مجازات جرم جعل اسناد چگونه است؟
جعل اسناد و به طبع آن استفاده نابهجا و بزهکارانه از آن اسناد مراتبي را بوجود خواهد آورد. اسناد هويتی و يا هرنوع سند به دليلي استناد بالا و حضور هميشگی در زندگی روزمره در صورتيکه استفاده از آن ها همراه با جعليت باشد و آسيب هايی را به سطحي از جامعه وارد کند از مراجع قضايي پيگيری خواهد شد و مراحلي را ميبايست طي کرد. درباره چگونگي و ميزان مجازات در نظر گرفته شده برای جعل اسناد در ادامه برايتان توضيحاتی خواهيم داشت.
مواردی که افراد جاعل اقدام به جعل اسناد ميکنند چگونه است؟
در مواردي که افراد اقدام به جعل اسناد ميکنند؛ فرد جاعل مبادرت بر ساختن و استفاده از نوعي اسناد ميکند که دارای مواردی متفاوت و يا غير واقعي از اسناد اصلي است.
این مطلب را بخوانید: جعل اسناد هویتی و مسائل حقوقی آن
جعل امضاء اشخاص رسمی و يا غير رسمی
در موارد حساس اگر شکل و نوع امضا جعل شده اهميت داشته باشد با توجه به مراتبي که پليس پيگيری ميکند قسمت های مختلف امضاء بررسي شده ميتوان جعل يا تحريف را مورد تاييد يا رد قرار داد. در مواردی هم عمل امضا تنها به جهت فريب رخ ميدهد. يعني ممکن است امضایی که بر روی کاغذ آمده است در واقع وجود نداشت باشد ولی در این شرایط نیز این عمل جعل به حساب میآید.
خراشیدن یا تراشیدن برخی از اسناد
در این موارد فرد جاعل با ابزار تیزی مانند چاقو امکان دارد که بخشی از اسناد را محو کرده تا معنا سند و استفاده از آن دچار تغییراتی شود.
قلم بردن در برخی اسناد
در این مورد افراد جاعل اقدام به نوشتن یا اضافه کردن محتوایی بر سند نمیکنند؛ بلکه فقط با مخدوش کردن بخشی از آن خوانایی و فهم دقیق آن را دچار اختلال میکنند.
الحاق
در این مورد افراد با اضافه کردن بخش های ریزی سند را به گونه ای تغییر میدهند.
تغییر تاریخ یک سند
در این موارد افراد جاعل تاریخ های مهم یک سند را پس از تنظیم ان سند تغییر میدهند.
الصاق نوشته سند به نوشته دیگر
فرد در این مورد بخشی از سند اصلی را به همراه مطالبی از یک موضوع دیگر به همراه میآورد و این گونه عنوان میکند که این یک سند یکپارچه است.
استفاده از مهر و امضاء افرادی بدون اینکه از او درخواست شده باشد و از جانب او اجازهای صادر شده باشد.
موارد فوق در جعل اسناد انواع مادی جعل اسناد میباشد یعنی عمل جعل به صورت عینی و حضوری اتفاق افتاده و میتوان این موارد مادی را پیگیری کرد. جعل معنوی در موارد رخ میدهد که افراد قبل از صدور یک سند به دلایلی که دارای سو نیت باشند و یا مشمول موقعیت های خاصی میشوند؛ سند را با جعلیت صادر میکنند.
جهت دریافت مشاوره حقوقی جعل اسناد از وکلا پایه یک و کاشناسان خبره در این حوزه میتوانید به لینک زیر مراجعه فرمایید:
مجازات جرم جعل اسناد چیست؟
در قانون اساسی جمهوری اسلامی از ماده ۵۲۴ الی ۵۳۶ قانون مجازات اسلامی به انواع جعل اسناد رسمی و غیر رسمی پرداخته شده است.
بنابراین طبق ماده۵۲۳ در قانون مذکور این طورآامده است که:
<< هر یک از کارمندان و مسئولان دولتی که در اجرا وظیفه خود در احکام و تقریرات و نوشته ها و اسناد و سجلات و دفاتر و غیر از آن ها، در نوشته ها و ادارات رسمی تزویر کند؛ اعم از اینکه امضاء یا مهر را ساخته یا تحریف کرده است یا کلمه ای را الحاق کند یا اسامی اشخاص را تغییر دهد؛ علاوه بر مجازات های اداری و میزان خسارات وارده، به حبس از یک تا پنج سال و پرداخت شش تا سی میلیون ریال محکوم خواهد شد. >>
همچنین در قانون ۵۲۶ قانون ذکر شده نیز آمده است:
<< هر کس در اسناد یا نوشته های غیر رسمی جعل یا تزویر کند یا با علم به جعل تزویر آن ها را همچنان مورد استفاده قرار دهد علاوه بر جبران خسارات وارده به حبس از شش ماه تا دو سال یا پرداخت سه تا دوازده میلیون ریال محکوم خواهد شد. >>
شاید این مطلب برای شما مفید باشد: کلاهبرداری و مجازات آن از منظر حقوقی
معاونت در جعل اسناد چیست؟
معاونت در جرم به این معنا که فردی که خود مرتکب عمل جعل نمیشود فرایند جرم را برای مجرم تسهیل مینماید. فردی که در عمل جرم معاونت را انجام میدهد به طور مستقیم در آن دخیل نیست و به طور غیر مستقیم بر آن تاثیر میگذارد.
فردی که معاونت در عمل جرم را انجام میدهد با شیوه هایی از جمله فریب، تهدید، ترغیب و یا فراهم کردن ابزار لازم جهت عمل جعل در این جرم دخیل میشود.
اسناد مجعول را چطور پیگیری کنیم؟
در صورتی که فردی به خاطر جعل اسناد و درگیری ها خساراتی از این عمل بر او وارد شده است میتواند در صورت تمایل به شکایت کیفری با در دست داشت مدارک مورد نیاز جهت احراز و اثبات جرم به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کند و شکاید خود را در سامانه ثنا ثبت نماید.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
اگر این مطلب برای شما مفید بوده است مارا از نظرات خود مطلع سازید و همچنین با مراجعه به بلاگ لامینگو از دیگر مطالب نیز استفاده کنید.
دیدگاه شما