10 مورد از مهم‌ترین خطرات خرید حواله خودرو که باید بدانید!

2 سال پیش
خطرات خرید حواله خودرو

بازار خودرو همه‌روزه با معاملات گسترده‌ای مواجه است. افراد برای راحتی رفت‌‌و‌آمد یا سرمایه‌گذاری برای حفظ ارزش پول، اقدام به خرید خودرو می‌نمایند. این خرید انواع مختلفی دارد؛ خرید خودروی دست دوم، خرید خودروی صفر و خرید حواله خودرو که نوعی پیش‌خرید است همه از انواع معاملات بازار اتومبیل محسوب می‌شود. به بیان ساده‌تر روزانه افراد زیادی تحت عنوان خریدار و فروشنده اقدام به معاملاتی مانند خرید خودرو، فروش خودرو و انتقال حواله خرید خود‌رو می‌کنند. یکی از معاملاتی که امروزه با توجه به قیمت روز اتومبیل بسیار رایج است، خرید حواله خودرو می‌باشد. این نوع خرید ممکن است خطراتی را برای خریدار به همراه داشته باشد که برخی از مهم‌ترین خطرات خرید حواله خودرو را در این نوشتار بررسی خواهیم کرد.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

حواله خرید خودرو چیست؟

پیش از آنکه از خطرات خرید حواله خودرو آگاه شویم در ابتدا با مفهوم خرید حواله خودرو آشنا می‌شویم. حواله خودرو در واقع یک قرارداد میان شرکت یا کارخانه سازنده خودرو و فرد خریدار حواله است. طرفین قرارداد اصولاً شرکت تولید اتومبیل به عنوان فروشنده و خریدار حواله خودرو به عنوان طرف خریدار هستند. موضوع اصلی این قرارداد فروش یک اتومبیل نو به خریدار است. خریدار مبالغی را که شرکت خودروسازی تعیین کرده است می‌پردازد و در زمان مشخصی که در قرارداد درج شده، اتومبیل را تحویل می‌گیرد.

علاوه بر این، باید بدانیم که قرارداد خرید حواله خودرو تنها میان خریدار حواله و شرکت خودروسازی نیست. گاهی اوقات میان شخصی که صاحب حواله خودرو است و شخص دیگری که قصد دارد حواله را از صاحب آن خریداری کند نیز این قرارداد منعقد می‌شود. زیرا افرادی هستند که در زمان مناسب نتوانسته‌اند حواله را از شرکت خودرو‌سازی تهیه کنند. این افراد معمولاً تمایل دارند تا با تهیه حواله خودرو یک اتومبیل با قیمت مندرج در حواله خریداری کنند، زیرا خودرو از جمله کالا‌هایی است که با افزایش قیمت مواجه می‌شود و خرید حواله خودرو نوعی سرمایه‌گذاری برای آینده است.

 

چرا آگاهی از خطرات خرید حواله خودرو اهمیت دارد؟

خرید امن و مطمئن از جمله دغدغه‌های شهروندان است، زیرا با توجه به شرایط اقتصادی کشور و تغییرات روزمره قیمت‌ها حفظ دارایی نسبت به گذشته اولویت بیشتری پیدا کرده است. ضرر‌های مالی ناشی از یک قرارداد پر خطر اثر بیشتری بر زندگی افراد دارد. از آنجایی که خرید حواله خودرو یکی از روش‌های رایج خرید اتومبیل از شرکت‌های تولید خودرو مانند ایران خودرو و سایپا است، آگاهی از این خطرات برای خریداران حواله خودرو بسیار مهم است. آشنایی با این خطرات هم به شهروندانی که قصد خرید حواله خودرو را دارند اطمینان خاطر می‌بخشد و هم این امکان را فراهم می‌‌آورد که با در نظر گرفتن تمام جوانب، یک خرید بدون دردسر و آسان را تجربه کنند.

 

 خطرات خرید حواله خودرو

 

آیا خرید حواله خودرو قانونی است؟

اولین سؤالی که برای طرفین یک قرارداد مطرح می‌شود این است که قرارداد بر اساس مقررات و ضوابط قانونی تنظیم شده است یا خیر؟ به عبارت دیگر قرارداد خرید حواله خودرو از نظر قانونی معتبر است یا خیر؟ در پاسخ باید بگوییم چنین قراردادی به‌صورت عمومی از نظر قانونی معتبر است. خرید حواله خودرو چه به‌صورت خرید حواله خودرو از شرکت خودروسازی و چه قرارداد انتقال حواله خودرو باشد که میان صاحب حواله و خریدار آن منعقد می‌شود با مانع قانونی رو‌به‌رو نیست.

