجاره یا خریداری میکنید، شما با امضای قرارداد اجاره یا بیع، پرداخت شارژ ساختمان را نیز پذیرفتهاید. در نتیجه شما نمیتوانید پس از امضای قرارداد به بهانه عدم استفاده از امکانات ساختمان، از پرداخت شارژ امتناع نمایید و تمام واحدهای ساختمان حتی در صورت عدم استفاده از امکانات عمومی و مشترک، موظف به پرداخت مبلغ شارژ هستند.
شارژ ساختمان توسط هیئت مدیره ساختمان و با اعمال نظر ساکنین تعیین میشود و ممکن است در برخی از مجتمعها مبلغ شارژ برای هر واحد متناسب با تعداد افرادی باشد که در آن واحد زندگی میکنند و یا ممکن است برای تمامی واحدها یکسان باشد. در هر صورت، زمانی که شما قصد اجاره یا خرید واحد را دارید، این مبلغ شارژ مشخص است و شما میتوانید در صورتی که با آن موافق نیستید از امضای قرارداد خودداری نمایید.
پرداخت شارژ ساختمان بر عهده کیست؟
یکی دیگر از پرسشهایی که درباره شارژ ساختمان و عدم پرداخت آن از مشاوران حقوقی پرسیده میشود این است که آیا پرداخت شارژ بر عهده مالک است یا مستأجر؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت این موضوع بستگی به توافقی دارد که موجر و مستأجر با یکدیگر در هنگام تنظیم قرارداد اجاره داشتهاند. اگر مالک و مستأجر با یکدیگر توافق کرده باشند که پرداخت شارژ بر عهده مالک باشد، در این صورت مستأجر تکلیفی بر پرداخت شارژ ندارد. اما اگر در هنگام تنظیم قرارداد اجاره، پرداخت شارژ ساختمان جزو یکی از تعهدات مستأجر باشد در این صورت مالک تکلیفی بر پرداخت آن نخواهد داشت. توجه داشته باشید که اگر پرداخت شارژ بر عهده مالک باشد و مالک از پرداخت شارژ امتناع کند، در این صورت مستأجر میتواند مبلغ شارژ را از اجارهبها کم کند.
اما اگر پرداخت شارژ بر عهده مستأجر باشد و مستأجر از پرداخت شارژ خودداری کند، در این صورت مدیر ساختمان این حق را دارد که برای دریافت شارژ هم به مالک و هم به مستأجر مراجعه کند. با توجه به این توضیحات اما باید این موضوع را در نظر داشته باشید که در عرف اجاره، پرداخت هزینههای استفاده از عین مستأجره اصولاً بر عهده مستأجر است و در همین راستا میتوان این نتیجه را گرفت که در عرف اجارهنشینی در ایران، غالباً پرداخت شارژ بر عهده مستأجر است.
روشهای تعیین شارژ ساختمان چیست؟
یکی دیگر از موضوعاتی که پیش از بیان راه حل قانونی برخورد با عدم پرداخت شارژ ساختمان باید به آن بپردازیم، توضیح روشهای پرداخت شارژ ساختمان است. در بخش قبل از این نوشتار بیان شد که شارژ ساختمان ممکن است به طرق مختلفی تعیین شود و در این بخش از مطلب قصد داریم تا به توضیح بخشی از این روشها بپردازیم. توجه داشته باشید که تعیین روش، بستگی به نوع شارژ ساختمان دارد.
روش شارژ ثابت و شارژ واحدی
اگر شارژ ساختمان شارژ ثبات باشد، مبلغ شارژ برای هر واحد به صورت یکسان تعیین میشود. در این روش تمام هزینههای عمومی و مشترک ساختمان محاسبه میشود و مبلغ کل تقسیم بر واحدهای ساختمان میشود و مبلغی که هر واحد باید بپردازد مشخص میشود. این روش بیشتر در مجتمعهای تجاری و مجتمعهای مسکونیای کاربرد دارد که واحدها متراژ تقریباً یکسانی دارد و در مجتمعهایی که متراژ واحدها با یکدیگر متفاوت است، شارژ هر واحد ممکن است متفاوت از واحد دیگر باشد و از روش شارژ واحدی استفاده شود. روش شارژ واحدی علاوه بر ساختمانهایی که واحدهای با متراژ متفاوت دارند، برای ساختمانهایی استفاده میشود که سیستم گرمایش و سرمایش مرکزی نداشته و هر واحد کنتور مجزا دارد.
این مطلب را نیز بخوانید: شرایط فسخ اجاره پیش از موعد توسط مستأجر و موجر چیست؟
روش شارژ نفری و روش ترکیبی
یکی دیگر از روشهای تعیین مبلغ شارژ ساختمان، روش شارژ نفری است. در این روش، شارژ هر واحد متناسب با تعداد نفراتی تعیین میشود که در آن واحد زندگی میکنند. این روش تعییین شارژ غالباً در ساختمانهایی مورد استفاده قرار میگیرد که برای مثال کنتور آب مشترک دارند و در نتیجه، هزینه قبض آب برای هر واحد به نسبت استفاده تعداد نفرات مشخص میشود. به عنوان نتیجهگیری این مطلب باید ذکر شود که منصفانهترین روش تعیین شارژ، روش ترکیبی است؛ بدین صورت که هزینههایی مانند هزینه سرایدار، نظافت، تعمیر آسانسور و غیره به میزان واحد و هزینههایی مانند هزینه آب و برق و گاز، به صورت نسبی از هر واحد دریافت گردد.
راه حل قانونی برخورد با عدم پرداخت شارژ ساختمان چیست؟
همانطور که پیش از این نیز بیان شد، ممکن است برخی از واحدهای ساختمان از پرداخت شارژ ساختمان امتناع نمایند و سبب ایجاد مشکلات و اختلافاتی میان ساکنین شوند. برای حل این مشکل، بهتر است مدیر ساختمان و اعضای هیئت مدیره ساختمان ابتدا مشکل را از طریق گفتوگو و سازش حل کنند و سپس اگر مشکل از طرق مسالمتآمیز برطرف نشد، اقدام به مراجعه به مراجع قضایی نمایند. دلیل این امر نیز این است که حل این مشکل از طریق مراجع قضایی ممکن است سبب تشدید مشکل شود و از آنجایی که ساکنین ساختمان در یک محل زندگی میکنند، ممکن است این موضوع آرامش ساکنین را مختل کرده و سبب ایجاد مشکلات بزرگتری شود.
اما گاهی پیش میآید که حل مشکل عدم پرداخت شارژ ساختمان از طریق سازش رفع نمیشود و در این شرایط، راهی جز مراجعه به مراجع قضایی باقی نمیماند. توجه داشته باشید که اگر مشکل از طریق گفتوگو رفع نشود، مراحل و روشهای قانونی حل این مشکل به شرح زیر است:
1. مراجعه به شورای حل اختلاف و تنظیم اظهارنامه
یکی از راههای قانونی برای مقابله با عدم پرداخت شارژ ساختمان، مراجعه به شورای حل اختلاف و تنظیم اظهارنامه علیه همسایه متخلف و خاطی است. در متن اظهارنامه تنظیمی، باید مبلغ بدهی و مدتی که پرداخت این بدهی به تعویق افتاده است ذکر گردد. توجه داشته باشید که به طور کلی، شورای حل اختلاف یکی از مراجع رسیدگی به مشکلات و اختلافات آپارتماننشینی است. اما در ارتباط با دعوای عدم پرداخت شارژ ساختمان و آپارتمان، شورا تا زمانی صالح به رسیدگی است که مبلغ بدهی تا 5 میلیون تومان باشد و اگر مبلغ بدهی بیش از این مبلغ باشد، مدیر ساختمان باید به مراجع عمومی مراجعه کند.
پس از ابلاغ اظهارنامه، اگر واحد مزبور پس از گذشت 10 روز از دریافت اظهارنامه اقدام به پرداخت بدهی ننماید، در این صورت مدیر ساختمان میتواند خدمات مشترک را برای واحدی که شارژ خود را پرداخت نکرده است قطع نماید. نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که مدیر ساختمان فقط آن دسته از خدماتی را میتواند قطع کند که جزو خدمات عمومی و مشترک محسوب میشوند؛ برای مثال اگر کنتور آب مشترک باشد، در این صورت مدیر میتواند آب آن واحد را قطع کند اما اگر واحدی که شارژ ساختمان را نپرداخته است کنتور اختصاصی آب داشته باشد، در این صورت مدیر ساختمان نمیتواند کنتور را قطع کند.
2. صدور اجرائیه عدم پرداخت شارژ ساختمان
ممکن است مالک یا مستأجر بدهکار پس از دریافت اظهارنامه و قطع خدمات مشترک، همچنان از پرداخت بدهی خود امتناع نماید. در این شرایط راه حل قانونی بعدی که پیش روی مدیر ساختمان است، مراجعه به اداره ثبت منطقه است. در این موارد، اداره ثبت با توجه به اظهارنامهای که پیش از این علیه مالک یا مستأجر بدهکار تنظیم شده است، اقدام به صدور اجرائیه برای فرد بدهکار مینماید. پس از صدور اجرائیه اداره ثبت، بدهکار 10 روز فرصت دارد تا بدهی خود را پرداخت نماید و یا با مدیر ساختمان به توافقی برای پرداخت برسد. توجه داشته باشید که مراجعه به اداره ثبت، یکی از راههای قانونی برای برخورد با همسایه بدهکار است که در این روش نیازی به مراجعه به دادگاه نبوده و اگر این روش نیز پاسخگو نبود، در قدم بعدی مدیر ساختمان میتواند به دادگاه مراجعه نماید.
3. مراجعه به دادگاه برای طرح دعوای عدم پرداخت شارژ ساختمان
اگر پس از طی مراحل بالا یعنی مراجعه به شورای حل اختلاف، تنظیم اظهارنامه و صدور اجرائیه واحد مربوطه همچنان نسبت به بدهی خود اقدام نکند در این شرایط مدیر ساختمان میتواند به دادگاه عمومی حقوقی مراجعه نموده و دادخواستی تنظیم نماید. به طور معمول، موارد اینچنینی در دادگاه بدون نوبت رسیدگی و صدور حکم میشود. پس از طرح دعوا در دادگاه عمومی حقوقی، دادگاه مندرجات پرونده را بررسی میکند و پس از اثبات بدهکار بودن واحد، دادگاه حکم به جریمه نقدی و محرومیت از خدمات دولتی خواهد داد. منظور از خدمات دولتی آب و برق و گاز است و مبلغ جریمه نقدی معمولاً 2 برابر بدهی بدهکار است که این مبلغ باید به صندوق ساختمان واریز گردد.
پس از ابلاغ حکم دادگاه به بدهکار، این شخص به مدت 10 روز فرصت دارد تا به حکم دادگاه اعتراض نماید. پس از ثبت اعتراض محکومعلیه، مراتب اعتراض در دادگاه بدون نوبت و بدون رعایت تشریفات دادرسی بررسی میشود. توجه داشته باشید که اگر دادگاه حکم به قطع خدمات دولتی داده باشد، قطع خدمات تا زمان رسیدگی به اعتراض و صدور حکم قطعی به تعویق خواهد افتاد. به طور معمول، اعتراضی که به این حکم میشود غالباً اعتراضی است که به مبلغ بدهی میشود.
توجه داشته باشید که اگر مالک یا مستأجر اعتراضی به مبلغ شارژ و نحوه تعیین شارژ داشته باشند، میتوانند با مدیر ساختمان در این زمینه مذاکره کنند و اگر این گفتوگو بینتیجه باشد واحد معترض میتواند به شورای حل اختلاف مراجعه نماید. نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشید این است که اگر مالکان ساختمان نسبت به سوء استفاده مدیر ساختمان از منابع مالی اعتراض داشته باشند، باید این اعتراض را در دادگاه عمومی مطرح نمایند.
