قرارداد مشارکت مدنی، راهگشای مشکلات قراردادی!
بسیاری از توافقاتی که افراد به عنوان همکاری و ارتباطات متقابل در قالب یک قرارداد مینویسند در یک چارچوب قانونی واحد است و تنها نامهای متفاوتی را یدک میکشند. این بدان معناست که این نامهای گوناگون دلیلی بر اختلاف اصلی در ماهیت این قراردادها نیست. مقررات مربوط به قراردادهای مشارکت مدنی عمده قوانین حاکم بر این قراردادها را تشکیل میدهند. در این مطلب قصد داریم تا بیشتر به ماهیت قراردادهای مشارکت مدنی بپردازیم.
چرا قرارداد مشارکت مدنی؟
در ابتدا بهتر است در مورد قرارداد مشارکت مدنی و مفهوم آن از منظر قانون بیشتر توضیح بدیم.
مشارکت طبق تعریف قانون مدنی عبارت است از اجتماع حقوق مالکین متعدد در شیء واحد به نحو اشاعه.
از تعریف قانونی این عقد میتوان به این مساله مهم پی برد که بیشتر قالبهای همکاری ما درواقع همین عقد مشارکت است. به عنوان مثال زمانی که شما با کسی در کسبوکاری شریک میشوید و در قرارداد خود ذکر میکنید که مکان کسبوکار از شما و کار از ایشان در واقع در یک شیء واحد که همان کسبوکار است، شریک شدهاید. شراکتی که در نتیجه این عقد مشارکت حاصل میشود مانند تمام مالکیتهای اشتراکی دیگر، یک حق مالکانه مشاعی برای طرفین پدید میآورد.
مالکیت مشاعی بیانگر این مسأله مهم است که شما به اندازه سهم خود در کسبوکار، در ذره ذره آن سهیم هستید و نمیتوانید قسمت مشخصی را به خود اختصاص دهید چون زمانیکه مالکیت مشاعی در مالی وجود دارد تا زمانیکه جداسازی سهم شرکا از طرق قانونی صورت نگیرد (که به آن افراز میگویند) نمیتوان قسمت مشخصی برای افراد درنظر گرفت.
برای چه کارهایی میتوان از قرارداد مشارکت مدنی استفاده کرد؟
حال که به شرح مفهوم مشارکت مدنی پرداختیم قطعا ذهنیتی برای شما هم شکل گرفته است مبنی بر اینکه دامنه شمول این قرارداد تا چه حد کاربردی و وسیع است. در اینجا قصد داریم به جند نمونه از پرکاربردترین آنها اشاره کنیم:
قراردادهای کسبوکاری
زمانیکه تصمیم به راهاندازی یک کسبوکار با دوستان خود میگیرید روابط شما در قالب عقد مشارکت تبیین میشود.
قرارداد بسیاری از این همکاریها بر پایه عقد مشارکت بنا میشود. یکی از مهمترین این قراردادها که در میان کسبوکارهای نوپا و استارتاپها بسیار رایج است، قرارداد همبنیانگذاران است.
در مورد قرارداد هم بنیانگذاران این مطلب را بخوانید: هر آن چه درباره ی قرارداد همبنیانگذاران یا cofounder agreement باید بدانید
قرارداد همبنیانگذاران قراردادی است که روابط میان بنیانگذاران یک استارتاپ را در روزهای آغاز راهاندازی و فعالیت مشخص میکند. این قرارداد تا زمانیکه کسبوکار به صورت یک شرکت ثبت شود منبع توافقات افراد خواهد بود و بعد از ثبت شرکت، این توافقات مستقیما وارد اساسنامه شرکت میشود.
قرارداد مشارکت در ساخت
یکی از رایج ترین قراردادهایی که در جوامع درحال توسعه میان افراد منعقد میشود قرارداد مشارکت در ساخت است. این قرارداد که به منظور تجهیز و نوسازی املاک مورد استفاده قرار میگیرد درواقع نوعی قرارداد مشارکت مدنی است.
در قرارداد مشارکت در ساخت هم افراد در حقوق مالکانه خود به صورت اشاعه (مشاعی) شریک میشوند. البته در هریک از این قراردادها شروط متفاوتی گنجانده میشود اما قالب اصلی تمام آنها بر مدار قرارداد مشارکت مدنی است.
قراردادهای بانکی
امروزه بانکها در توسعه و گسترش کسبوکارها و کمک به افراد در قالب انعقاد عقود مشارکت مدنی ورود پیدا کردهاند. اکثر قراردادهایی که بانکها در حوزه مشارکت با افراد حقیقی و حقوقی تنظیم و امضا میکنند درواقع همان قراردادهای مشارکت مدنی است. البته همانطور که در بالا اشاره کردیم در تمام این قراردادها بسته به شرایط مذاکره و توافقات افراد، شروط متفاوتی در قرارداد درج میشود.
مواردی که در بالا ذکر کردیم تنها تعداد اندکی از نمونههای قرارداد مشارکت مدنی است. شما چه تجربهای در انعقاد قرارداد مشارکت مدنی داشتهاید؟
چنانچه برای کسبوکار خود یا سایر فعالیتهای حقوقیتان به قرارداد مشارکت مدنی نیاز داشتید میتوانید به بانک قراردادهای ما که به دو صورت هوشمند و تمپلیت آماده در اختیار شما قرار دارند مراجعه بفرمایید. همانطور که گفته شد قراردادهای لامینگو به دو صورت تمپلیت و هوشمند در اختیار شما قرار میگیرند.
قراردادهای هوشمند آن دسته از قراردادهایی هستند که بر اساس پرسش و پاسخهای پویا نیاز شما را شناسایی کرده و یک نسخه کاملا شخصی سازی شده مطابق با نیاز شما تنظیم میکند و شما میتوانید در لحظه فایل آن را دانلود کنید. در کنار این قراردادهای هوشمند، قراردادهای از پیش آماده شده هم تهیه شده است.
چنانچه قرارداد موردنظر خود را در سامانه هوشمند لامینگو پیدا نکردید اصلا نگران نباشید. متخصصین حقوقی ما با سالها تجربه در امر تنظیم قرارداد در خدمت شما هستند تا به بررسی مشکل شما بپردازند.
برای مطالعه سایر مقالات منتشر شده در بلاگ ما میتوانید به بلاگ لامینگو مراجعه بفرمایید.
دیدگاه شما