تنها یک مورد است که در آن امکان انتقال حواله خرید خودرو توسط خریدار اولیه به شخص دیگری وجود ندارد. اگر شرکت یا کار‍‌خانه تولید خودرو انتقال حواله به شخص دیگری را منع کرده باشد و در قرارداد میان طرفین به این موضوع اشاره شده باشد، در این صورت انتقال حواله خودرو از خریدار اصلی که صاحب حواله است به شخص دیگر معتبر نخواهد بود.

 

همچنین به شما توصیه می‌کنیم که این مطلب را هم بخوانید: نحوه معامله حواله خودرو بدون دردسر! | مندرجات قرارداد انتقال حواله

 

توجه به برخی خطرات خرید حواله خودرو

از آنجایی‌که صنعت خودرو همواره مشتریان زیادی را به خود جذب می‌کند و خرید‌و‌فروش اتومبیل سود زیادی را برای برخی دلالان و افراد سود‌جو به دنبال دارد، ممکن است خطراتی در تنظیم این قرارداد ایجاد شود. داشتن چشم‌اندازی کلی از این خطرات به شما کمک می‌کند با استفاده از یک قرارداد قانونی و معتبر از دارایی خود حفاظت کنید.

اگر قصد خرید حواله خودرو از شخص  دیگری را دارید، می‌توانید نمونه قرارداد خرید و فروش حواله خودرو را که توسط کارشناسان امور قرداد‎های مجموعه لامینگو تنظیم شده است از طریق لینک زیر دریافت کنید:

 

قرارداد خرید و فروش حواله خودرو

 

عدم تحویل خودرو به شما

درست است که انتقال حواله خودرو از نظر قانونی منعی ندارد، اما ممکن است شرکت سازنده، خودرو را در زمان مندرج در قرارداد به شما تحویل ندهد که در این صورت شما می‌توانید از این شرکت به دلیل تأخیر در اجرای تعهدات، خساراتی را دریافت کنید. البته مشروط به آن‌که این خسارات در قرارداد به عنوان یک شرط پیش‌بینی شده باشد. به عنوان مثال در قرارداد قید شده باشد که در صورت عدم تحویل به‌موقع خودرو به ازای هر یک روز تأخیر فلان مبلغ به عنوان خسارت به خریدار خودرو پرداخت می‌‎گردد.

نکته دیگر آن‌که ممکن است شما حواله خرید خودرو را از شخص دیگری که حواله را از کار‌خانه یا شرکت خریداری کرده است، بخرید. در این صورت یکی از خطرات خرید حواله خودرو که می‌تواند دردسر‌ساز شود این است که فرد المثنی حواله را دریافت کند و در تحویل خودرو به شما مشکلاتی ایجاد شود.

برای حل این مشکل نیز راهکار حقوقی وجود دارد، به این ترتیب که فروشنده در متن قرارداد متعهد می‌شود که همه‌ حقوقی را که از آن حواله خودرو به دست آورده است به خریدار منتقل کند. همچنین استفاده از شاهد یا ثبت قرارداد خرید حواله خودرو در یک دفتر‌خانه ثبت اسناد رسمی هم به شما تضمین بیشتری خواهد داد.

 

 خطرات خرید حواله خودرو

 

 دلالان و کلاهبرداران از دیگر خطرات خرید حواله خودرو

همانطور که می‌دانیم به دلیل سود بالای فروش خودرو، دلال‌هایی در زمینه خودرو وجود دارند که با خرید‌و‌فروش غیر قانونی یا بی‌اندازه، تعادل بازار را از بین می‌برند. این افراد به دلیل تفاوت قیمتی که خودرو از زمان خرید حواله تا زمان تحویل دارد، به دنبال خرید حواله‌های مصرف‌کنندگان عادی هستند. همچنین افراد کلاهبرداری هستند که با جعل حواله خودرو یا روش‌های دیگر می‌خواهند از تقاضا برای خرید حواله خودرو سوء استفاده کنند.

