مشاوره شکایت از جعل رایانه‌ای و میزان مجازات آن

11 ماه پیش
مشاوره شکایت از جعل رایانه‌ای

به‌طور کلی همه ما معنای کلی جعل را می‌دانیم. بر اساس قانون مجازات اسلامی جعل کردن یک عمل مجرمانه است و مطابق با این قانون جعل بدین صورت تعریف شده است: «ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص غیررسمی یا رسمی، خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن یا الحاق یا محو با اثبات یا سیاه کردن یا تقدیم یا تأخیر سند نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشته‌ای به نوشته دیگر یا به کار بردن مهر دیگری بدون اجازه صاحب آن و نظایر این‌ها به قصد تقلب». همانطور که از این توضیح مشخص است جرم جعل مصادیق مختلفی داشته و یکی از مصادیق جعل، جعل رایانه‌ای است. امروزه با توجه به گسترش تکنولوژی، ارتکاب جرایم رایانه‌ای نیز گسترش یافته که یکی از مصادیق این جرایم، جعل رایانه‌ای است. در همین راستا در مشاوره شکایت از جعل رایانه‌ای قصد داریم به بررسی این جرم و مجازات آن بپردازیم.

از جمله موضوعاتی که قصد داریم در این نوشتار به بررسی آن‌ها بپردازیم عبارت است از تعریف جرم جعل رایانه‌ای، بررسی مجازات جرم جعل رایانه‌ای و نحوه شکایت از این جرم و مرجع صالح به رسیدگی به این جرم. در نتیجه پیشنهاد می‌شود چنانچه قصد کسب اطلاعات در این زمینه را دارید، این مطلب را تا انتها مطالعه کرده و سؤالات خود در این زمینه را با ما به اشتراک بگذارید.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

جرم جعل رایانه‌ای چگونه جرمی است؟

پیش از ورود به بحث مشاوره شکایت از جعل رایانه‌ای لازم است تا به تعریف جعل رایانه‌ای بپردازیم و ابتدا با مفهوم این عمل مجرمانه آشنا شویم. قانونگذار در قانون مبارزه با جرایم رایانه‌ای اقدام به تعریف جرم جعل رایانه‌ای نموده است. مطابق با تعریف قانونگذار، هرگاه شخصی اقدام به انجام اقداماتی مانند تغییر داده‌های قابل استناد یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانه داده‌ها و یا تغییر داده‌ها یا علائم موجود در کارت‌های حافظه یا قابل پردازش در سیستم‌های رایانه‌ای یا مخابراتی یا تراشه‌ها یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانه داده‌ها یا علائم به آن‌ها نماید، در این صورت این شخص یک جاعل رایانه‌ای بوده و به مجازات جرم جعل رایانه‌ای محکوم خواهد شد.

در یک تعریف ساده از جرم جعل رایانه‌ای باید اینطور گفت که هرگاه شخصی اطلاعات مربوط به خود و یا دیگران را از طریق سیستم‌های رایانه‌ای و اینترنتی جعل نماید و داده‌های غلطی را بارگذاری نماید، در این صورت این شخص مرتکب جرم مزبور شده است. با توجه به این توضیح می‌توان متوجه شد که عنصر مادی جرم جعل رایانه‌ای، تغییر یا ایجاد یا وارد کردن داده‌های متقلبانه است. نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که در جعل رایانه‌ای، داده‌ای ایجاد می‌شود یا در آن تغییر ایجاد می‌شود و یا به طور متقلبانه داده وارد می‌شود. بنابراین اگر شخصی با استفاده از رایانه، نوشته یا سندی مانند شناسنامه را جعل کند مرتکب جعل ساده شده است و نه جعل رایانه‌ای.

 

مشاوره شکایت از جعل رایانه‌ای

 

جرم جعل رایانه‌ای چه مجازاتی دارد؟

به مجازات جرم جعل رایانه‌ای در ماده 6 قانون مبارزه با جرایم رایانه‌ای اشاره شده است. مطابق با این ماده از قانون، هرگاه شخصی مرتکب یکی از اقداماتی شود که مصداق جرم جعل رایانه‌ای است، در نتیجه به مجازات حبس از یک تا پنج سال، جزای نقدی از بیست تا یک صد میلیون ریال یا هر دوی این مجازات‌ها محکوم خواهد شد. با توجه به این ماده قانونی می‌توان متوجه شد که مجازات جرم جعل از طریق سیستم‌های رایانه‌ای، حبس و جزای نقدی است که قاضی دادگاه بر اساس شرایط ارتکاب جرم و احوالات پرونده به یکی از این مجازات‌ها و یا هر دوی آن‌ها حکم خواهد داد. در ادامه این مطلب به مشاوره شکایت از جعل رایانه‌ای و بررسی مراجع صالح رسیدگی به این جرم خواهیم پرداخت.

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

شکایت از جعل رایانه‌ای و دادسرای صالح به رسیدگی

یکی از سؤالاتی که اشخاص در زمینه جرایم مختلف و طرح شکایت از این جرایم دارند این است که برای شکایت از هر جرم باید به چه مرجعی مراجعه نمود. این موضوع نسبت به جرایم رایانه‌ای نیز صادق بوده و به همین دلیل در این بخش از مطلب قصد داریم به بررسی مراجع صالح به رسیدگی به شکایت از جاعل رایانه‌ای بپردازیم. در توضیح دادگاه و دادسرای صالح برای رسیدگی به جرم جعل رایانه‌ای باید گفت که این جرم، در دادسرای تخصصی مربوط به جرایم رایانه‌ای مورد بررسی و رسیدگی قرار خواهد گرفت. دلیل این امر نیز این است که از آنجایی که رسیدگی به جرایم رایانه‌ای نیاز به تخصص و داشتن اطلاعات مربوطه با سیستم‌های رایانه‌ای و شناخت دقیق این جرایم دارد، در نتیجه نیاز است رسیدگی به این جرم در دادسرای تخصصی و توسط دادیارانی انجام شود که اطلاعات لازم در این زمینه را دارا می‌باشند.

در نتیجه اگر فردی شکایتی نسبت به جرم جعل رایانه‌ای دارد، این فرد باید شکایت خود را از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت کرده تا شکواییه از طریق این دفاتر به دادسرای جرایم رایانه‌ای ارسال شود. پس از ارجاع شکواییه به این دادسرا ضابطان قضایی اقدام به انجام تحقیقات مقدماتی لازم برای احراز وقوع جرم و شرایط آن می‌نمایند. پس از انجام تحقیقات لازم و بررسی، چنانچه دادسرا وقوع جرم را احراز نماید پرونده را با صدور کیفرخواست به دادگاه صالح برای صدور حکم مقتضی ارسال خواهد نمود.

 

مشاوره شکایت از جعل رایانه‌ای

 

مشاوره شکایت از جعل رایانه‌ای و دادگاه صالح به رسیدگی

پس از اینکه تحقیقات و بررسی‌های لازم در دادسرای ویژه جرایم رایانه‌ای انجام شد، دادسرا پرونده را برای صدور حکم به دادگاه صالح ارجاع خواهد نمود. دادگاه نیز باید پس از بررسی پرونده و اوضاع و شرایط وقوع جرم، به حبس و یا جزای نقدی و یا هر دو مورد این مجازات‌ها حکم دهد.

 

این مطلب را نیز بخوانید: شکواییه کلاهبرداری رایانه ای خود را به راحتی تنظیم کنید!

 

جمع‌بندی

مطابق با آنچه در این نوشتار بیان شد، جعل رایانه‌ای زمانی اتفاق می‌افتد که شخصی از طریق سیستم‌های رایانه‌ای اقدام به وارد کردن اطلاعات غلط و تغییر اطلاعات پیشین نماید. جعل رایانه‌ای یکی از جرایم قانون جرایم رایانه‌ای است که قانونگذار با جرم‌انگاری کردن این عمل، اقدام به تعیین مجازات مقتضی برای آن نموده است. مطابق با قانون، مجازات جعل رایانه‌ای عبارت است از حبس از یک تا پنج سال، جزای نقدی از بیست تا یک صد میلیون ریال یا هر دوی این مجازات‌ها. در نتیجه اگر شخصی از طریق سیستم‌های رایانه‌ای اقدام به جعل اطلاعات شما نمود، شما این حق را دارید که با مراجعه به دفاتر پیشخوان دولت از این شخص شکایت نمایید. جرم جعل رایانه‌ای نیز همانند جعل ساده، یک جرم قابل گذشت بوده و در نتیجه تا زمانی که شاکی اقدام به شکایت از جاعل ننماید، امکان رسیدگی به این جرم وجود نخواهد داشت.

در همین راستا پیشنهاد ما برای شما این است که اگر قصد ثبت شکایت از جاعل رایانه‌ای را دارید، بهتر است حتماً پیش از انجام اقدامات لازم با مشاوران حقوقی در این زمینه مشورت نمایید. وکلا و مشاوران حقوقی با ارائه مشاوره شکایت از جعل رایانه ای شما را در انجام مراحل لازم برای ثبت شکواییه راهنمایی خواهند نمود. توجه داشته باشید که در شکواییه مربوط، شما باید مدارک و مستندات خود برای شکایت از مرتکب را درج نمایید و هر چقدر شکواییه کامل‌تر باشد، امکان به نتیجه رسیدن آن بیشتر خواهد بود. به همین منظور شما می‌توانید با مراجعه حضوری یا تلفنی با همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو مشاوره حقوقی مربوطه را دریافت و مورد استفاده قرار دهید.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

بلاگ حقوقی لامینگو را دنبال کنید!

پیشنهاد می‌شود اگر مطالعه این مقاله، اطلاعات مورد نظر را در اختیار شما قرار داده است وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و سایر مطالب این بلاگ را نیز مطالعه نمایید. شما با مراجعه به بلاگ لامینگو می‌توانید اطلاعات بیشتری در ارتباط با سایر جرایم دریافت کرده و اطلاعات حقوقی خود را در این زمینه افزایش دهید. همکاران ما در تیم تولید محتوای لامینگو در تلاش هستند تا روزانه مطالب مختلف حقوقی را در این بلاگ منتشر کنند و مطالعه این مطالب به افزایش دانش حقوقی شما کمک خواهد کرد. در پایان پیشنهاد می‌شود سؤالاتی که در ارتباط با هر مطلب در ذهن دارید در انتهای هر مطلب بنویسید تا همکاران ما به این پرسش‌ها پاسخ دهند. لامینگو را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید و ما را به دوستان خود معرفی نمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه