کاربرد انواع وکالتنامه محضری و تعرفه آن در سال 1402

1 سال پیش
وکالتنامه محضری

احتمالاً تا کنون برای افراد بسیاری پیش آمده است که به منظور انجام امور حقوقی خود به دیگری وکالت داده و یا جهت انجام امور حقوقی فرد دیگری از او وکالت گرفته باشند. جهت انجام چنین اموری این افراد اقدام به تنظیم وکالتنامه نموده‌اند. چنانچه افراد خواستار این باشند که وکالتنامه تنظیمی از اعتبار اسناد رسمی برخوردار باشد، می‌توانند با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی اقدام به تنظیم یک وکالتنامه محضری نمایند. با توجه به گسترش و شیوع این موضوع، در این مقاله درصدد برآمده‌ایم تا انواع وکالتنامه محضری و تعرفه مصوب آن در سال 1402 را بررسی نماییم.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

عقد وکالت چیست؟

وکالت از جمله عقود معین برشمرده شده در قانون مدنی می‌باشد. ماده 656 قانون مدنی وکالت را به عقدی تعریف نموده است که «به موجب آن یکی از طرفین، طرف دیگر را برای انجام امری، نایب خود می‌نماید.»

طرفین عقد وکالت، وکیل و موکل نامیده می‌شوند. وکیل نایب موکل خود شده و از طرف وی اقدامات لازمی را که بدان جهت از موکل، وکالت گرفته است انجام می‌دهد. موضوع عقد وکالت انجام هر امری می‌تواند باشد، از قبیل خرید و فروش، اجاره، طلاق و غیره.

جهت آشنایی بیشتر با عقد وکالت و آثار و احکام آن می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: قرارداد وکالت و نکات مربوط به آن

 

انواع وکالتنامه

وکالتنامه‌های تنظیمی توسط افراد از جهات مختلف به انواع خاصی تقسیم می‌شوند. یکی از انواع وکالتنامه‌ها، تقسیم آنان بر دو نوع وکالتنامه عادی و وکالتنامه محضری می‌باشد.

وکالتنامه محضری، وکالتنامه‌ای است که نزد مأمورین رسمی، یعنی در دفاتر اسناد رسمی تنظیم می‌گردد. چنین وکالتنامه‌ای یک سند رسمی محسوب شده و از اعتبار بالایی برخوردار خواهد بود. اما اگر طرفین عقد وکالت بدون مراجعه به دفاتر اسناد رسمی، خود به صورت شخصی اقدام به تنظیم وکالتنامه نمایند، این وکالتنامه یک وکالتنامه عادی محسوب شده و فاقد اعتبار اسناد رسمی خواهد بود.

از جهت حدود اختیارات وکیل، وکالتنامه‌ها بر دو نوع مطلق و مقید تقسیم می‌شوند. از جهت حضور وکیل در محاکم نیز وکالتنامه‌ها بر دو نوع قضایی و غیرقضایی تقسیم می‌شوند.

 

هزینه وکالتنامه

 

تفاوت وکالت قضایی با سایر انواع وکالت

یکی از انواع وکالت‌ها وکالت قضایی است. افراد به منظور پیگیری و حضور در دعاوی دادگستری به یکی از وکلای دادگستری مراجعه نموده و با اعطای وکالت به او، وی را وکیل خود در دادگاه می‌نمایند. جهت تنظیم یک وکالتنامه قضایی، وکیل بایستی وکیل دادگستری بوده و پروانه وکالت داشته باشد. این در حالی است که در تنظیم سایر انواع وکالتنامه‌ها مثل وکالتنامه خرید و فروش، انجام امور اداری و غیره نیازی به داشتن پروانه وکالت نیست و هر فردی می‌تواند به عنوان وکیل از طرف موکل نایب در انجام امور موضوع وکالت شود.

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

وکالتنامه محضری

همانطور که بیان شد، وکالتنامه محضری از انواع وکالتنامه‌ها می‌باشد. افراد جهت انجام هر امری می‌توانند به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نموده و یک وکالتنامه محضری تنظیم نمایند. موضوع وکالتنامه محضری می‌تواند انجام هر کاری چون بیع، اجاره، پیگیری امور بانکی و غیره باشد.

به منظور دریافت نمونه قرارداد وکالت کاری می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: دانلود نمونه قرارداد وکالت کاری | انواع وکالت کاری و خطرات آن

 

هزینه وکالتنامه محضری

دفاتر اسناد رسمی به منظور تنظیم هر سند رسمی، مبلغی تحت عنوان حق‌التحریر از طرفین دریافت می‌نمایند. تنظیم وکالتنامه محضری نیز از جمله وظایف دفاتر اسناد رسمی بوده که حق‌التحریر آن تعرفه مشخصی دارد.

تعرفه تنظیم وکالتنامه محضری در دفاتر اسناد رسمی بر طبق معیارهای «فروش یا انتقال» و «سایر وکالتنامه‌ها» تعیین می‌شود. چنانچه موضوع وکالتنامه محضری فروش یا انتقال مالی باشد، هزینه آن 150 هزار تومان و اگر موضوع وکالتنامه انجام هر امر دیگری جر فروش یا انتقال مال باشد، هزینه آن 100 هزار تومان می‌باشد.

 

وکالتنامه محضری

 

نکاتی در خصوص هزینه وکالتنامه

به منظور جلوگیری از هرگونه سوءاستفاده و دریافت مبلغ اضافی از جانب دفاتر اسناد رسمی، هزینه وکالتنامه‌ها به موجب بخشنامه‌ای از سوی قوه قضائیه تعیین می‌شود. هزینه وکالتنامه محضری علی‌الاصول بایستی به صورت مساوی توسط طرفین (وکیل و موکل) پرداخت شود. اما اگر طرفین به هر نحو دیگری در خصوص پرداخت هزینه وکالتنامه توافق نموده باشند، مشکلی بروز نخواهد کرد.

همچنین در صورتی‌که به هنگام تنظیم هر سندی در دفتر اسناد رسمی، از جمله تنظیم وکالتنامه محضری، متعهد سند بیش از دو نفر باشد، به ازای هر فرد اضافی مبلغ 100 هزار تومان به میزان حق‌التحریر سند اضافه خواهد شد.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

سخن پایانی

مطابق آنچه بیان شد، افراد می‌توانند به موجب عقد وکالت جهت انجام هر امری دیگری را نایب خود قرار دهند. گاه افراد اقدام به تنظیم عقد وکالت در دفاتر اسناد رسمی می‌نمایند. بنابراین وکالتنامه مزبور یک وکالتنامه محضری محسوب شده و از اعتبار اسناد رسمی برخوردار خواهد شد. دفاتر اسناد رسمی نیز به منظور تنظیم وکالتنامه‌های محضری از طرفین مبلغی تحت عنوان حق‌التحریر دریافت می‌نمایند. هزینه وکالتنامه در صورتی‌که موضوع آن فروش یا انتقال باشد 150 هزار تومان و در سایر موارد 100 هزار تومان می‌باشد.

در این گفتار تلاش شده است تا وکالتنامه محضری و تعرفه آن به تفصیل توضیح داده شود. چنانچه پس از مطالعه این گفتار با هرگونه سؤال یا ابهام درخصوص وکالتنامه محضری مواجه شدید، می‌توانید پرسش خود را در قسمت دیدگاه‌ها درج نمایید تا توسط کارشناسان متخصص مجموعه لامینگو به آن‌ها پاسخ داده شود.

مجموعه لامینگو امکان دریافت مشاوره تخصصی در این خصوص را نیز برای شما فراهم نموده است. جهت بهره‌مندی از این خدمت کافیست به قسمت دریافت مشاوره مراجعه نمایید. در صورت علاقه‌مندی به مطالعه مطالب حقوقی در حوزه‌های گوناگون از قبیل قراردادها، خانواده، اسناد تجاری و غیره نیز می‌توانید به بلاگ لامینگو مراجعه نمایید.

0
علی بلوری
نویسنده مطلب علی بلوری
علی بلوری، دانش‌آموخته کارشناسی حقوق دانشگاه علامه طباطبائی و مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد حقوق خانواده دانشگاه شهید بهشتی است. او به مسائل حقوقی حوزه خانواده، زن، کودک و اخلاق پزشکی علاقه‌ دارد و تهیه مقالات و محتوای حقوقی یکی از توانمندی‌های اوست.

دیدگاه شما

بدون دیدگاه