شکایت از فروشگاه اینترنتی چگونه است و چه روشهایی دارد؟
امروزه خرید از فروشگاههای اینترنتی در میان اشخاص بسیار رایج شده است و بهدلیل مزایایی که خرید از فروشگاه اینترنتی نسبت به خرید حضوری دارد، ترجیح افراد خرید محصولات و خدمات لازم از فروشگاههای اینترنتی میباشد. دامنه کارکرد فروشگاههای اینترنتی روزبهروز در حال گسترش است و اشخاص میتوانند هر نوع محصول و علاوه بر آن مواردی مانند غذا و دارو را از این فروشگاهها تهیه نمایند. همچنین خدمات مختلفی نیز در این فروشگاهها موجود است که افراد میتوانند آنها را خریداری نمایند. صرفهجویی در زمان و امکان مقایسه کیفیت و قیمت محصولات مختلف یا یکدیگر، ازجمله مزایای خرید از فروشگاههای اینترنتی میباشد. خرید از فروشگاههای اینترنتی علاوه بر اینکه مزایای زیادی دارد، معایبی و مشکلاتی نیز همراه دارد. یکی از این مشکلات این است که بسیار اتفاق میافتد که جنسی که برای مشتری ارسال میگردد با جنس خریداریشده متفاوت خواهد بود، و یا اینکه فروشگاه اینترنتی در ارسال محصولات تأخیری غیرعرفی داشته و یا خریدار متوجه میگردد که فروشگاه مزبور محصولات و یا خدمات را با قیمت بیشتری میفروشد. در چنین شرایطی، مشتری میتواند از فروشگاه اینترنتی شکایت نموده و درخواست خسارت نماید. شکایت از فروشگاه اینترنتی از چند طریق ممکن است که در این مطلب، به بررسی این راهها خواهیم پرداخت.
انواع روشها شکایت از فروشگاه اینترنتی
اگر مشتری از خدمات یا محصولات فروشگاه اینترنتی رضایت نداشته و یا این محصول با تأخیر به دست وی رسیده باشد و یا هر مشکل دیگری در تحویل و ارسال کالا به وجود بیاید، مشتری میتواند از فروشگاه اینترنتی شکایت نماید زیرا فروشگاههای آنلاین مانند سایر بنگاههای تجاری وظیفه دارند تا به حقوق مشتری احترام گذاشته و استانداردهای لازم را در ارائه خدمات و فروش محصولات در نظر داشته باشند. انواع روشهای شکایت از فروشگاه اینترنتی عبارت است از :
۱. شکایت از طریق سامانه نماد اعتماد الکترونیکی
۲. شکایت از طریق پلیس فتا
۳. شکایت از طریق مراجع قضایی
۱. شکایت از طریق سامانه نماد اعتماد الکترونیکی
فروشگاههای اینترنتی ملزم به دریافت مجوزهای لازم جهت آغاز کار و فعالیت خود میباشند. یکی از این مجوزها، نماد اعتماد الکترونیک است که توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیکی وزارت صنعت، معدن و تجارت به فروشگاههایی که صلاحیت دریافت این نماد را دارند، اعطا میگردد.
یکی از راههای شکایت از فروشگاه اینترنتی، ثبت شکایت از طریق سامانه نماد اعتمال الکترونیکی(enamad.ir) و یا سایت اتحادیه کشوری کسبوکارهای مجازی میباشد. این سامانه با هدف حمایت از حقوق مشتریان اینترنتی و فراهم نمون بستری جهت ثبت شکایت از فروشگاههای اینترنتی ایجاد گشته است. درنتیجه، اشخاصی که در معاملات اینترنتی خود با فروشگاههای اینترنتی دچار مشکلاتی شدهاند، میتوانند با مراجعه به سایت مزبور، شکایت خود را ثبت نمایند.
البته باید توجه داشت ثبت شکایت از طریق مراجعه به سایت اتحادیه کشوری کسبوکارهای مجازی، منوط به این موضوع است که فروشگاه اینترنتی مزبور، دارای نماد اعتماد الکترونیک بوده و از اتحادیه مجوزهای لازم را أخذ نموده باشد. اگر فروشگاه اینترنتی دارای نماد اعتماد الکترونیک نباشد، مشتری باید برای ثبت شکایت و پیگیری آن، از سایر روشها اقدام نماید.
اما اگر فروشگاه مزبور دارای نماد اعتماد الکترونیک باشد، در این صورت مشتری باید برای ثبت شکایت ابتدا وارد سایت enamad.ir شده و سپس وارد قسمت ثبت شکایات گردد. پس از ورود به سامانه ثبت شکایات، شخص باید اقدامات لازم درجهت تشریح شکایت خود از فروشگاه اینترنتی را انجام داده و شکایت خود را ثبت نماید.
باید توجه گردد درصورتیکه فروشگاه اینترنتی در معاملات اینترنتی مرتکب جرمی گردد، در این صورت باید شکایت از فروشگاه مزبور از سایر طرق قانونی صورت پذیرد و مراجعه به سامانه اینماد، صرفاً در ارتباط با ثبت شکایاتی مانند تأخیر در ارسال کالا، تحویل کالای معیوب، عدم رعایت مقررات مرجوعی و … کاربرد دارد.
شکایت از فروشگاه اینترنتی از طریق مراجعه به پلیس فتا چگونه است؟
روش دیگر شکایت از فروشگاههای اینترنتی، مراجعه به پلیس فتا میباشد. پلیس فتا مرجع صالح رسیدگی به جرایم رایانهای میباشد و پس از دریافت گزارش شکایت، عملیات لازم جهت انجام تحقیقات مقدماتی در ارتباط با وقوع جرم را آغاز مینماید. توجه داشته باشید پلیس فتا صرفاً تحقیقات لازم در ارتباط با وقوع جرم را انجام میدهد و پس از اتمام تحقیقات مقدماتی، پلیس فتا نتیجه تحقیقات را به مراجع قضایی ازجاع میدهد تا این مراجع رسیدگیهای لازم را انجام دهند.
برای ثبت شکایت از طریق پلیس فتا، اشخاص باید ابتدا وارد وبسایت پلیس فتا مراجعه نموده و در این سایت ثبت نام نمایند. پس از این، افراد باید وارد بخش ثبت گزارشات مردمی شده و در این قسمت، اقدام به شرح و ثبت گزارش خود از تخلف پیجهای خرید و فروش اینترنتی داشته باشند. در سامانه پلیس فتا چند مورد تخلف بهصورت خودکار ذکر شده است که شما میتوانید یکی از این موارد را انتخاب نمایید؛ مواردی مانند هک، تخلف در خرید کالا، تخلف در خرید خدمات، ایراد آسیب به حفرههای امنیتی و غیره.
نکتهای که لازم است بار دیگر به آن اشاره گردد این است که اگر شکایت مشتری از فروشگاه اینترنتی خرید و فروش جزو مواردی است که جرم محسوب میگردد، اشخاص باید از طریق مراجعه به پلیس فتا و یا مراجع قضایی اقدام نمایند اما اگر مورد شکایت از مواردی است که جرم محسوب نمیگردد، مانند تأخیر در ارسال و یا عدم مطابقت کالا، در چنین شرایطی مشتری باید از طریق مراجعه به سامانه نماد اعتماد الکترونیک شکایت خود را ثبت نماید تا از طرق مسالمتآميز حلوفصل گردد.
شکایت از فروشگاه اینترنتی از طریق مراجعه به مراجع قضایی
علاوه بر دو روش فوق، روش سومی برای شکایت از پیج خرید و فروش اینترنتی وجود داشته و این روش، ثبت شکایت نزد مراجع قضایی ذیصلاح میباشد. این روش مراحل بیشتری نسبت به سایر روشهای شکایت داشته اما، حکمی که از یک مرجع قضایی عمومی صادر میگردد، از اعتبار بیشتری برخوردار بوده و بهطور قطع، ضمانت اجرای قویتری نیز دارد. با توجه به اینکه در شرایط کنونی جامعه استفاده از خدمات اینترنتی بسیار افزایش یافته است، به همین دلیل لازم است تا افراد بهخوبی از قوانین و مقررات حقوقی حاکم بر خرید و فروشهای اینترنتی آگاه باشند تا اگر در طی این معاملات مشکلی به وجود آمد، بتوانند از طرق قانونی اقدام نمایند.
شکایت از فروشگاه اینترنتی از طریق مراجعه به مراجع قضایی چه مراحلی دارد؟
در این روش، شاکی باید ابتدا مدارک لازم جهت ثبت شکایت را آماده نماید. این مدارک عبارتاند از مدارک هویتی خود شخص شاکی و همچنین مدارکی مانند رسید واریز وجه و فاکتور ارسالی از سوی فروشگاه و سایر مواردی که انجام یک معامله اینترنتی را اثبات مینماید. پس از این شخص شاکی باید با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی، شکواییه اینترنتی لازم را ثبت نماید. ثبت شکواییه از طریق مراجعه به دفاتر خدمات قضایی، سبب میگردد تا شکایت شاکی از طریق دفاتر مزبور به دادسرای جرایم رایانهای که مرجع صالح رسیدگی به جرایم اینترنتی میباشد، ارسال گردد.
پس از آنکه شکایت شاکی به یکی از شعبات دادسرای جرایم رایانهای ارسال شد، شعبه مزبور دستور آغاز انجام تحقیقات مقدماتی در ارتباط با جرم مزبور را به پلیس فتا ارسال میدارد. پلیس فتا مرجع عملیاتی رسیدگی به تحقیقات مقدماتی در ارتباط با انواع جرایم رایانهای میباشد.
