قانون چه مجازاتي براي جرائم رايانه‌اي مشخص كرده است؟

3 سال پیش
مشاوره حقوقی جرایم رایانه‌ای

امروزه به دلیل اهمیت نقش اینترنت و فضای مجازی در زندگی مردم، شکل و ابزار ارتکاب جرم نیز متناسب با نیاز افراد جامعه تغییر کرده است. یکی از جرائمی که امروزه جوامع بشری با آن دست‌به‌گریبان هستند، جرائم رایانه‌ای است. درگذشته به دلیل عدم شناخت کافی قانون‌گذاران از ابزارها، علل و چگونگی وقوع این جرائم بسیاری از مجرمان به‌راحتی از چنگال قانون فرار می‌کردند. این در حالی است که با افزایش شناخت و با رفتن تجربه مجریان قانون، قانون‌گذار نیز قوانین مشخصی را برای خاطیان در این زمینه مشخص کرده است. افراد جامعه نیز می‌توانند از طریق مشاوره حقوقی جرائم رایانه با این مجازات‌ها و جرائم آشنا شوند. در ادامه ما به خلاصه‌ای تعریف جرائم رایانه‌ای، انواع مجازات مشخص‌شده در قانون می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

لامینگو یکی از پلتفرم‌های بسیار جامع و کامل درزمینه ارائه خدمات مشاوره‌ای است. این موسسه با استفاده دانش و تخصص کارشناسان حقوقی خود بهترین و مناسب‌ترین روش طرح شکایت شما به مراجع ذی‌صلاح در خصوص جرائم رایانه‌ای پیشنهاد می‌دهد. در صورت نیاز به دریافت مشاوره جرایم رایانه‌ای بر روی لینک زیر کلیک کنید.

 

دریافت مشاوره حقوقی جرائم رایانه‌ای

 

به چه جرمی، جرم رایانه‌ای گفته می‌شود؟

در تعریف کلی تمامی اعمالی که ازنظر قانون‌گذار خلاق قانون بوده و باعث سلب آسایش از عموم جامعه شود، جرم تلقی می‌شود. حال درصورتی‌که این جرائم به کمک ابزارهایی نظیر سیستم‌های رایانه‌ای و در بستر فضای مجازی صورت بگیرد، جرائم رایانه‌ای نامیده می‌شوند. این نوع جرائم می‌توانند علیه اموال، افراد مانند کلاه‌برداری و خرابکاری‌های رایانه‌ای یا علیه افراد جامعه نظیر اذیت و آزارهای اینترنتی به شکل‌های مختلفی مثل آزارهای جنسی، نژادی، عقیدتی یا علیه دولت‌ها به شکل سرقت اطلاعات و خرابکاری در سیستم‌های رایانه‌ای دولتی رخ بدهد.

 

سیر تا پیاز آنچه نیاز است در خصوص جرائم رایانه‌ای بدانید!

 

 مشاوره حقوقی جرایم رایانه‌ای

 

قانون چه مجازاتی را برای جرائم رایانه‌ای مشخص کرده است؟

با توجه به مطالب بیان‌شده، جرائم رایانه‌ای انواع و اشکال متفاوتی دارد و متناسب با شدت و تأثیر آن در زندگی افراد می‌بایست مجازات‌های مشخص و سخت‌گیرانه نیز برای آن مقرر گردد. در همین راستا قانون‌گذار به کمک دستگاه‌ها و سازمان‌های ذیصلاح این قوانین را وضع نموده و از تمامی افراد جامعه نیز خواستار است به کمک متخصصین در این زمینه از این قوانین مطلع شوند. به همین جهت افراد جامعه نیز ملزم هستند از طریق مشاوره حقوقی جرائم رایانه‌ای با قوانین و مجازات‌های پیشروی خاطیان آشنایی پیدا کنند. در ادامه ما به برخی از این مجازات‌ها می‌پردازیم.

 

مجازات جرم جعل محتوا

با نگاهی به ماده‌قانون 6 قوانین جرائم رایانه‌ای، هر فردی که به‌صورت آگاهانه از اطلاعات و داده‌های جعلی در هر نوع زمینه‌ای استفاده کند، از یک تا 5 سال حبس یا جزای نقدی دو میلیون تا ده میلیون تومان محکوم می‌شود که البته امکان جمع هر دو مجازات نیز برای این افراد وجود دارد.

 

جرم سایبری

 

مجازات دسترسی غیرمجاز در مشاوره حقوقی جرائم رایانه‌ای

هر شخصی که طبق ماده 1 قانون جرائم سایبری در منظر دادگاه محکوم شود می‌بایست  از ۹۱ روز تا یک سال حبس یا جزای نقدی از پانصد هزار تومان تا دو میلیون تومان پرداخت کند یا هردوی این مجازات‌ها را متحمل شود. باید به این نکته نیز اشاره کرد که درصورتی‌که اطلاعات دست‌یافته از نوع اطلاعات محرمانه باشد، متخلف می‌بایست از ۶ ماه تا دو سال حبس یا جزای نقدی از یک‌میلیون تومان تا چهار میلیون تومان پرداخت کند. البته این امکان وجود دارد که به هردو این مجازات‌ محکوم شود.

 

مجازات جرم سرقت رایانه‌ای

مطابق قانون این جرم به دو صورت امکان‌پذیر است.

1- در حالت اول سارق تمامی اطلاعات اشخاص را به سرقت برده که مجازات او  از ۹۱ روز تا یک سال حبس یا جزای نقدی پانصد هزار تومان تا دو میلیون تومان بوده است. که البته هردوی این مجازات‌ نیز می‌تواند در انتظار مجرم سرقت رایانه‌ای باشد.

2- در حالت دوم صاحب اطلاعات هنوز اطلاعات ربوده‌شده را در اختیار دارد که در این صورت مجازات افراد تنها به جزای نقدی از صد هزار تومان تا دو میلیون تومان کاهش می‌یابد.

 

جرم سایبری

 

مجازات جرم کلاه‌برداری رایانه‌ای

در خصوص کلاه‌برداری رایانه‌ای قانون‌گذار برای متخلفین در این زمینه قوانین مشخصی را وضع کرده است. در این قانون ابتدا متخلف می‌بایست اموال و منافع دزدیده‌شده را به صاحبان اصلی آن بازگرداند. پس‌ازآن او از 1 تا 5 سال حبس یا به پرداخت  دو میلیون تومان تا ده میلیون تومان جزای نقدی محکوم می‌شود. البته باید اشاره کرد که ممکن است خاطی با توجه به صلاحدید قاضی به هردو این مجازات نیز محکوم شود.

مجازات شنود غیرمجاز

این قانون تنها در خصوص شهروندان عادی جامعه وضع‌شده و درصورتی‌که این‌گونه تخلفی توسط یکی از مقامات رسمی و دولتی جامعه رخ دهد، قانون‌گذار قوانین جداگانه‌ای را در این خصوص وضع کرده است. به‌طور کل درصورتی‌که فردی اقدام به انجام این جرم نماید، قانون او را ملزم به پرداخت  یک‌میلیون تومان تا چهار میلیون تومان وجه نقد یا او را محکوم‌به ۶ ماه تا ۲ سال حبس می‌کند.

 

جرم سایبری

 

مجازات جرم هتک حیثیت رایانه‌ای

در خصوص این جرم قانون‌گذار دو بند از قانون جرائم رایانه‌ای را به آن اختصاص داده است. در بند اول درصورتی‌که فرد فیلم یا عکس شخص دیگری را تغییر و منتشر کند به نحوه‌ی که به آبروی او لطمه‌ای وارد شود، مجرم از به پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال جزای نقدی محکوم می‌شود. در بند دوم مشخص گردیده که درصورتی‌که فرد عکس یا فیلم خانوادگی افراد را که به‌عنوان اسرار خانواده محسوب می‌شود را منتشر کند و باعث هتک حیثیت فرد شود به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

 

مجازات جرم نشر اکاذیب رایانه‌ای 

طبق ماده 189 قانون جرائم رایانه‌ای، درصورتی‌که فردی باهدف تشویش اذعان عمومی خبری کذبی را منتشر کند به‌نحوی‌که ضرر مادی یا معنوی به افراد بزند، شاکی می‌تواند افزون بر اعاده حیثیت درخواست توبیخ مجرم را نیز بدهد. در این حالت مجرم از نودویک روز تا دو سال حبس یا جزای نقدی از پنج میلیون تا چهل میلیون یا هر دو مجازات محکوم می‌شود.

 

سایبر

 

مجازات جرم تخریب و اخلال درداده

طبق مواد قانونی 8، 11، 12، 13، 17 هر فردی دست به تخریب، تحریف یا مختل کردن اطلاعات افراد بزند که دیگر این اطلاعات قابل‌پردازش نباشد، به حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی از چهل میلیون ریال محکوم می‌شود. همچنین ممکن است فرد به هر دو این مجازات محکوم شود.

 

دیگر جرائم رایانه‌ای در مشاوره حقوقی جرائم رایانه‌ای

امروزه جرائم رایانه‌ای با گسترش تکنولوژی و افزایش نرم‌افزارهای مختلف بسیار افزایش‌یافته و این امکان وجود دارد در خصوص برخی از جرائم به‌صورت جداگانه قانونی توسط قانون‌گذار وضع نشده باشد. این امکان وجود دارد که دادگاه به‌صورت موردی به این جرائم مجازاتی را تخصیص دهد. به همین جهت لازم است افراد به کمک مشاوره حقوقی جرائم رایانه‌ای در خصوص برخی از این جرائم  آگاهی پیدا کنند.

به‌عنوان نمونه درصورتی‌که افراد از طریق فضای مجازی اقدام به رمالی و فالگیری کنند، قانون‌گذار این جرم را در دسته جرائم کلاه‌برداری رایانه‌ای قرار می‌دهد و مجرم را مطابق این قانون جریمه می‌کند. در خصوص جرم شرط‌بندی رایانه‌ای، قانون‌گذار مجازاتی را که به‌عنوان مجازات قماربازی در قانون مجازات اسلامی قیدشده تعمیم داده است. باید به این نکته نیز اشاره کرد که افراد می‌توانند از خصوص مزاحمت‌هایی که در صفحه‌های مجازی مانند اینستاگرام برای آنها صورت می‌گیرد نیز به دادگاه شکایت کنند و قاضی متناسب با جرم رویداده شده به آن رسیدگی می‌کند.

 

 مشاوره حقوقی جرایم رایانه‌ای

 

کانال تلگرام لامینگو

 

در پایان به یاد داشته باشید

ازآنجاکه امروزه جرائم رایانه‌ای یکی از رایج‌ترین جرائم بین افراد جامعه است، بسیاری از افراد از همین طریق ضررهای مالی و معنوی بسیاری را متحمل می‌شوند. این در حالی است که افراد می‌توانند با آگاهی در این خصوص از وقوع چنین جرائمی جلوگیری کنند. در این راستا لازم است یک وکیل متخصص یا مشاور باتجربه درزمینه جرائم رایانه‌ای در کنار شما باشد تا بتواند در به نتیجه رسیدن شکایت و جبران خسارت به شما کمک کند. در اولین گام شما می‌توانید از طریق مشاوره حقوقی جرائم رایانه‌ای با مصادیق این جرائم، مجازات، شرایط و ضوابط آن آشنا شوید و سپس اقدام به طرح شکایت کنید.

از اینکه تا پایان مطلب همراه ما بودید سپاسگزاریم. برای مطالعه سایر مقالات کاربردی به پلتفرم هوشمند لامینگو مراجعه فرمایید. همچنین نظرات خود را برای ما ارسال نمایید.

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهره مدرسی

دیدگاه شما

یک دیدگاه