سرمایه جمعی یا Crowedfunding چیست؟
جذب سرمایه جمعی به معنای تأمین سرمایه انبوه مردم است، که حمایت مالی افراد جامعه و کاربران اینترنت برای پرداخت قسمتی از سرمایه پروژه را دارا میباشد. این نوع سرمایهگذاری جهت حمایت از استارتاپها و هنرمندان و افراد ایدهپرداز و کسبوکار تازهکار مفید است. در این نوع جذب سرمایه کارآفرین ایده را بیان کرده و گروه خود را راهاندازی میکند و حمایتهای مالی افراد و گروهها سرمایه کارآفرین را تأمین میکند. اگر این نوع سرمایهگذاری حقوقی را بخواهیم به زبان ساده بیان کنیم، یعنی به دست آوردن سرمایههایی در مقدار کم از یک جمع بزرگ که شامل افراد مختلف میشود. افرادی که این سرمایه را در اختیار کارآفرینان قرار میدهند؛ شامل افراد و یک شرکت که سرمایهگذاری میکند. در این نوع سرمایهگذاری صاحبان ایده و افراد سرمایهگذار به یکدیگر نزدیک شده و افراد عادی نیز در این پروژهها سهیم میباشند.
مشاوره حقوقی که در این سرمایهگذاری انجام میشود، موجب شده هزاران و یا میلیونها دلار به وسیله افراد زیادی جهت برپایی یک کسبوکار هزینه شود. از این طریق تمامی ایدههای کسبوکار به وسیله کسانی که میخواهند سرمایه خود را هدر ندهند و پول خود را وارد این پروژهها کنند ،مورد حمایت قرار میگیرد. آنها از میان صدها عنوان پروژه یکی را انتخاب کرده و به مقدار مد نظر آن را سرمایهگذاری میکنند. در سامانه افراد سرمایههایی که توسط کارآفرین تعیین شده را پرداخت میکند، البته بخشی از آن برای کارمزد کم میشود. برای انجام سرمایه محدودیت زمانی وجود دار و کارآفرینان باید برای اجرای پروژه کسبوکارشان طی ۳۰ یا ۶۰ روز سرمایه خود را جذب نمایند. پروژههایی که از این طریق سرمایهگذاری میشوند پاداش سرمایهگذاران خود را پرداخت میکنند، برای مثال فرد سرمایهگذار از طرف کارآفرین جایزهای برای سرمایهگذاری خود دریافت میکند. کارآفرینان نمونهای از پروژههای خود را در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهند.
دریافت مشاوره حقوقی سرمایهگذاری
در اجرای این طرح سه گروه زیر فعالیت و مشارکت دارند:
- شروع کننده طرح که همان صاحبان ایده هستند.
- افراد و گروههایی که ایده را مورد حمایت قرار میدهند.
- سامانهای که از طریق آن دو گروه را جهت اجرای طرح دور هم جمع کند.
جذب سرمایه جمعی یا Crowedfunding به سه شکل زیر است:
سرمایهگذاری پاداشی
محصولات از قبل ساخته شده کارآفرینان برای فروش گذاشته میشود. این کار به این منظور است که هزینه شروع کسبوکار را تقسیم سهام نکنند و آن را در مرحله اجرا قرار دهند.
دونیشن یا کمک بلاعوض
پرداخت سرمایهای که به وسیله افراد انجام میشود، جهت کمک رساندن به پروژه است و امکان برگشت سرمایهی افراد به وسیله سرمایهگذار وجود ندارد. استفاده از این روش در سرمایهگذاری برای انجام کارهای خیریه به کار میرود.
سرمایهگذاری سهامی
در این روش سرمایهگذاری، اشخاص و گروهها بعد از تقدیم سرمایه خود، سهم سرمایهگذاری کسبوکار را دریافت میکنند.
اخیرا Crowedfunding یا سرمایهگذاری جمعی یک راه برای جذب سرمایه در تمام دنیا مورد توجه کارآفرینان و سرمایهگذاران قرار گرفته است. با اجرای چنین طرحی بسیاری از ایدهها به مرحله اجرا رسیده و پیشرفتی در کسبوکارها ایجاد شده است.
اهداف سرمایه جمعی یا Crowedfunding
در اجرای این طرح فقط جمع آوری هزینه و سرمایه اهمیت ندارد ،بلکه شامل طیف گستردهای میشود که در ادامه به آن میپردازیم:
- جمع آوری سرمایه مردمی جهت راه اندازی کسبوکار
- جمع آوری کردن سرمایه جهت پژوهش علمی و درمان پزشکی
- جمع آوری سرمایه جهت فیلمسازی و فعالیتهای هنری
- جمع آوری سرمایه جهت ساخت و اجرای پروژههای خیریه
- جمع آوری سرمایه جهت اجرای جشن و فستیوال
- جمع آوری سرمایه جهت برگزاری مسابقات ورزشی محلی
- جمع آوری سرمایه برای نگهداری و حفظ آثار باستانی
مشاوره حقوقی سرمایهگذاری: انواع سرمایهگذاری سرمایه جمعی Crowedfunding
پاداش و پیش خرید محصول
که شامل صاحبان کسبوکاری که برای تولید محصول و یا محصولات خاص هستند و محصول تولید نشده خود را از قبل به فروش میرسانند. در این روش افراد سرمایهگذار به دنبال دریافت پاداش از طرف کارآفرین هستند و بازگشت سرمایه در این نوع سرمایهگذاری وجود ندارد. و این افراد نمیتوانند مدعی حقوقی مربوط به محصول باشند.
شراکت و سهام
در این نوع سرمایهگذاری افراد شرکتکننده، به عنوان سهامداران ایده محسوب میشوند. در مقابل سرمایهای که قرار دادهاند سهم خود را دریافت میکنند. همه این افراد در سود و زیان شرکتی که سرمایهگذاری کردهاند شریک هستند، که شامل کارهایی چون تکنولوژی و استارپهایی دارای سرمایه زیاد میشود.
وام و قرض دادن
اهدا و کمک بلاعوض
این نمونه از تأمین سرمایه به این صورت است که سرمایه گذار به دنبال برگشت پول خود نیست، و با رضایت کامل خود این پروژه را انجام میدهد. که این نوع تامین بودجه شامل فعالیت هنری و پژوهشهای علمی و انجام کارهای خیریه میشود.
همچنین عرضه توکن دیجیتال درحوزه این سرمایهگذاریها جهت تکنولوژی و استارتاپها صورت میگیرد.
مزایای سرمایهگذاری جمعی برای صاحبان ایده
نفوذ
با به کارگیری سامانه سرمایهگذاری، دسترسی به افراد زیادی از سرمایهگذاران فراهم میشود. این ارتباط به وجود آمده موجب میشود ایدهپردازان، کسبوکار خود را به مرحله اجرا برسانند.
ارائه
وقتی یک کمپین سرمایهگذاری جمعی تشکیل شود، نظر افراد در این حیطه بهتر شده و نکات ریز فنی کار مورد سوال قرار میگیرد. در این روش جذب سرمایهگذار تمام جوانب کار را بررسی و در طول اجرای آن هم تحقیق و پژوهش ادامه دارد.
روابط عمومی و بازاریابی
وقتی پروژه بر روی سامانه قرار بگیرد تا لحظه اتمام کمپین، میتوان تبلیغات را از شبکههای مجازی و ارسال ایمیل و انواع روشهای دیگر بازاریابی انجام داد. فرآیند جذب سرمایه از طریق شما و رسانهها مورد بررسی قرار گرفته و با بالا رفتن حجم وبسایت و تبلیغات انجام شده به جذب سرمایه شما کمک شایانی میکند.
اطمینان از قابل قبول بودن ایده
کارآفرینان با ارائه ایده خود به تمام کسبوکارها و افراد جامعه ثابت میکنند، که ایده مورد اطمینان و قابل قبول است. بیشتر افرادی که قصد سرمایهگذاری دارند در کارهایی سرمایه خود را قرار میدهند، که در آینده سوددهی خوبی داشته باشد. اگر ایدههای کارآفرینان انتخاب شود یا انتخاب نشود همه اینها معیاری جهت مشخص شدن ارزش پروژه است.
کارآمد بودن
مزیتی که سرمایهگذاری جمعی دارد این است که امکان تمرکز و کارآمد بودن آن وجود دارد. وقتی نمای خوبی از ایدهها و برنامه خود داشته باشید موجب میشود همه سرمایهگذاران خود را پیدا کنید و نیازی به جستجوی آنها نیست.
مزایای سرمایهگذاری جمعی برای سرمایهگذاران
این نوع سرمایه گذاری دارای دو امتیاز اساسی و مهم برای همه سرمایهگذاران است، که در زیر به آن اشاره میکنیم:
امکان اعمال ضمنی پروژههای مطلوب خود
بسیاری از انسانها به رغم علاقه به موضوعی خاص ،اما به دلیل اینکه تجربه و دانش کافی در آن حیطه ندارند از آن چشمپوشی میکنند. راهحلی که برای این دسته از افراد وجود دارد این است که زمانی با طرحی روبرو میشوند که توسط افراد متخصص در آن حوزه ایدهپردازی شده است، سرمایه مورد نیاز آن طرح را تأمین کنند .این اقدام علاوه بر برگ موفقیت برای ایدهپردازان، سبب میشود سرمایهگذار هم به علاقه درونی خود پاسخ داده باشد.
برخورداری از توجههای مالی و غیر مالی از سوی ایدهپردازان
هر سرمایهگذاری در کار خود از سوی ایدهپردازان مورد حمایت و تشویق برای ادامه کار قرار میگیرد. این اتفاق گاهی در غالب سود است گاهی سهام، پاداش و….
قراردادهای مخصوص سرمایه گذاری جمعی
سرمایهگذاری جمعی بیشتر به وسیله پلتفرم اینترنتی صورت میگیرد. قراردادها در این نوع سرمایهگذاری نقش بهسزایی دارند. قرارداد منعقد شده شامل قراردادهایی است که مابین مالک و صاحبان ایده و افراد سرمایهگذار و کاربرانی که در سایت هستند. قرار دارد مشارکت در انجام سرمایه گذاری یکی از مهمترین قراردادهایی میباشد که مابین صاحب ایده و افراد سرمایهگذار بسته میشود.
قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری چه تعریفی دارد؟
این نمونه از قراردادها ادغام سرمایهگذاری به صورت نقدی و غیر نقدی افراد جهت انجام یک مشارکت تجاری است. در این نوع قرارداد ذکر میشود که سودی که از این تجارت به دست میآید بین تمام سرمایهگذاران تقسیم میشود.
نکات مهم در تنظیم قرارداد مشارکت در سرمایهگذاری جمعی
- مشخص بودن موضوع قرارداد در مورد سرمایهگذاری، اینکه نوع خدمات و محصولی که قرار است در موردش کسبوکار شکل بگیرد دقیق در قرارداد ذکر شود.
- مدت زمان قرارداد در مشارکت سرمایهگذاری جمعی تعیین شود. در این قرارداد مشخص شود تا چه زمانی سود به سرمایهگذار تعلق میگیرد.
- ذکر این نکته در قرارداد که سرمایهگذار فقط شریک مالی در سود کسبوکار با صاحب ایده است. این به این معنی است که مدیریت امور به عهده خود صاحبان ایده است، نه سرمایهگذار.
- تعیین دقیق مقدار سود و چگونگی محاسبه آن برای سرمایهگذاران، همچنین تعیین زمان پرداخت سود
- تعیین ارزش سهام
- سرمایهگذاران باید اسرار مهم تجارت کسبوکار و گردش مالی را حفظ نمایند(شرط محرمانگی).
- به دلیل اینکه ممکن است در زمان اجرای کسبوکار حوادثی چون ورشکسته شدن به وجود بیاید، از لحاظ حقوقی باید در قرارداد چنین موارد اضطراری و فورس ماژور پیشبینی شود.
- تعیین مرجعی برای حل اختلافهای احتمالی در آینده
اهمیت تنظیم قرارداد مشارکت در سرمایهگذاری
در صورتی که این نوع سرمایهگذاری اصولی و دقیق اجرا شود، از نظر مالی سود قابل توجهی داشته و مورد مناسبی برای صاحبان ایده است. همین امر اهمیت تنظیم قرارداد مناسب را دو چندان میکند. استفاده از مشاوره حقوقی سرمایهگذاری و جذب سرمایه برای لحاظ کردن تمامی نکات حقوقی مورد نیاز در متن قرارداد امری الزامی است.
چگونه خطرات سرمایهگذاری جمعی را کم کنیم؟
- در سرمایهگذاری میزان پول مشخص را سرمایهگذاری نمایید، و بیشتر از 10 درصد پول سالیانه خود را سرمایهگذاری نکنید.
- قبل از انجام سرمایهگذاری حتما خدمات وبسایت را بررسی و اطمینان حاصل کنید که سایت مجاز باشد.
- مقدار پولی که قرار است سرمایهگذاری کنید قبل از اجرایی شدن در کسبوکار، در یک حساب جدا در وبسایت تأمین مالی جمعی واریز شود. در صورتی که وبسایت دچار مشکل شود شما میتوانید درخواست خسارت کنید.
بهترین سامانه سرمایهگذاری جمعی
گوفاندمی
این سامانه در حال حاضر بالاترین سرمایهگذاریها در پروژههای مختلف جذب کرده و معتبرترین و معروفترین سایت در حیطه جذب سرمایهگذاری میباشد. این سایت در ۷ روزه هفته کاربران خود را در ۲۴ ساعت شبانه روز پشتیبانی کرده و امکان برداشت سرمایه مهمترین مزیت این سایت میباشد.
ایندی گوگو
وب سایتی دیگر که طرفداران بسیاری در سرمایهگذاری حیطههای فناوری و سخت افزاری دارد و توانسته ۱۰ میلیون سرمایهگذار داشته باشد.
کیک استارتر
برتری این وبسایت را میتوان به دلیل برنامهریزی متفاوت آن در زمینه جایزهها دانست. پروژهها باید توسط کیک استارتر مورد تأیید قرار گیرد. پشتیبانی این وبسایت محدود بوده و دریافت سرمایه نیز در طول مدت طولانی صورت میگیرد.
فاندلی
این سایت با قرار دادن کسبوکارهای مختلف برای سرمایهگذاری توانسته آنها را به بهرهبرداری خوبی برساند. از مزیتهای این سایت این است که از کلاهبرداریها در انجام پروژه محافظت میکند.
در انتها باید بدانید
در انتها باید بدانید که ما در این مطلب، موارد مهمی از جذب سرمایه جمعی یا Crowedfunding را شرح دادیم، که ممکن است در کارتان با آنها مواجه شوید. از جمله: تعریف جذب سرمایه جمعی، انواع آن، مزایای جذب سرمایه جمعی Crowedfunding و سود و منفعت آن برای سرمایهگذاران. در تنظیم قراردادهای سرمایهگذاری جمعی و قراردادهای مشارکتی استفاده از مشاوره حقوقی سرمایهگذاری و جذب سرمایه برای دریافت کردن نکات حقوقی امری لازم و ضروری است.
کاربران میتوانند برای کامل کردن اطلاعات خود در زمینه اقدامات پس از جذب سرمایه و استفاده از خدمات مشاوره حقوقی سرمایهگذاری و جذب سرمایه مقالات ما را در پلتفرم هوشمند حقوقی لامینگو دنبال نمایند. همچنین امکان درج سؤالات و ابهامات دراینباره در انتهای این مقاله نیز برای کاربران وجود دارد.
دیدگاه شما