آیا از شیوههای رایج کلاهبرداری خودرو و مجازات این جرم اطلاع دارید؟
مشاوره حقوقی کلاهبرداری یکی از خدمات پرکاربرد مؤسسات حقوقی است. کلاهبرداری خودرو از جمله انواع کلاهبرداری است که همه روزه افراد زیادی را دچار خسارات مالی میکند. جبران این خسارات با توجه به قیمت بالای خودرو در بازار فروش، گاهی برای مالباختگان یک چالش بزرگ محسوب میشود. این جرم به روشهای مختلفی انجام میشود که ما در این مطلب به مهمترین موارد آن اشاره خواهیم کرد. اگر تمایل دارید با شیوههای ارتکاب کلاهبرداری خودرو، مجازات قانونی این جرم و اهمیت دریافت مشاوره حقوقی کلاهبرداری آشنا شوید، تا پایان با ما همراه باشید.
آیا میتوان جرم کلاهبرداری را در یک جمله تعریف کرد؟
پاسخ به این سؤال مثبت است. جرم کلاهبرداری یکی از جرائم رایج اقتصادی است که دارای انواع متفاوت و هرنوع آن دارای شیوههای ارتکاب گوناگون است. بااینوجود وجه مشترک تمام این موارد عبارت زیر است:
کلاهبرداری عبارت است از بردن مال غیر ازطریق ارتکاب مانور متقلبانه.
باتوجه به معنای فوق عنصر اصلی کلاهبرداری چیست؟
عنصر اصلی تحقق این جرم، توسل به فریب و حیله است. البته صرف دروغگویی را نمیتوان کلاهبرداری دانست. بلکه لازم است کلاهبردار برای تحقق جرم از وسایل یا اعمال متقلبانه استفاده نماید. این مانور متقلبانه باید بهگونهای باشد که درنهایت قربانی مال خود را با رضایت دراختیار مجرم قرار دهد. بهعلاوه مال باید متعلق به فردی غیر از مجرم باشد. این مال ممکن است منقول یا غیرمنقول باشد و موجب انتفاع کلاهبردار گردد.
این مطلب را بخوانید: آیا درباره جرم کلاهبرداری، انواع و مجازات قانونی آن میدانید؟
منظور از جرم کلاهبرداری خودرو چیست؟
توسل به فریب و انجام مانور متقلبانه در معامله خودرو که ازسوی خریدار یا فروشنده انجام و موجب ضرر مالی طرف مقابل میگردد، در اصطلاح کلاهبرداری خودرو نامیده میشود.
مجازات جرم کلاهبرداری خودرو چیست؟
عنصر قانونی جرم کلاهبرداری ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری است. بهموجب این ماده، اگر نوع جرم انجامشده کلاهبرداری ساده باشد، مجازات آن ردّ مال، از یک تا هفت سال حبس و و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است، خواهد بود. اما اگر جرم از نوع کلاهبرداری مشدد باشد، مجرم علاوهبر ردّ مال، به حبس از دو تا ده سال، انفصال ابد از خدماتدولتی و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است، محکوم میگردد.
تکلیف فردی که باوجود مانورمتقلبانه موفق به بردن مال نشود، از منظر قانون چیست؟
اگر فردی با قصد مجرمانه، اقدام به فریبدادن فرد دیگری با توسل به وسایل و اعمال متقلبانه کند اما به دلیلی غیر ارادی، هدف او محقق نشود و موفق به بردن مال غیر نگردد، مرتکب شروع به جرم کلاهبرداری شده است. قانون در تبصره 2 ماده 1 بیان میکند:
«مجازات شروع به کلاهبرداری حسب مورد، حداقل مجازات مقرر در همان مورد خواهد بود و اگر نفس عمل انجامشده نیز جرم باشد، شروعکننده به مجازات آن جرم نیز محکوم میشود. مستخدمان دولتی علاوهبر مجازات مذکور چنانچه در مرتبه مدیرکل یا بالاتر یا همتراز آنها باشند، به انفصال دائم از خدمات دولتی و اگر در مراتب پایینتر باشند به شش ماه تا سه سال انفصال موقت از خدمات دولتی محکوم میشوند.»