شما می‌توانید با توجه به چند نکته از ورود این افراد به معاملات خود پیش‌گیری کنید. در ابتدا سعی کنید حواله خودرو را تنها از یک شرکت خودرو‌سازی خریداری کنید. اگر هم قصد خرید حواله خودرو را از یک شخص حقیقی دارید برای اطمینان خاطر، قرارداد خرید حواله را به کمک یک وکیل دادگستری تنظیم کنید و پس از تنظیم قرارداد انتقال حواله خودرو، آن را در حضور دو شاهد در یک دفتر ثبت اسناد رسمی ثبت کنید.

نکته دیگر اینکه  قرارداد شما باید شفاف باشد و تمامی جزئیات از جمله ثمن معامله، مشخصات دقیق خودرو، زمان تحویل خودرو و ضمانت اجرا‌های لازم در آن درج شود  تا از سوء استفاده چنین افرادی پیش‌گیری کنید. در نهایت در صورت امکان می‌توانید تضمیناتی مانند سفته حسن انجام تعهد را در قرارداد پیش‌بینی کنید که البته این راه بستگی به توافق طرفین دارد. همچنین با چک کردن قیمت روز خودرو از فروش حواله خودرو توسط کلاهبرداران و دلالان جلو‌گیری کنید.

 

وجود نقص در متن قرارداد انتقال حواله خودرو

قرارداد انتقال حواله خودرو یک قرارداد مهم در زمینه فروش خودرو است که در صورت داشتن نواقصی در متن قرارداد مانند عنوان نادرست یا موضوع قرارداد که به درستی تنظیم نشده باشد، مشکلاتی را از نظر قانونی برای هر دو طرف خریدار و فروشنده ایجاد می‌کند. به همین دلیل در تنظیم متن قرارداد، ضمن در نظر گرفتن تمامی مندرجات لازم باید همه اصول قانونی را در نظر داشته باشید. با مشورت با مشاوران حقوقی متخصص قرارداد‌های انتقال حواله خودرو می‌توانید از مجاز بودن یا نبودن انتقال حواله خودروی مورد‌ نظرتان اطمینان حاصل کنید.

 

دو نکته قابل توجه در مورد خطرات خرید خودرو

در ادامه دو مورد از سؤالاتی که همواره توسط شهروندان و متقاضیان خرید حواله خودرو مورد پرسش قرار می‌گیرد را بررسی می‌کنیم. اولین پرسش پرتکرار درباره انتقال حواله از طریق صلح و دیگری در خصوص نقل و انتقال وکالتی حواله خودرو است.

 

منع انتقال حواله خودرو به اشخاص ثالث با قرارداد صلح

درست است که انتقال حواله خودرو از نظر قانونی منعی ندارد، اما باید توجه کنیم که آیا این انتقال از نظر طرفین قرارداد؛ یعنی شرکت‌های خودرو‌سازی و خریداران مجاز است یا خیر. پیش از این شخصی که حواله خرید خودرو را در اختیار داشت، می‌توانست با عقد صلح این حواله را به شخص دیگری منتقل کند. با گذشت زمان، حضور دلالان و کلاهبرداران برای خرید‌ حواله خودرو از نمایندگی و فروش آن با قیمت بالا‌تر به اشخاص ثالث باعث بهم خوردن تعادل بازار عرضه و تقاضا شد. برای مقابله با این افراد سود‌جو دو شرکت قطب خودرو‌سازی کشور، امکان صلح در قرارداد خرید حواله خودرو را منع و امکان انتقال حواله خودرو به شخص ثالث را حذف کردند.

بنا‌بر‌این از دیگر خطرات خرید حواله خودرو این است که شاید فروش حواله به اشخاص دیگر توسط یک طرف قرارداد ممنوع اعلام شده باشد. از این جهت، با توجه به مواردی که مطرح شد بهتر است قبل از خرید حواله خودرو از نمایندگی استعلام بگیرید که آیا امکان انتقال حواله خودرو وجود دارد یا خیر.

 

 خطرات خرید حواله خودرو

 

انتقال قرارداد خرید حواله خودرو از طریق عقد وکالت

با وجود اینکه انتقال حواله خودرو از طریق عقد صلح منع شده است، اما راه دیگری برای این انتقال وجود دارد. روشی که وجود دارد روش فروش وکالتی خودرو است. لازم به ذکر است که این روش به دلیل خطراتی که ممکن است داشته باشد رواج زیادی ندارد. در آن دسته از قرارداد‌هایی که امکان انتقال حواله خودرو به شخص دیگر با عقد صلح ممکن نیست، فروش وکالتی آن نیز به نوعی غیر‎‌قانونی به شمار می‌رود؛ چرا که فروش خودرو‌های ثبت‌نامی توسط شرکت اصلی سازنده خودرو منع شده است.

در فروش وکالتی خودرو، یک وکالتنامه بلا‌عزل بین طرفین تنظیم می‌شود که فروشنده متعهد می‌شود سند و خودرو را به خریدار تحویل دهد و خریدار هم مبلغی را می‌پردازد یا چکی برای تضمین به فروشنده می‌دهد. بهتر است بدانیم که پس از تحویل خودرو نیز سند تا یک سال در رهن شرکت خودرو‌سازی باقی خواهد ماند.

 

خواندن این مطلب نیز مفید است: قرارداد خرید و فروش حواله خودرو + نکاتی در خصوص محاسبه قیمت آن

 

سخن پایانی درباره خطرات خرید حواله خودرو

خرید حواله خودرو در دنیای امروز بسیار رایج است و عموم مردم در صورت نیاز داشتن به یک اتومبیل و داشتن منابع مالی لازم برای خرید آن از حواله خودرو استفاده می‌کنند. هر‌ چند خرید حواله خودرو ممکن است ریسک بالایی داشته و خطرات خرید خودرو پیش روی خریداران باشد، اما از مزایای این شیوه خرید نمی‌توان غافل شد. اولین و بزرگترین ویژگی مثبتی که خرید حواله خودرو دارد صرفه اقتصادی و قیمت مناسب آن است. شما با خرید حواله از نمایندگی شرکت مد‌نظرتان خودروی خود را با قیمتی یسیار پایین‌تر از قیمت بازار آ‌زاد خریداری می‌کنید. همچنین با خرید مستقیم از نمایندگی به صنعت خودرو‌سازی کشور کمک می‌کنید و به کاهش سود دلالان بازار خودرو کمک خواهید کرد.

علاوه بر مسائل اقتصادی، اتومبیلی که با خرید حواله خودرو به شما تحویل داده می‌شود از نظر سال تولید، کیفیت قطعات و سایر موارد منطبق بر مشخصات اصلی مورد توافق در قرارداد است؛ یعنی شما خودرویی صفر و کاملاً نو را به شکل مستقیم از نمایندگی کارخانه یا شرکت خودرو‌سازی تحویل می‌گیرید و این قابل اطمینان‌ترین راه است. در آخر با خرید خودرو از نمایندگی از همان ابتدا مالکیت سند به نام شما ثبت می‌شود و سند تک برگی در اختیار شما قرار می‌گیرد که باعث می‌شود در هزینه و زمان شما برای مراجعه به دفترخانه صرفه‌جویی شود.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

راه‌های ارتباطی ما با شما

از اینکه بلاگ ما را برای مطالعه این مطلب انتخاب کردید از شما ممنونیم. امیدواریم تا به اینجا از خواندن این مقاله رضایت داشته باشید و اطلاعاتی در مورد مفهوم حواله خودرو و خطرات خرید حواله در اختیارتان قرار گرفته باشد. چنانچه به موضوعات حقوقی علاقه‌مند هستید یا به دنبال راه‌حلی برای پرسش‌های حقوقی خود هستید، به شما توصیه می‌کنیم به بلاگ حقوقی لامینگو مراجعه کنید و مطالب دیگری که همکاران ما در این بلاگ منتشر کرده‌اند را مطالعه نمایید. ضمن اینکه مشاوران حقوقی ما از طریق تلفن‌های موجود بر روی سایت با صبوری آماده پاسخگویی به دغدغه‌های حقوقی شما عزیزان در همه زمینه‌های حقوقی هستند، لطفا در صورت داشتن هرگونه پرسش، نظر، پیشنهاد یا انتقاد با نوشتن نظرات ارزشمندتان در قسمت دیدگاه‌های بلاگ در بهبود موضوعات و محتواهای بلاگ با ما همراهی کنید. شما عزیزان می‌توانید ما را در اینستاگرام و تلگرام دنبال کنید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب مهستی موسوی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه