مالیات بر ارزشافزوده چیست؟
پرداخت مالیات یکی از ضروریات جوامع انسانی پیشرفته است و در تمام کشورهای دنیا بخشی از هزینههای دولت آن کشور از طریق دریافت مالیات جبران میشود. یکی از انواع مالیاتی که توسط افراد پرداخت میشود مالیات بر ارزشافزوده است. درواقع مالیات بر ارزشافزوده مالیاتی است که برعکس سایر مالیاتها که به اشخاص تعلق میگیرد مخصوص کالاها است. بر اساس قانون مالیات بر ارزشافزوده، به کالاها با در نظر گرفتن شرایطی که در این قانون بیانشده است مالیات تعلق خواهد گرفت. در این مقاله تلاش کردیم تا بیشتر به توضیح این مبحث مهم از مالیاتها بپردازیم و ابعاد مختلف آن را تبیین کنیم.
تعریف مالیات بر ارزشافزوده (VAT)
مالیات بر ارزشافزوده در ماده 3 این قانون بدین شکل تعریفشده است: ارزشافزوده در اين قانون، تفاوت بين ارزش كالاها و خدمات عرضهشده با، ارزش كالاها و خدمات خريداري يا تحصيل شده در يك دوره معين میباشد.
درواقع کالایی که توسط خریدار، خریداری میشود در مراحل مختلف تولید رفتهرفته به ارزش آن اضافهشده است و این ارزش اضافه در قالب مالیات بر ارزشافزوده از خریدار دریافت میشود و فروشنده همچون واسطهای آن را به دولت پرداخت میکند.
قانون مالیات بر ارزش افزوده که در اردیبهشتماه سال 87 بهصورت آزمایشی به تصویب رسیده و تاکنون هم لازمالاجرا بوده است بیان میکند که این مالیات درجایی به کالا تعلق میگیرد که از زمان تحصیل آن توسط فروشنده تا فروش آن به خریدار، ارزشی به کالا افزودهشده باشد. ولی در عمل آنچه ما در سطح جامعه و در زمان اجرای این قانون مشاهده میکنیم کمی متفاوت است و عملاً به کالاهایی که هیچ ارزشافزودهای نداشتهاند هم مالیات بر ارزشافزوده تعلق میگیرد.
مقدار مالیات بر ارزشافزوده و استثنائات آن:
مقدار مالیات بر ارزش افزوده همانطور که در صورتحسابهای بسیاری با آن مواجه شدهاید 9 درصد است اما این میزان استثنائاتی هم دارد. مثلاً به برخی از کالاها مالیات بر ارزشافزوده تعلق نمیگیرد. کالاهایی از قبیل دام و طیور زنده، کالاهای اساسی و محصولات کشاورزی فرآوری نشده معاف از این نوع مالیات هستند. لیست کامل این موارد را میتوانید در ماده 12 قانون مالیات بر ارزشافزوده مشاهده کنید. اما در عوض بعضی از کالاها چون در زمره کالاهای خاص قرار میگیرند مقدار بیشتری باید مالیات به ازای آنها پرداخت شود. مثلاً برای سیگار 12 درصد و برای سوخت هواپیما 20 درصد مالیات بر ارزشافزوده در نظر گرفتهشده است.
نحوه محاسبه VAT
منبعی که بر اساس آن مالیات بر ارزش افزوده محاسبه میگردد بهای کالا یا خدمت عرضهشده در صورتحساب است. در مواقعی که صورتحسابی نداشته باشیم و یا از ارائه آن امتناع شود، بر مبنای قیمت روز آن کالا یا خدمات مالیات محاسبه میگردد. پس حتماً صورتحساب دقیق کالا یا خدمات عرضهشده را نزد خود نگاهداری کنید تا بهموقع بتوانید آنها را ارائه نمایید.
نکته مهم و حائز اهمیت که لازم است به آن اشاره کنیم این است که قانون جدیدی برای مالیات بر ارزش افزوده در دست تدوین قرار گرفته است و بر اساس اظهارات بیان شده احتمالا از سال 1399 قانون دائمی مالیات بر ارزشافزوده با تغییرات جدی در دست اجرا قرار خواهد گرفت.
برای مطالعه سایر مقالات میتوانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.
دیدگاه شما