رایجترین شیوه کلاهبرداری خودرو لیزینگی چیست؟
قیمت بالای خودرو بسیاری از افراد را وادار میکند نسبت به خرید خودرو اقساطی رغبت نشان دهند. دراینمیان شرکتهای لیزینگ با تبلیغات گسترده شرایط مناسبی را برای خرید خودرو اقساطی پیشنهاد میدهند. در برخی موارد، این شرکتهای لیزینگی جزء شرکتهای کاغذی هستند. این شرکتها گرچه رسماً ثبت شدهاند و خود را نماینده شرکتهای خودروسازی چون ایرانخودرو و سایپا معرفی میکنند، اما درحقیقت دام بزرگی برای انجام کلاهبرداریهای گسترده هستند.
وعدههایی که موجب فریب قربانیان میشود مواردی چون فروش خودرو زیرقیمت بازار، تحویل خودرو در مدت کوتاه، پایینبودن نرخ سود تسهیلات و… است. پیشنهاد این شرایط و وجود دفاتر شیک با کارمندانی موجه و خوشصحبت، افراد زیادی را در دام کلاهبراران خودرو میاندازد و خسارات فراوانی را درپی خواهد داشت. در این نوع کلاهبرداری خودرو، مجرمان بعد از ثبتنام افراد از آنها مبالغ میلیونی پیشپرداخت دریافت میکنند و درنهایت متواری میشوند.
نکته: حتماً قبل از واریز هر وجهی به حساب شرکت لیزینگی، از سایت بانک مرکزی، لیست شرکتهای مجاز فروش خودرو را بررسی نمایید.
کلاهبرداری خودرو ازجمله جرائمی است که همه روزه روشهای جدیدی برای ارتکاب آن توسط کلاهبرداران طراحی میشود. افراد بهدلیل نداشتن دانش حقوقی در مراحلی چون تنظیم قولنامه مرتکب قصوراتی میشوند که گاه بهسختی جبران میشود. پیشنهاد میکنیم درصورت مشاهده آگهیهای وسوسهآور سریع اقدام نکنید و جوانب کار را بسنجید. دریافت مشاوره حقوقی کلاهبرداری تیم لامینگو راهی مطمئن برای محافظت از شما از دام کلاهبرداران است.
دریافت مشاوره حقوقی کلاهبرداری
شیوههای رایج کلاهبرداری خودرو در معامله خودرو کارکرده چیست؟
باتوجه به قیمت بالای خودرو صفر، بسیاری از افراد به خریدوفروش خودرو کارکرده و دست دو تمایل نشان میدهند. اما متأسفانه این نوع معامله، فرصت خوبی برای بروز کلاهبرداری خودرو به شیوههای زیر است:
روش اول
خریدار برای بررسی یک خودرو بههمراه کارشناس به فروشنده مراجعه میکند. نظر کارشناس این است که خودرو ازجهت فنی و بدنه در وضعیت خوبی قرار دارد. قولنامه در محضر تنظیم میشود، اما دراینمیان فروشنده با روشهای متقلبانه از درج شماره شاسی خودرو اجتناب میکند. این عمل مقدمه انجام کلاهبرداری خودرو است. بعداز انجام تعویض پلاک، خریدار متوجه میشود خودرو تحویل دادهشده با خودرو کارشناسیشده متفاوت است. یعنی فروشنده درفاصله تنظیم قولنامه و تعویض پلاک اقدام به جابهجایی خودرو سالم با خودرو چپی کرده است. کلاهبرداران درمواردی، بهجای تعویض کامل خودرو، قطعات اصلی آن را عوض میکنند.
روش دوم
افرادی هستند که خودروهای تصادفی را زیرقیمت میخرند و قطعات آن را با قطعات خودروهای سرقتی جایگزین میکنند. درپایان شماره شاسی یا شماره موتور را جعل کرده و روی آن حک میکنند تا خودرو سالم بهنظر بیاید. تشخیص این موضوع در حیطه تخصص کارشناسان خبره است و نتیجه این است که یک خریدار معمولی فریب فروشنده کلاهبردار را میخورد و خودروی تصادفی را بهجای خودرو سالم میخرد.
روش سوم
خریدار برای بررسی یک خودرو به فروشنده مراجعه میکند اما همزمان با او خریداری دیگر بههمراه یک کارشناس در محل حاضر میشود. این دو خود را از خودرو و کیفیت آن راضی نشان میدهند و اصرار بر خرید دارند. درحقیقت این نمایش اصرار برای خرید، یک مانور متقلبانه ازسوی فروشنده برای انجام کلاهبرداری خودرو است. خریدار اول مجاب میشود این خودرو بسیار مناسب است و درنتیجه باعجله و قبل از انجام کارشناسی، یک خودرو تصادفی را بهجای یک خودرو سالم خریداری میکند.
روش چهارم
خریدار برای خرید یک خودرو تمایل نشان میدهد و فروشنده را متقاعد میکند تا زمان تنظیم سند و تحویل کامل پول، خودرو به یک پارکینگ دوقبضه منتقل شود تا هیچکدام نتوانند بدون حضور دیگری خودرو را بیرون ببرند. در این موارد، خریدار ابتدا در قولنامه آسیبهای خودرو را درج نمیکند و درپایان برای فسخ معامله، درصدی از معامله را بهعنوان مبلغ فسخ تعیین میکند. روز تعویض پلاک، خریدار باحضور کارشناس، آسیبهای خودرو را مستند میکند و از فروشنده درخواست کاهش قیمت یا پرداخت خسارت و یا فسخ معامله و پرداخت درصدی از مبلغ خودرو را مینماید. هدف خریدار از این مانور متقبلانه، کسب منفعت مالی از فروشنده خودرو است.
روش پنجم
فروشنده آگهی فروش خودرو را در سایتهایی مثل دیوار منتشر میکند. قیمت پایینی که برای خودرو پیشنهاد میشود افراد را نسبت بهخرید ترغیب میکند. بعداز تماس خریدار برای دریافت اطلاعات بیشتر، فروشنده پیشنهاد میدهد مبلغی بهعنوان بیعانه پرداخت شود تا خودرو حتماً بهاین فرد فروخته شود. بعداز پرداخت اینترنتی مبلغ بیعانه، فروشنده گوشی خود را خاموش میکند و از دسترس خارج میشود. به همین راحتی خریدار در دام یک کلاهبرداری خودرو میافتد.
نکته: قبل از ملاقات با فروشنده و کارشناسی خودرو، هیچ وجهی را بهحساب او واریز نکنید. اگر قربانی این نوع کلاهبرداری خودرو هستید با پلیس فتا تماس بگیرید.
این مطلب را نیز بخوانید: مهمترین نکاتی که باید درباره کلاهبرداری اینترنتی و طرح شکایت از آن بدانید.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
دریافت مشاوره حقوقی کلاهبرداری در جرم کلاهبرداری خودرو چه اهمیتی دارد؟
کلاهبرداری خودرو جرم شایعی است که هزینههای مادی و روحی زیادی به قربانیان تحمیل میکند. استفاده از نظرات کارشناس خودرو در هنگام معامله و تحویل خودرو بروز این جرم را تا حدی کاهش میدهد. اما گاهی پیش میآید باوجود بررسی دقیق شما، افراد سودجو هدف خود را محقق کنند. در اینموارد هم نظر یک کارشناس حقوقی شما را در احقاق حق یاری میکند. فراموش نکنید طرح شکایت از کلاهبرداری خودرو، اثبات وقوع جرم و پیگیری پرونده تا صدور حکم و استرداد مال، نیازمند طی یک روند طولانی و وقتگیر است. تیم لامینگو با ارائه مشاوره حقوقی کلاهبرداری به بهترین وجه، آماده کمککردن به مالباختگان این پروندههاست.
لطفاً نظرات و پرسشهای خود را ذیل این مطلب بهاشتراک بگذارید و سایر مطالب بلاگ لامینگو را نیز مطالعه نمایید.
8 دیدگاه
-
4 سال پیش
سلام و خسته نباشید
من برای فروش ماشینم به پارکینگ چیتگر رفتم و با ۳ تا دلال (اکیپ بودن) بر سر فروش ماشینم به توافق رسیدم،یکی از این ها مرا به نمایشگاهی سمت یافت آباد برد تا قولنامه بنویسیم (۲ تای دیگه رفتن دنبال ماشین های دیگه )ماشین من بیرنگبود و اون ۳ تا دلال تایید کردن و داخل قولنامه نوشتیم اگر رنگ داشت ۱۵ درصد خسارت باید پرداخت کنیم،و ۲ میلیون بیعانه برامون زدن و گفتند ماشین هم نیاز نیست توپارکینگ بخوابونیم،من ۳ روز بعد برای زدن سند رفتم حدود ۳۰ دقیقه داخل نمایشگاه نشستم تا چک رمز دار رو برام بگیرن و صاحب نمایشگاه ۳ میلیون پول(۱میلیون کمیسیون و ۲ میلیون بیعانه که برام زده بود) ازم گرفت قولنامه منم ازم گرفت پاره کرد گفت دیگه بدردت نمیخوره و گفت کل پول ماشین رو چک صادر کردیم ولی قبل از اون باید بریم کارشناسی ماشین رو چک کنه،کارشناسی رفتیم ۲ تا گلگیر جلو کیلر پاشیده بودن گفت رنگه و صاحب نمایشگاه ۲ میلیون دیگه ازم گرفت تا ۱۵ درصدو ازم نگیره.
نکته:هیچوقت فکر نکنید ماشین رو توپارکینگ های ۲ قبضه فقط خراب میکنن،حواستون نباشه دمه نمایشگاه هم ای کارارو میکنن
نکته ۲:قبل از قولنامه با خریدار برید کارشناسی
نکته ۳:من خودم کاسب ماشین بودم و ادعام میشد ولی سر منم کلاه گذاشتن پس فکر نکن زرنگی
نکته۴:تا جایی که میشه با دلال معامله نکنید و اگر هم کردید کارشناسی برید و توقولنامه بنویسید به رویت و تایید خریدار رسید
نکته ۵:شخصی تو پارکینگ چیتگر گفت به اینا ماشین نفروش اگر هم فروختی پارکینگ نبر اینا سر من یه بار کلاه گذاشتن و من گوش نکردم،نتیجه اینکه از تجربیات تلخ دیگران استفاده کنیم-
4 سال پیش
خدا لعنتش کنه، سر مام کلاه گذاشتن ، بنظرم قوه قضاییه باید اینا رو راحت تشخیص بده و حکمی کمتر از اعدام نزنه
-
-
3 سال پیش
سلام من یکماه پیش یک ماشین به ارزش ۶۰۰ میلیون خریدم ماشین را بعنوان ماشین بدون تصادف ورنگ شدگی به من فروختند ولی بعد متوجه شدم ماشین تصادف شدید دارد وارزش واقعیش ۴۰۰ میلیون است الان شکایت حقوقی کردم آیا باید شکایت کیفری هم بکنم البته تمام موبایل ها خاموش است فقط کد ملی فروشنده ومشخصاتش را دارم که سند زده لطفا من را راهنمایی کنید
-
3 سال پیش
با سلام و احترام
در برخی موارد میتوان طرح شکایت کلاهبرداری کرد با این حال نیاز به بررسی دقیقتر پرونده میباشد.
-
-
3 سال پیش
با سلام من یه خودرو خریدم بعد از انجام مراحل شکایت و درخواست کارشناس دادگستری مشخص شد که ماشین کلا سرقتی هست و فقط شماره اش را دست کوب کردن و پلاک هاش را عوض کردن و با مدارک کامل به من فروختن حالا می خواستم ببینم تکلیف من چیه از موقع خریدم تا الان ماشین ها گرون شدن
-
3 سال پیش
با سلام و عرض ادب
با توجه به اثبات دستکاری در مواردی که فرمودید توسط فروشنده یا اطلاع ایشان از این قضیه، با عنوان تحصیل مال از طریق نامشروع از وی شکایت کنید و منتظر حکم دادگاه باشید.
-
-
3 سال پیش
من چند روز پیش با یکی از دوستام که نمایشگاه اتوموبیل داره صحبت کردم و گفت خودرویی با شرایط مناسب برام پیدا کرده شما پول رو به حساب بریز تا دیر نشده برات برش دارم مبلغ رو به حساب شخص دیگری که گفت ریختم ولی الان سه هفته است جواب تلفن من رو هم نمیده
چکار کنم بهش اعتماد کردم. مبلغ 160000000 تومان-
3 سال پیش
با سلام و احترام،
مطابق ماده ۳۰۱ قانون مدنی کسی که بهطور عمد چیزی را که مستحق نبوده، دریافت کند، ملزم است که آن را به مالک تسلیم کند. میتوانید با مراجعه به دادگاه، با استناد به فیش واریزی، نسبت به پس گرفتن وجه خود اقدام کنید.
-
دیدگاه شما