داوری چیست و چه انواعی دارد؟ | انواع داوری از جهت ملی و شکلی

3 سال پیش
انواع داوری

اگر مقاله‌های قبلی ما را مطالعه کرده باشید، در آن‌ها ما به تعریف داور و داوری و تاریخچه آن پرداخته‌ایم. در این مقاله نیز، ضمن ارائه توضیح مختصری درباره ماهیت داوری، قصد داریم به تحلیل انواع داوری بپردازیم. پس با ما همراه شوید تا به جواب سؤالات خود برسید. همچنین در صورت نیاز به مشاوره، می‌توانید با از مشاوره حقوقی نهاد داوری ما بهره‌مند شوید و با متخصصان ماهر ما مشورت کنید.

در ادامه، در مورد ملیت و اشکال داوری توضیح خواهیم داد. شما برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد این موضوع، می‌توانید با وکلای خبره ما در بخش مشاوره حقوقی نهاد داوری مشورت کنید و از اطلاعات آن‌ها بهره‌مند شوید.

دریافت مشاوره حقوقی نهاد داوری

 

داوری چیست و چرا طرفداران زیادی را به خود جذب کرده است؟

منظور از داوری، حل‌وفصل خصوصی اختلافات است؛ به این معنا که طرفین با توافق خود فرد یا افرادی را به‌عنوان داور انتخاب می‌نمایند تا درصورت بروز اختلاف، به‌جای مراجعه به محاکم قضایی، به داور رجوع کنند. نکته حائز اهمیت درباره داوری، این است که تنها با توافق طرفین امکان‌پذیر است. در غیر این صورت، محاکم قضایی صلاحیت رسیدگی به اختلافات را خواهند داشت.

امروزه انواع داوری در عرصه داخلی و بین‌المللی طرفداران زیادی را به خود جذب کرده است؛ چراکه در داوری رعایت تشریفات قانونی الزامی نیست و معمولاً فرایند حل‌وفصل اختلاف در آن با سرعت بیشتری انجام می‌گیرد. همچنین، باتوجه به آزادی طرفین در انتخاب داور، طرفین می‌توانند افراد متخصص مورد نظر را برای داوری برگزینند.

 

حتماً بخوانید: همه چیز درمورد حل اختلاف ازطریق داوری

 

انواع داوری از نظر ملیت

از نظر ملیت، می‌توان داوری را از دو جهت تقسیم کرد:

  • داخلی
  • بین‌المللی

 

داوری داخلی

به‌طور کلی، زمانی می‌توان یک داوری را «داخلی» دانست که آن داوری تحت حاکمیت مقررات داخلی یک کشور خاص باشد. ملاک و ضوابط داخلی تلقی شدن یک داوری ممکن است در مقررات هر کشور متفاوت باشد. در کشور ایران، تعریف مشخصی از داوری داخلی ارائه نشده است. شاید بتوان برمبنای بند ب ماده 1 قانون داوری تجاری بین‌المللی، داوری را زمانی داخلی دانست که طرفین آن، مطابق مقررات تابعیتی ایران، تبعه ایران باشند؛ چراکه مطابق با بند مذکور، «داوری بین‌المللی عبارت است از اینکه یکی از طرفین در زمان انعقاد موافقتنامه داوری، تبعه ایران نباشد.»

در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در مورد داوری داخلی می‌توانید با متخصصان کاربلد ما در مشاوره حقوقی نهاد داوری مشورت کنید.

 

داوری بین‌المللی

همان‌طور که در بخش قبل اشاره شد، قانونگذار کشور ما داوری را بین‌المللی را تعریف کرده است. مطابق با این تعریف، هرگاه یکی از طرفین داوری تبعه ایران شناخته نشوند، داوری بین‌المللی تلقی خواهد شد.

نکته حائز اهمیت در تفاوت‌های میان داوری داخلی و بین‌المللی، مقررات حاکم است. در کشور ما، داوری داخلی تابع احکام باب هفتم قانون آیین دادرسی مدنی است؛ اما برای شناسایی مقررات حاکم بر داوری‌های بین‌المللی، باید به کنوانسیون‌های بین‌المللی رجوع کرد. می‌توان گفت مهمترین کنوانسیون در زمینه داوری، کنوانسیون نیویورک است. امروزه بیشتر کشورهای جهان، ازجمله کشور ایران، به این کنوانسیون پیوستند.

 

انواع داوری

 

انواع داوری از نظر شکلی

از نظر شکلی و نحوه رسیدگی، داوری را می‌توان به دو شکل سازمانی و موردی انجام داد.

 

داوری موردی

داوری موردی مربوط به زمانی است که طرفین برای حل اختلافات خود یک یا چند داور را انتخاب می‌کنند و برای رسیدگی به اختلافات به آن‌ها رجوع می‌کنند. در این نوع داوری، معمولاً مشخصات داوران هنگام امضای موافقتنامه داوری برای طرفین معلوم است.

 

داوری سازمانی

منظور از داوری سازمانی، این است که طرفین موافقتنامه داوری، به‌جای اینکه خود به انتخاب داور بپردازند، داور را به یک سازمان داوری ارجاع داده و آن سازمان مطابق با آیین‌نامه داخلی خود به موضوع رسیدگی کرده و داوری را انتخاب نماید. در حال حاضر در ایران، دو سازمان داوری مشغول به فعالیت هستند؛ مرکز داوری اتاق بازرگانی ایران و مرکز منطقه‌ای داوری تهران. لازم به ذکر است که شرکت‌های خصوصی که به ارائه خدمات داوری می‌پردازند، از شمول داوری سازمانی خارج بوده و مصداق داوری موردی شناخته می‌شوند.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

سخن پایانی

داوری یکی از شیوه‌های اختلاف رسیدگی است که به دلایل بسیاری روزبه‌روز بر طرفداران آن افزوده می‌شود. در این مقاله، سعی کردیم به شرح مختصری از ماهیت و انواع داوری بپردازیم.

امیدواریم این مقاله اطلاعات کافی را راجع به انواع داوری در اختیار شما قرار داده باشد. در صورت بروز هرگونه سؤال یا نیاز به مشاوره، می‌توانید از مشاوران و متخصصان خبره ما مشاوره حقوقی نهاد داوری دریافت کنید. درصورتی‌که به اطلاعات بیشتری در این زمینه نیاز دارید، به وبلاگ لامینگو مراجعه نمایید.

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب مرجان هاشمی

دیدگاه شما

یک دیدگاه