نتیجهگیری
با توجه به مطالبی که در این نوشتار بیان شد، نتیجه خواهیم گرفت که هر فردی پیش از خرید یا اجاره واحد آپارتمانی باید از مقررات ساختمان مربوط به پرداخت شارژ مطلع شود تا بعداً اختلافی در این زمینه حادث نگردد. هزینه شارژ ساختمان شامل مواردی مانند هزینههای مربوط به سرایدار، هزینه آب، برق، گار، هزینه تعمیرات و نگهداری، هزینه گلکاری و سایر هزینههای ضروری و عمومی میشود. امضای قرارداد ساختمان به معنای قبول پرداخت شارژ ساختمان است و در صورت عدم پرداخت شارژ ساختمان مدیر ساختمان حق دارد اقدامات قانونی لازم را در این زمینه انجام دهد.
این اقدامات شامل مواردی مانند مراجعه به شورای حل اختلاف و تنظیم اطهارنامه، مراجعه به اداره ثبت و صدور اجرائیه و مراجعه به دادگاه عمومی حقوقی است. مدیر ساختمان میتواند تا زمانی که بدهکار بدهی خود را پرداخت نکرده است، اقدام به قطع خدمات مشترک نماید. قطع این خدمات مشترک تا زمان عدم پرداخت بدهی ادامه خواهد داشت مگر اینکه واحد بدهکار برای وصل خدمات حکم قضایی دریافت نماید. پس از پرداخت بدهی، مدیر ساختمان باید خدمات مشترک را وصل کند و اگر خدمات دولتی مثل آب و برق قطع شده باشد، در این صورت برای وصل دوباره آن به حکم قضایی احتیاج است.
مشاوره حقوقی عدم پرداخت شارژ ساختمان را از لامینگو دریافت کنید!
در این نوشتار سعی کردیم تا توضیحات جامعی درباره شارژ ساختمان و راه حلهای قانونی برخورد با عدم پرداخت سارژ را بیان کنیم. موضوعی که باید به آن اشاره داشت این است که ممکن است انجام مراحل قانونی لازم برای اشخاصی که اطلاعات حقوقی کافی ندارند کمی دشوار باشد و به همین دلیل، بهتر است در این زمینه از راهنمایی حقوقی مشاوران حقوقی استفاده کرده و اقدامات لازم را تحت نظر این اشخاص انجام دهید. در همین راستا شما میتوانید به مشاوران حقوقی لامینگو مراجعه کرده و مشاوره حقوقی مربوطه را به صورت تلفنی، حضوری و یا آنلاین دریافت نمایید. تیم حقوقی لامینگو متشکل از حقوقدانانی متخصص است که با داشتن تجربه و دانش لازم به شما در زمینه انجام امور حقوقی و کیفری، کمک خواهند کرد. برای دریافت مشاوره حقوقی، با شمارههای مذکور تماس گرفته و یا به صورت حضوری مراجعه نمایید.
اگر قصد دارید تا سایر محتواهای حقوقی با موضوعات مختلف را مطالعه کرده و اطلاعات خود در این زمینه را افزایش دهید، پیشنهاد میشود وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و سایر مطالب این بلاگ را نیز مطالعه کنید. در بلاگ حقوقی لامینگو شما میتوانید سایر موضوعات مرتبط با حقوق آپارتماننشینی مانند مراحل شکایت از همسایه مزاحم را نیز مطالعه کرده و اطلاعات لازم را کسب نمایید. شما میتوانید پس از مطالعه هر مطلب، نظرات و انتقادات خود را با ما به اشتراک گذاشته و از این طریق، به بهبود کیفیت مطالب کمک کنید. در پایان پیشنهاد میشود چنانچه پرسش یا ابهامی در ارتباط با این مطلب در ذهن دارید، سؤال خود را برای ما بنویسید تا همکاران ما به آن پاسخ دهند. لامینگو را به دوستان و اطرافیان خود نیز معرفی کنید و ما را در شبکههای اجتماعی دنبال نمایید.
دیدگاه شما