جرم زنا و مجازات آن چیست و چه انواعی دارد؟ | نحوه اثبات

1 سال پیش
جرم زنا

جرم زنا از جمله جرایم منافی عفت می‌باشد که در قانون مجازات اسلامی کشور ما جرم‌انگاری شده است. صرف نظر از جرم‌انگاری این مسئله در قانون، ارتکاب زنا قبح شرعی و اخلاقی بسیاری داشته و در اکثر جوامع امری مذموم و ناپسند به شمار می‌آید. شرع مقدس اسلام زنا را از جمله گناهان کبیره برشمرده و افراد را از ارتکاب آن منع نموده است. جرم زنا از جمله جرایم مستوجب حد بوده و میزان مجازات آن در شرع تعیین شده و قاضی حق تغییر در آن را ندارد. در این گفتار به بررسی این جرم، انواع آن و مجازات آن خواهیم پرداخت.

جرم زنا چیست؟

برقراری رابطه جنسی میان زن و مرد، جز در شرایطی که میان آن‌ها رابطه زوجیت وجود داشته باشد صحیح نمی‌باشد. به همین اعتبار، جرم زنا عبارت است از تحقق رابطه جنسی میان زن و مردی که بین آن‌ها علقه زوجیت، خواه دائم و خواه موقت، وجود ندارد. منظور از تحقق رابطه جنسی در ارتکاب جرم زنا، دخول آلت تناسلی مرد در آلت تناسلی زن به اندازه ختنه‌گاه است.

شایان ذکر است که جرم زنا و مجازات مشخص آن تنها به این شکل از رابطه جنسی میان زن و مرد اختصاص می‌یابد. داشتن سایر روابط جنسی چون لمس کردن، بوسیدن و غیره زنا تلقی نمی‌شود. این قبیل روابط، رابطه نامشروع محسوب شده و متفاوت از جرم زنا می‌باشد.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

شرایط تحقق جرم زنا

همانطور که بیان شد، شرط اصلی و اولیه در تحقق جرم زنا، برقراری رابطه جنسی توسط زن و مردی است که هیچ رابطه زوجیتی میان آن‌ها وجود ندارد. این شرط، شرط کافی جهت تحقق این جرم نمی‌باشد، بلکه زن و مرد نامحرم بایستی عاقل و بالغ نیز باشند. احراز عقل و بلوغ از دیگر شرایط تحقق جرم زنا می‌باشد. چرا که فرد نابالغ یا دارای زوال عقلی به مجازات جرم زنا محکوم نخواهد شد.

 

جرم زنا

 

انواع زنا و مجازات زنا

جرم زنا بر حسب رابطه‌ میان زن و مرد و وضعیت آن‌ها به انواع مختلفی تقسیم شده و برای هر یک از این انواع مجازات خاصی در نظر گرفته شده است. انواع مختلف زنا و مجازات آن‌ها بدین شرح در قانون مجازات اسلامی تعریف شده‌اند:

 

1. زنا با محارم

در میان خویشاوندان، گروهی با یکدیگر محرم نسبی محسوب شده و حرمت ازدواج میان آنان وجود دارد؛ مانند پدر و دختر، مادر و پسر، نوه و پدربزرگ، خواهر و برادر، عمو و برادرزاده و غیره. چنانچه محارم نسبی با رضایت خود و در حالتی که از سلامت کامل عقل برخوردار بوده‌اند، اقدام به برقراری رابطه جنسی با یکدیگر نمایند و این مسئله نزد دادگاه ثابت شود، جرم زنای با محارم ارتکاب یافته است.

قانونگذار، مجازات جرم زنای با محارم را برای هر یک از زن و مرد که با رضایت خود تن به این رابطه داده باشند را اعدام در نظر گرفته است. با توجه به قبح اخلاقی موجود در این خصوص شدیدترین مجازات در نظر گرفته شده است.

 

این مطلب را نیز بخوانید: شرح کامل موانع نکاح در قوانین و فقه ایران | موانع ازدواج

 

2. زنای محصن یا محصنه

احصان به حالتی اطلاق می‌شود که فرد متأهل بوده و می‌تواند هر زمان که بخواهد با همسرش رابطه زناشویی برقرار نماید. چنانچه شخصی در وضعیت احصان بوده و با فردی جز همسر خود رابطه جنسی برقرار نماید، مرتکب زنای محصن یا محصنه شده است.

در زنای محصن یا محصنه ممکن است تنها یکی از طرفین و یا هردوی آن‌ها متأهل و دارای شرایط احصان بوده باشند. این قسم از زنا نسبت به مرد متأهل، زنای محصن و نسبت به زن متأهل، زنای محصنه نامیده می‌شود.

مجازات زنای محصن یا محصنه تنها نسبت به طرفی قابل اجراست که متأهل بوده باشد. شرع اسلامی مجازات این قسم از زنا را رجم یا سنگسار در نظر گرفته است. با توجه به اینکه در سال‌های اخیر مجازات سنگسار منسوخ شده و اجرا نمی‌شود، مجازات اعدام برای زنای محصن یا محصنه در نظر گرفته شده است. در صورت عدم امکان اجرای مجازات اعدام، محکوم‌علیه به صد ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

3. زنای غیرمحصنه

اشخاص مجرد و اشخاص متأهلی که به دلایل گوناگونی چون غیبت همسر، بیماری همسر و غیره قادر به برقراری رابطه جنسی با همسرشان نیستند غیرمحصن محسوب می‌شوند. چنانچه این افراد اقدام به برقراری رابطه جنسی با شخصی جز همسرشان را نمایند، مرتکب جرم زنای غیرمحصنه شده‌اند.

ماده 230 قانون مجازات اسلامی، حد زنا را در شرایطی که مرتکب غیرمحصن باشد، صد ضربه شلاق در نظر گرفته است. شایان ذکر است که در ارتکاب جرم زنا ممکن است یکی از طرفین محصن و دیگری غیرمحصن باشد. در چنین شرایطی، مرتکبی که دارای شرایط احصان است به مجازات زنای محصنه محکوم شده و دیگری محکوم به مجازات زنای غیرمحصن می‌شود.

 

مجازات زنا

 

4. زنای به عنف

زنای به عنف از دیگر انواع جرم زنا می‌باشد. زمانی که فردی با اعمال زور و تهدید دیگری را مجبور به برقراری رابطه جنسی با خود نماید، زنای به عنف ارتکاب می‌یابد. تفاوت زنای به عنف با دیگر اقسام این جرم در این است که در سایر موارد هر دو طرف با میل و رضایت خود مرتکب این جرم شده‌اند، اما در اینجا یکی از طرفین با اجبار و اکراه وادار به برقراری رابطه جنسی شده است.

اعمال عنف و اجبار ممکن است از طریق تهدید، ترساندن، ربودن، اغفال کردن و فریفتن، بی‌هوش کردن، مست کردن یا غیره انجام شود. صرف نظر از اینکه فرد به چه طریقی وادار به برقراری رابطه جنسی شده است، مرتکب زنای به عنف به اعدام محکوم خواهد شد.

در اعمال مجازات زنای به عنف، وجود یا عدم وجود شرایط احصان موضوعیتی نداشته و مرتکب به واسطه اعمال زور و اجبار و تجاوز به مجازات اعدام محکوم می‌گردد.

 

جرم زنا چگونه اثبات می‌شود؟

جرم زنا از جمله جرایمی است اثبات آن در دادگاه امری دشوار و پیچیده است. راه‌های مختلفی که جهت اثبات این جرم در دادگاه وجود دارد عبارت است از:

  • اقرار شخص به ارتکاب زنا برای چهار مرتبه
  • شهادت چهار شاهد مرد عادل یا سه مرد و دو زن بر ارتکاب جرم زنا
  • وجود نظریه پزشکی قانونی دال بر وقوع رابطه جنسی
  • وجود قرائن و شواهد اثبات‌کننده جرم

شایان ذکر است که اگر شهود قادر به اثبات جرم زنا نبوده یا به حد نصاب مشخص نرسند ممکن است به اتهام جرم قذف محکوم و مجازات شوند.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

سخن نهایی

هرگاه زن و مردی که میان آن‌ها رابطه زوجیت وجود نداشته، در شرایطی که عاقل و بالغ هستند با یکدیگر رابطه زناشویی برقرار نمایند، جرم زنا ارتکاب می‌یابد. جرم زنا به اعتبار وضعیت مرتکبین و ارتباط آن‌ها با یکدیگر به چهار نوع زنای با محارم، زنای محصن یا محصنه، زنای غیرمحصن و زنای به عنف قابل تقسیم است. هر یک از انواع زنا مجازات خاصی به دنبال دارد که در این گفتار به تفصیل توضیح داده شد.

امید است که با مطالعه این گفتار با تمامی اشکال جرم زنا و مجازات آن آشنا شده باشید. چنانچه پس از مطالعه این گفتار با هرگونه سؤال یا ابهامی مواجه شدید، می‌توانید پرسش خود را در قسمت دیدگاه‌ها طرح نمایید تا در اسرع وقت توسط کارشناسان متخصص مجموعه لامینگو به آن‌ها پاسخ داده شود. در صورت نیاز به دریافت مشاوره نیز می‌توانید با مراجعه به قسمت دریافت مشاوره با مشاورین متخصص مجموعه لامینگو ارتباط داشته و مشورت نمایید. در پایان، پیشنهاد می‌شود جهت مطالعه مقالات حقوقی بیشتر به بلاگ لامینگو مراجعه کرده و با مطالعه مقالات منتشر شده در این سایت، دانش حقوقی خود را افزایش دهید.

0
علی بلوری
نویسنده مطلب علی بلوری
علی بلوری، دانش‌آموخته کارشناسی حقوق دانشگاه علامه طباطبائی و مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد حقوق خانواده دانشگاه شهید بهشتی است. او به مسائل حقوقی حوزه خانواده، زن، کودک و اخلاق پزشکی علاقه‌ دارد و تهیه مقالات و محتوای حقوقی یکی از توانمندی‌های اوست.

دیدگاه شما

بدون دیدگاه