با قانون امضای الکترونیکی در ایران آشنایی دارید؟

امضای الکترونیکی

در چند سال اخیر که تجارت الکترونیک در ایران، پیشرفت چشمگیری داشته است، امضای اسناد تجاری به‌صورت آنلاین با کمک امضای الکترونیکی، رواج پیداکرده است! باگذشت زمان، رواج و استفاده از این نوع امضا رسمی نیز سرعت پیدا می‌کند، اما لازم است که هر شخصی قبل از استفاده از آن در مورد ماهیت قانونی آن، اطلاعات کافی را داشته باشد و جایگاه قانونی این نوع امضا را درک کند. اگر به‌تازگی با این نوع امضا  آشنا شده‌اید و می‌خواهید در مورد آن، اطلاعات حقوقی داشته باشید، کافی است که امروز تا انتهای این مقاله همراه مجله لامینگو باشید!

 

این مقاله را حتما مطالعه کنید: تمامی نکاتی که درباره امضای الکترونیکی باید بدانید

 

امضای الکترونیکی چیست؟

امضا رسمی که به‌صورت فیزیکی بر روی یک کاغذ آن را مندرج می‌کنیم، درواقع نمایه‌ای از اسم و فامیل یا لقب ماست! وجود این امضا در اسناد تجاری، نشان می‌دهد که ما مسئولیت‌های خود را قبول کرده‌ایم و در مورد تعهداتی که داده‌ایم، آگاهی کامل داریم! در دنیای دیجیتال هم، امضای الکترونیکی وجود دارد که به ما کمک می‌کند، اسناد تجاری خود را با طرفین  مقابل خود، بدون هیچ محدودیت زمانی یا مکانی رسمی کنیم!

درواقع با کمک این نوع امضا، شاهد پیشرفت چشمگیری درزمینه تجارت الکترونیکی بوده‌ایم، اما چرا باید به این نوع امضا اهمیت بدهیم؟ ضرورت استفاده از امضای الکترونیکی چیست و در حال حاضر چه جایگاهی را در سراسر دنیا، ایفا می‌کند؟

 

امضای الکترونیکی

 

اهمیت امضای الکترونیک چیست؟

اگر بخواهیم که پیشرفت صنعت و تکنولوژی را در سال‌های آینده هم با همین روند داشته باشیم، لازم است که حتماً در مورد آسان‌تر کردن کارها، چاره‌ای بیندیشیم! در این روزها که زمان بیشتر از همیشه موردتوجه و اهمیت است، بسیاری از افراد برای امضای قراردادهای کاری خود، قادر نیستند که مسیر زیادی را با ماشین، هواپیما یا قطار به سمت مشتری، پیمانکار یا کارفرمای خود طی کنند.

در این زمینه، راه‌حلی که تکنولوژی پیش روی ما گذاشته است، همان امضای دیجیتال است! امضایی که بعد از احراز هویت طرفین ثبت می‌شود و در قانون برای آن جایگاهی در نظر گرفته است. همان‌طور که می‌دانیم یک سند یا قرارداد بدون امضا فاقد هرگونه ارزش و یا اثری حقوقی است، اما جایگاه و ماهیت امضای الکترونیکی در قانون ایران چیست؟ آیا برای این پدیده نوظهور زیرساخت های لازم فراهم‌شده است؟

 

این مقاله را حتما مطالعه کنید: با امضای الکترونیکی و مزایای آن آشنا شوید

 

جایگاه امضای الکترونیکی در قانون چیست؟

باتوجه به ماده 7 قانون تجارت الکترونیک جمهوری اسلامی ایران که در سال 1382، مصوب شده است، هرگاه در اسناد و یا قراردادهای تجاری، وجود امضا لازم باشد، استفاده از امضای دیجیتال کافی است. این نوع امضا می تواند کمک کند که تمامی اسناد، قراردادها و… دارای اعتبار قانونی لازم شوند. از این جهت در صورت نیاز به دعوی قانونی بعد از امضای قرارداد، وجود این امضا می تواند به عنوان مدرک به مراجع قضایی ارائه گردد.

مدنظر داشته باشید که این نوع امضا در تمام دنیا مورد استفاده بوده و کشورهای مختلف با توجه به این موضوع، قوانین زیادی را در این خصوص ارائه کرده اند. جالب است بدانید که این در زمینه امضای الکترونیکی بسیاری از کشورها در حدود 24 تا 20 سال پیش، یعنی سال های 1996 تا 2000، زیرساخت های قانونی و فنی مورد نیاز این نوع امضا را فراهم کرده اند.

اگر علاقه‌مند هستید که به‌صورت کاملاً قانونی و رسمی، قراردادها و اسناد تجاری خود را با پیمانکار، شریک یا کارفرمای خود امضا کنید، می‌توانید هم‌اکنون به لینک زیر مراجعه کنید:

ورود به سامانه امضانو

 

به‌عنوان مثال در قانون رسمی ایالات‌متحده آمریکا، راجع به این نوع امضا تعریف زیر بیان‌شده است:

“هرگونه صدا، علامت یا فرآیند الکترونیکی که به مدرک الکترونیکی با در نظر گرفتن شرایط علمی مربوط بدان، الحاق یا با آن همسان شده و این امضاء از سوی شخصی که قصد پذیرش مدارک را دارد، درج‌شده یا به دستور و برای او طراحی‌شده است.”

 

تعریف امضای دیجیتال در قانون تجارت الکترونیک جمهوری اسلامی ایران

در بند “ی” ماده 2، تجارت الکترونیک ایران، راجع به تعریف امضای الکترونیک، می‌توانیم مطلب زیر را مشاهده کنیم:

“امضای الکترونیک عبارت از هر نوع علامت منضم شده یا به نحو منطقی متصل شده به داده پیام است که برای شناسایی امضاءکننده داده پیام مورداستفاده قرار می‌گیرد.”

 

این مقاله را حتما مطالعه کنید: ساده‌ترین راه ساخت امضای الکترونیکی همراه با آموزش مرحله به مرحله

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

سخن آخر

با توجه به گسترش فعالیت‌های تجاری در دنیای اینترنت، لزوم استفاده از این نوع امضا وجود دارد، اما بهتر است بدانید که قبل از هرگونه فعالیت قانونی بهتر است که با مشاورین حقوقی خبره مشورت کنید. همچنین اگر علاقه‌مند هستید که خودتان در این زمینه مطالعات بیشتری داشته باشید، می‌توانید به مجله لامینگو مراجعه کنید. درنهایت اگر راجع به امضای الکترونیکی، سؤال، نظر و یا تجربه خاصی دارید، می‌توانید با ما و دیگر افرادی که این مقاله را مطالعه می‌کنند در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب عرفان خجسته وهاب زاده

دیدگاه شما

یک دیدگاه