اسناد تجاری چیست؟

4 سال پیش
اسناد تجاری

در دنیای امروز تجارت و معاملات بازرگانی، اسناد تجاری نقش مهمی را ایفا می‌کنند. درواقع بدون وجود اسناد تجاری تقریباً هیچ معامله‌ای اتفاق نمی‌افتد. سابقه تاریخی استفاده از این اسناد به بازارهای مکاره اروپا برمی‌گردد. در آن زمان تجار از بیم سارقان و راهزنان از این اوراق استفاده می‌کردند. کم‌کم این روند در همه‌جا توسعه یافت و با تغییراتی که در طول زمان روی آن‌ها و نحوه استفاده از آن‌ها صورت گرفت، به شکلی که امروز شاهد آن هستیم درآمدند.

 در قانون مصادیق این اسناد ذکرشده ولی هیچ تعریفی از آن‌ها ارائه نشده است. حقوقدان‌ها به کلیه اسنادی که میان تجار ردوبدل می‌شود، اسناد تجاری می‌گویند.

مهم‌ترین انواع اسناد تجاری شامل چک، برات، سفته، سهام، قبض رسمی انبار و برگ‌های قرضه می‌شود.

دریافت مشاوره حقوقی

 

چرا از  اسناد تجاری استفاده می‌کنیم؟

زمانی که تاجری قصد خرید مالی را دارد معمولاً پول کافی برای خرید آن ندارد و یا اگر هم داشته باشد ترجیح می‌دهد تمام منابع مالی خود را صرف یک کار نکند لذا در این شرایط فایده اسناد تجاری مشخص می‌شود. تجار ترجیح می‌دهند به‌جای پرداخت پول نقد در عوض خرید کالا، اسناد تجاری صادر کنند و بعداً در سررسید و موعد تعیین‌شده، وجه موردنظر را پرداخت کنند. درواقع یکی از مهم‌ترین علت‌های پیدایش این اوراق، تسهیل روابط و معاملات تجاری است.

 

اسناد تجاری

 

اسناد تجاری از اهمیت و اعتبار اسناد رسمی برخوردار نیستند اما به دلیل اعتباری که قوانین تجارت در اکثر کشورهای دنیا برای آن‌ها قائل شده است، تمایز زیادی بین آن‌ها و اسناد عادی وجود دارد. ضمن اینکه قانون‌گذار برای تنظیم و صدور این اوراق مقرراتی را در نظر گرفته است و درصورتی‌که این مقررات رعایت نشود نمی‌توان سند مزبور را تجارتی دانست و مزایای مقررشده را برای آن‌ها به رسمیت شناخت.

 

مزایای اسناد تجارتی

رسیدگی اختصاری در دعاوی

در رابطه با این اسناد، اصل رسیدگی سریع و اختصاری رعایت می‌گردد. درواقع به دلیل اهمیت امور تجاری دعاوی مربوط به آن‌ها هم با سرعت بیشتری نسبت به سایر دعاوی مورد رسیدگی قرار می‌گیرد.

 

مسئولیت تضامنی

کلیه کسانی که به هر طریقی روی سفته، چک یا برات را امضا کرده‌اند، چه در قالب قبول کننده یا صادرکننده، ظهر نویس یا ضامن، برای پرداخت این سند مسئولیت تضامنی دارند.

 

تقاضای تأمین

با تقدیم دادخواست توسط صاحب برات یا سفته و قبل از شروع رسیدگی قضایی می‌توان از دادگاه تقاضای توقیف اموال بدهکار را داشت و دادگاه هم موظف است در این خصوص قرار تأمین خواسته صادر نماید.

 

اعتبار

اسناد تجاری به‌خودی‌خود دارای اعتبار و ارزش و بیانگر طلب صاحب آن هستند لذا روابط حقوقی میان امضاکنندگان و ظهر نویسان به هر شکلی که باشد در حقوق صاحب سند تأثیری نخواهد داشت.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

برای مطالعه سایر مقالات می‌توانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب حدیث دلبرد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه