چه مجازاتی برای جرم مزاحمت تلفنی وجود دارد؟
آیا مزاحمت تلفنی جرم محسوب میشود؟
بر اساس ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی عنصر قانونی: ایجاد مزاحمت تلفنی یا دستگاههای مخابراتی دیگر مانند فکس، تلکس، پیجر، بی سیم، رایانه متصل به اینترنت و… را جرم تلقی كرده و برای آن مجازات تعیین كرده است.
مزاحمت تلفنی تنها برای خانوادهها مشکلساز نبوده بلکه آتشنشانی، پلیس ۱۱۰، غذاخوریها و مؤسسات تاکسی تلفنی هم از این معضل اجتماعی در امان نیستند.
مزاحمت تلفنی به اشکال مختلف صورت میگیرد:
- سوت کشیدن، سکوت، فوت کردن در گوشی
- فحاشی کردن، حرفهای رکیک زدن، تهمت ناروا زدن به مخاطب
- دادن خبرهای دروغین و غیر واقعی که ممکن است به مخاطب شوک وارد کند و آسیبی به سلامت جسم و روح او وارد شود و آرامش او و خانوادهاش را مختل سازد.
مزاحمت تلفنی در صورتی جرم است که مرتکب قصد مزاحمت داشته باشد.
مزاحمت تلفنی در صورتی جرم است که هدف مرتکب از تلفن کردن ایجاد مزاحمت برای مخاطب باشد و این کار را از روی عمد انجام دهد؛ مثلا اگر فردی از روی اشتباه و پس و پیش گرفتن شماره با شخص یا نهادی تماس بگیرد، مزاحم تلفنی محسوب نمیشود.
برای دریافت مشاوره حقوقی در خصوص جرم مزاحمت تلفنی به لامینگو مراجعه کنید!
در جرم مزاحمت تلفنی ایجاد مزاحمت شرط تحقق جرم است نه دفعات برقراری تماس!
اینکه فردی به اشتباه چندین بار به منزل شخصی یا ارگانی تماس میگیرد، چون قصد مزاحمت نداشته و فحاشی و توهینی هم متوجه مخاطب نشده است، به جرم مزاحمت تلفنی محکوم نمیشود. اما ممکن است فردی تنها یکبار با شخصی تماس بگیرد و به او فحاشی کند یا خبری دروغی به او بدهد؛ در اینجا با وجود آنکه فرد مزاحم تنها یکبار با مخاطب تماس گرفته است اما همان یکبار ایجاد مزاحمت کرده و با توهین به مخاطب، آرامش او را بر هم زده است؛ بنابراین میتوان گفت که مرتکب جرم شده است.
چگونه میتوان فرد مزاحم را شناسایی کرد؟
هرچند امروزه عمل مزاحمت تلفنی رنگ باخته است اما اگر زمانی با این مزاحمت مواجه شدید میتوانید به مراکز مخابراتی محل مراجعه کرده و با ارائهی آخرین قبض پرداختی تلفن یا کارت شناسایی معتبر، پیدا کردن مشخصات فرد مزاحم را درخواست کنید.
مراکزی برای استعلامات قضایی انتظامی مزاحمان
تعدادی از مراکز برای استعلامات قضایی انتظامی و همچنین شکایات مربوط به مشترکان، از سوی ادارهی مخابرات تعیین شدهاند که آدرس آنها به شرح زیر است:
اتوبان بعثت، جنب ترمینال جنوب، مرکز مخابرات بعثت. نماینده دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات. شماره تماس: ۵۵۰۷۷۰۷۰
خیابان پیروزی، سه راه سلیمانیه، مرکز مخابرات پیروزی، نماینده دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات. شماره تماس: ۳۳۳۴۰۰۰۰
خیابان آزادی، بعد از استاد معین، نرسیده به میدان آزادی، مرکز مخابرات شهید فرد اسدی. نماینده دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات. شماره تماس: ۶۶۰۶۵۵۶۶
خیابان ولیعصر (عج)، بین شهید مطهری و شهید بهشتی، جنب بیمارستان ۵۰۳ ارتش، مرکز مخابرات شهید مطهری. نماینده دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات. شماره تماس:۸۸۷۲۱۸۱۵
این مطلب را بخوانید: جرم تهدید و مجازات آن
دادگاه صالح برای رسیدگی به جرم مزاحمت تلفنی کدام دادگاه است؟
از حیث صلاحیت ذاتی دادگاه صالح رسیدگیکننده به جرم مزاحمت تلفنی، دادگاه کیفری دو است. از حیث صلاحیت محلی هم مطابق رأی وحدت رویهی هیأت عمومی دیوان عالی کشور، دادگاه صالح رسیدگیکننده به جرم مزاحمت تلفنی، دادگاه محل دریافت تماس تلفنی است؛ یعنی دادگاه محلی که در آن جرم واقع شده صلاحیت رسیدگی به آن جرم را دارد.
شکایت از فرد مزاحم
فرد متضرر از این مزاحمت میتواند با به همراه داشتن مدارک شناسایی از قبیل: شناسنامه و کارت ملی و همچنین مدارکی که از مخابرات محل خود و یا مراکز استعلامات قضایی انتظامی دریافت کرده که مزاحمت فرد مزاحم را ثابت میکند، به دادگاه صالح رسیدگیکننده (دادگاه محل وقوع جرم) مراجعه کرده و جهت رسیدگی به این موضوع شکوائیهای تنظیم کند.
مجازات جرم مزاحمت تلفنی چیست؟
بر اساس ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی هرگاه کسی به وسیله تلفن یا دستگاههای مخابراتی دیگر (فکس، تلکس، پیجر، بی سیم، رایانه متصل به اینترنت و…) برای اشخاص مزاحمت ایجاد کند، علاوه بر اجرای مقررات خاص شرکت مخابرات (تلفن فرده مزاحم برای بار اول به مدت یک هفته، برای بار دوم به مدت سه ماه و برای بار سوم به طور دائم قطع میشود)، به حبس از ۱ تا ۶ ماه محکوم خواهد شد.
همچنین اگر مزاحمت تلفنی به همراه جرایم دیگر همچون تهدید و اخاذی نیز باشد، تعدد جرم صورت گرفته و مرتکب علاوه بر مجازات جرم مزاحمت تلفنی، بابت ارتکاب جرایم تهدید و اخاذی هم مجازات خواهد شد.
برای مطالعه سایر مطالب حقوقی میتوانید به بلاگ لامینگو مراجعه فرمایید.
یک دیدگاه
-
3 سال پیش
It’s really a cool and useful piece of info. I’m happy that you
shared this helpful info with us. Please keep us informed like this.Thanks for sharing.
دیدگاه شما