همه نکات لازم درباره جرم قتل و مجازات آن

مشاوره حقوقی قتل

به طورکل عمل قتل همه موجودات جاندار یک جنایت محسوب شده و درواقع در دسته اقدامات جبران ناپذیر قرار دارد. در دنیا این جنایت جرم تلقی شده و فرد قاتل به مجازات محکوم می‌شود. معمولا پیگیری پرونده‌های مربوط به قتل پیچیده و دشوار بوده و به همین سبب وکلا و مشاوران مجرب با مشاوره حقوقی قتل، مردم را یاری می‌رسانند. در ادامه این مطلب به مقوله همه نکات لازم درباره‌ی جرم قتل و مجازات آن پرداخته می‌شود.

 

قتل چیست؟

تعریف قتل درواقع اعمال افعالی بر روی یک شخص بوده که منجر به صدمات شدید وی و به قطعی تنفس و ایست قلبی شخص منتهی می‌گردد.

قتل جنایتی است که نه تنها به فرد مقتول وارد شده بلکه موجب آسیب‌های روحی و روانی برای خانواده و نزدیکان وی نیز می‌گردد. برای شخص قاتل مجازاتی تعیین خواهد شد که وابسته به نوع شکل گیری قتل است. در ادامه انواع قتل تشریح خواهد شد.

 

این مطلب را بخوانید:آنچه درباره قتل ناشی از حوادث رانندگی باید بدانید

 

انواع قتل

مطابق قانون مجازات اسلامی تصویب شده در سال 1392 جرم قتل به سه دسته تقسیم می‌شود:

  • قتل عمد
  • قتل شبه عمد
  • خطای محض

مشاوره حقوقی قتل

 

قتل عمد

مطابق قانون مجازات اسلامی بر اساس ماده 290 که در سال 1392 تصویب شده است، قتل عمد به چهار دسته تقسیم‌بندی می‌گردد:

دسته اول: در این دسته شخص قاتل با نیت و قصد به قتل رساندن اقدام به فعل و انفعالات کرده و حتی اگر آن اقدامات کشنده نباشد، قصد وی مورد توجه می‌باشد.

دسته دوم: در این دسته نیت شخص قاتل کشتن مقتول نبوده اما هنگام انجام آن اقدامات از کشنده بودن افعال خود آگاهی دارد.

توجه داشته باشید که قتل عمد در دسته دوم معمولا در موارد منازعات شکل می‌گیرد.

دسته سوم: در این دسته قاتل نیت به قتل رساندن نداشته و اقدام به عملیات کشنده نکرده است، اما مقتول به دلایلی همچون پیری و یا مبتلا بودن به بیماری‌های خاصی و… به قتل رسیده است.

لازم به ذکر است که تنها در صورت اثبات آگاهی فرد قاتل از شرایط بخصوص مقتول و آگاهی از کشنده بودن اقدامات وی برای فرد به قتل رسیده، این دسته از افراد به قتل عمد متهم خواهند شد.

 

دسته چهارم: این دسته مخصوص قاتلانی که با هدف اقدامات جنون‌ آمیز و جنایات دسته جمعی با افعالی همچون بمب گذاری کمر به قتل سایرین بسته‌اند.

 

این مطلب را بخوانید:حکم مجازات قتل فرزند توسط پدر بر اساس قانون

 

مجازات تعیین شده برای قتل عمد

مطابق قانون برای مجرمان به قتل عمد به دو شکل مجازات تعیین شده است.

مجازات اول قصاص مجرم و مجازات دوم دیه یا خونبها می‌باشد.

 

قصاص

مطابق قانون مجازات اسلامی بر اساس ماده 381 در صورت اقدام فرد به قتل عمدی یک انسان دیگر، با درخواست ولی دم فرد به قتل رسیده مجرم به قصاص محکوم می‌شود.

 

دیه

در صورتی‌که اولیای دم مقتول درخواست قصاص نداشته باشند، قاتل محکوم به پرداخت دیه تعیین شده توسط دادگاه می‌باشد. توجه داشته باشید که مهلت پرداخت دیه یک ساله است و علاوه بر پرداخت دیه، قاتل به حبس به مدت 3 الی 10 سال محکوم می‌شود.

 

برای دریافت مشاوره حقوقی قتل از وکلای پایه یک دادگستری و مشاوران حقوقی مجرب لامینگو از لینک زیر استفاده کنید:

 

مشاوره حقوقی قتل

 

 قتل شبه عمد

طبق قانون مجازات اسلامی بر اساس ماده 291 قتل شبه عمد به سه دسته تقسیم بندی می‌شود:

دسته اول: در این دسته قاتل نیت به قتل رساندن را ندارد ولی با آگاهی با فرد مقتول رفتار کرده و تنها قصد جنایت قتل را نداشته، به همین سبب این دسته قتل، قتل غیر عمد محسوب می‌شود.

دسته دوم: در این دسته قاتل قصد کشتن و به قتل رساندن را دارد اما در این قضیه آگاهی لازم را ندارد. به عنوان مثال زمانی‌که یک شکارچی قصد کشتن و شکار حیوانات را داشته، اما پس از شلیک گلوله متوجه شده است که به جای حیوان به انسان شلیک کرده است.

دسته سوم: این دسته مخصوص افرادی است که به عللی همچون بی احتیاطی یا عدم مهارت و…، بدون داشتن انگیزه و سوء نیت برای قتل و یا آگاهی از اقدام کشنده خود مرتکب قتل شده‌اند. همانند افرادی که در تصادفات رانندگی منجر به قتل انسانی دیگر می‌شوند.

 

 

مجازات تعیین شده برای قتل شبه عمد

مطابق قانون برای این دسته از قتل‌های صورت گرفته به علت نبود آگاهی و عمدی توسط قاتلان مجازات قصاص شکل نخواهد گرفت و مرتکبان تنها موظف به پرداخت دیه تعیین شده و در مواردی به حبس محکوم می‌شوند.

 

 

 خطای محض 

مطابق قانون مجازات اسلامی بر اساس ماده 292، در صورتیکه قتل شکل گرفته بدون قصد و نیت رفتار و اقدام فیزیکی باشد. یعنی قتل‌ در شرایط خواب بودن و یا بیهوشی قاتل، قتل توسط یک فرد مبتلا به بیماری‌های روانی و جنون آمیز و یا قتل توسط کودکان و در آخر قتل بر اثر خطا شکل گرفته باشد.

 

مجازات قتل در اثر خطای محض

در چنین قتل‌هایی خویشان و نزدیکان شخص قاتل موظف به پرداخت دیه تعیین شده توسط دادگاه می‌باشند.

 

تفاوت شبه عمد و خطای محض

تفاوت قتل شبه عمد و خطای محض در موارد زیر ذکر شده است:

در خطای محض شخص قصد و نیت به قتل را نداشته و اشتباه وی منجر به قتل گشته است، اما در شبه عمد شخص قصد رفتار را داشته ولی نتیجه‌ی برآمده از رفتار به شکل دیگری بوده و به سبب عدم آگاهی وی شکل گرفته است.

در قتل شبه عمد مجازات پرداخت دیه برعهده قاتل بوده اما در خطای محض پرداخت دیه باید توسط خویشان و نزدیکان قاتل شکل بگیرد.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

این مطلب حاوی همه نکات لازم درباره‌ی جرم قتل و مجازات آن بود. در صورت نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر می‌توانید از مشاوره حقوقی قتل لامینگو استفاده کنید. برای مطالعه مطالب مشابه به وبلاگ لامینگو مراجعه فرمایید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.

 

 

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب آناهیتا حاجی حسینی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه