5 اصل و 15 مهارت مهم حسابداری که باید بدانید
در مقالات گذشته به تعریف حسابداری پرداختیم و روشهای استخدام بهترین حسابدار و همچنین اهمیت استفاده از نمونه قرارداد استخدام حسابدار را برای شما تبیین کردیم .در این مقاله نیز سعی داریم تا شما را با اصول و مهارتهای حسابداری آشنا نموده و مسائل مربوط به این موضوع را نیز برای شما تشریح نماییم. مدیران کسبوکارها میتوانند با استفاده از محتویات این مقاله در هنگام استخدام حسابدار عملکرد بهتری داشته و شرایط را بهتر از قبل به نفع خود نمایند. حسابداران و متقاضیان شغل حسابداری نیز میتوانند با استفاده از محتوای این مقاله با مهارتهای لازم برای این رده شغلی بیشتر آشنا شوند. ازاینجهت سعی شده تا بهصورت جامع و کامل به بررسی اصول و مهارتهای حسابداری پرداخته شود.
تنظیم نمونه قرارداد استخدام حسابدار در لامینگو
قبل از بررسی اصول و مهارتهای حسابداری لازم دانستیم تا یکی از خدمات ارزنده موسسه حقوقی لامینگو را به شما عزیزان معرفی کنیم. لامینگو با در اختیار داشتن مشاورین حقوقی و همچنین وکلای پایه یک دادگستری با تجربه و متخصص، اقدام به تنظیم و تهیه نمونه قرارداد استخدام حسابدار نموده است. این نمونه قرارداد حاصل سالها تلاش و کسب تجربه این عزیزان بوده و بهترین کیفیت را هم از نظر حقوقی و هم از نظر کامل و جامع بودن دارا است. در تنظیم این قرارداد همه نکات بهروز حقوقی مربوطه رعایت شده و امکان استفاده از آن در هر سطحی برای استخدام حسابدار وجود دارد. برای اینکه خیال خود را از بابت نکات حقوقی مربوط به استخدام حسابدار راحت کنید، در لینک زیر میتوانید این نمونه قرارداد را برای خود دانلود نمایید. همچنین در ادامه بحث نیز اصول و مهارت های حسابداری را برای شما جمعآوری نمودهایم.
دانلود نمونه قرارداد استخدام حسابدار
5 اصلی که لازمه شغل حسابداری است
در ابتدا شما را با اصول شغل حسابداری آشنا میکنیم. البته اگر سری به کتابهای حسابداری زده باشید و یا چند واحد حسابداری در دانشگاه پاس کرده باشید، بهراحتی متوجه خواهید شد که اصول زیادی را میتوان برای این رده شغلی و یا بهتر بگوییم علم حسابداری تعریف کرد. از جهتی این علم به ریاضیات بازمیگردد. تلفیقی از آمار را نیز در خود دارد. با همه این اوصاف 5 اصل اولیه و پایهای حسابداری که در ادامه به تشریح آنها میپردازیم به شرح زیر هستند:
- هزینه
- درآمد
- بدهی
- دارایی
- تطابق هزینه و درآمد
همه چیز درباره نمونه قرارداد استخدام حسابدار و شغل حسابداری در جامعه امروز
-
درآمدها یا Revenu
درآمدهای یک شرکت بسته به نوع کسبوکار میتوانند متفاوت باشند. برخی از شرکتها با فروش محصول به درآمد میرسند و برخی دیگر نیز با ارائه خدمات. حسابدار باید با این اصل از شغل خود آشنا باشد و این امکان را داشته باشد تا تمام درآمدهای شرکت از طرق مختلف را محاسبه و صورتوضعیت آنها را جمعآوری نماید. این موضوع را میتوان یکی از مهمترین مباحث در اصول و مهارتهای حسابداری دانست. چنین فرایندی حتی در برخی مواقع بهعنوان یک وظیفه مهم در متن نمونه قرارداد استخدام حسابدار نیز درج میشود. تفکیک درآمدهای یک شرکت نیاز به داشتن کمی تجربه و کار در کسبوکار مربوطه دارد که میبایست این موضوع را نیز ملاک قرار دهید.
-
هزینهها یا Expense
دومین اصل پایهای مربوط به شغل حسابداری هزینهها هستند. کار کردن با هزینهها بهمراتب نسبت به درآمدها دشوار است. زیرا درآمدها معمولاً مسیر مشخصی داشته و درآمدهای جانبی کمتر در هر کسبوکاری دیده میشود. اما هزینهها دستهبندیهای بسیار متنوعی داشته و بخشهای مختلف شرکت ممکن است هزینههای ثابت و متغیر خاص خود را داشته باشند. حسابدار بایستی با این اصل از حسابداری نیز آشنا باشد. بررسی هزینهها درنهایت منجر به تجزیهوتحلیل آمارها و شرایط مالی شرکت میشود. ازاینرو اهمیت چند برابری را در هر کسبوکاری داشته و اشتباه در محاسبات آن میتواند اهداف شرکت را به مخاطره بیندازد.
-
داراییها
بخش دیگری از اصول و مهارتهای حسابداری مربوط به تنظیم داراییها است. در تنظیم داراییها نیز لازم است تا حسابدار هم تجربه و هم تخصص کافی داشته باشد. داراییها نیز مانند هزینهها دستهبندی مختلفی دارد. داراییها نقدی و غیرنقدی و سایر انواع داراییها که باید در محاسبات حسابدار لحاظ شوند. فرایند محاسبه داراییها نیز ازجمله نکات بسیار مهم برای کسبوکارها است. قبل از استفاده از نمونه قرارداد استخدام حسابدار برای تنظیم قرارداد حسابدار باید به تسلط وی در تنظیم داراییها نیز پرداخته شود.
-
بدهیها
چهارمین موردی که در اصول و مهارت های حسابداری بهعنوان اصل چهارم باید به آن بپردازیم، بدهیها هستند. بدهیها نیز تعریف مشخص خود را در حسابداری و تجارت داشته و نباید با هزینهها اشتباه گرفته شوند. این مورد نیز نقش تأثیرگذاری در تهیه بیلان مالی شرکت داشته و از این نظر حسابدار باید با آن نیز آشنا باشد. نحوه محاسبه بدهیها و تأثیر آن در بیلان مالی شرکت نیاز به دانش تخصصی حسابداری داشته و یا باید با تجربه کسب شده باشد.
-
تطابق درآمدها و هزینهها
درنهایت بهعنوان پنجمین اصل از اصول پایهای حسابداری باید به تطابق میان درآمدها و هزینهها بپردازیم. جایی که حسابدار باید صورتهای مالی را جمعآوری و آنها را طی گزارشهای رسمی اعلام دارد. برای تطابق درآمدها و هزینهها نیز لازم به استفاده از فرمولهای محاسباتی مخصوص است که تنها تخصص و داشتن تحصیلات مرتبط میتوانید این موارد را برای حسابدار فراهم آورد. توانایی و درک این موارد را میتوان ازجمله مهمترین مهارتهای حسابدار تلقی کرد که قبل از استفاده از نمونه قرارداد استخدام حسابدار برای تنظیم قرارداد کار وی باید در جلسه مصاحبه به بررسی آن پرداخت.
دستهبندی مهارت های حسابداری
بعد از بررسی اصل پایهای و ابتدایی مربوط به حسابداری حالا نوبت به این میرسد که مهارتهای مورد نیاز برای این رده شغلی را نیز برای شما تعریف کنیم. در ابتدا و قبل از پرداختن به این مهارتها لازم است تا یک دستهبندی از این مهارتها را معرفی کنیم. این دستهبندی به شما نشان میدهد که در زمان مصاحبه برای استخدام حسابدار و یا تنظیم پرسشنامه لازم برای این منظور باید به چه نکاتی دقت نمایید. دستهبندی اصول و مهارتهای حسابداری به شرح زیر است:
- مهارتهای تحلیلی مورد نیاز برای حسابداری
- مهارتهای رایانهای و نرمافزاری مورد نیاز برای حسابداری
- مهارتهای ارتباطی مورد نیاز برای حسابداری
- مهارتهای مورد نیاز برای پردازش اطلاعات
- تحصیلات و دانشهای مربوط به حسابداری
در ادامه بهصورت مختصر هر یک ازایندستهبندیها را برای شما تشریح میکنیم.
مهارتهای تحلیلی مورد نیاز برای حسابداری
شغل حسابداری یکی از شغلهای تحلیلی محسوب میشود. مهارتهای تحلیلی به امکان کار کردن با اعداد و ارقام و همچنین تحلیل مسائل مختلف مالی برمیگردد. اینکه یک هزینه مربوط به چه بخشی است و چگونه باید آن را در محاسبات قرار داد، نیاز به یک تحلیل دارد. بهصورت کلی اثر مهارتهای حسابداری به همین صورت بوده و بهصورت تحلیلی محاسبه میشوند. البته منظور از تحلیل در این بخش جدای از محاسبات نرمافزاری مورد استفاده برای حسابداری است. این موضوع بیشتر به درک حسابدار از وقایع مالی در شرکت بازمیگردد.
مهارتهای رایانهای و نرمافزاری مورد نیاز برای حسابداری
دومین دسته از مهارتهای حسابداری مهارتهای رایانهای و نرمافزاری است. این مهارت اغلب بهعنوان یک اصل مهم برای استخدام حسابدار مدنظر قرار گرفته و مدیران نیز در هنگام استفاده از نمونه قرارداد استخدام حسابدار این مهم را نیز بهعنوان یکی از پیشنیازهای این قرارداد تعریف مینمایند. از کار کردن با نرمافزارهای حسابداری مدرن گرفته تا برنامههای کامپیوتری مانند اکسل و یا حتی کار با اینترنت را میتوان در این دستهبندی از مهارتهای حسابداری تعریف کرد که در ادامه به بررسی هر یک میپردازیم.
مهارتهای ارتباطی مورد نیاز برای حسابداری
یکی دیگر از دستهبندیهای مهم برای این رده شغلی مهارتهای ارتباطی است. حسابدار شغلی است که دائماً باید با سایر کارکنان و مدیران در ارتباط باشد. ازاینرو لازم است تا از نظر نوع روابط اجتماعی در سطح قابل قبولی بوده و حتی این شرایط امکان کارهای گروهی و تیم ورک را نیز برای وی مقدور نماید. این دسته از مهارتهای حسابداری برای برخی از کسبوکارها و شرکتها اهمیت چند برابری پیدا مینماید. ازاینرو لازم است تا قبل از هر چیزی دقت کاملی به آن داشته باشید و در هنگام مصاحبه برای استخدام حسابدار نکات مربوط به آن را پیگیری کنید. حسابداران نیز باید بهصورت مرتب به دنبال افزایش سطح روابط اجتماعی خود بوده و دائماً با تجربه و یا آموزش این مهارت را در خود تقویت نمایند.
مهارتهای مورد نیاز برای پردازش اطلاعات
پردازش اطلاعات یک دسته دیگر از مهارتهای حسابدار است که به وی کمک میکند تا بهتر و راحتتر مسائل ریاضی را درک و تجزیهوتحلیل نماید. بهصورت کلی پردازش اطلاعات مهارت خاصی است که همه آن را ندارند. البته با تمرین و داشتن تحصیلات مرتبط این مهارت در حسابدار تقویت میشود.
تحصیلات و دانشهای مربوط به حسابداری
بهعنوان آخرین دستهبندی مربوط به مهارتهای مورد نیاز برای حسابداری باید به تحصیلات عالیه و دانشهای مربوط به آن اشاره کنیم. حسابداری جدای از اینکه یک شغل است، یک علم بزرگ محسوب میشود. محققین و دانشمندان زیادی نیز در این عمل به فعالیت پرداخته و هر روز شاهد ابداع روشهای نوین حسابداری تجاری مالی هستیم. ازاینرو حسابداران نیز باید مهارت لازم را با تحصیل در رشتههای مربوطه در دانشگاه کسب نمایند. این مهم میتواند مشخصکننده تفاوتهای بارزی میان حسابداران حرفهای و نیمهحرفهای که بهصورت تجربی و یا با حضور در دورههای حسابداری چند ماه این مهارت را کسب کردهاند، باشد.
15 مهارت لازم برای حسابداران
حالا که با دستهبندی مهارتهای مربوط به حسابداری آشنا شدهاید، راحتتر میتوانید برای تنظیم وظایف این رده شغلی در نمونه قرارداد استخدام حسابدار اقدام نمایید. بااینحال در این بخش سعی داریم تا مهارت اصلی و مهم مربوط به حسابداری را برای شما مشخص و تشریح کنیم. البته مهارتهای حسابداری به همین مورد محدود نمیشود و این مهارتها میتواند بسیار بیشتر از این مقدار باشد. اما این موارد اصلیترین و موردنیازترین این مهارتها برای کسبوکارهای امروزی محسوب میشوند که حتماً باید در هنگام مصاحبه با حسابدار برای استخدام وی به آنها پرداخته شود. البته در انتهای مقاله بهصورت تیتروار نمونههای بیشتری از مهارت های حسابداری را برای شما بیان خواهیم کرد.
-
مهارت تجزیهوتحلیل صورتحسابهای مالی
تجزیهوتحلیل صورتهای مالی را میتوان مهمترین مهارت برای حسابدار تعریف کرد. بهصورت کلی کار کردن با صورتحسابها اصلیترین فعالیتی است که حسابدار بهصورت روزانه با آن درگیر است. صورتحسابهای مربوط به خرید محصولات و یا خدمات و یا هزینههای صورت گرفته در شرکت از بخشهای مختلف وارد بخش حسابداری میشود و حسابدار باید تمام این صورتحسابها را تجزیهوتحلیل و در تراز هزینهها و درآمدهای شرکت قرار دهد.
-
آشنایی و تجربه کار با نرمافزارهای حسابداری در سطح پیشرفته
همچنین توانایی کار با نرمافزارهای مخصوص حسابداری نیز یکی از مهمترین مهارتهای این رده شغلی محسوب میشود. در آگهیهای استخدام هم این گزینه را بهوفور مشاهده مینمایید. مدیران حتی در هنگام استفاده از نمونه قرارداد استخدام حسابدار نیز در بند مهارتها این مهارت را اضافه مینمایند. معمولاً هر شرکتی از نرمافزار خاصی برای تنظیم صورتهای مالی خود استفاده مینماید. این نرمافزارها معمولاً پایه یکسانی دارند اما بااینحال بسیار مهم است که حسابدار به آنها تسلط کافی داشته باشد.
-
آشنایی و تسلط به نرمافزار اکسل Excel
یکی از مهارتهای مورد نیاز برای شغل حسابداری تسلط به نرمافزار اکسل است. بسیاری از عملیاتهای حسابداری توسط این نرمافزار انجام میپذیرد. از این گذشته نرمافزارهای تخصصی حسابداری نیز معمولاً خروجیها و وردیهای مبتنی بر اکسل دارند. ازاینرو تسلط بر این نرمافزار نیز برای کاربران اهمیت بسیار زیادی دارد. حسابدارانی هم هستند که حرفهایترین فعالیتهای مربوط به این رده شغلی را با استفاده از نرمافزار اکسل انجام میدهند. این نرمافزار یکی از کاملترین نرمافزارهای کامپیوتری است.
-
تسلط کامل به قوانین و مقررات مالیاتی
همچنینی یکی از مهارتهای مورد نیاز برای شغل حسابداری تسلط بر قوانین و مقررات مالیاتی است. این موضوع زمانی اهمیت پیدا مینماید که بدانید مشکلات مالیاتی یکی از مشکلات بزرگ برای بسیاری از کسبوکارها و شرکتها است. حتی لازم است تا در هنگام استفاده از نمونه قرارداد استخدام حسابدار نیز این مورد را بررسی نمایید.
-
آشنایی کامل با قوانین بیمه و کار و محاسبه دستمزدها
همچنین حسابدار باید با قوانین مربوط به بیمه و قوانین کار برای محاسبه دستمزدها و پاداشهای کارکنان نیز آشنا باشد. تعیین دستمزد کارکنان بر اساس پایه حقوقهای تعیین شده و پاداشهایی که قانون کار اعلام مینماید، کمی پیچیده است. ازاینرو حسابدار باید تجربه کافی دراینباره را داشته باشد. عدم دقت به این موضوع میتواند باعث بروز مشکلات حقوقی زیادی برای کسبوکارها شده و تنشهایی را برای آنها به دنبال داشته باشد.
-
آشنایی و تسلط بر اظهارنامههای مالیاتی
تهیه اظهارنامههای مالیاتی شرکت نیز یکی از وظایف اصلی حسابدار است. ازاینرو بایستی وی به تهیه این مورد نیز تسلط داشته و تجربه کافی دراینباره را نیز داشته باشد.
-
تسلط بر نحوه گزارشنویسی برای شرکتها
حسابداران بایستی در پایان هر ماه و هر فصل و هر سال گزارشی از شرایط مالی شرکت را در اختیار مدیران کسبوکارها قرار دهند این گزارشنویسی باید بر اساس جداول و نمودارهای مالی صورت پذیرد. برای همین موضوع لازم است تا حسابدار با روشهای گزارشنویسی آشنا بوده و از این تجربه خود برای انجام وظایف خود استفاده نماید.
-
مهارتهای مربوط به تنظیم ترازنامههای مالی
یکی دیگر از وظایفی که در شرح وظایف حسابدار تعیین میشود، تنظیم ترازنامههای مالی است. تنظیم ترازنامههای مالی نیاز به مهارت و تجربه دارد. ازاینرو توصیه میکنیم که قبل از استفاده از نمونه قرارداد استخدام حسابدار و در جلسه مصاحبه باید این مورد را با متقاضیان در میان گذاشته و تجربیات آنها را دراینباره بررسی نمایند.
-
توانایی محاسبه بهای تمام شده محصولات و خدمات
توانایی محاسبه بهای تمام شده محصولات و خدمات نیز یکی دیگر از موارد مالی است که برای آن نیاز به تجربه و تسلط به نرمافزارهای محاسبه خواهید داشت. دقت کنید که این موضوع میتواند اهمیت زیادی در شرایط مالی شرکت و تعیین درآمد خالص خواهد داشت. ازاینرو باید دراینباره نیز نکات لازم مورد بررسی قرار گیرد.
-
مهارتهای کار با اینترنت
مهارت کار با اینترنت نیز یکی از مهارتهای لازم برای حسابدار است. بسیاری از کارهای حسابداری نیاز به بررسیها و تحقیقهایی دارد که لازم است در این مواقع حسابدار از محیط اینترنت اطلاعات لازم را استخراج نماید. همچنین توانایی کار با ایمیل و مواردی ازایندست را نیز باید در بین مهارتهای مورد نیاز برای حسابداری قرار داد.
-
تسلط به نحوه مکاتبات اداری و رسمی
حسابدار برای انجام بسیاری از وظایف خود بایستی با بخشهای رده بالاتر و یا پایینتر مکاتبات اداری داشته و یا نامههای رسیده را پاسخگو باشد. ازاینرو نیاز به اطلاع و تسلط به نحوه مکاتبات اداری و رسمی خواهد داشت. همچنین نحوه بایگانی کردن نامهها و گزارشها نیز یکی از مهارتهایی است که همرده با این موضوع دستهبندی میگردد.
-
روابط عمومی قوی و بالا در ارتباط با سایر کارکنان و مدیران
داشتن روابط عمومی بالا و برقراری ارتباط نزدیک و عالی با سایر کارکنان نیز ازجمله وظایف و مهارتهای لازم برای حسابدار است که باید به آن نیز دقت داشته باشید. این مهم باعث میشود تا محیط کار منعطفتر و بهتری در شرکت ایجاد شود. فراموش نکنید که حسابدار دائماً باید با سایر کارکنان شرکت در ارتباط باشد.
-
مهارتهای مدیریتی و رهبری
مهارتهای مدیریتی و رهبری محیط کار نیز یکی از مهارتهای مورد نیاز برای حسابداری است و باید ازجمله نیازمندیهای این رده شغلی تعریف شود. حسابدارانی که مدیران خوبی هستند میتوانند در بهینهسازی هزینهها و مدیریت محیط کار شرایط بسیار عالیتری را برای کسبوکارها و شرکتها ایجاد نمایند.
-
داشتن دقت و تمرکز بالا در امور حسابداری
بالا بودن دقت و تمرکز باعث میشود تا ضریب اشتباه حسابدار به حداقل برسد. اشتباه در امر مربوط به حسابداری باعث میشود تا ضرر و زیانهایی به شرکت وارد شود. عدم دقت در تعیین هر یک از صورتهای مالی و گزارشها نیز میتواند مدیران شرکت را به اشتباه انداخته و برنامهریزیهای آینده را با چالشهای زیادی روبرو سازد. ازاینرو حسابدار باید فردی دقیق و با تمرکز بالا باشد.
-
توانایی کار گروهی و تیم ورک
حسابدار باید فردی باشد که توانایی کار تیمی و گروهی را نیز داشته باشد. در بسیاری از شرکتها تیم حسابداری وظایف مربوط به این رده شغلی را انجام میدهند. ازاینرو حسابداران بایستی روحیه کار گروهی را نیز در خود تقویت نمایند.
خلاصه مهارتهای سختافزاری مربوط به حسابداری
با اصول و مهارتهای حسابداری و همچنین اهمیت استفاده از نمونه قرارداد استخدام حسابدار آشنا شدید. در انتها سعی داریم تا مهارت های لازم برای این رده شغلی را بهصورت تیتروار در دو دستهبندی اصلی معرفی نماییم. بهصورت کلی این مهارتها همگی در دو دسته مهارتهای سخت و مهارتهای نرم که بیشتر به نکات رفتاری حسابدار برمیگردد، تقسیم میشود. مهارتهای سخت مورد نیاز برای حسابدار به شرح زیر است:
- دارا بودن دانش کافی در زمینه حسابداری
- تسلط به نحوه تنظیم و صدور اسناد حسابداری
- آشنایی کامل و تسلط به قوانین و مقررات مالیاتی، قانون کار و مسائل مربوط به بیمه و تأمین اجتماعی
- تسلط کامل به نرمافزارهای حسابداری مدرن امروزی
- تسلط به نحوه کنترل موجودیهای نقدی و غیر نقدی
- تجربه در کنترل تنخواه
- داشتن تجربه و تسلط در نحوه تعیین حقوق و دستمزد و بیمه و مالیات کارکنان
- تسلط بر نحوه نگارش اظهارنامههای مالیاتی
- تسلط بر نحوه تنظیم و محاسبه مالیات بر ارزش افزوده
- تسلط بر نحوه محاسبه بهای تمام شده محصولات و خدمات
- مهارت در استفاده از نرمافزار Excel
خلاصه مهارتهای نرم در شغل حسابداری
همچنین بهصورت تیتروار میتوان به موارد زیر بهعنوان مهارتهای نرم در شغل حسابداری اشاره نمود:
- مهارت ارتباط قوی با سایر کارکنان و مدیران
- توانایی کار تیمی و کار در شرایط گروهی
- مسئولیتپذیر بودن
- صبور بودن و تحمل شرایط سخت کاری
- داشتن قدرت رهبری و مدیریت
- داشتن قدرت حل مسئله
- مهارتهای مربوط به گفتگو و مذاکره
- توانایی درک بالای مسائل
- داشتن ابتکار و خلاقیت در کار
- داشتن تجربیات بالا در زمینههای مختلف حسابداری
- داشتن دید اقتصادی به کارها
- داشتن دقت و تمرکز بسیار بالا در کارها
- التزام به اخلاقیات
- داشتن قدرت یادگیری
- پاسخگو بودن
در انتها باید بدانید
در انتها باید به دو نکته مهم اشاره داشته باشیم. در درجه اول لازم است تا کاربران با وظایف و مهارتهای حسابدار آشنا باشند. همچنین بایستی با آشنایی با مفاد نمونه قرارداد استخدام حسابدار در صورت نیاز مهارتها و وظایف تخصصی مربوط به کسبوکار خود را به این قرارداد اضافه نمایند. در این مقاله سعی کردیم تا به همه این نکات بهصورت جامع بپردازیم. کاربرانی که به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستند میتوانند سایر مقالات ما را در بخش بلاگ حقوقی لامینگو دنبال نمایند. همچنین در انتهای این مقاله نیز میتوانید نظرات و سؤالات خود را مطرح کرده و با مشاورین ما در لامینگو در میان بگذارید.
دیدگاه شما