پس از آنکه پلیس فتا در بازه زمانی مشخصشده تحقیقات لازم در ارتباط با جرم موضوع شکایت را انجام داد، این نهاد باید نتیجه تحقیقات خود را به دادسرای جرایم رایانهای ارسال نماید. در این مرحله کار پلیس فتا خاتمه مییابد و پس از این، دادسرا باید در ارتباط با وقوع یا عدم وقوع جرم، نظر خود را اعلام دارد. اگر دادسرا با بررسی نتایج تحقیقات مقدماتی عدم وقوع جرم را احراز نماید، قرار منع تعقیب شکایت صادر نموده و پرونده بیش از این رسیدگی نمیگردد.
اما اگر دادسرا وقوع جرم را احراز نماید، پرونده را همراه با تمام ضمایم و مدارک به مرجع رسیدگی بالاتر یعنی دادگاه کیفری ۲ ارسال میدارد تا جلسات دادرسی توسط این مرجع برگزار شده و درنهایت، قاضی دادگاه کیفری ۲، حکم مقتضی را صادر نماید. دادگاه کیفری نیز پس از ارسال پرونده، طرفین شکایت را فراخوانده و ضمن تشکیل جلسات دادرسی، ادله وقوع جرم را بررسی نموده و به طرفین شکایت زمانی برای بیان اظهارات خود میدهد. پس از اینکه جلسات دادرسی به اتمام رسید و قاضی دادگاه وقوع جرم را احراز نمود، رأی مقتضی در این پرونده صادر میگردد و شخصی که ضمن این حکم مجرم شناخته شده است، میتواند ظرف ۲۰ روز در دادگاه تجدیدنظر استان نسبت به این رأی اعتراض نماید.
شکایت از فروشگاه اینترنتی از طریق سازمان تعزیرات حکومتی
علاوه بر روشهای فوق، مشتری میتواند تخلف فروشگاه اینترنتی را نزد سازمان تعزیرات حکومتی مطرح نموده و شکایت خود را از این طریق پیگیری نماید. البته باید توجه داشت که رسیدگی به شکایت از این طریق بسیار زمانبر بوده است و تنها از فروشگاههایی میتوان از این طریق شکایت نمود که فعالیت قانونی داشته و درصورتیکه فروشگاهی بهصورت غیرقانونی اقدام به خرید و فروش کالا نموده و از این طریق مرتکب انواع جرایم مانند سرقت و کلاهبرداری اینترنتی شده است، در چنین شرایطی این فروشگاه غیرقانونی بوده و تخلف و جرم مزبور باید از طریق پلیس فتا و یا مراجع قضایی صلاحیتدار پیگیری گردد.
با مراجعه به سازمان تعزیرات حکومتی، میتوان از جرایمی مانند احتکار، کمفروشی، گرانفروشی، تقلب، اخفا مال، امتناع از تحویل کالا و سایر مواردی که رسیدگی به آنها در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی میباشد، شکایت نمود.
جمعبندی
شکایت از فروشگاه اینترنتی از سه روش ثبت شکایت در سامانه اینماد، مراجعه به پلیس فتا و شکایت از طریق مراجع قضایی امکانپذیر است و در هر مورد با توجه به نوع شکایت و تخلف صورتگرفته و همچنین شرایط شاکی، فرد باید شکایت خود را از طریق یکی از طرق مزبور پیگیری نماید. به همین دلیل توصیه میگردد پیش از انجام اقدامات لازم جهت ثبت شکایت از فروشگاه اینترنتی، ابتدا با کارشناسان حقوقی در این زمینه مشورت نموده و از مقررات و قوانین حاکم آگاه شده و سپس اقدام به انتخاب یکی از این راهها و ثبت شکایت نمایید. کارشناسان و مشاوران حقوقی به شما کمک مینمایند تا نوع تخلف صورتگرفته از سوی فروشگاه اینترنتی را تشخیص داده و از این طریق، شما متوجه میشوید که برای شکایت از فروشگاه اینترنتی، از چه طریقی اقدام نمایید.
مطلبی که تا به اینجا آن را مطالعه نمودید، توسط همکاران ما در تیم تولید محتوای لامینگو تهیه و منتشر شده است. این مطلب یکی از هزاران مطلبی است که با موضوعات حقوقی مختلف در بلاگ لامینگو موجود است. شما میتوانید با ورود به بلاگ حقوقی لامینگو، سایر محتواهای حقوقی این بلاگ را نیز مطالعه و بررسی نمایید. اگر در ارتباط با موضوع شکایت از فروشگاه اینترنتی و یا مراحل و اقدامات لازم در این زمینه سؤالی دارید، شما میتوانید پرسش خود را در انتهای این مطلب یادداشت نمایید تا همکاران ما در اسرع وقت به آن پاسخ دهند. علاوه بر این، اگر تجربهای از شکایت از پیجهای خرید و فروش محصولات و خدمات داشتهاید نیز، تجربه خود را در بخش دیدگاهها نوشته و با ما و مخاطبین بلاگ لامینگو به اشتراک بگذارید.
دیدگاه شما